Les afectades hem de reprendre la mobilització unitària!

Fa ara tres anys, l'1 de Juliol del 2018, centenars de dones afectades pels efectes secundaris de l'anticonceptiu Essure, produït i comercialitzat per la multinacional farmacèutica Bayer a través dels centres de salut públics, ens vam mobilitzar a Madrid davant del Ministeri de Sanitat i a Barcelona davant de la seu de la Bayer, denunciant la situació intolerable que sofríem i exigint una solució.

Després d'aquesta mobilització i després de mesos denunciant públicament els efectes de l’Essure[1], buscant la solidaritat d'organitzacions feministes, moviments socials, sindicats, etc., la pressió i el suport a les nostres reivindicacions va obligar el Ministeri de Sanitat a reunir-se amb una comissió de representants de les afectades, reconèixer que efectivament els problemes de salut greus que sofríem es devien a la implantació de l’Essure i comprometre's a elaborar un Protocol que garantís la seva retirada segura.

Tres anys després, la realitat és que l'aplicació del Protocol ha estat molt limitada i els problemes que patim les afectades persisteixen. La nostra lluita perquè aquest protocol es compleixi i es millori i les autoritats sanitàries (tant el govern central com els diferents governs autonòmics) i la Bayer assumeixin les seves responsabilitats continua.

Què és Essure i per què ens mobilitzem?

La Bayer no va dubtar a anteposar la seva cerca del màxim benefici a la nostra salut, enganyant-nos, experimentant amb nosaltres i jugant amb la nostra salut. Essure se'ns venia a les dones com un mètode anticonceptiu definitiu totalment segur, menys costós i dolorós que una lligadura de trompes, que s'implantava en ambulatoris de la seguretat social, en només 15 minuts i per un preu molt menor, i suposadament oferia resultats similars. La informació proporcionada assegurava estar fabricat amb titani, però la realitat per a nosaltres és que se'ns va ocultar la utilització de níquel, un metall pesant que pot produir greus reaccions i efectes secundaris, igual que les fibres PET.

Aquestes denúncies van provocar en un primer moment que la companyia Bayer anés variant els pamflets explicatius sobre Essure afegint alguns efectes secundaris, però negant-se a retirar aquest anticonceptiu de l'organisme de les afectades ja que el benefici per a Bayer és més alt que el risc. Al setembre de 2017 Bayer va retirar del mercat l'anticonceptiu al·legant problemes burocràtics, però la realitat és que la retirada va ser resultat de l'organització de totes les dones que vam fer un pas al capdavant per a denunciar el negoci que la Bayer havia fet a costa de la nostra salut.

Bayer va comptar amb el beneplàcit de les autoritats sanitàries (del govern central i dels diferents governs autonòmics) que van permetre la utilització del sistema públic de salut per a la implantació d'aquest mètode sense assegurar-se de si complia les condicions ofertes i no representava un perill per a la salut de les dones que vam voler prendre el control sobre la nostra maternitat.

La realitat per a les dones portadores d’Essure van ser inacabables consultes i proves per a acabar sent diagnosticades de menopàusiques, independentment de la nostra edat. Després de les primeres lluites, que passéssim per quiròfan per a la seva retirada però sense assegurar la seva retirada completa, i moltes afectades no van quedar netes i van haver de tornar a batallar per a aconseguir una segona operació, o continuar sofrint i portant restes d’Essure en el nostre cos i continuar patint els seus efectes. Les poques afortunades a les quals no els van reaparèixer els dolors després de la primera operació, no obstant, com totes desconeixen com totes les seqüeles i no han estat recompensades de cap manera per tot el mal infringit.

Foto1
"La nostra organització i mobilització va fer que el govern del PSOE es veiés obligat a rebre'ns i acordar un protocol de retirada de l'Essure. Però tres anys després l'aplicació ha estat molt limitada i els nostres problemes segueixen"

La lluita és l'únic camí

La nostra organització i mobilització, participant en les manifestacions i vagues feministes del 8M, en les trobades estatals, congressos i assemblees impulsats per plataformes com Lliures i Combatives, el Sindicat d'Estudiants, sindicats i moviments socials, difonent la nostra problemàtica, el repartiment de pamflets i les mobilitzacions, que vam convocar, com la ja esmentada de l'1 de juliol del 2018, van tenir com a resultat que als pocs dies d'aquesta mobilització el govern del PSOE es veiés forçat a rebre'ns per a escoltar les nostres reivindicacions. El PP en el seu moment ni tan sols això; va rebutjar totalment les nostres peticions.

Després de la reunió del 14 de setembre de 2018 amb les responsables de la AEMPS i la SEGO, es va acordar elaborar una “Guia d'Actuació per a dones amb problemes amb Essure”. Aquesta guia va veure la llum un mes després amb el vistiplau de les afectades i amb el compromís de la llavors Ministra de Sanitat María Luisa Carcedo, que es va comprometre a la seva implantació en tots els centres sanitaris del territori, tant en l’Atenció Primària com a nivell de les àrees especialistes i el seu obligat compliment.

