L'intent de desplaçar a Pablo Iglesias de la direcció de Podem ha fracassat estrepitosament. Malgrat tots els recursos invertits i de l'arrop que els mitjans de comunicació han proporcionat a Íñigo Errejón i els seus seguidors, les bases de Podem s'han manifestat de manera inequívoca amb una participació històrica de 155.000 inscrits. Iglesias ha obtingut prop del 90% dels vots a la seva candidatura com a secretari general, més del 60% en la llista que encapçalava per al Consell Ciutadà, i més de 50% en tots els documents que presentava el seu equip. Per entendre el que suposa aquesta victòria només cal llegir la premsa capitalista o escoltar el que diuen els informatius de les grans cadenes. La seva ràbia per aquest triomf regalima en cada línia, en cada frase, en cada insult i desqualificació. I no és per menys. La maniobra de la classe dominant per controlar definitivament Podem, assimilar-la com una formació socialdemòcrata clàssica i apuntalar la pau social, s'ha estavellat contra la voluntat de desenes de milers de lluitadors.

El fracàs de Errejón és una bona notícia per a tots els que hem protagonitzat la gran rebel·lió social d'aquests anys, per als quals hem impulsat el 15M, les vagues generals, les Marees Ciutadanes, les Marxes de la Dignitat, les grans mobilitzacions estudiantils ... i hem fet possible la crisi del bipartidisme i del règim del 78. El motor del canvi polític ha estat i serà la lluita de classes, la mobilització massiva dels treballadors i la joventut, aquest factor que amb tant desdeny han menyspreat Íñigo Errejón, Rita Maestre , Tania Sánchez i tants altres que intenten desvirtuar el projecte polític de Podem en les aigües del cretinisme parlamentari i la col·laboració de classes.

La batalla desencadenada en Podem té una gran transcendència, i això ho sap molt bé el PP, la gestora colpista del PSOE, Ciutadans i els grans poders econòmics. Errejón no és cap innocent, és molt conscient del que diu i del que fa. Ell i els seus seguidors volen un Podem fora de la convergència amb Esquerra Unida, fora de la lluita dels treballadors i treballadores de Coca Cola, de les subcontractes de Movistar, de Gamonal, de la gran Marea Verda i de la Marea Blanca, de les mobilitzacions a favor del dret a decidir ... I volen un Podem molt a prop del PSOE, del programa clàssic d'una socialdemocràcia en crisi, de la transversalitat que fa de Podem un clon dels partits del sistema, satisfet amb els llocs confortables, els despatxos emmoquetats , les comissions i subcomissions ben pagades, i amb la respectabilitat que ofereix l'ordre establert i les seves institucions.

Errejón ha comptat amb grans mecenes en la seva ofensiva. No ho podem oblidar. El diari El País ho ha repetit fins a la sacietat: "Errejón defensa un Podem molt més modern, democràtic i obert, diferent per complet de la confusió generada per Iglesias al voltant d'una estratègia de radicalització ideològica i mobilització de carrer l'efecte està sent diluir la força i capacitat negociadora del partit al Parlament i a les institucions ". El mateix es pot dir de la direcció colpista del PSOE, que no ha dubtat a valorar el triomf arrasador d'Iglesias com una derrota de la democràcia i una victòria del "pablisme-leninisme". Es pot ser més transparent? Els colpistes del PSOE, aquests majordoms servils de la burgesia que han destituït a Pedro Sánchez i han lliurat el govern al senyor Rajoy en safata de plata, es consideren ara “l'única oposició". Els mateixos que formen part d'una gran coalició amb la dreta!

Els marxistes no som neutrals

Des d'Esquerra Revolucionària hem donat suport a Pablo Iglesias en aquesta lluita enfront Íñigo Errejón i el seu model socialdemòcrata. La nostra posició l'hem fet pública repartint més de 6.000 fulls, venent centenars d'exemplars del nostre diari Militante a Vistalegre II, i rebent el suport i les felicitacions de molts companys i companyes de Podem.

A més de donar suport, també hem assenyalat crítiques que al nostre entendre són justes i mereixen ser valorades. Creiem sincerament que si Errejón ha arribat tan lluny es deu també a errors i vacil·lacions de Pablo Iglesias. La visió del "canvi" polític com un mer exercici electoral en què la mobilització de masses ja havia complert el seu paper, també va ser defensada per Iglesias, especialment després dels èxits de les municipals de maig de 2015 i de les generals del 20D. Les seves declaracions públiques justificant la capitulació de Tsipras, el seu desmarcatge de la revolució veneçolana fent-se ressò del missatge de la reacció, el seu afany per aparentar responsabilitat, "altures de mires" com a governant i ocupar l'espai socialdemòcrata, a més d'errònies i contradir les veritats raons per què Podem irrompre amb tanta potència ... van reforçar el discurs i l'audàcia dels sectors més dretans de Podem.

