Sí, els barris obrers poden mobilitzar-se amb una política autènticament d'esquerres i antifeixista

La campanya electoral a Madrid ha sofert una bolcada dramàtica. Evidentment això no significa que Unidas Podemos, Más Madrid i el PSOE puguin aconseguir fàcilment la majoria a l'Assemblea, però el que es presentava com un passeig triomfal d'Ayuso s'ha convertit ja en una important mobilització electoral de l'esquerra. Hi ha vegades que el fuet de la contrarevolució juga un paper determinant en els esdeveniments, i això és precisament el que ha passat amb el discurs feixista, racista i classista de Vox en aquests últims dies.

El discurs i els gestos de Pablo Iglesias han tingut l'efecte de resituar l'eix de la campanya. L'eslògan “comunisme o llibertat” que amb tanta arrogància va proclamar la candidata pepera en les primeres jornades, s'ha convertit en un objectiu completament diferent per a desenes de milers de treballadors i joves: “frenar el feixisme”. La precampanya i els set dies que portem de campanya com a tal han estat una successió vertiginosa de fets que reflecteixen l'autèntica correlació de forces, no només a Madrid sinó a tot l'Estat.

Un punt d'inflexió es va produir el 7 d'abril a Vallekas. Aquest dia, Santiago Abascal i Rocío Monasterio van protagonitzar una sonada provocació en el barri obrer amb més tradició d'esquerres de la capital de l’Estat. La reacció de milers de veïns i veïnes i de la joventut va ser contundent. Desbordant totes les crides a “no respondre a la provocació” que es van realitzar per terra, mar i aire, els i les activistes, l'esquerra combativa i els i les veïnes del barri van comprendre que aplicar aquesta tàctica equivalia a col·locar una catifa vermella perquè la ultradreta desembarqués. D'haver acceptat que al feixisme se’l combat anant-se a casa i deixant-los el carrer, aquest 7 d'abril tots els mitjans de comunicació haurien informat que Abascal i els seus sequaços regnaven a Vallekas. Però no va ser així.

Moltes coses van quedar clares gràcies a aquesta determinació. En primer lloc, així és com s'impedeix que el discurs de la ultradreta es blanquegi, amb l'acció directa. De la mateixa forma, el gest de Pablo Iglesias aixecant-se del debat de la SER davant les infàmies i provocacions de Rocío Monasterio també hi contribueix, tot i que dies abans molts buròcrates, arribistes i estómacs agraïts que poblen els aparells de l'esquerra reformista posessin el crit en el cel davant el valor i la força dels veïns i veïnes vallekans.

Foto1
"La campanya electoral a Madrid ha sofert una bolcada dramàtica. Això no vol dir que l'esquerra aconsegueixi la majoria a l'Assemblea, però ja hi ha una important mobilització electoral de l'esquerra"

En segon lloc, la Plaza Roja de Vallekas també va ser l'escenari d'una altra lliçó pràctica: que la policia no està al servei del supòsit “Estat de dret”, sinó dels interessos de Santiago Abascal, Isabel Díaz Ayuso i del règim del 78. Sembla que en aquests dies Pablo Iglesias també ha tingut l'oportunitat de comprovar en la seva pròpia experiència aquesta apreciació dels marxistes.

L'atac amb còctels molotov al local de Podemos de Cartagena o les quatre bales de Cetme i la carta condemnant a mort Iglesias, els seus pares i Irene Montero, no són cap broma. Però aquestes agressions no són les primeres que sofrim. Portem anys assistint a una escalada de violència feixista contra mobilitzacions de l’esquerra, contra els immigrants, contra els col·lectius LGTBI, contra associacions de veïns…, i els tribunals de justícia no han mogut un sol dit per a empresonar a cap dels energúmens que la protagonitzen. Al contrari, assistim quotidianament a sentències vergonyoses que els deixen en llibertat, mentre els activistes combatius del moviment sindical i de l'esquerra són perseguits en interminables causes judicials i rapers són condemnats a anys de presó.

Per què ocorre tot això? No fa falta ser molt perspicaç per a adonar-se que els feixistes gaudeixen de la impunitat que els atorga l'aparell de l'Estat, integrat per una judicatura, unes forces policials i militars que en cap moment van ser depurades després de la caiguda de la dictadura franquista, i que van emparar tots els seus assassins i torturadors, molts dels quals van ser col·locats en llocs de comandament i fins i tot ascendits per governs del PSOE.

