D'altra banda, l'efervescència política als carrers escocesos i a les xarxes socials era frenètica, davant el clar augment de les expectatives del vot favorable a la independència. Finalment, el referèndum del 18 de setembre, amb una participació històrica del 85%, va donar una majoria als partidaris de la permanència en el Regne Unit que, amb 2.001.926 vots, es van imposar sobre els 1.617.989 vots favorables a la independència (55,3% enfront d'un 44,7%)

El joc brut de la burgesia britànica

bancs inglesesLa permanència en el Regne Unit no ha guanyat de forma neta, democràtica i modèlica com es pretén fer creure en la resta d'Europa. Encara que la diferència amb l'actitud del govern del PP ?que nega al poble de Catalunya el dret a decidir i li amenaça fins i tot amb la supressió de l'autonomia? és abismal, Cameron va convocar el referèndum creient que el SÍ no tenia cap opció. Per a ell i la classe dominant anglesa era la forma més intel·ligent de frenar l'auge del nacionalisme a Escòcia. Però poques setmanes abans de celebrar-se la consulta, va haver de rectificar i llançar una feroç campanya pel NO amb el suport dels dirigents laboristes, de la Unió Europea, la gran banca i el gran capital, esprement fins a l'últim segon el vot de la por augurant tot tipus de catàstrofes de triomfar el SÍ. Per exemple, el Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds Bank i el conjunt del sector financer el negoci del qual equival a 12 vegades el PIB d'Escòcia, van amenaçar amb traslladar les seves oficines centrals a Anglaterra. Les autoritats econòmiques britàniques van publicar uns suposats plans de contingència fent al·lusió a les escenes de pànic financer que es van viure durant la crisi de 2007 amb cues de clients enfront de les oficines de Northern Rock per retirar els seus estalvis. Mark Carney, governador del Banc d'Anglaterra, i George Osborne, ministre del tresor, van renunciar a participar en la reunió del G20 a Austràlia en previsió de possibles turbulències com a resultat del referèndum; el comissari belga Karel De Gucht va afirmar que el SÍ escocès hauria provocat un ?terratrèmol polític similar al final de l'imperi soviètic?; ?una Europa regida per l'autodeterminació dels pobles és ingovernable? va dir. També el FMI, i el departament d'Estat d'EUA van expressar el seu profund temor a la independència al·legant raons geoestratégicas i de cohesió del bloc imperialista occidental.

No hi ha dubte que la burgesia anglesa, i els líders polítics subordinats a ella, han realitzat la campanya de l'extorsió, del catastrofisme i l'amenaça. Però la por, com comença a ocórrer en molts llocs, va canviar de bàndol i enmig de la campanya David Cameron va haver de recórrer a les promeses de majors competències per al Govern escocès, alguna cosa al que des d'un principi s'havia negat.

Una rebel·lió contra els ajustos, l'austeritat i la dictadura dels més poderosos.

Cameron va prometre ?amb el suport de liberals, laboristes i en concret de l'ex primer ministre laborista Gordon Brown que va actuar com a portaveu? la més àmplia i ràpida devolució de competències al Parlament escocès per frenar la independència. La combinació del pal amb aquesta pastanaga, va propiciar que les enquestes comencessin a canviar de signe. La borsa va recobrar progressivament la calma i la lliura es va revaloritzar durant la pròpia jornada electoral. En finalitzar el recompte, el NO s'havia imposat per deu punts de diferència.

cameron referendum escociaParecen molts, però quan Cameron va decidir acceptar la convocatòria del referèndum el NO comptava amb més de 20 punts d'avantatge que es van ser retallant, i una setmana abans que es votés els partidaris de la independència van superar per primera vegada als unionistes. La participació en la consulta va arribar al 84,6% batent un record històric. L'alta participació va significar la incorporació de prop d'un milió de persones a les urnes, que sí voten en les eleccions britàniques però no en les escoceses. A la ciutat mes gran d'Escòcia, Glasgow, i en Dundee, s'han donat les xifres més altes d'abstenció, 75% i 78% respectivament, però en aquestes urbs obreres i laboristes ha guanyat el SÍ, igual que en North Lanarkshire i West Dunbartonshire. El record pro independència ho aconsegueix Dundee amb un 57,3% de vots favorables.

