L'única sortida: A baix la guerra imperialista! A baix el capitalisme!

La crisi capitalista mundial i la absurda política occidental de sancions estan portant Alemanya al caire del desastre econòmic. La intervenció a la guerra imperialista a Ucraïna en defensa dels interessos i àrees d'influència dels EUA i l'OTAN contra Rússia i la Xina s'ha convertit en un malson per als treballadors d'Ucraïna, de Rússia i de tot Europa amb una escalada inflacionista que està condemnant els treballadors europeus i alemanys a la misèria. Alhora, els grans monopolis capitalistes, els bancs, les empreses energètiques, el lobby armamentístic, etc., estan obtenint immensos beneficis, més que mai. Com deia Lenin, la guerra és terrible, “terriblement lucrativa”.

El 23 de febrer el canceller Olaf Scholz explicava els seus plans expansionistes per integrar "tots els països dels Balcans Occidentals" a la Unió Europea a la Conferència de Seguretat de Munic. El 2018 escoltàvem les institucions europees vanagloriar-se dels seus èxits assenyalant com estaven aconseguint privatitzar gran part de les indústries i serveis de propietat estatal ucraïnesos, gran part per a en benefici de capitalistes alemanys. Quin complet cinisme quan ara els membres del Govern de coalició, de l'SPD o dels Verds, aquests lacais del gran capital, ens parlen de defensar la “democràcia” i els “valors europeus” a Ucraïna! Només els importen els negocis dels grans monopolis capitalistes alemanys. Aquesta és la realitat darrere dels discursos i la propaganda del Govern alemany i els mitjans de comunicació.

Alemanya s'enfronta a la seva decadència, però els capitalistes fan grans negocis

La guerra imperialista ha atrapat Alemanya en un atzucac i ha aprofundit la polarització social. Al mateix temps que els grans monopolis energètics alemanys obtenen beneficis rècord (el gegant de l'energia RWE ha duplicat els guanys fins als 2.100 milions d'euros a la primera meitat del 2022), els costos energètics aquest any arribaran als 200.000 milions d'euros addicionals només a Alemanya, recaient sobre les famílies treballadores i empreses.

La raó d'això, segons el flamant ministre d'Economia dels Verds, "no és la negligència de l'economia alemanya" sinó la guerra d'agressió de Putin. Però Putin ha obligat la Unió Europea a fixar els preus de l'electricitat al preu del proveïdor més car perquè els grans monopolis capitalistes puguin obtenir aquests obscens “beneficis caiguts del cel”? La burgesia alemanya i els seus governs de dreta i "esquerra" han obtingut guanys milionaris amb els capitalistes russos, xinesos i nord-americans. Els capitalistes alemanys s'han beneficiat de l'energia barata de Rússia per ser competitius al mercat mundial. Ara això ha canviat, però no per raons humanitàries o democràtiques, sinó per apuntalar els objectius de l'imperialisme nord-americà i intentar evitar la seva decadència davant de la Xina. S'han alineat a la guerra econòmica dels EUA i l'OTAN contra Rússia i la Xina, i han fracassat completament amb aquesta política. Ara Alemanya s’enfronta a la fallida.

Aquests són els fets: el 31% de la indústria alemanya depèn del gas natural, i el preu del gas liquat supera el del gas natural en un 40%. El 16% de les empreses industrials alemanyes diuen que reduiran o tancaran completament la producció a la tardor. La indústria siderúrgica ha retallat la producció en un cinc per cent, la indústria química en un vuit i la indústria de fertilitzants ja ha retallat un 70 per cent de la seva capacitat. Una situació que ha disparat els preus industrials a Alemanya en un 46,9% interanual a l'agost, el major augment des que va començar la sèrie estadística el 1949. Una crisi completa de la indústria alemanya que pagarem les i els treballadors!

Les sancions occidentals han resultat un fiasco complet, convertint-se en un boomerang que ha acabat colpejant durament l'economia alemanya. La causa, tal com va assenyalar Lenin el 1915, és que el capitalisme s'ha desenvolupat fins al punt que tot el planeta està cobert de rutes comercials i cadenes de subministrament. És impossible aïllar una nació capitalista d'aquestes cadenes de subministrament centrals de primeres matèries.