Fa pocs mesos, un grup de militars d'alta graduació cridava afusellar 26 milions de “rojos” i culminar la tasca iniciada el 18 de juliol del 1936. Anteriorment, en un xat de WhatsApp de la Policia Municipal de Madrid s'ovacionaven proclames nazis i es llançaven amenaces de mort contra la llavors alcaldessa Manuela Carmena. Han adoptat els tribunals alguna mesura? Per descomptat que no. És més, des dels ministeris de Defensa i Interior no s'ha depurat cap responsabilitat, i això que tots dos tenen ministres del PSOE.

L'agressivitat de formacions com Vox, i de tot l'univers feixista que orbita en el seu entorn, no ha estat combatuda per l'anomenat “Estat de dret”, al cap i a la fi un Estat capitalista. El més greu és que des de l'esquerra parlamentària i reformista, especialment del PSOE, amb la seva defensa ardent de la monarquia, de Joan Carles I, de l'exèrcit i de la policia, s'ha tractat amb guant de seda tots aquests elements mentre han recorregut a la violència policial i a la criminalització per a posar una mordassa a la joventut que lluita pels seus drets i frenar la protesta social en aquests mesos. La llista és llarguíssima, des de la repressió salvatge de les manifestacions per la llibertat de Pablo Hasél i la prohibició de totes les mobilitzacions del 8M, fins a la legalització de desfilades nazis en tribut a la División Azul o la celebració de l'entrada a Madrid de les tropes franquistes.

Foto1
"L'agressivitat de formacions com Vox, i de tot l'univers feixista que orbita en el seu entorn, no ha estat combatuda per l'anomenat “Estat de dret”; al cap i a la fi un Estat capitalista"

La vara de mesurar no ha estat la mateixa, sinó tot el contrari. I d’aquella pols vénen aquests fangs. Parlem de fets, no de conjectures. I sobre això també han de reflexionar Pablo Iglesias i la direcció d’UP, quan segueixen obstinats a participar en el govern central al costat del PSOE, en lloc de passar a una oposició contundent d'esquerres i impulsar la mobilització social per a, en efecte, derrotar de l'única manera possible la ultradreta i acabar amb les causes que provoquen el seu avanç.

La culpa no és dels treballadors! Per a mobilitzar els barris obrers fan falta polítiques d'esquerres de veritat

L'atenció de la classe treballadora i la joventut de tot l'Estat se centra en el que pot passar a Madrid el 4 de maig. I cal dir que en aquests dies han canviat prou coses, que són també el reflex de l'enorme insatisfacció que existeix en els barris amb el curs dels esdeveniments en els últims anys.

No hi ha dubte que Pablo Iglesias ha girat a l'esquerra en el seu discurs, quelcom que celebrem i secundem. Alguns sectaris, que es passen el temps de xerrameca en l'extraradi del moviment obrer i de la joventut, però als quals els és aliè el que pensen realment els treballadors, consideraran que els gestos i les paraules d'Iglesias no són més que demagògia i oportunisme. Però la veritat és una altra. Quan Pablo Iglesias afirma en els mítings que si l'esquerra no fa polítiques realment d'esquerres i en canvi copia les de la dreta és inevitable que perdi les eleccions, està expressant un sentiment generalitzat.

Culpar, com fan molts articulistes de mitjans progres, les famílies treballadores de barris humils de la capital per no anar a votar i responsabilitzar-les del triomf electoral de la dreta és un exercici de cinisme i d’hipocresia completament menyspreable. L'any 2015 Podemos va guanyar les eleccions municipals amb la marca Ahora Madrid, i va doblegar en vots i regidors al PSOE. Està bé recordar les dades d'aquells comicis:

  • Ara Madrid, 20 regidors, 519.721 vots i el 31,84%
  • PSOE, 9 regidors, 249.286 vots i el 15,27%
  • PP, 21 regidors, 564.154 vots i el 34,57%
  • Ciutadans, 7 regidors 186.000 vots i el 11,43%

Aquesta victòria històrica podria i hauria d'haver-se consolidat. Però no va ocórrer així. I les raons són òbvies. La política d'Ahora Madrid no va canviar la fisonomia dels barris de la capital, no va acabar amb l'especulació immobiliària ni els “pelotazos”. Al contrari, la va afavorir, com va demostrar l'escàndol de l'operació Chamartín. Es van incomplir promeses fonamentals, com la remunicipalització dels serveis públics i la subrogació de les plantilles. Els serveis privatitzats van continuar fent d'or Florentino Pérez i l'oligarquia empresarial amiga del PP. No es van prohibir els desnonaments, no es va escometre cap política d'habitatge social, no es van limitar els lloguers.