Com vam explicar llavors, aquella primera reunió amb el govern era un primer pas, una gran victòria que havíem arrencat als carrers per la unió i la força de les afectades. Però perquè el protocol es complís, aconseguir la resta de les nostres reivindicacions i obligar la Bayer i les autoritats a assumir plenament les seves responsabilitats, era clau mantenir la unitat en la lluita del col·lectiu i continuar basant-nos en la nostra organització i mobilització als carrers.

Tres anys després de la redacció d'aquella guia, les autoritats sanitàries segueixen sense garantir a moltes afectades l'atenció sanitària que necessitem, les seqüeles derivades per haver estat portadores d’Essure no han estat estudiades, segueixen sense tenir en compte els problemes laborals que ens ha comportat, ja que som dones treballadores, famílies monoparentals l'únic ingrés de les quals és el nostre i ens hem hagut d'enfrontar a reduccions de salaris per les baixes mèdiques a conseqüència de les nostres malalties i fins i tot la pèrdua del lloc de treball.

Prou d'invisibilitat! Cal recuperar la iniciativa!

Davant aquesta situació, les diferents associacions i plataformes d'afectades han d'exigir ja al govern de coalició PSOE-UP una reunió urgent per a garantir el compliment i millora de la Guia i que totes les necessitats sanitàries del col·lectiu siguin ateses. La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, i la d'Igualtat, Irene Montero, han de posar fi al nostre sofriment. Això mateix cal exigir-ho a tots els governs autonòmics.

Juntament amb això cal exigir que la Bayer sigui castigada, obligada a indemnitzar les afectades, reconèixer la seva responsabilitat i multada per l'administració, dedicant els diners d'aquesta multa a millorar les condicions d'atenció mèdica, psicològica i social a les afectades.

Foto1
"Cal recuperar la iniciativa i tornar als carrers amb mobilitzacions unitàries, unint forces amb la resta d'organitzacions que lluiten per una sanitat pública digna i contra el masclisme i el capitalisme"

Per a aconseguir aquestes reivindicacions i posar novament la problemàtica sobre la taula cal reprendre els mètodes de lluita que ens va fer aconseguir la Guia, donar visibilitat als problemes amb Essure prenent accions de difusió per a exigir el seu compliment. L'experiència ens ha demostrat que quan aconseguim resultats és quan ens mobilitzem, denunciem i generem visibilitat i suport social a les nostres reivindicacions.

L'abandó de les mobilitzacions i la pressió només ha servit perquè des del ministeri s'oblidin de nosaltres

El primer pas ha de ser recuperar la mobilització unitària de totes les afectades. Les dirigents de les diferents associacions i plataformes han de plantejar un pla de lluita i reivindicacions unitàries. Aquest pla ha de recollir almenys les següents propostes:

  • Recuperar un pla de mobilitzacions que doni a conèixer la nostra situació i reivindicacions, que mantingui la pressió sobre el Ministeri i els governs autonòmics per a obligar-los a complir les seves promeses i donar respostes, i que exigeixi una indemnització i reconeixement de responsabilitats de la Bayer. Cal recuperar la iniciativa amb concentracions, repartiments de fulls informatius, diferents accions de protesta, etc.
    Vincular-nos a les lluites de diferents organitzacions i moviments socials: mobilitzacions feministes i sindicals, en defensa de la sanitat pública, etc.
  • Presentació d'una demanda col·lectiva contra la Bayer i l'administració exigint que a totes les afectades per l'anticonceptiu Essure se'ns garanteixi la seva retirada de manera gratuïta, segura i a càrrec de la seguretat social, una recerca seriosa dels possibles efectes secundaris, el reconeixement per part de Bayer i el Ministeri de Sanitat de les seves responsabilitats i una indemnització econòmica, ja que moltes de nosaltres hem sofert la pèrdua del nostre lloc de treball o quantioses pèrdues econòmiques a causa d'aquesta situació.
  • Mantenir la mobilització fins a aconseguir aquestes reivindicacions.
  • La nostra lluita està vinculada directament amb el masclisme i amb la denúncia de la voracitat de multinacionals capitalistes com la Bayer i la doble opressió que sofrim com a dones i com a part de la classe obrera. Només denunciant clarament els responsables i vinculant-nos a la resta de companyes i companys que lluiten contra el masclisme i el capitalisme aconseguirem doblegar la Bayer i aconseguir que el Ministeri de Sanitat i Igualtat ens donin solucions reals als nostres problemes.

Les Ministres de Sanitat i Igualtat han d'atendre immediatament les reivindicacions de les afectades per Essure!

És el moment que les afectades ens unim i lluitem per a aconseguir justícia!

--

Notes

[1] Entre els efectes secundaris que patim les afectades per Essure es troben inflamacions de ventre, grans hemorràgies, baixada de la regla 2 vegades entre 15 i 16 dies, nàusees, depressió, cansament crònic, trastorns digestius, migranyes, marejos, fibromiàlgia, prolapse d'úter...


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01