El dijous 22 d'octubre, el Tribunal Constitucional polonès, administrat per jutges vinculats a l'Executiu ultrareaccionari de Jarosław Kaczyński, va prendre la decisió de considerar inconstitucional la interrupció de l'embaràs en cas de malformació o malaltia irreversible del fetus. En un país on aquestes van ser les circumstàncies per al 98% dels avortaments realitzats legalment el 2019 (1.074 d’un total de 1.100), aquesta decisió representa un bloqueig gairebé total de l'accés a l'avortament legal per a les dones poloneses. Aquest atac als seus drets reproductius és la culminació d'anys d'agressions dels successius governs conservadors de la dreta.

El dilluns 26 d'octubre, desenes de milers de manifestants en gairebé cinquanta ciutats van bloquejar els carrers amb automòbils, motocicletes, bicicletes i cadenes humanes. Les protestes es van estendre als voltants i interior de les esglésies, blanc de les manifestants en resposta a la violenta influència de l'Església Catòlica en la vida política del país.

Després de cinc dies de lluita, les protestes als carrers han culminat amb una vaga general de dones, que ha generat un gran suport i simpatia en el conjunt de la població com s'ha visualitzat amb la participació no només de dones sinó també de treballadors, denunciant el caràcter reaccionari d'aquest Govern.

Foto1
"Després de cinc dies de lluita, les protestes als carrers han culminat amb una vaga general de dones, que ha generat un gran suport en el conjunt de la població, com demostra la marxa de més d’un milió a Varsòvia"

La pandèmia de la Covid-19 és utilitzada per l'Estat burgès com a arma contra la classe treballadora

Aquest atac difícilment pot agafar-nos per sorpresa. Polònia no només és el país europeu amb la llei d'avortament més restrictiva –només es permet en casos de violació, incest i risc de mort a dones embarassades–, sinó d'anar més enllà en la seva limitació ha estat una bandera dels diferents governs de la dreta.

Cada vegada que l'Executiu ha intentat dur a terme aquestes mesures al parlament, la classe treballadora ha respost als carrers.

En 2016, Kaczyński va afirmar que "ens assegurarem que, fins i tot en els casos d'embarassos que són molt difícils, quan el nen certament morirà, fins i tot si està molt deformat, les dones donaran a llum, per garantir que el nen pugui ser batejat, enterrat i li sigui atribuït un nom". El líder del partit Llei i Justícia (PiS)* demostra així, sense pudor, que està més que disposat a sacrificar l'autonomia, la dignitat i la salut mental de les dones, obligant-les a parir els seus fills morts.

Aquell mateix any, unes 100.000 persones, majoritàriament dones, van protestar per paralitzar la proposta. La posició de la població polonesa sobre aquest tema és aclaparadora: les enquestes mostren que una clara majoria s'oposa a nous límits legals i cada temptativa s'ha trobat amb manifestacions massives.

A finals de l'any passat, un grup pertanyent als partits del Govern i parlamentaris d'extrema dreta van sol·licitar al Tribunal Constitucional la revisió de la llei, saltant-se el procés legislatiu habitual, quelcom que ha acabat provocant, com estem veient, una gran oposició als carrers.

Foto1
"Polònia és el país europeu amb la llei d'avortament més restrictiva: només es permet en casos de violació, incest i risc de mort a dones embarassades"

Amb les reunions públiques restringides a un màxim de 10 persones –una imposició que no ha servit per frenar les protestes dels últims dies– i tornant a convertir-se Polònia, el mes passat, en un dels països més devastats per la Covid-19, el Govern del PiS va trobar en la crisi provocada per la pandèmia el moment perfecte per dur a terme la seva ofensiva contra les treballadores.

Divendres 23, el dia després que comencessin les protestes, Polònia va aconseguir un nou rècord en els registres de la Covid-19: 13.600 casos diaris. El país es troba ara en un tancament nacional anomenat "zona vermella", que inclou la clausura parcial d'escoles primàries i restaurants. Gairebé 5.000 persones han mort a Polònia des que va començar la pandèmia. La classe treballadora és, com sempre, la que paga el preu més alt: el sistema nacional de salut polonès, la falta de finançament del qual és ja crònica, està a punt d'esclatar.

La lluita pel dret a l'avortament és una lluita de tota la classe treballadora

Res d'això és nou. El partit de Kaczyński, que va prendre el poder el 2015, representa els interessos de l'oligarquia catòlica. Les mateixes forces que, el 1989 i 1993, van impulsar la legislació que va privar a les dones del dret a l'avortament gratuït, liderades per membres de l'oposició anticomunista i fortament recolzades per la jerarquia de l'Església catòlica, ara entren en escena a través de la figura del bisbe de Varsòvia, de l'arquebisbe Stanislaw Gadecki i de tota la institució catòlica polonesa.