Aquestes zones en les quals el vot independentista es va imposar són les que més han sofert els tancaments d'empreses i els acomiadaments. Eren feus del laborisme que han votat SÍ demostrant el profund descontentament de la classe obrera escocesa amb les polítiques d'ajust, amb els programes d'austeritat, amb la capitulació dels dirigents laboristes davant Cameron. El SÍ d'un ampli sector de la classe obrera escocesa ha estat un vot contundent de protesta contra el govern Tory, al que es veu responsable de les retallades i de la deterioració de les seves condicions de vida.

És significatiu l'elevat nombre de votants pel NO a la independència en àrees dominades pel (SNP), Partit Nacional Escocès, com Aberdeen, on tots els diputats als parlaments britànic i escocès són laboristes o del SNP. Aberdeen és una ciutat que es beneficia de l'ocupació i les rendes derivades del petroli i el gas del Mar del Nord i on el NO va guanyar per un 58,61% enfront del 41,39% del SI. En Aberdeenshire, on guanya el SNP, la victòria del NO va ser del 60,4% enfront del 39,6%. La victòria del NO es dóna en feus conservadors i liberal-demòcrates, a les illes Orkney i Shetland i a la capital, Edimburg, on el NO guanya per un 61% enfront del 39% del SI.

En línies generals es podria dir que la burgesia, la City, la gran banca, va optar pel NO, mentre que amplis sectors de la classe obrera es van pronunciar pel SI desautoritzant als dirigents laboristes; al mateix temps, la petita burgesia va dividir el seu vot oscil·lant entre ambdues posicions, espantada per les amenaces i les repercussions de l'opció independentista, i esperançada que una Escòcia independent podria demostrar la seva viabilitat respectant els drets socials.

Una cosa està clara. Malgrat la victòria del NO la burgesia del Regne Unit ha sortit més feble, més dividida i sense haver aconseguit cap dels objectius pels quals va entrar en aquesta campanya: han enfortit les tendències centrífugues en el Regne Unit i en la resta d'Europa i, de rebot, anglesos, irlandesos i galeses exigeixen més capacitat de decisió en els seus propis assumptes. Els resultats han deixat clar, i això és fonamental, que existeix un malestar profund entre els treballadors escocesos i del conjunt de les Illes contra les polítiques d'ajust, i condicions madures per a una lluita de masses contra el govern de Cameron.

Crisi entre els Torys i en el laborisme britànic

miliband escociaEl lideratge de Cameron surt afeblit per haver portat al Regne Unit a la vora de l'abisme de la divisió. Un ampli sector del Partit Conservador li culpa per eliminar del referèndum una tercera opció de més autonomia com a alternativa a la independència. Però al mateix temps hi ha dubtes i crítiques a les concessions d'última hora, com les expressades per Boris Jonson, alcalde de Londres i potencial aspirant a la cadira de Cameron, que les considera ?lleugerament temeràries?. També Owen Paterson, fins fa poc ministre de medi ambient, va demanar que sigui convocat el Parlament d'urgència per debatre les conseqüències del referèndum i va criticar el ?caòtic? final de la campanya del NO: ?És inacceptable que en l'últim tram es permeti a un exprimer ministre laborista fer imprudents promeses sobre l'extensió de nous poders als escocesos amb el suport dels líders dels tres partits de Regne Unit, però sense un mandat del Parlament?. David Cameron va voler donar-se un vernís democràtic a Escòcia però el tir li ha sortit per la culata: molt probablement en els propers mesos s'obrirà una crisi en el Partit Conservador.

El referèndum també ha deixat al descobert un autèntic abisme entre l'adreça laborista i la seva base social, que s'ha rebel·lat a Escòcia votant sí o abstenint-se. El missatge de les bases laboristes és que no confien en els seus dirigents per frenar la política de retallades, les privatitzacions i l'empobriment de la classe obrera. Ha estat més que un toc d'atenció exigint un canvi profund, però ni Ed Miliband, líder del partit laborista britànic, ni la cúpula actual estan disposats a escoltar aquest missatge la qual cosa tindrà profundes conseqüències. El Partit Laborista ha obtingut un seriós revés que es reflectirà probablement en les properes cites electorals provocant crisis i un desgast similar al PASOK, el PSF i el PSOE en l'Estat espanyol. L'intent desesperat de ressuscitar a dirigents cremats com Gordon Brown està condemnat al fracàs.

