Davant els atacs a l'escola pública i les retallades educatives en les Comunitats Autònomes

Per una Vaga General de tota la Comunitat Educativa que unifiqui la lluita en tot l'Estat!

 

En l'última setmana s'han anunciat retallades salvatges contra l'educació pública en tot l'Estat seguint el deixant de l'atac iniciat pel govern del Partit Popular en la Comunitat de Madrid.

A la decisió d'Esperanza Aguirre d'acomiadar a 3.200 professors interins, se sumen ara els plans de Maria Dolores de Cospedal per a fer el mateix amb altres 4.500 professors a Castella la Manxa, i l'amenaça sobre milers de professors més a Galícia, Catalunya, Navarra i altres regions com Extremadura —on el nou president autonòmic del PP acaba de presentar un dràstic paquet d'ajustament de la despesa social que també afectarà a l'ensenyament públic—. En total, els plans anunciats suposaran que l'escola pública perdi aquest curs fins a 15.000 professors, a més d'una disminució brutal dels pressupostos necessaris per a sostenir les despeses corrents dels centres d'ensenyament.

La suma de totes aquestes retallades, que segueixen un patró comú, persegueixen un únic i mateixa fi: la privatització de l'ensenyament a costa de la degradació de la qualitat dels centres públics i un dràstic empitjorament de les condicions laborals del professorat. La profunditat i el calat d'aquest atac és tal, que difícilment podem trobar precedents en les últimes dècades. El seu resultat no pot ser altre que una nova reculada en les condicions de vida i futur dels nens i joves pertanyents a famílies treballadores. Estem davant un nou intent de fer pagar als més desfavorits una crisi que no hem provocat, mentre que els seus autèntics responsables, banquers i especuladors, continuen enriquint-se a costa nostra.

Dur endavant aquesta reducció del pressupost i l'acomiadament de milers de professors en l'educació pública, suposarà un augment exponencial de la massificació en les aules, i augmentarà el fracàs escolar: desenes de milers d'estudiants amb més dificultats seran abandonats a la seva sort, precisament els quals necessiten més suport per part del sistema educatiu. La qualitat de l'ensenyament públic en el conjunt de l'Estat es veurà seriosament rebaixada: els desdoblaments d'idiomes, les pràctiques de laboratori, les classes de reforç, les tutories, l'atenció individualitzada o el contacte amb les famílies desapareixeran per complet de la nit al dia o es veuran reduïdes a la seva mínima expressió.

Aquest atac a més té una clara intencionalitat ideològica, doncs tracta d'acabar amb el paper que juga l'ensenyament públic per a lluitar contra les desigualtats socials. Aquesta nova ofensiva, que encapçala la dreta però que també conta amb l'empara del govern del PSOE que és el qual ha iniciat aquesta ofensiva brutal contra la despesa social, perjudica tremendament a les famílies treballadores que tenen en l'escola pública una opció amb la qual assegurar un futur millor per als seus fills.

De la mateixa forma que les famílies treballadores seran les grans perjudicades per aquesta situació, també haurà uns grans beneficiaris: els empresaris de l'educació privada i privada-concertada, que davant una educació pública cada vegada més exhaurida en els seus recursos, podran aparèixer com representants d'una xarxa d'escoles de qualitat enfront d'una escola pública de caràcter assistencial. Tot això sota la suposada garantia d'una educació de qualitat per a aquell que pugui pagar-lo. 

Davant aquesta situació, l'atac més greu a l'educació pública en les últimes dècades, des del Sindicat d'Estudiants estem participant i convocant conjuntament amb el professorat les vagues que es produiran les pròximes setmanes a Galícia (21 i 27 de Setembre) i a Madrid (14, 20, 21 i 22 de Setembre), i en la resta de les CCAA on els sindicats del professorat han anunciat mobilitzacions. No obstant això, en la mesura que aquest atac és el mateix en el conjunt de l'Estat pensem que és necessari donar un pas endavant, unificant la lluita de tota la comunitat educativa: professors, estudiants i mares i pares d'alumnes. En la nostra unitat està la nostra força, i una mobilització unificada a nivell estatal, sostinguda en el temps i el més extensa possible, augmentarà la nostra capacitat per a obligar a retrocedir als responsables d'aquesta desastrosa política i frenar aquestes retallades.

Per això entenem que és fonamental donar una resposta conjunta i col•lectiva en tot l'Estat a través d'una Vaga General de tota la comunitat educativa. Amb aquest propòsit, des del Sindicat d'Estudiants convocarem una Vaga General d'estudiants en l'Ensenyament Secundari de tot l'Estat per al pròxim dia 6 d'Octubre, i fem una crida pública als sindicats de classe del professorat, a les Associacions de Mares i Pares, a totes les organitzacions juvenils i d'esquerres i, especialment al moviment del 15-M i a tots els quals hem participat en les manifestacions durant els últims mesos, per a confluir aquest mateix dia en una gran mobilització en defensa de l'educació pública en totes les ciutats de l'Estat.

 

Ni acomiadaments de professors, ni retallada de pressupostos! 

Els diners que es regala als banquers per a l'ensenyament públic!