La situació política està marcada per la crisi política de Catalunya. El moviment de masses a favor de l'autodeterminació i la república catalana, que el passat 1 d'Octubre va resistir exemplarment una repressió virulenta de l'Estat, i que dos dies més tard va protagonitzar una vaga general històrica, no només va posar a la picota al règim del 78 , també ha despullat les incongruències, cessions i capitulacions de l'esquerra reformista en totes les seves variants.

Davant d'aquest repte, el nacionalisme espanyolista ha respost amb contundència posant en marxa una operació repressiva que ataca drets i llibertats fonamentals no només del poble de Catalunya, sinó dels treballadors i el jovent de tots els territoris. Els fets d'aquests mesos han causat commoció i molta confusió entre nombrosos activistes de l'esquerra. Aclarir què ha passat, i posicionar-se davant el moviment d'alliberament nacional català amb una postura de classe, revolucionària i internacionalista, és absolutament necessari per a tots els que aspirem a transformar la societat. Amb aquesta finalitat dediquem la part central d'aquesta nova edició de Marxismo Hoy, publicant un ampli article escrit per Miguel Campos i Juan Ignacio Ramos: Catalunya. Balanç d'una crisi revolucionària.

La revista també inclou altres materials importants. Per commemorar el bicentenari del naixement de Karl Marx, publiquem un treball de V. I. Lenin en el qual glossa la seva figura i la seva obra revolucionària: Karl Marx (Breu esbós biogràfic, amb una exposició del marxisme). Un text que resumeix de manera brillant els fonaments del materialisme històric, l'economia política marxista i la dialèctica materialista.

La vaga feminista del proper 8 de Març, convocada per nombroses organitzacions i col·lectius a escala internacional, també té el seu lloc en les pàgines de Marxismo Hoy. Concretament la crida realitzada a la vaga general estudiantil per Lliures i Combatives, la plataforma feminista anticapitalista impulsada pel Sindicat d'Estudiants i Esquerra Revolucionària. Estem convençuts i convençudes que aquest 8 de Març serà una jornada a recordar en la història de la lluita de classes mundial.

Per finalitzar, incloem una àmplia ressenya de la propera publicació de la Fundació Federico Engels, el llibre de la revolucionària Elisabeth K. Poretsky, Los Nuestros. Vida y muerte de un agente soviético. Aquesta immensa obra -descatalogada i molt difícil d'adquirir des de fa molts anys- desgrana la Memòria d'un militant revolucionari polonès, Ignace Reiss, convertit en agent secret a les ordres de l'URSS, i la seva evolució política fins a trencar amb Stalin. Un text que també és un homenatge a tots els comunistes que van resistir la degeneració burocràtica de la Revolució d'Octubre, i que van ser eliminats per mantenir-se fidels a la causa del socialisme.