Què hagués ocorregut d'haver guanyat l'opció de la independència?

El vot independentista ha estat promogut des de les organitzacions a l'esquerra del laborisme com a motor del canvi social i de lluita pel socialisme. No obstant això, la idea que la independència era un pas segur cap al socialisme no es correspon amb la realitat, i ha xocat de cara amb la campanya del NSP, la dreta nacionalista escocesa. Entre els dirigents d'aquestes formacions d'esquerra va predominar la formula que abans de res calia assegurar la independència, i per tant el vot SÍ, i això els va portar a abandonar una posició de classe i internacionalista i a col·locar-se darrere del SNP, la qual cosa òbviament beneficiava el discurs dels nacionalistes burgesos escocesos. Triar entre estar en un Regne Unit capitalista o una Escòcia capitalista amb la mateixa reina, l'OTAN, les retallades etc., no és l'alternativa. De fet, aquest element va tenir el seu efecte i un sector de votants d'esquerra preferís quedar-se a casa a Glasgow i altres ciutats.

Com a marxistes, com internacionalistas, lluitem per l'alliberament de classe obrera i contra tot tipus d'opressió, inclosa l'opressió nacional. La lluita en defensa dels drets democràtics nacionals de les nacions, nacionalitats i pobles oprimits, inclòs el dret a l'autodeterminació i la independència, va lligada a la lluita pel socialisme, perquè és l'única cosa que pot posar fi a la causa que genera aquesta opressió: el sistema capitalista. I això no es pot aconseguir de la mà de la burgesia de les nacions oprimides, que tenen les seves pròpies finalitats i interessos de classe aliens als dels treballadors. Però això els marxistes no estem a favor sense més de la independència d'Escòcia, i molt menys si aquesta independència no significa la més mínima ruptura amb el sistema capitalista i amb la dominació imperialista. És evident que un sector molt ampli dels obrers, joves i oprimits d'Escòcia han votat SÍ, castigant amb duresa a l'oligarquia financera anglesa, als torys, la seva austeritat i els seus atacs brutals a l'estat del benestar. És obvi també que el triomf de la independència hauria aprofundit la crisi del règim capitalista anglès, però la burgesia del Regne Unit s'hauria regirat contra aquesta situació reaccionant durament contra la classe treballadora. Per descomptat, el verí del xovinisme, tant anglès com a escocès, s'hauria encoratjat dividint a la classe obrera de les Illes, alguna cosa essencialment perjudicial per als interessos dels oprimits, que no té gens de socialista i que no es pot menysprear. Les lliçons d'Irlanda deuen estar molt presents a l'hora de reflexionar sobre aquesta qüestió.

Escòcia seria perfectament viable com a país si se li deixés prosperar lliurement en un mercat net amb regles clares i iguals per a tots, però aquest mercat ideal que pinten la burgesia i els reformistes no existeix en la realitat. En l'actualitat s'estan lliurant en l'ombra autèntiques guerres pel control dels mercats, de les rutes comercials, per les àrees d'influència. La crisi del sistema capitalista ha generat un increment de les contradiccions interimperialistas que, cada vegada amb més freqüència, desemboquen en conflictes armats. A Líbia, l'Iraq, Síria, Afganistan, Sudan del Sud, Ucraïna es lliuren aquestes guerres entre les grans potències que pugnen pel monopoli de matèries primeres, fonts d'energia, mercats i zones geopolítiques estratègiques. És en aquest escenari dominat per les grans potències, les instal·lades i les emergents, on les nacions més petites es veuen obligades a subsistir.

El petroli i el gas del Mar del Nord han estat crucials pel Regne Unit des de l'inici de la seva explotació en 1964, tant en termes econòmics com a polítics. L'any 2012 va cobrir el 67% de la demanda de petroli i el 53% de la demanda de gas del conjunt del Regne Unit, dóna ocupació directa o indirecte a més de 450.000 persones i proporciona al Tresor britànic uns ingressos d'al voltant de 8.000 milions d'euros, equivalents al 15% de la recaptació de l'Impost de Societats. Per si això fos poc, augmenta l'exportació de mercaderies britàniques per valor de gairebé 8.500 milions d'euros contribuint amb 47.000 milions d'euros en la balança de pagaments del Regne Unit, segons Ian Wod autor d'un informe sobre el futur del sector. El Regne Unit no va a cedir ni un euro d'aquest immens poder que està a les seves mans sense donar grans batalles, legals o de qualsevol altre tipus per impedir-ho.