Aquest fracàs aprofundeix la crisi de la burgesia alemanya que mira amb horror com la participació dels seus negocis al mercat mundial es reduirà dramàticament. Els darrers dies s'han alçat més veus que advoquen per negociacions de pau amb Zelenski per salvar de la ruïna l'economia alemanya. Però la burgesia està atrapada. L'ascens de la Xina i la lluita entre les potències imperialistes han esdevingut una amenaça per als seus guanys. Mentre que la participació dels productes alemanys al mercat mundial era del 12 per cent el 1990, el 2020 eren de tan sols el 7,2 per cent. Una conseqüència de la Gran Recessió del 2008 i sobretot de l'ascens del gegant asiàtic. I ara també els EUA es beneficiaran de la crisi de la indústria alemanya.

Alhora, com el 2008, Alemanya aplica mesures nacionalistes i proteccionistes per intentar evitar la recessió i un esclat social, debilitant més la precària unitat europea i enfonsant tot el continent en una crisi més profunda. Les crítiques recents del comissari de Competència de la UE contra Alemanya pel seu pla d'ajudes multimilionàries a les seves indústries i grans empreses, 200.000 milions d'euros (el 8,4% del PIB alemany, el doble que el de França o Itàlia), ho posen en evidència. Mentre Alemanya es pot permetre actuar d'aquesta manera, amb un deute públic del 68,2% del PIB, altres països com França (114,5%), Itàlia (152,7%) o l'Estat espanyol (116,1%) no poden. Un cop més, la suposada solidaritat europea es converteix en aigua de borratja. És la conseqüència inevitable d’una unitat europea sobre bases capitalistes.

La burgesia no pot trobar una solució pacífica a aquests problemes. La guerra imperialista, lliurada militarment o econòmicament, és un símptoma de la decadència del capitalisme i només les forces de la revolució social podran acabar amb ella!

El fracàs del reformisme obre la porta a l'extrema dreta

L’ascens de la Xina i la crisi d’Occident estan arribant a un punt crític. Les paraules de Robert Habeck assenyalant que Alemanya no espera “una onada d'insolvències”, només que algunes indústries “deixin de produir” mostren el negre futur del capitalisme alemany. Només al setembre, el nombre de fallides d'empreses va augmentar en un terç en comparació de l'agost.

I què està fent la burgesia per combatre la crisi? Olaf Scholz ha anunciat un altre "pla de rescat" de 200.000 milions d'euros, que principalment inclouen milers de milions d'euros per a les empreses privades. El govern alemany ha “nacionalitzat” la multinacional energètica Uniper, però igual que en la crisi del 2008, en realitat aquest pas es fa només per rescatar els guanys capitalistes.

D'altra banda, les mesures per “frenar el preu del gas” són un frau complet. Només entrarà en vigor a partir del març del 2023, i a partir d'un preu del gas de 12 ct/quilovat hora, més del doble del preu que tenia el gas el setembre del 2021. Tots els beneficis fiscals lliurats a les famílies amb més ingressos superen amb escreix la suma de les ajudes per als treballadors i els pobres. De fet, aquests "paquets d'ajuda" segueixen completament les doctrines del neoliberalisme, redistribuint els diners públics, que provenen dels impostos del conjunt de la classe treballadora, a favor dels estrats més rics de la societat.

Però cada paquet i cada palanca que aplica la burgesia alemanya està fracassant, empobrint les classes mitjanes i enfonsant la classe obrera. Un terreny fèrtil per a l'ascens dels feixistes, que ofereixen una solució a curt termini més efectiva als sectors del capital i amplis sectors de les classes mitjanes desesperades. Amb lemes com "en lloc de la guerra econòmica, els interessos dels alemanys primer", el líder de la formació ultradretana AfD, Chrupalla, va fer una crida als seus seguidors a manifestar-se a Saxònia i Berlín a partir d'agost amb un èxit creixent.

La crisi ha encoratjat el sector feixista de l'AfD, posant als seus peus la direcció del partit. A l'Est avancen a passos de gegant: segons una última enquesta, l'AfD ocupa el primer lloc als estats de l'Est, amb un 27 per cent; i a nivell nacional, amb un 15% dels vots, només està a tres punts percentuals de l'SPD.

