IES PAU CLARIS: CONTRA LA IMPOSICIÓ DE LA RELIGIÓ CATÒLICA
PROU DE CRIMINALITZAR A LA JOVENTUT
UN ALUMNE DE L'IES PAU CLARIS ÉS AGREDIT PER LA “PROFESSORA” DE RELIGIÓ DEL CENTRE

La direcció de l’institut i l’Administració educativa, després de consentir que la religió catòlica s’imposi als alumnes que sol•liciten no impartir-la, ara volen sancionar a l’alumne, i expulsen a desenes d’estudiants del centre, obligant-los a fer una assemblea en el carrer, i avisa a la policia com si es tractés de delinqüents

El Sindicat d'Estudiants vol donar a conèixer els greus esdeveniments que estan tenint lloc en l'institut públic de Barcelona IES Pau Claris durant els últims dies. Diversos alumnes del centre van organitzar amb el Sindicat d'Estudiants una campanya per a denunciar que se'ls estava obligant a fer religió catòlica amb tot tipus d'excuses burocràtiques. El divendres 29 de setembre passat la “professora” de religió va agredir a un alumne.

Quan es produeix una agressió d'aquest tipus a un estudiant i una violació tan flagrant dels més elementals drets democràtics ens estan agredint a tots els estudiants i a tots els que defensem una educació pública que es basi en els valors de tolerància, democràcia i integració. Si un atac d'aquest tipus queda sense resposta els únics beneficiats seran aquells reaccionaris que defensen actituds com les de la responsable de l'assignatura de religió de l'IES Pau Claris. Comportaments intolerants, violents i reaccionaris d'aquest tipus no són qüestions aïllades. La dreta està histèrica i es sent arraconada. En l'últim període, elements com l'agressora del company de l'IES Pau Claris han sortit al carrer en nombroses ocasions darrere les pancartes del PP i els bisbes en contra dels homosexuals o a favor de la religió obligatòria.

A més, els estudiants ja estem farts de veure com se'ns tracta de criminalitzar constantment, com en els mitjans de comunicació es magnifiquen suposats casos de violència en les aules amb l'únic objectiu de fomentar la morbositat i l'exageració per presentar a una joventut violenta, alcohòlica i pasota. Exemples com el que estem sofrint en l'IES Pau Claris demostren qui som realment les víctimes.

La “professora” de religió va donar mostres de la seva manera d'entendre l'educació, actuant de manera totalment agressiva i violenta contra un alumne del centre. Això suposa un nou cas que augmenta la gravetat de l'actitud de la “professora” de religió del centre, caracteritzada per insultar, faltar al respecte i amenaçar amb suspendre als alumnes de religió catòlica que no estiguin d'acord amb ella, i en concret contra els afiliats i simpatitzants del S.E. que el curs passat van haver de suportar amenaces de suspens i tot tipus de calúmnies per convocar i participar en les manifestacions per una educació pública, en concret les mobilitzacions del 8 de novembre i del 14 de desembre de 2005.

A la gravetat dels fets es suma l'actitud de la direcció del centre, que vol sancionar a l'alumne, en un clar intent de transformar a la víctima en agressor. Això suposa encobrir i emparar l'actitud violenta i reaccionària de la senyora que imparteix religió catòlica en el centre. El mateix hem plantejat al Departament d’Educació i a la Delegació Territorial d’Educació de Barcelona Ciutat. La resposta que hem obtingut fins al moment és la mateixa que la de la direcció del centre: amenaçar amb sancionar a l'alumne agredit i ocultar els fets.

Avui, 4 d’octubre s'ha donat un nou pas endavant en la campanya de criminalització de la direcció del centre contra els estudiants. El Sindicat d'Estudiants ha repartit un full explicant la gravetat dels fets i exigint que la direcció del centre i l'Administració es posicionin clarament, reclamant en concret que s'expulsi a aquesta senyora del sistema educatiu, que cessi qualsevol tipus de sanció als estudiants que reclamen els seus drets i a l'agredit en concret, i perquè tot aquell que no vulgui fer religió catòlica, que no en sigui obligat. Convocàvem en el full una assemblea d'estudiantes, dret legítim dels estudiants, i sol•licitada tant personalment com per fax el dia anterior.

Durant tot el matí, la repressió s'ha incrementat. La direcció del centre ha pressionat amb amenaces d'expulsió del centre als delegats i alumnes que assistissin a la reunió. En el moment de la reunió, els estudiants i els representants del Sindicat d'Estudiants, entre ells el Secretari General del Sindicat d'Estudiants de Catalunya, Aniol Santo, i el company Manuel José de la Fuente, dirigent del SE i membre del Consell Escolar de l'Estat, han estat expulsats del pati del centre agressivament per part de la directora del centre. A pesar d'haver-hi sales buides dins el centre, els estudiants ens hem hagut de reunir al carrer. A més, la directora sembla ser que ha avisat a la Policia, que ha fet acte de presència amb dos secretes. Això és inadmissible. La directora, que pretén aparèixer com la víctima d'una conspiració del SE, als alumnes ens tracta com delinqüents.

A pesar d'això, els estudiants han donat a la directora del centre i a alguns dels professors, els més reaccionaris, i als policies una lliçó de lluita reivindicativa pacífica i democràtica. Més de mig centenar d'alumnes del centre hem fet una reunió exemplar, amb diverses intervencions d'estudiants. A part de rebutjar-se en rotund l'actitud de la direcció del centre, els participants han donat suport a incorporar les seves reivindicacions a la Jornada de Lluita convocada pel Sindicat d'Estudiants el 26 d'octubre arreu de l’Estat. Per cert, a la directora, que ha trepitjat tots els nostres drets més elementals, fent-nos fora del centre i amenaçant als, no se li ha impedit que prengués la paraula, i els estudiants la han escoltat, tenint temps per a donar el seu punt de vista, que com després alguns estudiants comentaven, eren un enfilall de mentides i calúmnies.

La campanya contra la repressió en l'IES Pau Claris continua. Volen sancionar a l'alumne agredit i deixar impune a l'agressora. En l'assemblea s'ha format un comitè de lluita amb estudiantes, pares i mares d'alumnes i alguns professors, entre els quals un sector està donant suport o col•laborant amb la defensa dels nostres drets democràtics. En els pròxims dies, segurament el dissabte, celebrarem una roda de premsa per a esclarir els fets, amb alumnes, professors i pares del centre, i per a llançar una campanya de denúncia en el conjunt de l'Estat contra la repressió i per una educació pública, democràtica, laica i de qualitat.

Envia el teu missatge de protesta a:
Direcció de l’IES Pau Claris. Fax: 934864054 e-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Conseller del Departament d’Educació: 934006990
Directora de la Delegació Territorial d’Educació (bcn-ciutat). Fax: 934439549
Sindicat d’Estudiants. Fax: 933248325