D'haver aconseguit la independència ens trobaríem davant un llarg procés de negociació que hagués permès a la classe dominant anglesa posar fora de perill els seus interessos a costa del poble escocès. La Unió Europea i els EUA ajudarien en aquesta tasca al seu aliat el capitalista anglès. I amb això, la classe treballadora en el conjunt del Regne Unit, inclosa la d'Escòcia, seria sotmesa a una doble pressió per esbandir ?les pèrdues? per la separació, enmig d'una onada de propaganda xovinista i patriotera completament reaccionària i perniciosa per a la causa del socialisme.

escocia snpEl SNP és un partit de la burgesia escocesa. El llibre blanc per la independència presentat pel SNP assegurava la persistència del capitalisme a Escòcia, assumia que la Reina seguís sent la Cap del nou Estat escocès, mantenia la lliura, la integració en l'OTAN i el gruix de les retallades socials dutes a terme pel Govern Conservador. Una Escòcia independent, en aquestes condicions, hagués seguit dominada per l'elit financera i empresarial vinculada per milers d'interessos amb la classe dominant britànica.

Així doncs la independència formal d'Escòcia, en aquestes condicones, no acabaria amb el poder de la City i les multinacionals. Això solament és possible mitjançant la lluita unida de la classe treballadora, d'Escòcia, del Regne Unit i d'Europa, pel socialisme.

La qüestió nacional i la lluita pel socialisme

En l'actitud de les masses en general i de la classe treballadora en particular tant d'Escòcia com del conjunt del Regne Unit, s'ha donat un autèntic repunt de l'activisme, del debat polític, sospesant els arguments a favor i en contra, calculant els resultats més probables entre ambdues opcions. Malgrat la decepció inicial pels resultats, l'entrada massiva al debat polític no es frenarà després del referèndum. Per contra, podem anticipar que aquesta politització no ha fet més que començar. El conjunt d'Europa torna a entrar en una època d'estancament econòmic. Gran Bretanya en l'últim any ha crescut més que la mitjana, però com hem vist a Escòcia, és un creixement basat en l'augment de l'explotació, la desigualtat i la pobresa.

Després del referèndum els plans de contingència dels grans bancs i multinacionals es van suprimir i les aigües han tornat aparentment a la calma, no obstant això ja res serà igual que abans del referèndum ni a Escòcia, ni en la resta d'Europa. La burgesia reflexiona sobre l'autèntic terratrèmol polític que ha tingut lloc i la classe treballadora també. Lenin, l'aportació del qual a la qüestió nacional va ser clau per garantir l'èxit de la revolució russa, va explicar que les revolucions també poden esclatar com a conseqüència de l'exercici del dret a la separació d'una nació.

La burgesia actua com una classe social per sobre de fronteres nacionals, han fet un front comú a Escòcia, canviaran la legislació europea per fer més difícil a les petites nacions l'ús del dret a l'autodeterminació. L'única esperança d'aquestes està en el moviment obrer. La classe obrera no ha de posar-se sota cap circumstància darrere de la burgesia o de la petita burgesia nacionalista perquè als moments decisius, la història ho ha demostrat una vegada i una altra, es tiren enrere, vacil·len i traeixen al moviment per l'emancipació.

Les dues grans contradiccions que bloquegen periòdicament el desenvolupament del capitalisme provocant crisi i desocupació són la propietat privada dels mitjans de producció i les fronteres de l'estat nacional. Les forces productives s'han desenvolupat a una escala tan extraordinària que els actuals estats nacionals juguen el mateix paper que els drets duaners en l'edat mitjana a les portes de cada ciutat. La tasca pendent a Escòcia, Gran Bretanya i en tota Europa és la lluita contra el capitalisme i la defensa d'una economia racionalment planificada per millorar les condicions laborals i el benestar de la classe treballadora i això és socialisme. La tasca del moviment obrer, allí com aquí, en Eukal Herria i Catalunya, en el conjunt de l'Estat espanyol i a Europa, no és construir nous estats i aixecar noves fronteres sinó construir el socialisme a escala mundial. Com hem vist a Escòcia, la classe obrera inscriu en la seva bandera la lluita contra l'opressió nacional al costat de la revolució socialista internacional.