Fins i tot després de perdre un perdre un milió de vots el 26J, Pablo Iglesias va seguir afirmant que el treball parlamentari i institucional seria la seva prioritat. Per descomptat, aquestes concessions van donar ales als seus adversaris que es van mostrar completament decidits a debilitar-lo i finalment apartar-lo. És bo recordar aquestes veritats, ara que Errejón i altres, fins i tot des de posicions suposadament "anticapitalistes", parlen de ser "generosos" i "integrar totes les sensibilitats". ¿Hauria integrat Errejón a tots els corrents en cas d'haver guanyat? Què haurien dit al respecte El País i el PSOE, o els grans poders fàctics? La resposta és més que òbvia.

La qüestió és que Iglesias va reaccionar en els últims mesos per defensar el seu lideratge, i ho va fer amb l'instint que la seva supervivència i la de Podem depenia de tornar al discurs original i basar-se en els sectors que, amb la seva lluita, han donat carta de naturalesa a la formació morada. En els últims mesos Iglesias va realitzar reflexions bastant encertades. Es va preguntar públicament si no havia estat la imatge de moderació que havia transmès Podem la causa del resultat inesperat el 26J. Va parlar de l'error d'intentar ocupar l'espai de la socialdemocràcia per no "espantar" a un sector dels votants, i més recentment va insistir en la necessitat de recuperar el carrer i que els sindicats convoquessin una vaga general contra la política antisocial del PP. "La transversalitat no és semblar-nos als nostres enemics, sinó semblar-nos a la PAH", va afirmar correctament. No és cap casualitat les constants aparicions de Pablo Iglesias a les mobilitzacions dels treballadors de Coca Cola en lluita, o el suport que Irene Montero i altres dirigents propers a Iglesias han donat a les mobilitzacions organitzades pel Sindicat d'Estudiants.

El conflicte plantejat entre Iglesias i Errejón, més enllà de la forma, reflecteix les pressions de classes antagòniques. No tenir present aquesta realitat condueix a l'engany i a mantenir posicions lamentables. Altres corrents, com els Anticapitalistes, van realitzar un plantejament oportunista, tacticista i curt de mires. Els seus dirigents més destacats, com Miguel Urbán i Teresa Rodríguez, van bolcar una imatge falsa del que estava en joc i dels motius reals d'aquesta crisi. El seu discurs insistia en acabar amb els suposats "enfrontaments personals" i les "lluites entre mascles alfa", apel·lant a la "unitat" i al fet que "tots som companys", el que en lloc d'elevar la discussió la rebaixava a nivells vergonyosos. La seva actitud equidistant abans de Vistalegre II, negant-se a plantejar un front únic amb Pablo Iglesias, els va restar suport a una votació absolutament polaritzada: tan sols el 3,2% per al Consell Ciutadans i 2 consellers de 60. Però el pitjor no són aquests resultats ni de bon tros; el més lamentable és que han estat incapaços d'utilitzar les tribunes que han tingut a la seva disposició, i han estat moltes, per diferenciar-se políticament i presentar-se com una alternativa revolucionària i realment "anticapitalista".

Urbán ho ha reconegut en nombroses entrevistes: no són marxistes, molt menys trotskistes. Fins i tot quan apel·laven a un Podem més de lluita, hi ha un abisme entre les seves paraules i els seus fets. Anticapitalistes té el control de l'alcaldia de Cadis, té la direcció de Podem a Andalusia, té diputats i regidors. On està el seu impuls a la mobilització social, les seves mesures concretes en benefici de les classes populars desobeint les lleis capitalistes -com li agrada dir a l'eurodiputat Miguel Urbán-allà on són els dirigents o governen? Hi simpaties pel discurs a favor de la "unitat", però aquests dirigents són gent experimentada i saben perfectament que la "unitat" moltes vegades és la coartada de la dreta del moviment per lligar de peus i mans a l'esquerra. Una cosa ha quedat clara en qualsevol cas: per a una part considerable de la direcció d'Anticapitalistes l'estratègia prioritària segueix sent copar espais en l'aparell i aconseguir millors posicions en les llistes a diputats o regidors, renunciant per complet a un treball seriós i sistemàtic per convertir Podem en l'alternativa de l'esquerra transformadora.

Pablo Iglesias ha de passar a l'acció: Prou de pau social, cal mobilitzar ja!

