El dimecres 17 de juliol es celebrarà el judici per la readmissió de Carlos Naranjo, treballador de la planta de muntatge de la factoria de Ford Almussafes (València), víctima d’un acomiadament fraudulent i antisindical.

El 27 de juny de l’any passat va ser acomiadat de manera fulminant. Feia dues setmanes que s’havia reincorporat d’una baixa mèdica de set mesos i, just estant en ple rendiment productiu, la direcció de la Ford li va obrir expedient disciplinari i ràpidament va ser acomiadat, utilitzant arguments falsos. Entre ells, la “disminució en el rendiment i la seua ­falta d’integració en els processos de producció” dels quals, segons l’empresa, “ja havia sigut Vosté informat per part dels seus superiors”. Molt al contrari, Carlos sempre va comptar amb una valoració molt positiva de tots els seus comandaments immediats, prova d’això és que l’empresa el va fer indefinit estant de baixa.

En els dies previs a l’acomiadament, Carlos va parlar amb els delegats de l’STM per a denunciar que la càrrega de ­treball era insuportable, la pressió en el seu grup de treball era extrema i seguir el ritme de treball suposava anar al límit en tot moment, posant en risc la salut i integritat de tots. Les converses amb els representants dels treballadors van tenir lloc en la línia de producció durant les jornades del dimarts 19 al dijous 21 de juny, al visualitzar-se com a militant i futur quadre sindical, la reacció de l’empresa no es va fer esperar. El divendres 22 es va obrir un expedient sancionador fraudulent que acabaria en l’acomiadament.

No només es persegueix a un treballador per la seua acció sindical. L’objectiu d’aquest acomiadament és evident: llançar un advertiment a tota la plantilla i atemorir-la, deixant clar que tenir un contracte indefinit no és garantia de res. Aquest acomiadament exemplaritzant, com d’altres, cobra encara més sentit observant el que està passant durant aquests mesos a l’empresa.

Ja n’hi ha prou de represàlies per exercir els nostres drets!

Una forta reconversió industrial està en marxa en tot el sector automotriu, i aquesta també ha arribat a la Ford-Almussafes. Als últims tres anys s’han executat diversos expedients de regulació d’ocupació temporal (ERTEs) –amb una pèrdua del 20% en els salaris– i ja n’hi ha un altre en vies d’executar-se, que afectarà a tota la plantilla. D’aquesta manera l’empresa està flexibilitzant la producció al seu gust, atacant els drets dels treballadors i preparant el terreny per a una onada d’acomiadaments. I això succeeix mentre la Ford porta cinc anys de beneficis rècord i els ritmes de treball segueixen al màxim –fins i tot amb el ERTEs–, igual que passa amb les hores extres.

L’empresa pretén mantenir i incrementar els seus beneficis a costa d’una major explotació dels treballadors. A ningú se li escapa que necessita d’una plantilla submisa i atemorida, per a atacar sense que hi hagi cap tipus de resposta.

L’empresa ha actuat contra els drets fonamentals dels treballadors amb aquest acomiadament injust i antisindical. I no és cap casualitat. Carlos col·laborava amb l’STM des de feia diversos anys i es va afiliar per a defensar els drets dels treballadors amb un sindicalisme combatiu. Va participar activament en el IV Congrés de l’STM, presentant una resolució contra la precarietat laboral i per unes pensions dignes. Carlos té una coneguda trajectòria com a lluitador, pel seu paper al capdavant del Sindicat d’Estudiants del País Valencià en defensa de l’educació pública i pel seu suport a moviments socials o plantilles en lluita. Per aquests motius, l’STM l’havia proposat que fos candidat a delegat en les eleccions sindicals que es van celebrar el passat febrer. Aquest fet afegeix encara més gravetat al seu acomiadament.

El seu cas no és una cosa aïllada, existeix un gran nombre d’expedientats, acomiadats injustament, vetats en promocions, etc. Si permetem això, les nostres condicions continuaran empitjorant cada vegada més ràpid.

17 de juliol: Participa a la concentració als Jutjats

Des de la secció sindical STM-Ford i el Comité per la Readmissió de Carlos continuarem lluitant per la seua readmissió. La campanya de solidaritat que vam realitzar fa ara un any va tenir un fort impacte i va aconseguir el suport de nombrosos col·lectius, sindicats i treballadors de la Ford i d’altres empreses i sectors. Ara amb la celebració del judici el proper 17 de juliol és moment de redoblar la solidaritat i la mobilització. Som molt conscients que l’única manera d’aconseguir la nul·litat de l’acomiadament és basant-nos en el suport i la mobilització de tota la plantilla.

Per això, des de l’STM-Ford i el Comité per la Readmissió de Carlos fem una crida a tota la plantilla de la Ford i a les plantilles de les subcontractes a lluitar per la readmissió a la Ford de Carlos i contra les represàlies, acomiadaments i sancions injustes cap a qualsevol treballador, de la principal o de les auxiliars, que exerceixi els seus drets.

Si ataquen a un, responem tots!

Us cridem a participar en la concentració de suport el dia del judici i a enviar resolucions [DESCARREGA-LA] exigint l’acomiadament nul al jutjat corresponent:

A l’atenció del jutjat de lo social nº5 de València.

Fax: 96 192 93 97

Mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

17 juliol – 11.30 hores.

Ciutat de la Justícia de València

Av. del Professor López Piñero, 14

 

SIGNA LA RESOLUCIÓ