Tal com es va saber més tard, aquests cinc dirigents de l'esquerra abertzale estaven tancant el text base per a un debat intern inèdit pel seu calat i els seus efectes: la defensa de l'abandonament de l'activitat armada d'ETA. Però, curiosament, Arnaldo Otegi va ser acusat entre altres coses de "aconseguir treves encobertes".

 

El PP i l'aparell de l'Estat segueixen la via de la repressió

 

Els 55 folis de la interlocutòria de presó, signats per l'ex jutge Baltasar Garzón i publicats amb prou feines uns minuts després que finalitzessin les declaracions dels detinguts, tenien com a conclusió la mateixa de tots els macrosumaris que va impulsar el mateix jutge en els anteriors 11 anys: tot es feia per ordre d'ETA. Però, fins i tot aquest mateix acte reconeixia que els detinguts en aquell moment estaven plantejant que "el procés negociador necessita d'un escenari de no-violència i condicions democràtiques". Un altre dels textos citats i atribuïts a un dels arrestats apuntava que "el manteniment de l'estratègia politicomilitar provoca major desvertebració i difumina el projecte polític". Però Baltasar Garzón seguia en els seus tretze exposant que "no es tracta d'iniciar una aposta per les vies polítiques institucionals i democràtiques, abandonant la violència terrorista, sinó, senzillament, d'adaptar aquesta a l'evolució d'aquesta peculiar `aposta política', a la que els obstacles no són superats mitjançant els vots, sinó mitjançant les bombes ".

 

El judici del cas Bateragune va començar el juny del 2011 i ja en el primer dia de la vista Arnaldo Otegi va plantejar que després del final de l'últim procés negociador, van arribar a la conclusió que "lluny de solucionar els problemes, la utilització de la violència o l'amenaça d'ella en conflictes polítics els enquista ". Per la seva banda, Arkaitz Rodríguez va assenyalar que aquesta idea va ser calant progressivament "com una taca d'oli". Segons Rafa Diez, tot aquest moviment va començar a la tardor de 2008, i va créixer a l'hivern i primavera de 2009, a partir d'un "contrast continu" i va parlar que calia un debat intern en l'esquerra abertzale.

 

Otegui 2 

 

Arnaldo Otegi va ser molt clar davant del jutge. Va parlar de com hi havia una segona ponència alternativa (Mugarri) que apostava per continuar amb una estratègia politicomilitar i que, per tant, era "radicalment diferent de la nostra". Segons ell "ETA pensava que era possible acumular forces mantenint la lluita armada i nosaltres pensàvem que no". Sobre la hipòtesi que ETA pogués tornar a atemptar va afirmar que "no només seria un suïcidi polític per a nosaltres, sinó que estaríem cremant un instrument que s'està comprovant que és vital, amb magnífics resultats que milloraran amb el pas del temps".

 

Tot això demostra que l'objectiu que tenien en realitat l'aparell estatal i la dreta, amb el suport del llavors ministre d'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba, no era més que dificultar la nova iniciativa política que estaven duent a terme importants dirigents de l'esquerra abertzale. Si ens basem en els fets, sembla que la dreta i l'aparell de l'Estat no veuen de bon grat que ETA abandoni l'activitat armada, una estratègia que lluny d'afeblir a la reacció li ha donat molts beneficis polítics. És més, totes les mesures repressives aplicades des de l'anunci de l'abandonament de les armes, totes les provocacions i la negativa a acabar amb la política de dispersió dels presos, sembla dissenyada per tal d'atiar una ruptura dins de l'esquerra abertzale.

 

Fins al mateix Baltasar Garzón, que va enviar a Arnaldo Otegi el 2009 a la presó incondicional per un delicte d'"integració en organització terrorista", va afirmar fa poques setmanes a Antena3 que no té sentit que Arnaldo Otegi segueixi a la presó. Segons ell "la condemna que té deu ser reconduïda i té la possibilitat de fer molt més per la pau i pel desenvolupament de la situació al País Basc fora que dins".

 

La llibertat d'Arnaldo Otegi i la lluita pel socialisme

 

El secretari general de Sortu sortirà de la presó a l'abril del proper any, mentre Rafa Diez, segurament, ho faci més tard, perquè pel que sembla no li perdonaran el temps que va estar fora de la presó gràcies a un permís per cuidar la seva mare malalta.

 

Arnaldo Otegi s'ha convertit en el referent més important de l'esquerra abertzale i de les bases de Sortu. És un dirigent carismàtic que ha estat ja en més d'una ocasió patint la presó per la seva tasca política. És innegable que la seva sortida de presó crearà molta expectació i entusiasme en una gran part de la societat basca.

 

Otegi va tenir el coratge d'afrontar i arribar a la conclusió que la via armada d'ETA era errònia, una qüestió política molt delicada per a l'esquerra abertzale. Però ara que aquest obstacle ha estat aclarit, cal continuar traient conclusions de l'experiència. En la nostra opinió, avui és completament vàlid afrontar la lluita pel dret d'autodeterminació defensant la causa del socialisme. Només amb un combat frontal contra el règim capitalista, agrupant les forces de la classe treballadora i de tots els oprimits per acabar amb aquest sistema, es pot encarar seriosament la lluita contra l'opressió nacional.

 

Ni el conflicte basc ni el català, ni l'escocès, es resoldrà en una "taula de negociació" ni en el marc del sistema. Tot i que la direcció de l'esquerra abertzale estigui posant com a exemple el "procés de pau" de Colòmbia, les "negociacions" entre els EUA i Cuba o el referèndum d'Escòcia, la realitat és que l'opressió nacional, i de classe, no trobaran una solució duradora mentre les causes que la provoquen segueixin existint. Ni el govern colombià de Sants, ni el govern d'Obama, ni el govern de David Cameron busquen "resoldre conflictes". Defensant els interessos de la classe dominant, en el fons només pretenen agenollar al poble colombià, al poble cubà i al poble escocès respectivament. I el govern del PP, amb el suport del PNB, busca exactament el mateix. Fins i tot els possibles oferiments "de pau" que puguin arribar en el futur buscaran la mateixa fi: enganyar i derrotar als treballadors i oprimits d'Euskal Herria en la seva lluita per l'alliberament nacional i social.

 

Arnaldo Otegi, que en més d'una ocasió s'ha presentat com a marxista, té l'oportunitat, i la responsabilitat, d'empènyer a l'esquerra abertzale pel camí de la lluita de masses i la defensa d'un programa revolucionari. Una alternativa que defensi els drets democràtics, inclòs el dret d'autodeterminació, vinculant-los a la unitat de la classe treballadora i dels oprimits per sobre de les diferències nacionals, per tal d'acabar amb el poder dels grans capitalistes, els seus monopolis i els seus institucions. Aquest programa de ruptura, de la lluita pel socialisme, si pot posar en moviment les forces socials necessàries per acabar amb l'opressió nacional d'Euskal Herria i de tots els pobles d'Europa.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01