Entrevistem Nicolas Vettas, víctima del racisme institucional

CLICA AQUÍ I SIGNA LA RESOLUCIÓ DE PROTESTA O DESCARREGA-LA AQUÍ EN PDF I ENVIA-LA PER FAX Al NÚMERO 977296211

Truca per telèfon a l'alcaldia per protestar contra aquest atropellament al telèfon de l'Ajuntament: 977 296 104

Esquerra Revolucionària.- Quina és la raó per la qual l'Ajuntament de Tarragona t'ha multat?

Nicolas Vettas.- El 17 d'agost treballava com a educador i acompanyava un grup de menors que habitualment s'identifiquen amb l'acrònim de MENAs. Havíem passat un dia a la platja tranquil·lament, jugant, nedant etc., fins que va arribar el moment en què ens vam posar a menjar un entrepà al pàrquing de la platja. En acabar de menjar es va començar a repartir els mòbils als nois perquè poguessin fer la seva sortida autònoma.

En aquest moment va arribar una patrulla de la guàrdia urbana i es va dirigir a un grup d'aquests joves, que estaven asseguts tranquil·lament en unes escales a escassos metres d'on estàvem els educadors. Un dels agents es va dirigir cap a ells de forma agressiva i autoritària, d'una forma que no s'hagués dirigit a cap turista anglès o persona “ben vestida” per exemple.

Jo, en qualitat d'educador, que és com m'identifico davant el policia en qüestió, vaig demanar que es dirigís a ells amb el degut respecte i que ens comuniqués la raó de tal actuació. El policia, en lloc de calmar-se, es va afirmar més en la seva actitud hostil, posant la seva mà al meu pit empenyent-me lleument i després, quan em van trucar al telèfon de la feina, no em va deixar respondre, ja que em va apartar el telèfon d'un cop amb la mà. Les altres educadores presents també van intervenir i van demanar explicacions.

La policia deia que aquests joves impedien el pas als socorristes i que aquests els havien trucat dient que els havien increpat. Nosaltres en cap moment vam veure cap socorrista i cap socorrista va baixar per identificar les persones que, segons la història de la policia, els havien increpat. ¿Com pots acusar un grup de persones d'un acte, si no tens com a mínim la confirmació de qui formula l'acusació que aquestes efectivament són les persones en qüestió?

Durant tot aquest temps vam estar envoltats de 4 patrulles amb els respectius agents preparant-se per una contenció física, ja que se'ls veia posant-se els guants. Parlant, a poc a poc, semblava que la tensió s'anava calmant. Encara que és veritat que en algun moment em van dir que per desafiar l'autoritat em podria portar una multa, mai em van confirmar que em sancionarien.

Després de 2 mesos m'ha arribat una multa, però no per "desafiar a l'autoritat", sinó per "originar desordres de gran intensitat en espais o establiments públics" amb la qualificació de "greu". És important assenyalar que ni a la denúncia formulada per la policia ni a l'expedient s'esmenta ni un sol fet concret per sostenir aquesta acusació. Per a mi és clar que se m'ha multat per intentar defensar d'una arbitrarietat policial unes persones a les quals no es percep com a portadores de drets.

També vull destacar l'actitud que van mantenir els joves a qui jo acompanyava i que van ser assetjats per la policia. Aquests joves no van respondre en cap moment de la mateixa manera a l'actitud agressiva d'aquesta. Gràcies a ells i, tot i l'actuació de la policia, no hi va haver cap problema.

ER.- Estàs reclamant a l'Ajuntament que retiri la multa, quines mesures estàs prenent perquè ho faci?

N.V.- No sóc jo el que "està reclamant" i / o "prenent mesures", sóc membre de la plataforma Sindicalistes d'Esquerra (plataforma composta per membres de diferents sindicats que lluitem per un sindicalisme combatiu) i d'Esquerra Revolucionària. Conjuntament estem prenent les decisions sobre com actuar perquè realment aquest atac no és una qüestió personal. Primer, tenim l'actitud racista i xulesca de la policia contra un grup sistemàticament criminalitzat i segon, tenim el seu intent d'intentar fer callar qualsevol que s'oposi a les seves actuacions.

Així que vam decidir fer una campanya de denúncia dels fets a l'opinió pública i de recollida de signatures per exercir pressió sobre un Ajuntament governat per partits que es reclamen d'esquerres i que en teoria estan en contra de la repressió. Fins al moment hem rebut més de 500 signatures i resolucions de col·lectius de l’esquerra, activistes, sindicalistes, i treballadors en general.

També estem actuant en el front legal. Hem presentat al·legacions perquè formalment quedi clar que tampoc s'accepten tals acusacions.

ER.- Has tingut alguna resposta de l'Ajuntament?

N.V.- He rebut una notificació oficial on s'obre un període de "prova de 30 dies" en què es planteja que s'escoltarà tots els interessats. D'altra banda, a preguntes d'un diari local i un altre de l'Estat, portaveus de l'Ajuntament de Tarragona van dir que no admeten cap actitud discriminatòria en aquest i que han iniciat un procediment intern. Esperem que aquestes paraules es tradueixin en fets, i no em refereixo només a què em treguin la multa, sinó també al fet que prenguin totes les mesures necessàries perquè aquests fets no es repeteixin. Nosaltres per la nostra part continuarem amb la campanya fins a aconseguir aquests objectius.

Retirada immediata de la multa contra Nicolas Vettas!

No a la prepotència i arbitrarietat en les actuacions policials!

Prou mentides, intimidació i racisme contra els immigrants!

CLICA AQUÍ I SIGNA LA RESOLUCIÓ DE PROTESTA O DESCARREGA-LA AQUÍ EN PDF I ENVIA-LA PER FAX Al NÚMERO 977296211

Truca per telèfon a l'alcaldia per protestar contra aquest atropellament al telèfon de l'Ajuntament: 977 296 104


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01