Una marea verda de dones imparable

Han estat dies de mobilitzacions de masses als carrers d'Argentina amb desenes de milers de dones, joves i treballadores als carrers exigint un avortament legal, lliure i gratuït. Només entre el dimecres 13 i el dijous 14 de Juny, durant les més de 20 hores que va durar la sessió de la Cambra de Diputats on es votava per primera vegada la llei d'interrupció voluntària de l'embaràs, més d'1 milió de dones va sortir als carrers a exigir un resultat a favor de la despenalització de l'avortament que finalment es va tirar endavant amb 4 vots de diferència.

Però aquests dies de lluita no han estat ni de bon tros aïllats. Sinó la continuació del moviment "Ni una menos" i una part més de l'onada feminista revolucionària internacional que està qüestionant no només el masclisme sinó les bases del patriarcat sota el capitalisme, quelcom que ja hem vist amb la vaga general feminista del 8M a l'Estat espanyol, amb la victòria aclaparadora del SÍ a la despenalització de l'avortament a Irlanda o amb les mobilitzacions també a favor de l'avortament lliure a Xile.

Avortament lliure i gratuït als hospitals públics

A Argentina la llei de l'avortament actual, arrossegada des del 1921, il·legalitza l'avortament amb penes de presó d'entre 1 i 4 anys excepte únicament en els casos on la vida de la mare corri perill o si l'embaràs és fruit d'una violació. En canvi aquesta nova llei estableix l'avortament lliure i gratuït als hospitals públics fins a la setmana 14 ampliant els terminis en casos de violació, risc per a la mare o malformació fetal. Amb aquest pla s'inclou també l'ensenyament sexual integral a escoles i instituts, quelcom que actualment es reemplaça per campanyes antidroga.

L'objectiu de tota aquesta lluita està sintetitzat en una consigna molt clara: educació sexual per a decidir, anticonceptius per a no avortar i avortament legal per a no morir.

"Sobreviure a un avortament és un privilegi de classe"

Actualment hi ha una mitjana d'entre 370.000 i 522.000 avortaments a l'any segons les xifres del Ministeri de Salut, quelcom que segons ells mateixos no és fiable ja que es tracta d'avortaments clandestins i les xifres poden ser molt superiors. Aquesta realitat provoca que cada dia 135 dones hagin d'ingressar a hospitals públics com a conseqüència de complicacions després d'aquests avortaments clandestins i que sigui la principal causa de mortalitat materna.

Una de les demandes més reivindicades a totes les mobilitzacions ha estat precisament "avortament legal a l'hospital". Aquesta consigna exigeix ​​acabar amb aquests avortaments clandestins que posen en perill la vida de milers de dones cada any i que, quan s'enfronten a un avortament, ja no només s'han d'enfrontar a les penes de presó, sinó a la crua realitat de no poder pagar els més de 20.000 pesos que costa avortar en condicions de major seguretat, una situació a la qual s'enfronten la majoria de joves i treballadores que no poden permetre pagar-ho i es veuen obligades a posar en risc la seva salut i la seva vida.

Una gran batalla guanyada, la lluita continua!

Aquest resultat a favor ha estat la conseqüència directa de la pressió i la mobilització. Ha estat un cop de puny al govern de Macri, que es va veure obligat per la pressió social a obrir el debat i es va posicionar en contra, i ha donat una puntada de peu sense pal·liatius a l'Església, que utilitzar tots els seus ponts per a carregar contra aquesta llei. Cadenes de pregària durant la votació o la realització d'ecografies en viu per veure i escoltar els batecs del cor del fetus són només alguns exemples de la reacció furiosa que ha tingut l'Església. Va haver-hi diputades que es van refugiar en capelles a resar i la pròpia Conferència Episcopal ha demanat que "Maria de Lujan, que va conèixer la incertesa de l'embaràs inesperat, intercedeixi pel Poble argentí, especialment per totes les dones que esperen un fill i per tots els nens i nenes que estan al ventre de la seva mare".

La mobilització massiva i el coratge de totes aquestes dones, especialment joves, i treballadores que han sortit a lluitar per a conquerir el dret a un avortament lliure i gratuït en condicions de seguretat ha guanyat una batalla sense precedents a la Cambra dels Diputats i ha vençut totes aquestes pressions donant un cop d'efecte exemplar. Per això sabem que l'única garantia per a acabar finalment amb aquesta llei que oprimeix les dones joves i treballadores també a la Cambra del Senat és continuar la lluita decididament i no abandonar els carrers fins a vèncer.

La lluita és l'únic camí!