El PP obté el pitjor resultat de la seva història, perdent més de 2,6 milions de vots (40% menys que els vots obtinguts en 2009). Si es manté com a partit més votat és perquè el desastre del PSOE és encara major, si tenim en compte que és un partit que no governa. El PSOE perd uns altres 2,5 milions de vots, un altre 40% menys que l'obtingut en 2009. La socialdemocracia obté el pitjor resultat de la seva història des de la caiguda de la dictadura en unes eleccions de tipus general, escenificant la crisi brutal que arrossega per la seva adaptació a la lògica del capitalisme, per la seva defensa del parlamentarisme burgès i pels constants oferiments a Pactes d'Estat amb la dreta. L'enfonsament de la credibilitat de Rubalcaba i l'actual direcció socialdemòcrata entre amplis sectors de la classe obrera i la joventut és un fet incontestable.

Encara que els mitjans de comunicació de la burgesia vulguin ocultar-ho, l'avanç d'Esquerra Unida ha estat molt fort, passant de mig milió de vots a més d'un milió i mig en xifres rodones. L'increment del vot a IU  reflecteix el gir a l'esquerra que s'ha produït entre àmplies capes de la classe obrera i de la joventut i el seu rebuig frontal a la política de retallades i a les destructives conseqüències de la crisi del sistema capitalista. Si IU adoptés de forma clara i conseqüent un programa socialista revolucionari, si es desmarqués públicament de les polítiques de pacte social que defensen les cúpules de CCOO i UGT, i defensés amb rotunditat una alternativa al capitalisme el seu suport podria incrementar-se encara més. La irrupció de Podem, que obté 1.214.156, situant-se com a quarta força política, reflecteix també amb contundència aquest gir a l'esquerra i la cerca, no solament per part dels treballadors, sinó d'amplis sectors de les capes mitjanes i de la joventut, d'una alternativa contraposada a la putrefacció de la política oficial burgesa.

Els vots d'Esquerra Unida i Podem sumats representen el 18% del total. A Madrid i moltes altres  localitats i comunitats autònomes el percentatge d'ambdues formacions supera àmpliament el vot obtingut pel PSOE.

 

En els últims anys, els efectes de la crisi capitalista, l'ofensiva salvatge de la burgesia contra els drets socials conquistats i l'experiència de la lluita de masses, han provocat un profund canvi en la consciència de milions de treballadors, de joves, d'aturats, de sectors de les capes mitjanes empobrides. Aquestes eleccions reflecteixen que la possibilitat de derrotar a la dreta i detenir la seva ofensiva, tant al carrer com en les urnes,  és perfectament real. En les properes hores publicarem una anàlisi a fons d'aquestes eleccions que, sens dubte, tenen una gran transcendència per a l'esquerra i per tots aquells que estem compromesos en la lluita contra el capitalisme i per la transformació socialista de la societat.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01