L'ambient que es respirava a Vistalegre II entre milers de militants era molt significatiu. D'una banda, els crits d'unitat reflectien un anhel absolutament comprensible, però en tots els grupets i debats en els passadissos s'insistia una vegada i una altra en una idea: Cal tornar al carrer, cal tornar al que ha fet fort a Podem!

Aquesta és una qüestió estratègica de primer ordre. I són precisament els mitjans de la classe dominant els que subratllen la importància d'aquesta idea. En el seu editorial del dilluns 13 de febrer, titulat Podem es radicalitza, El País assenyala: "... Triomfa doncs el Podem més radical i contestatari que es concep a si mateix com un moviment populista que recolzant-se en la força de la mobilització social i de la carrer aspira a impugnar l'ordre establert ". És difícil parlar més clar.

Tots els mitjans de comunicació han reaccionat amb extrema virulència al triomf de Pablo Iglesias. Quina és la raó d'aquest odi encès? La pugna interna de Podem, encoratjada descaradament per la burgesia, tindria conseqüències immediates segons el resultat. Un triomf dels errejonistas podia reforçar una pau social molt necessària per imposar l'agenda de retallades socials i austeritat que ja està dissenyada pel govern de Rajoy i pactada amb el PSOE. La possibilitat d'una tornada a la mobilització social, en un escenari com l'actual, és la pitjor notícia possible per a la dreta i la socialdemocràcia, i també per la burocràcia sindical.

Errejón ha estat molt curós en rebutjar la idea que ens governa una gran coalició (PP-PSOE-Ciutadans) i, en lloc de situar l'actual direcció del PSOE com a part del problema, ha insistit una vegada i una altra a sumar-se al carro de les seves "iniciatives". Però com és possible argüir que col·laborant amb la direcció actual del PSOE estarem més a prop d'acabar amb el govern de Rajoy? Per ventura no és aquest PSOE una peça clau en la governabilitat precària que pilota el PP?

No és abrigant la socialdemocràcia, fermament controlada per la burgesia, com es combat les polítiques de la dreta. Per derrotar les retallades només hi ha una opció: tornar a omplir els carrers amb una mobilització massiva i sostinguda. L'exemple de les vagues impulsades pel Sindicat d'Estudiants, que han fet possible tombar les revàlides franquistes, és eloqüent. Precisament perquè estem davant d'un govern molt feble, i amb una base social més reduïda, qualsevol estratègia que condueixi a la desmobilització és un regal meravellós per a la dreta. Ara és el moment de posar a Rajoy contra les cordes. I això no és possible -tal com pretén Errejón- amb un front únic amb el PSOE de la gestora colpista, que a més ja ha triat al PP i Ciutadans com a aliats.

La victòria de Pablo Iglesias no s'ha d'entendre en termes personals, per més que la personalitat dels dirigents sigui un factor important en la lluita de classes. Parafrasejant a Lenin, ha estat el fuet de la contrarevolució el que ha provocat l'impuls des de baix, el que ha motivat a desenes de milers de treballadors i joves per donar un cop de puny a la taula amb el seu vot. I aquest cop de puny, que ha deixat molt deprimit a Errejón i els seus seguidors quan se les prometien tan felices assaltant la direcció de Podem, també porta implícit un missatge molt clar: cal tornar a la lluita, cal donar la batalla al PP amb la mobilització i un programa rupturista amb el capitalisme.

Pablo Iglesias i els seus col·laboradors més propers tenen una gran responsabilitat. Han d'escoltar el mandat de les bases de Podem. La unitat no es pot construir a costa d'abandonar els principis i donar l'esquena a milions de persones que estan patint dramàticament els efectes d'una crisi devastadora. La unitat s'ha de fer amb els que lluiten, amb els que pateixen, amb els que poden fer possible el canvi real. I això passa per cridar immediatament a la mobilització, a preparar ja una vaga general contra el cop de tarifa elèctric, contra la rebaixa de les pensions, contra les retallades en sanitat, contra la LOMCE, el 3 + 2 i la Llei Mordassa, per un habitatge digne per llei, i per les llibertats democràtiques, inclòs el dret a decidir. No n'hi ha prou amb picades d'ullet a l'esquerra de tant en tant. No n'hi ha prou amb reflexions que després no tenen cap conseqüència pràctica. L'única manera de lligar-se sòlidament a les masses, la veritable força de Podem com esquerra transformadora, només es pot desenvolupar defensant una alternativa socialista davant de la crisi capitalista i implicant-se directament en les lluites quotidianes del moviment obrer i juvenil.

Ara li toca a Pablo Iglesias complir amb la seva paraula.