La decisió de les autoritats nord-americanes d'alliberar al terrorista Luis Posada Carriles, deixa al descobert davant els ulls del món l'actitud hipòcrita del govern d'EEUU davant el terrorisme.

           Posada és l'autor de l'atemptat de 1976 que va derrocar un avió de Cubana d'Aviació en la costa de Barbados i que va costar la vida a 73 persones innocents.

           Alliberant a aquest criminal, les autoritats nord-americanes han admès que donen suport el terrorisme quan aquest afavoreix els interessos de l'imperialisme nord-americà. L’anomenada guerra contra el terrorisme de Bush es revela com un engany vergonyós. En una editorial de Los Àngeles Times del 20 d'abril, es condemnava la decisió:

           “Amb la decisió equivocada d'alliberar sota fiança al terrorista d'origen cubà Luis Posada Carriles, el 5º Tribunal d'Apel·lacions de Nova Orleans ha fet més que alliberar a un vell que s'enfronta a l'acusació de violar les lleis d'immigració. Ha deixat al descobert a Washington i perquè siguin legítimes les acusacions d'hipocresia en la guerra contra el terrorisme. “Permetent la llibertat de Posada abans del seu judici de 11 de maig, el tribunal ha alliberat a algú amb evident risc de fugida que ja va escapar d'una presó veneçolana, un home que està orgullós de posar bombes mortals en hotels de La Habana fa deu anys i suposat cervell d'un atemptat en un avió cubà en el qual van morir 73 persones”.

           Com Osama bin Laden, Noriega i altres criminals i terroristes, Posada va dur a terme les seves activitats assassines en els serveis de la CIA, particularment durant l'època que Bush pare era el director general de l'agència.

           Actualment, organitzacions terroristes estan realitzant les seves activitats en sòl d'EEUU amb total impunitat sota la protecció de la CIA. Tots els intents de desemmascarar i detenir aquestes activitats terroristes són sabotejats per les autoritats nord-americanes. Ho varem veure amb l'arrest i detenció il·legal dels cinc cubans que estaven intentant impedir les activitats dels terroristes des de sòl nord-americà, i ara ho veiem de nou amb l'alliberament del terrorista Posada.

           Posada, que va escapar d'una presó veneçolana en 2005, té una llarga història d'implicació en activitats terroristes. A part del bombardeig del vol cubà 455, va participar en la invasió de Badia Cochinos, en l'escàndol Iran-Contra, en els atemptats contra turistes en 1997 a La Habana, i segons alguns, en l'assassinat del president Kennedy. Carriles públicament s'enorgulleix de les bombes en els hotels de La Habana. Admet haver intentat assassinar en 2000 a Fidel Castro amb explosius C-4 col·locats en un estadi ple d'estudiants a Panamà. Els seus empleats han confessat l'atac de 1976, i documents del FBI i la CIA desclassificats han demostrat que ell va assistir a les reunions preparatòries. Per tant, no existeix el més mínim dubte sobre la culpabilitat de Posada. L'Agència d'Immigració del Departament de Seguretat Interior d'EEUU, creada després del 9 de setembre, compta amb poders molt amplis i draconians. No vacil·len a utilitzar aquests poders contra tots aquells als quals considera enemics de l'imperialisme. Amb això no vacil·len a violar els drets civils dels ciutadans corrents nord-americans. I tracta als terroristes estrangers “amics” amb la major delicadesa.           A pesar de la prova irrefutable de la seva culpabilitat, Posada mai ha estat acusat de crims de terrorisme en els tribunals nord-americans. En comptes d’això, l'agència d'immigració el va arrestar per qüestions tècniques, per mentir a les autoritats d'immigració després d'entrar sense autorització en el país al març de 2005 i celebrar una roda de premsa anunciant el seu triomfal retorn. Tant el Departament de Duanes com el d'Immigració, van pressionar perquè Posada fos posat entre reixes, però el sistema judicial no ha mostrat el més mínim interès en intentar acusar-lo de crims més seriosos. En resposta, l'advocat de Posada advertí que si era acusat, el seu client revelaria la seva extensa col·laboració amb la CIA.

           L'ambaixador de Veneçuela a EEUU, Bernardo Álvarez, escrivia en The New York Times: “Posada no va ser acusat de l'atemptat de 1976, a pesar que els documents desclassificats de l'Agència Central d'Intel·ligència demostraven que el seu paper era molt major del que es pensava. En el seu lloc, s'enfronta a acusacions de frau de les lleis d'immigració, una farsa que podria equiparar-se només amb acusar a Osama bin Laden d'entrar i abandonar Pakistan sense visat. Finalment, Posada va ser alliberat de presó el dijous, malgrat que existia un risc obvi de fugida i que era un terrorista violent”. El govern nord-americà i les seves agències van protegir a aquest gàngster durant mesos després de la seva entrada il·legal a EEUU. Si es compara aquesta delicada preocupació per un conegut terrorista i assassí en massa amb el tractament cruel que reben els pobres mexicans i altres immigrants, que són arrestats i deportats immediatament encara que no hagin comesos aquests crims ni dintre ni fora d'EEUU.

