La tarda del dilluns 16 de juliol el Sindicat d'Estudiants va assistir a la reunió convocada pel Ministeri d'Educació  en la qual José Ignacio Wert va explicar la contrareforma educativa que pretén dur a terme en els propers mesos.

Des del Sindicat d'Estudiants, una vegada escoltada la introducció del Ministre i la seva actitud declarada de no retrocedir ni un mil·límetre en els seus plans de desmantellament de l'educació pública davant la nostra exigència de retirada completa de l'avantprojecte, abandonem la reunió considerant que es tractava d'una farsa. El Ministeri d'Educació pretenia donar-se un vernís “dialogant”, quan el que realment s'estava produint era un nou capítol del tarannà autoritari i antidemocràtic del govern del Partit Popular en general, i del Ministeri d'Educació en particular, al que tant ens tenen acostumats. El Ministeri va rebutjar, des del primer moment, les reivindicacions en defensa de l'escola pública que des del Sindicat d'Estudiants li vam fer arribar, i així ens ho va fer saber.

Des del Sindicat d'Estudiants hem analitzat detalladament el caràcter reaccionari i classista de la contrareforma educativa presentada pel Partit Popular, que l'única cosa que pretén és expulsar de l'educació pública, tant secundària com a universitària, als fills de les famílies treballadores i desmantellar el sistema educatiu públic tal com ho coneixem fins avui. En aquest sentit hem denunciat, entre altres mesures del Ministeri, la implantació de tres revàlides (en 6º de primària, en acabar l'ESO i en finalitzar el Batxiller) al més pur estil franquista, que persegueixen l'exclusió dels alumnes amb més dificultats econòmiques i d'aprenentatge a partir dels 14 anys. El projecte del PP està en sintonia amb la seva concepció del futur que ens espera als joves: si hem de ser mà d'obra barata, amb treballs precaris i salaris de misèria, és millor no finançar un sistema educatiu públic de qualitat. Aquestes mesures selectives, acadèmiques i econòmiques,  es reforcen amb la introducció dels itineraris segregadors que permetran que un estudiant de 14 anys sigui empès a un itinerari de molt baixa qualificació per s'expulsat al més aviat possible de la xarxa educativa.

L'aplicació d'aquestes noves revàlides i la introducció dels itineraris suposen, a més, que no puguin obtenir el títol de batxillerat tots els estudiants que no les hagin superat, malgrat haver aprovat aquests cursos. Un autèntic escàndol! Amb aquesta contrareforma es negarà el dret a accedir a la universitat a milers d'estudiants que sí han aprovat els cursos d'educació secundària i batxiller.

A totes aquestes mesures cal sumar els atacs que la dreta està portant a terme en totes les Comunitats Autònomes, per exemple a Catalunya apareixen noves taxes per a la matriculació en Formació Professional de 360 euros. Amb la suma de totes aquestes contrareformes, en la pràctica, l'educació pública deixa de ser gratuïta i s'avança amb claredat a la privatització de la mateixa.

Al Partit Popular li sobrem estudiants i joves qualificats, per això tracten de tancar l'accés a l’FP de Grau Superior i a la universitat amb noves barreres econòmiques o amb la creació d'importants obstacles per accedir a les beques universitàries o pujades de taxes de matriculació a la universitat pública de fins a un 66% respecte al curs anterior, com així succeirà per als joves que es matriculin a les universitats públiques catalanes.

D'altra banda no podem deixar de denunciar la combinació d'aquestes mesures amb l'acomiadament d'entre 40.000 i 100.000 professors  i la retallada de 4.000 milions d'euros a la partida d'educació que ha dut a terme el Ministeri d'Educació en només sis mesos de govern. El govern del PP ha deixat molt clara la seva actitud d'acabar amb l'educació pública i convertir-la en en residual i assistencial, condemnant-nos als estudiants de les famílies treballadores a una educació de mala qualitat  i  a un futur de misèria.

Una vegada analitzades les mesures incloses en l'avantprojecte de Llei, des del Sindicat d'Estudiants hem deixat clara la nostra més rotunda oposició a aquest pla de desmantellament de l'educació pública. Som conscients que l'únic camí per parar aquests atacs brutals, és el de la mobilització més contundent i massiva de tots els estudiants, juntament amb els nostres pares i professors. Aquesta és l'única alternativa per salvaguardar l'educació pública i, en definitiva, el dret a l'educació pública i de qualitat per als fills dels treballadors i d'un futur digne per a la joventut.

Per aquest motiu, el Sindicat d'Estudiants crida a tots els estudiants a preparar la lluita des del primer dia de classe, i confluir en una Setmana de mobilitzacions i  VAGA GENERAL en tots els centres d'estudi, des de l'1 al 5 d'Octubre.

Per a aquesta Setmana de Lluita i Vaga General proposem:

-Dilluns 1 d'Octubre: assemblees  massives d'estudiants, pares  i professors, en els instituts, ocupant els centres d'estudi per debatre i aprovar la plataforma reivindicativa, formar COMITÈS DE LLUITA oberts a tots els estudiants, i organitzar les tres jornades de vaga general.

-Dimarts 2 d'Octubre; VAGA GENERAL EN TOTS ELS CENTRES D'ESTUDI, realització de piquets informatius als centres neuràlgics de les poblacions; mercats, centres de salut, places, centres de transport, polígons industrials, etc. per donar a conèixer les reivindicacions del moviment estudiantil al  conjunt de la població i demanar el seu recolzament en defensa de l'educació pública.

-Dimecres 3 d'Octubre; VAGA GENERAL EN TOTS ELS CENTRES D'ESTUDI i jornada de manifestacions d'estudiants durant el matí a les ciutats i localitats de tot l'Estat.

-Dijous 4 d'Octubre: VAGA GENERAL EN TOTS ELS CENTRES D'ESTUDI i realització a les principals ciutats de manifestacions d'estudiants, pares i mares i professors a la tarda, que proposarem als sindicats de professors i a la principal organització de pares i mares, CEAPA.

-Divendres 5 d'Octubre; realització d'assemblees de balanç als centres d'estudi amb professors, estudiants i pares per decidir les següents accions.

Una vegada conclosa aquesta setmana de lluita, i si el Ministeri d'Equació no retrocedeix en els seus plans de destrucció de l'educació pública, des del Sindicat d'Estudiants proposarem accions més contundents, sense descartar la convocatòria d'una vaga general indefinida fins que el govern del Partit Popular retiri els seus plans d'atac a l'educació pública.

Fem una crida als sindicats del professorat (CCOO, CGT, UGT i USTEC/STEPV) i les altres organitzacions d'estudiants (AEP, AJEC, SEPC, BEA i Acontracorrent entre altres) a que es sumin i participin activament en aquesta setmana de lluita. Necessitem la màxima unitat en la lluita per fer front als atacs de la burgesia.

També insistim en la proposta que venim fent a les direccions sindicals de CCOO i UGT sobre la necessitat d'anar a més en les mobilitzacions contra les retallades i atacs convocant una nova vaga general, però en aquesta ocasió de 48 hores, per deixar clar al PP i a la burgesia que no acceptem que un grapat de banquers, els veritables responsables de la crisi actual, siguin els qui determinin el nostre futur a través del seu govern.