No obstant això, l'explosió social de juny de l'any passat desencadenada per l'augment del preu del transport públic es va creuar en el seu camí, traient a la superfície tot el descontentament existent i obrint la bretxa per una onada de mobilitzacions que encara continua. El clima de protesta ha animat els sectors organitzats de la classe treballadora a reivindicar les seves demandes concretes, mentre es manté la indignació generalitzada contra la corrupció, la manca de serveis socials i l'actuació colonial de la FIFA (prohibició de venda ambulant a prop dels estadis, preus de les entrades fora de l'abast de la immensa majoria de brasilers, exempcions fiscals ...).

Es calcula en desenes de milers els brasilers que han estat desallotjats de les seves cases a causa de la construcció d'infraestructures, el que ha donat un impuls considerable al Moviment de Treballadors sense Sostre, que va reunir el 15 de maig a 20.000 persones en la major manifestació del any a Sao Paulo i que denuncia que "Hi ha centenars de milers d'habitatges buits i centenars de milers de persones sense llar o amb condicions precàries. Quan vam anar al Planalto (palau presidencial) ens van dir que s'havia esgotat el pressupost per habitatge. Però per als estadis si hi ha diners".

Aquest dia hi va haver manifestacions i protestes en 50 ciutats, englobades en el "Dia Internacional de la lluita contra el Mundial 2014". També el 15 de maig es va produir la vaga de conductors i cobradors d'autobús de les dues majors ciutats del país, Sao Paulo i Rio de Janeiro, així com de la policia civil a 13 estats, els treballadors de 30 museus, els professors de les escoles municipals de Sao Paulo i 15.000 metal·lúrgics del mateix estat. Bombers, treballadors del metro i la resta de policies han anunciat noves mobilitzacions en demanda de millors condicions de treball i augments salarials, unint-se al camí obert per la victòria dels treballadors de la neteja de Rio (veure El Militante n º 282).

Repressió a les faveles

Davant d'aquesta situació explosiva, la reacció del govern ha estat intensificar la repressió a les faveles, utilitzant, a més de la policia, les unitats militars entrenades en la guerra d'Haití. 38 faveles estan sota ocupació policial a Rio, amb casos constants de tortures i assassinats sota l'excusa de la lluita contra el narco que generen explosions cada vegada més freqüents entre els veïns, que es manifesten i tallen els carrers amb barricades. Les dues últimes, per la mort d'un paleta i d'un ballarí de la TV Globus a mans de la policia. Es calcula que al Brasil moren cinc persones al dia a mans de la policia.

La celebració del Mundial s'ha convertit en un referent massiu per a la protesta. Una dada que revela la profunditat i extensió del descontent per la manca de recursos per a la sanitat i educació públiques, entre altres coses, mentre es malgasta en els mundials és que el 55% de la població de Rio, segons una enquesta de Unicarioca publicada recentment , no dóna suport a la selecció brasilera, la qual cosa suposa veritablement un fet inaudit al país. Tampoc és anecdòtic que cap dirigent polític vulgui tenir l'honor d'inaugurar el Mundial ja que es preveu una xiulada monumental. Al Brasil el malestar social està arribant a un punt crític, que en qualsevol moment pot derivar en una situació prerevolucionària.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01