          George W. Bush ha defensat enèrgicament que tot país té el deure lluitar contra el terrorisme internacional. Hem de recordar les paraules del president: “si aculls a un terrorista, si dónes suport a un terrorista, si alimentes a un terrorista, seràs tan culpable com els terroristes”. Però ell ha acollit i encara està acollint, no només a un, sinó a nombrosos terroristes i organitzacions terroristes. És que no hi ha límit per al  cinisme de George W. Bush i l'imperialisme nord-americà? 

          Després de la captura de Posada, el govern del president Hugo Chávez va exigir la seva extradició, oferint 2.000 pàgines de proves documentals que corroboraven les seves pretensions. Però han passat vint-i-dos mesos des que Veneçuela formalment va demanar la seva extradició i el Departament d'Estat ni tan sols ha tingut coneixement de l'arribada de la petició.

           L'administració Bush s'ha negat a extraditar a Posada a Veneçuela o Cuba, al·legant que tem que sigui torturat. En realitat, EEUU és qui està protegint la tortura de la forma més infame en la Badia de Guantánamo, i ara està intentant evitar l'accés dels advocats als presoners que estan sent tractats en unes condicions inhumanes sense judici. L'editorial de Los Àngeles Times ha assenyalat aquesta flagrant contradicció: “EEUU manté 385 terroristes sospitosos empresonats en la Badia de Guantánamo, molts en aïllament i tots sense seguir el procediment degut. Posada, un terrorista confés, és enviat a casa amb un braçalet en el turmell”. 

          Fins i tot si EEUU no vol que Posada vagi a Veneçuela o Cuba, no existia raó alguna per a alliberar-lo. El tribunal podia haver-se negat a alliberar-lo fins al judici, mentre el Departament d'Estat buscava un tercer país que estigués d'acord en acceptar-li amb acusacions de terrorisme. 

          Quina és la raó per a l'alliberament de Posada? La raó no té a veure amb Posada. Sabem que entre lladres no existeix l'honor i que George W. Bush estaria bastant disposat a sacrificar a Posada si això li convé. La veritable raó és la por. Washington tem que si Posada Carriles és dut a judici, aquest revelés tot el que sap sobre la implicació de la CIA en el terrorisme a Cuba, Nicaragua i Veneçuela, i òbviament sap molt. Això no es pot permetre. Per tant, un conegut terrorista i un assassí en massa se li permet que camini en llibertat. 

          Ara tot el món és ben conscient de la doble rasadora de George W. Bush i el règim de la Casa Blanca. Parlen de “defensar la democràcia” i “lliurar una guerra contra el terrorisme”, però les seves accions estan dictades només pels nus interessos i l'oportunisme polític. Fa cinc anys, l'administració Bush no ocultava el seu entusiasme per un cop d'Estat que enderrocaria al president de Veneçuela triat democràticament, substituint-lo per una junta militar que va suspendre la Constitució, va dissoldre l'Assemblea Nacional i el Tribunal Suprem. Desgraciadament, el poble veneçolà va derrotar el cop patrocinat per la CIA gràcies a l'acció de les masses. Però Bush mai ha abandonat els seus plans d'enderrocar i/o assassinar al president Chávez, i dóna suport a grups terroristes a Florida sota la protecció dels serveis de seguretat d'EEUU.           De la mateixa manera, la CIA durant dècades ha intentat enderrocar al govern de Cuba i ha intentant reiteradament assassinar a Fidel Castro. Ha finançat i donat suport a organitzacions terroristes d'extrema dreta amb base a Miami i contínua fent-ho. Només recentment s'ha creat un departament especial a Washington per a organitzar accions destinades a desestabilitzar Cuba i retornar el seu control a EEUU després de la mort de Fidel Castro.

           Tot això es fa en nom de la “democràcia”! Però el suport de l'administració Bush a la junta militar de Veneçuela fa cinc anys va deixar al descobert que la seva obstinació de defensar i promoure la democràcia en el món és una mentida. L'alliberament de Posada Carriles ara desemmascara la “guerra contra el terrorisme” de Bush com el frau que realment és.  

 

Londres, 27 d'abril de 2007