Tampoc es van protegir la sanitat ni l'educació públiques. Es van donar llicències sense ordre ni concert per a obrir noves cases d'apostes i per a poliesportius i piscines privades. El transport públic no va millorar i la política mediambiental va ser de riure: alguns carrils bici i la protecció del centre més comercial i turístic, mentre els barris es degradaven i la contaminació que sofreixen empitjorava.

La frustració es va estendre i es va pagar un dur preu en les eleccions de 2019. La candidatura de Más Madrid va quedar en mans d'Iñigo Errejón, que es va escindir de Podemos i es va emportar tot l'aparell de la capital. El resultat ja sabem quin va ser.

En aquests dies, la pressió dels esdeveniments i la insistència de Pablo Iglesias per a mantenir un discurs combatiu, en defensa de la sanitat i l'educació pública, contra els desnonaments, a favor dels impostos als rics…, i confrontant amb el feixisme de Vox i Ayuso, ha tingut efecte. Ha obligat el candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, a canviar el seu lamentable inici de campanya, quan insistia en un govern amb Ciutadans i llançava tots els seus atacs contra el candidat d'Unidas Podemos. També ha forçat Mónica García, la candidata de Más Madrid, a radicalitzar el seu llenguatge i a denunciar amb més energia l'aliança d'Ayuso i Vox.

En definitiva, posicions més clares, més de classe, més combatives no espanten els treballadors i la joventut. El que realment desmobilitza, desmoralitza i frustra la nostra classe és que, quan les organitzacions de l'esquerra parlamentària arriben al govern, triguen molt poc en abandonar les seves promeses i a sotmetre's als grans poders econòmics; que quan arriben als ajuntaments, els cacics de sempre, l'elit de sempre, fa el que vol; que la immensa majoria dels anomenats “ajuntaments del canvi” han estat incapaços de revertir les retallades i la situació d'assetjament i enderrocament que sofreixen l'educació, la sanitat i els serveis públics.

Això és el que ha fet possible que el PP pugui perpetuar-se a Madrid i opti a governar novament la Comunitat. Però cal dir que l'esquerra parlamentària li ho ha posat molt fàcil.

El 4M hi ha una oportunitat per a derrotar la ultradreta d'Ayuso i Vox. Esquerra Revolucionària està participant amb totes les seves forces en aquesta campanya, aixecant la bandera del socialisme, d'un programa d'acció contra les retallades i les privatitzacions, contra el feixisme. I sense ocultar les nostres diferències demanem públicament el vot per a Pablo Iglesias i Unidas Podemos. Desenvolupem una política de front únic: marxem separats i colpegem junts a l'enemic.

Foto1
"El 4M hi ha una oportunitat per a derrotar la ultradreta d'Ayuso i Vox. Esquerra Revolucionària està participant amb totes les seves forces en aquesta campanya, aixecant la bandera del socialisme"

Aquesta és la manera de guanyar l'oïda de l'avantguarda del moviment obrer i juvenil. Plantejaments com l'abstenció o el vot en blanc són completament estèrils i, en aquest context concret, reaccionaris. Però al mateix temps que hem de mobilitzar-nos massivament a les urnes per a escombrar la dreta, cal assenyalar clarament que la possible formació d'un govern encapçalat pel PSOE, encara que l'integrin Más Madrid i UP, no significarà la solució dels nostres problemes com a treballadors i joves. Un govern d'aquest tipus, com ja estem comprovant amb el govern central, si no trenca amb la lògica del sistema, si no desafia l'oligarquia financera, la patronal, els especuladors, acabarà cedint als seus interessos.

Derrotar a la dreta, assestar un cop al PP i a Vox enviaria un missatge d'enorme força i confiança als treballadors de tot l'Estat. Cal vèncer la dreta el 4 de maig, però votar no és suficient. Necessitem construir una esquerra combativa, anticapitalista, antiracista i antifeixista; amb un programa conseqüent per a fer front a la crisi del capitalisme; que advoqui per la nacionalització de la banca per a defensar tots els llocs de treball i lluitar contra l’atur; que posi fi als desnonaments i blindi l'habitatge, la sanitat i l'educació pública; que defensi el dret a l'autodeterminació i la república socialista.

Feixistes, ni en les urnes ni als carrers!

Uneix-te a Esquerra Revolucionària, ara és el moment!