De fet, s'alertava que importants productors d'aliments com Índia, Xina, Austràlia, EUA i també l'Estat espanyol estan aconseguint el límit dels seus recursos hídrics. Mentre, l'aigua salada de mars i oceans tampoc pot respirar tranquil·la: a causa de la contaminació i a l'escalfament global, la quantitat de peixos pot haver-se reduït a la meitat respecte a 1970.

 

Però no només l'aigua està en perill. Les emissions abocades a l'atmosfera continuen empitjorant la qualitat de l'aire, donant lloc i agreujant malalties cardiorespiratòries i contribuint a l'escalfament global. Aquests i molts altres factors porten anys obstinats a trencar el delicat equilibri mediambiental del globus, que cada any es veu més alterat. A hores d'ara, dir que l'acció de l'home està portant al límit la resistència ecològica de la Terra no és exagerar gens. I d'entre tot aquest desastre hi ha un país que s'eleva per sobre de la resta i brilla amb llum pròpia: Xina.

 

La magnitud de la devastació mediambiental xinesa

 

contaminacion china 1 

 

Xina és un país enorme. Amb més d'1.300 milions d'habitants (un cinquè de la població mundial) produeix el 16,3% del PIB mundial i abasta gairebé un 15% de la superfície terrestre continental. No obstant això, la magnitud del seu impacte mediambiental no és una simple extrapolació de la seva grandària i pes econòmic, sinó una devastació qualitativament superior a la de la resta de països. L'espectacular creixement i desenvolupament de les forces productives que ha protagonitzat el gegant asiàtic en les últimes dècades no ha estat gratuït, ara les autoritats xineses s'enfronten a una factura ecològica de grans dimensions mentre les masses xineses sofreixen en les seves pròpies carns un malson mediambiental que posa en risc dia a dia les seves pròpies vides.

 

Un aire irrespirable

 

Un dels principals problemes que afronten la població i els ecosistemes és la contaminació atmosfèrica. El model energètic xinès està principalment basat en el carbó, fins al punt de produir el 45,6% del total mundial i encara així haver d'importar un 4% més . Aquest factor, unit a uns altres com l'espectacular creixement del parc mòbil d'uns 16 milions de cotxes l'any 2000 a gairebé 100 milions en 2014, situa a Xina com a líder en emissions de CO2 i altres gasos d'efecte hivernacle, amb el 26,7% del total. Això ha provocat que les grans urbs xineses visquin submergides en un dens núvol tòxic. Al llarg de 2013 i 2014 el famós smog (per les paraules en anglès smoke, fum, i fog, boira) saltava als mitjans internacionals pels nivells descontrolats a Pequín, Xangai i altres grans ciutats. Aquests núvols estan composts per partícules en suspensió de diferents grandàries, sent les trucades PM2.5 (per tenir un radi inferior a 2,5 micres) les més nocives per a l'organisme a causa que poden penetrar en els pulmons.

 

Els rècords de contaminació vénen succeint-se des de fa mesos, obligant a tancar els col·legis varis dies i col·lapsant els hospitals. En moments límit s'ha arribat fins i tot a paralitzar la producció industrial de Pequín i voltants i a restringir el tràfic a la ciutat. Però no són només això, es tracta d'un problema endèmic: 157 milions de persones viuen en àrees amb concentració anual de partícules PM2.5 deu vegades el recomanat per l'OMS. Els punts àlgids solen produir-se en els mesos d'hivern, quan a les emissions dels cotxes i les centrals tèrmiques se li sumen les de les calefaccions domèstiques, que en molts barris pobres funcionen a força de carbó i fustes altament contaminants. Tota una lliçó pels quals diuen que la contaminació "no entén de classes" i que "afecta a tots per igual", doncs són els suburbis propers a les fàbriques i les zones més pobres les que presenten els nivells més nocius.

 

Els efectes sobre la salut de la població estan sent devastadors, principalment en grups de risc com a nens, ancians o persones amb afeccions pulmonars o cardiovasculars. També estan apareixent noves al·lèrgies, i els casos de càncer de pulmó a Pequín i altres ciutats han augmentat un 56% entre 2001 i 2010, situant-se com a principal causa de mort en homes i segona en dones. Segons dades del centre de Prevenció i Control de Pequín, el càncer mata cada any a Xina a 2,5 milions de persones, però pujarà als tres milions en 2020.