Amb tot aquest llegat d'ofensives, aquest Govern es presenta com a defensor dels valors tradicionals i acusa els seus oponents d’antipolonesos i anticristians: les dones, els immigrants i les persones LGTBI són particularment blanc d'aquesta narrativa patriarcal i xenòfoba. Els moviments sindicals i les organitzacions feministes s’estigmatitzen com "perillosa propaganda comunista" que allunya les dones del seu propòsit diví: el matrimoni i la maternitat.

Els metges a Polònia poden negar-se a realitzar un avortament legal o fins i tot a receptar anticonceptius acollint-se a l'objecció de consciència per raons religioses. La violència psicològica associada a l'estigma i els maltractaments per part dels professionals de la salut als que són sotmeses les dones a Polònia és extremadament alta, arribant fins al 2% dels casos entre les que tenen accés a l'avortament legal.

I, novament, són les dones de la classe treballadora les que suporten la càrrega més pesada. A Polònia es realitzen menys de 2.000 avortaments legals cada any, però les organitzacions feministes estimen que més de 200.000 dones avorten clandestinament o a l'estranger cada any. Sabem que, mentre les dones burgeses poden viatjar a Alemanya o França i pagar per un procediment segur, les dones pobres són sotmeses a avortaments clandestins, portats a terme en clíniques il·legals en barris degradats a les afores de les grans ciutats. Quan sobreviuen, paguen un alt preu en una combinació de trauma psicològic i lesions freqüents en el sistema reproductiu que, sovint, condueixen a infertilitat, cicles menstruals irregulars i dolor crònic. Per a nosaltres, no hi ha suport ni elecció.

Com a dones joves i treballadores, defensem un feminisme revolucionari i anticapitalista. Sabem que la lluita contra l'opressió masclista és un tema central en la lluita de classes i que, per tant, és una lluita de tota la classe obrera: les protestes que s'han estès per ciutats, pobles i llogarets polonesos en els últims dies, protagonitzades principalment per dones, va comptar amb l'entusiasta participació de taxistes, miners de carbó i camperols. Diumenge 25, els agricultors de la petita localitat de Nowy Dwór Gdański, al nord de país, van formar un bloqueig amb tractors. Dilluns, un sindicat de miners va sortir en defensa de les seves companyes, advertint el caràcter feixista i totalitari del Govern.

Foto1
"Defensem un feminisme revolucionari i anticapitalista. Sabem que la lluita contra l'opressió masclista és una lluita de tota la classe obrera"

El jovent és la cara d'aquesta insurrecció

L'aixecament dels últims dies i nits, que inclouen pintades reivindicatives a les parets de les esglésies, interrupcions de misses, manifestacions davant de la residència de Jarosław Kaczyński i bloquejos en centenars de carrers en desenes de ciutats, demostren la força de les dones, els joves i la classe treballadora.

La violenta repressió de les forces policials no sembla tenir cap efecte dissuasiu sobre les manifestants, com es va veure amb la convocatòria d'una vaga general per al dimecres 28 d'octubre. És més, moltes d'elles no només exigeixen que el Govern faci un pas enrere en l'últim atac contra el dret a la interrupció segura de l'embaràs, sinó que qüestionen tot l'Executiu, exigint una nova llei que reguli l'accés de totes les dones a l'avortament. Així és com una lluita defensiva es converteix en una lluita ofensiva.

Cal exigir el dret a l'avortament fins a les 24 setmanes, segur i gratuït. Serveis públics i gratuïts de planificació familiar, així com anticonceptius i articles d'higiene femenina gratuïts en farmàcies i centres de salut. I tot això en un sistema nacional de salut pública, gratuïta i de qualitat per a tots!

La situació és explosiva i no mostra signes de flaquesa. La unitat de la classe treballadora és l'única força capaç de resistir aquest i tots els altres atacs del reaccionari Govern polonès. La solució és construir una organització revolucionària que pugui canalitzar tot el potencial explosiu que es veu als carrers i els vincles que el moviment de dones ha establert amb la resta de sectors de la classe treballadora, per a una transformació socialista de la societat.

Foto1
"Les manifestants no només exigeixen que el Govern faci un pas enrere en l'últim atac, sinó que exigeixen una nova llei que reguli l'accés de totes les dones a l'avortament"

* El partit Llei i Justícia (en polonès, Prawo i Sprawiedliwość) és un partit d'extrema dreta que, al parlament europeu, constitueix la major força numèrica del grup polític Reformistes i Conservadors Europeus. Com a part dels RCE, Llei i Justícia s'articula, per exemple, amb Vox, de l'Estat espanyol, i Solució Grega, el partit que busca ocupar l'espai de l'organització feixista Alba Daurada a Grècia.