Els treballadors guanyen el judici contra la imposició del conveni

La lluita per un bon conveni a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), en el que s'han de concretar els dos dies de descans setmanal que els treballadors van aconseguir arrencar a l'empresa l'abril de 2008 després de cinc mesos de conflicte, ha fet un nou pas endavant.
El passat mes de juliol la direcció de TMB va informar que imposava el seu propi conveni, que significava un important retrocés en les condicions laborals i salarials dels treballadors, al·legant la ingobernavilitat a l'empresa a causa de l'activitat sindical de la plantilla. Des de l'inici del període de negociació del conveni és l'empresa qui ha boicotejat qualsevol tipus d'avenç en la mateixa, alhora que intensificava la cascada de sancions contra els conductors més destacats del comitè de conveni.
L'estratègia de l'empresa apareix amb claredat amb aquest nou atac. El seu objectiu és culpar al comitè de conveni de la falta d'acord per mirar d’escampar el desànim i la desmoralització entre una capa de treballadors, tractant així d'aïllar el comitè de conveni del conjunt de la plantilla, dividint-la amb constants provocacions, sancions i amenaces d'acomiadament. El que la majoria del comitè d'empresa la tinguin els que van impulsar la lluita dels dos dies (CGT i ACTUB) suposa un seriós problema per a que els plans de la direcció de TMB es materialitzin, però sobretot suposa un referent de sindicalisme combatiu molt perillós per a la patronal. L'empresa pretenia derrotar el comitè de conveni perquè a les eleccions sindicals de 2010 aquests sindicats perdin la majoria en el comitè d'empresa.

Vaga reeixida i sentència favorable als treballadors

Tanmateix, els seus plans s'han vist desbaratats per dos fets molt rellevants:
a) La reeixida vaga del 7 d'octubre de 2009, amb una assemblea amb més de 1.500 treballadors, va ser una demostració d'unitat de la plantilla i disposició a la lluita. Després del debat es va acordar que l'11 de gener, dia en què l'empresa començaria a aplicar el seu conveni imposat, hi hauria vaga i assemblea per decidir el pla de lluita.
b) El 17 de novembre va sortir la sentència del judici celebrat un mes abans, on el comitè d'empresa en ple va recórrer la imposició del conveni. La sentència dóna tota la raó als treballadors i anul·la la imposició del conveni, posant de relleu que les causes per les quals l'empresa imposa el conveni no són les que al·leguen d'ingobernavilitat, ni d'aplicació del RD 902/2007, ni de la pròpia negociació de conveni. La sentència diu: "La direcció ha dissenyat i iniciat un procés de modificació de condicions molt dispers, indefinit i fosc, i aquesta informalitat ha de comportar necessàriament la declaració de nul·litat del procés".
L'empresa pot recórrer, com segurament farà, però en qualsevol cas aquesta sentència suposa un nou pas endavant en la lluita dels treballadors de TMB per un bon conveni.

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01