 

Per fer-nos una idea de la magnitud del problema, existeix un portal en Internet que recull les dades en temps real de la qualitat de l'aire per zones. Si entrem a qualsevol moment veurem com gairebé tot el globus té etiquetes verdes i grogues mentre Xina es tenyeix de vermell i granat a qualsevol hora del dia.

 

Escassetat i contaminació de l'aigua, l'altra gran malson

 

contaminacion china 2

 

Xina posseeix aproximadament el 7% dels recursos mundials d'aigua, però té el 20% de la població mundial. A més, el 80% de la seva aigua es concentra en el sud del país. L'escassetat de l'aigua i, especialment la contaminació de la mateixa és un altre dels grans problemes.

 

Xina produeix més de 3,5 milions de tones d'aigües de deixalla al dia i es calcula que al voltant de 600 milions de persones ingereixen aigua que està contaminada amb deixalles humanes o animals i, per tant, estan subjectes a malalties i problemes de salut relacionats amb l'ús d'aigua contaminada. El 70% de l'aigua dels rius es considera no apta per al contacte amb éssers humans, mentre que en el 80% dels mateixos ja no es troba vida animal.

 

Les aigües de deixalla abocades per les indústries com la tèxtil, la fabricació de paper, o la producció de productes químics i farmacèutics són responsables de bona part d'aquesta contaminació. Els residus tòxics es filtren pel subsòl fins a arribar a contaminar els aqüífers d'aigua subterrània. Les imatges que han donat la volta al món de rius completament vermells són degut de precisament a aquest efecte que produeixen en les aigües fluvials les deixalles sense tractament de la mineria i la indústria que deixen contaminades algunes aigües amb un elevadíssim contingut metàl·lic. S'han registrat nivells de plom en els rius xinesos que són 44 vegades majors que els nivells acceptats per les normes, i les conseqüències són devastadores per a la salut: l'absorció d'aquests metalls pesats pels cultius d'aliments amb aquesta aigua poden causar càncers, càlculs renals i altres problemes de salut.

 

Totalment relacionat amb això es troba el problema de la dessecació de regions senceres. L'acció i l'abús dels recursos hídrics per a ús industrial estan provocant un procés d'esgotament dels aqüífers, indispensables per a la producció de la meitat del blat xinès i d'un terç del blat de moro. Les escenes de regions seques, llacs que en el seu moment van ser navegables, avui desapareguts conformen un escenari semiapocalíptic en regions senceres. Un exemple és la situació del famós riu Iang Tsé, el tercer riu més gran del món, amb 4.000 quilòmetres, que representa el 40% dels recursos d'aigua dolça a Xina i sense el qual es perdria el 70% de la seva pesca, el cultiu d'arròs i el 50% dels cereals. El primer estudi publicat pel govern sobre aquest tema, de l'any 2006, reconeixia que hi havia ja 600 quilòmetres en estat "crític" i revelava que el riu rebia cada any 14.200 tones d'aigua contaminada per pesticides, fertilitzants i fuites dels vaixells de passatgers, equivalent al 42% del total desguassat en tot el país, especialment a la zona de la presa de les Tres Goles, on han construït la central elèctrica més gran del món, sepultant multitud de pobles i ecosistemes.

 

Creix el descontent

 

protesta trabajadores chinos

 

En el mes de març el documental Under the Domi (de nom complet, Sota la cúpula: investigant la boira tòxica i Xina), realitzat per una periodista la filla de la qual va néixer amb tumor benigne per efecte de la contaminació, causava sensació a les xarxes socials xineses. En cinc dies més de 200 milions de persones ho van veure i la xarxa social Weibo (el Twitter xinès) va registrar més de 280 milions de comentaris sobre aquest tema. El documental, primer lloat i després censurat i retirat per ordre del govern xinès els dies previs a la celebració de la sessió anual del Legislatiu xinès, relaciona la contaminació amb l'increment de malalties i denuncia els obstacles que interposen les grans petrolieres, amenaçant amb tallar el subministrament si se'ls obliga a prendre mesures sobre aquest tema. Les pròpies declaracions del primer ministre, Li Keqiang, en la sessió inaugural prometent combatre "amb mà dura" la "taca" que la contaminació representa en la qualitat de vida dels xinesos, mostren la preocupació del govern xinès respecte a les protestes i el malestar creixent. 