La polarització ha augmentat i la dreta comença a lliurar una batalla als carrers. El 3 d'octubre, el feixista Björn Höcke va aconseguir encapçalar una protesta massiva de 10.000 persones a Gera, dominada per les forces d'extrema dreta. Tot i això, l’impuls de l’extrema dreta és resultat directe de les polítiques d’unitat nacional del Govern de l’SPD i de l’esquerra reformista.

Die Linke davant del desastre. Contra la crisi capitalista, cal aixecar la bandera del marxisme revolucionari!

Alhora, s'han format aliances de grups d'esquerra i moviments socials a totes les ciutats mitjanes i grans del país per organitzar protestes i vagues massives davant la carestia de la vida. Aquest és el camí. Hem de contrarestar el derrotisme dels líders reformistes, que ara ens alerten del perill d'un "moviment feixista de masses" a tot arreu però que no han fet res per combatre'l impulsant mobilitzacions massives als carrers de la classe treballadora i els oprimits. Sí, és possible derrotar la dreta! Encara més, el moviment obrer, armat amb el programa del marxisme revolucionari, és l'única força que pot posar fi a la crisi del capitalisme!

Però el dany causat per les polítiques reformistes pro capitalistes ha estat enorme. Anys de traïció per part dels partits que es reclamen "d'esquerra", "socialdemòcrates" i "verds", han aprofundit la desconfiança cap a les frases i discursos buits dels reformistes, i han deixat un sector cada vegada més gran de la classe treballadora i els pobres orfes polítics.

Hem d'omplir aquest espai a través de l'acció directa i l'autoorganització, desbordant els dirigents sindicals i l'esquerra reformista, denunciant el fracàs total del capitalisme i plantejant un programa socialista revolucionari clar per superar-lo. Per l'expropiació sense compensació dels capitalistes i la nacionalització de les empreses energètiques, les indústries clau i els bancs per evitar la catàstrofe total que ens amenaça. Aquesta és la tasca.

Però quines polítiques estan defensant els dirigents de Die Linke? Quan el capitalisme s'enfronta a la crisi més profunda des del 1929; enmig de l’amenaça d’una Tercera Guerra Mundial; i quan l'estratègia de sancions econòmiques occidentals fa aigües per tot arreu, la majoria de dirigents de Die Linke han decidit donar suport a les mesures capitalistes del Govern federal! Un ampli bloc al partit ha adoptat directament el discurs de l'OTAN, exigint sancions contra Rússia i la Xina, i recolzant una guerra econòmica que condemna la majoria de la població a la pobresa! Suport total a la guerra imperialista! Quina fallida política més completa!

Per amagar la seva submissió completa davant la burgesia alemanya, utilitzen de manera demagògica demandes com les “expropiacions dels oligarques russos”. Els comunistes estem a favor de l'expropiació de l'oligarquia capitalista a tots els països, però en primer lloc de la nostra pròpia burgesia! Convertir això en una reivindicació d’ "esquerres" o d' "oposició" a la guerra imperialista, plantejant l'expropiació dels opositors a la nostra pròpia burgesia, de la burgesia enemiga, és un complet frau. Així ho va plantejar Lenin el 1917 assenyalant que aquesta política "ajuda indistintament al propi govern imperialista, atraient l'atenció sobre la malignitat del rival i de l'enemic i llançant un vel de frases nebuloses, generals, i de bondadosos desitjos sobre els actes igualment imperialistes de la seva 'pròpia' burgesia." I així segueix sent.

Es neguen a reconèixer la realitat. El fracàs total de la política de sancions demostra que la burgesia alemanya és completament impotent davant de la crisi capitalista. Només el marxisme ofereix una alternativa: tornar les armes contra la burgesia i fer la guerra contra el sistema de classes capitalista per acabar amb la guerra imperialista, com ja va plantejar Liebknecht el 1918.

Un altre sector de la direcció de Die Linke, Sahara Wagenknecht, planteja un rumb diferent, però només és una altra cara de la mateixa moneda. Ella juntament amb altres dirigents pacifistes i reformistes argumenten que només amb aixecar les sancions econòmiques contra Rússia superarem la crisi que ens tenalla.

