Una de les idees més destacades de la presentació va ser la de que cal donar una expressió política a la majoria social que s’oposa a les retallades, que pateix les conseqüències de la crisi, que es mobilitza al carrer. Efectivament, una candidatura compromesa i vinculada amb la lluita social té força possibilitats de fer fora la dreta, tant a CiU com al PP, dels ajuntaments, comunitats i del mateix govern central. La clau perquè la dreta estigui al capdavant d’aquestes institucions no ha estat el seu suport, que realment és minoritari i cada cop més minoritari, sinó a falta de credibilitat i d’alternativa de la socialdemocràcia. D’aquí ve la profunda crisi del PSC a Catalunya.

Un altre dels temes importants de la presentació ha estat el referit a la consulta i al dret a decidir, plantejant-se moltes preguntes en aquest tema per part dels periodistes a la roda de premsa prèvia. Com va indicar Jaume Asens, un dels promotors i el que va parlar primer, “Guanyem Barcelona” defensa el dret a decidir però “no només en la qüestió territorial, sinó el dret a decidir en tot, perquè no volem canvis cosmètics”, i no volem, va continuar, que es faci servir el dret a decidir per l’”oligarquia catalana”. Citant a Andreu Nin, i reivindicant la Barcelona revolucionària, va assenyalar que “sabem que la qüestió nacional i social van juntes”. És natural que CiU hagi reaccionat amb histèria a la iniciativa de Guanyem.

També es va destacar molt el paper de la participació des de baix en tot aquest procés. Com va explicar Ada Colau, és necessari que la candidatura neixi de l’organització de la mobilització al carrer. Com va indicar, tot i que es guanyin les eleccions, encara no s’haurà guanyat, i només sobre la base de la mobilització massiva de la joventut i els treballadors es podrà fer front a les pressions dels lobbies econòmics, dels capitalistes, que tractaran amb totes les seves forces d’impedir qualsevol tipus de canvi.

Molt important també va ser la idea que el problema de la pobresa, la desigualtat, l’atur, la degradació de la sanitat i l’educació públiques, no es deu a la “falta de recursos”. Els recursos hi són, el que passa és que estan mal distribuïts. Lògicament, per a distribuir-los de forma justa és necessari treure-li a l’oligarquia el control que exerceix a través la possessió de les principals palanques de l’economia. En la nostra opinió, l’única manera de fer-ho és a través de la nacionalització de la banca i de les grans empreses sota control obrer.

Unitat per a lluitar

Els promotors d’aquest projecte han proposat a ICV-EUiA, CUP, Podem, Procés Constituent I a diferents moviments socials, associacions veïnals i marees ciutadanes que donin suport a la iniciativa. Tal com va indicar Ada Colau, no es demana a ningú que renunciï a la crítica, a una crítica constructiva. El que sí que hi ha d’haver és un acord i un compromís sobre punts bàsics per emprendre una política que canviï realment la situació de la majoria de la societat, que també es va esbossar a la presentació.

El Sindicat d’Estudiants ha donat suport a aquesta iniciativa des del primer moment, participant a la presentació i repartint un full amb les nostres aportacions . Creiem que aquesta iniciativa representa un gran pas endavant de cara a constituir el que, a la pràctica, seria un Front d’Esquerres. A més a més, estem absolutament d’acord en què aquest Front d’Esquerres no por ser una unió d’aparells al marge del control que s’exerceixi des de baix. Estem absolutament en contra d’un acord que es forgi en despatxos d’esquenes als treballadors, dels joves i dels militants. Un Front d’Esquerres no por esdevenir un instrument perquè aparells esclerotitzats, anquilosats i amb pràctiques burocràtiques, es reparteixin els llocs, els privilegis i designin candidats sense credibilitat en les bases i en el moviment.

Aquest Front d’Esquerres ha d’estar lligat a la lluita. Ha de promoure assemblees i reunions obertes a tota la població, a tots els activistes socials i d’esquerres, als barris, als centres d’estudi i universitats, a les places publiques. “Guanyem Barcelona” ha plantejat que començarà , a partir de juliol, a fer diferents xerrades i actes de cara a constituir-se pels diferents barris de Barcelona. És una iniciativa en què participarem amb totes les nostres forces.

Sí es pot acabar amb les retallades i els retrocessos!

Tenim la força, tenim la majoria!

 

Per un Front d’Esquerres a tot l’Estat!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01