 

Junt al creixent descontent a les fàbriques, amb un augment considerable de lluites obreres i onades de vagues, la qüestió mediambiental s'està convertint en un factor amb enorme potencial revolucionari. El despertar de les masses a la "fàbrica del món" no està sent molt publicitat, però avança amb força i rapidesa i milers de treballadors desperten políticament a través de la seva participació en mobilitzacions per la defensa de la salut i el medi ambient. Aquest moviment, en un país en el qual actua la censura en els mitjans i Internet, les protestes no estan autoritzades i la repressió és sagnant, té un significat molt profund. El govern xinès sap que els índexs de desigualtat i els nivells de vida de misèria de les masses són un autèntic polvorí, i té autèntica paüra al fet que les protestes en alça contra el desastre mediambiental siguin la baula pel qual exploti la situació social.

 

Aquest és el motiu de la seva actitud contemporitzadora, "el pal i la pastanaga", alternant concessions i repressió. Per exemple, en 2013 el moviment va aconseguir una sonora victòria en paralitzar la construcció d'una planta de processament d'urani en Iiang men (sud del país, a la província de Cantó) per proveir tres centrals nuclears, després de manifestacions en la pròpia Iiangmen, Macau i Hong Kong. Mentre, les dures mobilitzacions "anti-PX" de Maoming, al març de 2014 (també en Cantó), contra una central de paraxilè (PX) van ser reprimides salvatgement. El PX és un producte químic altament nociu i inflamable utilitzat per fabricar plàstics i que Xina, principal consumidor mundial, ha d'importar en un 50%. Per aquest motiu la planta tenia una importància estratègica i l'Estat va defensar el projecte aferrissadament, i va dissoldre les protestes causant vuit morts i centenars de ferits, a més de realitzar desenes de detencions i bloquejar els termes "Maoming" o "PX" en els motors de recerca d'Internet i en Weibo.

 

Guerra a la contaminació? La demagògia capitalista contra el canvi climàtic

 

Enfront d'aquesta sagnant situació que amenaça directament la vida de milions de persones i el futur de l'espècie humana no només a Xina, sinó a nivell internacional, la resposta dels governs i els grans poders econòmics ha estat i és la mateixa en tots i cadascun dels punts del planeta. Boniques paraules, cimeres, conferències i més cimeres en les quals s'aproven tractats no vinculants, que són incomplits sistemàticament per les grans multinacionals sota l'empara dels governs. I és que la demagògia contra el canvi climàtic no és només cosa del govern xinès, és la resposta global del poder econòmic mundial els interessos del qual entren en contradicció amb la defensa de la vida i el medi ambient.

 

Davant la proximitat de la propera conferència sobre el canvi climàtic de l'ONU, que tindrà lloc a París el proper mes de desembre, s'han succeït les declaracions dels principals mandataris. Els presidents Xi Jinping i Barack Obama van presentar l'any passat un "acord històric" contra el canvi climàtic entre els dos països que preveu que EUA redueixi les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle entre un 26 i un 28% respecte a 2005... per 2025. Mentre, Xina directament fixa aconseguir el seu nivell màxim d'emissions... al 2030! I fins llavors res! La UE no es queda a la saga, anunciant una retallada de les seves emissions en un 40% també per 2030. Per si aquests terminis fossin poc per adonar-se del buit d'aquestes declaracions, Xina anunciava aquest any que crearia al 2017 el major mercat d'emissions del món, a l'estil dels quals ja funcionen a EUA i la UE, i que consisteixen que s'imposin límits a les emissions establint una sèrie de quotes. Així les companyies, i els països, poden comprar quotes a un preu determinat o vendre les seves si no les han consumit.

 

Una cosa tan irracional com lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació creant al seu torn un altre negoci, és una condemna absoluta a les maneres de fer i funcionament capitalista. El descontrol del capitalisme posa ja en perill de mort la pervivència en mínimes condicions de l'espècie humana en determinats punts del planeta, i Xina és un d'ells. Igual que en la resta del món els més interessats a solucionar-ho no són les grans multinacionals, que obtenen els seus beneficis provocant aquest gran desastre, ni els governs en mans d'aquestes multinacionals. Els pobres del món, els treballadors i els oprimits som els únics que podem canviar aquesta situació acabant amb aquest sistema malalt que amenaça amb la destrucció del propi planeta per mantenir les riqueses multimilionàries d'una minoria.