Però la crisi del capitalisme és global. Gazprom va obtenir milers de milions en beneficis el mes passat. Cada vaixell cisterna que surt dels Estats Units cap a Europa amb gas natural liquat genera als seus inversors 200 milions de dòlars en guanys. Els capitalistes, de qualsevol país, ens exploten i fan la seva guerra imperialista per maximitzar-ne els guanys capitalistes. És una crisi causada per la propietat capitalista! La resposta no és un nacionalisme econòmic d'esquerra, o posar-se al costat d'una potència imperialista o una altra, de Rússia o de la Xina, sinó lluitar pel socialisme internacional, com Liebknecht i Rosa Luxemburg el 1914.

Aquest sector planteja que els augments d’impostos als rics i els augments de salaris, sense plantejar la qüestió de la propietat capitalista, són consignes reformistes. I és veritat! Però no és reformisme pretendre que només amb una política econòmica més amigable amb Rússia i la Xina es pot resoldre la crisi capitalista? O voler aturar la guerra capitalista pregant a institucions capitalistes com l'ONU que negociïn? Alguns elements degenerats a les files de l'estalinisme alemany i del DKP van més enllà: criden obertament a la victòria de l'imperialisme rus per obtenir un "avantatge tàctic" per a la classe obrera! Quina completa fallida!

Per un programa independent de lluita de la classe obrera! Expropiar els explotadors!

Durant més de 100 anys, els reformistes, com els que trobem avui a la direcció de Die Linke, han fracassat per complet en la lluita contra el capitalisme i contra les guerres imperialistes. Ara, el capitalisme s'enfronta a una nova crisi històrica que podria posar en perill el futur de la civilització humana.

La tasca dels comunistes és clara: el principal enemic és a casa! Hem d'oposar-nos a totes les forces a qui ens porten a la guerra imperialista! La guerra imperialista és una guerra dels rics contra els treballadors de tots els països. Però és possible vèncer-la!

Les lluites de classes a la Gran Bretanya o ara també a França, amb vagues militants i manifestacions cada dia més fortes, mostren el camí que cal seguir: han tornat a posar la consigna de la Vaga General a l'agenda. A Alemanya hem de fer el mateix.

La realitat és la mateixa per a tots els treballadors: 10% d'inflació i 2,9% d'augment salarial. Tots els treballadors saben: "El que m'afecta a mi, afecta tots els demés!"

Per avançar en les lluites, cal trencar la unitat nacional segellada entre els líders sindicals i els empresaris. La reunió al juliol de la presidenta de la principal central sindical, DGB, Yasmin Fahimi, amb el president del Banc Federal, de la patronal i amb el Govern ha intentat legitimar i aconseguir suport social per als plans de rescat del Govern Federal a favor del gran capital alemany i per intentar garantir la pau social.

Hi ha un enorme potencial per unir les lluites! La negociació col·lectiva a la indústria electrometal·lúrgica, amb 3,8 milions d'empleats i amb un enorme pes a l'economia, es produirà aquesta tardor, a partir del 28 d'octubre. La seva lluita multiplicaria el poder de lluita del conjunt del moviment obrer si s'uneixen amb les lluites i les vagues que ja estan protagonitzant els treballadors del metall, impulsant una ofensiva conjunta.

Hem d'impulsar aquesta lluita des de baix, mitjançant l'acció directa, amb vagues militants, i amb la solidaritat massiva del conjunt de la població, que pateix els mateixos problemes. Hem de construir el camí per a una Vaga General, unificant tots els sectors que tard o d'hora hauran de sortir a lluitar. I hem de construir un partit comunista genuí i revolucionari.

El capitalisme ha portat el món al caire de la destrucció. Ens explota per incrementar encara més els seus obscens guanys, destrueix el medi ambient i ha començat una guerra que podria destruir la civilització. Només quan la capacitat productiva de la societat sigui arrabassada als capitalistes, mitjançant l'expropiació, la nacionalització i el control democràtic de bancs i indústries clau, i només quan triomfi la revolució socialista es podrà posar fi al desastre a què ens condueix el capitalisme.

El capitalisme està portant el món a la barbàrie. El reformisme és mort. El futur pertany a les idees del comunisme revolucionari!

Uneix-te als comunistes revolucionaris!