Tot i que els governs capitalistes i els grans mitjans de comunicació vulguin ocultar-ho, la pandèmia de Coronavirus assenyala directament a dècades de contrareformes neoliberals i la seva estela catastròfica de retallades salvatges i privatització de la sanitat pública.

En el moment d'escriure aquest article i segons dades oficials, el virus ha infectat a tot el planeta a més de 110.000 persones i ha causat més de 4.000 morts, la majoria a la Xina continental. A l’Àsia, el país més afectat després de la Xina és Corea de Sud amb 7.382 casos i 51 morts, seguit de l'Iran on hi ha 6.566 afectats i 194 defuncions. A Rússia, on s'han diagnosticat 17 casos, el govern de Putin ha tancat la frontera amb la Xina, mentre que Turquia, el Pakistan, Jordània i Armènia han fet el mateix amb l'Iran.

A Europa, Itàlia supera ja els 7.300 i 366 morts, i l'executiu de Giuseppe Conte ha decidit la quarantena forçosa per a 16 milions de persones, intentant aïllar la regió de la Llombarda (Milà) i altres 14 províncies de les regions de Piemont, Emília Romanya i Vèneto, enmig d'una situació de col•lapse del seu sistema públic sanitari. Desbordats per una crisi que no poden frenar, la classe dominant italiana ha provocat un autèntic xoc entre la població, generant una psicosi de por per ocultar la seva responsabilitat en aquest desastre. Ara, les conseqüències no només en morts i contagiats, també amb milers d'acomiadaments els pagarà la classe treballadora i els sectors més afectats per anys de crisi.

La situació a altres països europeus no és res millor, i la progressió de contagis i morts va creixent. A l'Estat espanyol són ja 1.050 els afectats i 28 els morts.

La misèria i el capitalisme salvatge estan darrere d'aquesta crisi

Hi ha diversos elements que expliquen el sorgiment i el desenvolupament de l'epidèmia a la Xina. El primer factor són una condicions de treball, habitacionals, mediambientals i d'higiene profundament degradades, provocades per anys de contrareformes socials i privatització del sistema de salut. A la Xina la renda mitjana per càpita no arriba als 3.000 dòlars anuals per persona, baixant fins als 1.500 a les zones rurals on viu el 53% de la població del país. Aquí, la majoria treballa lluny de qualsevol centre sanitari, sense aigua corrent i clavegueram. Pel que fa a la majoria de la població urbana, un 60% de la mà d'obra realitza juny torns de treball setmanals del voltant de 13 hores. Per a milions, el cansament extrem, l'explotació laboral i la pobresa són una dolorosa realitat.

Les condicions ambientals també són deplorables. En zones urbanes, la mitjana de micropartícules suspeses en l'aire supera en 15 vegades el màxim recomanat per l'OMS: a l'any moren 1,6 milions persones per malalties vinculades a la pol•lució, una cinquena part de les morts d'aquest tipus a nivell mundial . La nefasta situació de sistema sanitari, en la seva major part privatitzada, no fa més que afegir llenya a el foc, fins al punt que el 32% de les despeses mèdiques són pagats pels pacients.

El capitalisme xinès suposa el context ideal per provocar un brot víric, i la negligència burocràtica de el règim no ha fet més que ajudar a que es converteixi en epidèmia. L'ocultació de dades sobre el nombre d'infectats i la lentitud a l'hora d'aïllar i tractar els primers malalts, ha estat determinant perquè s'hagi estès a tot el país i hi hagi traspassat les seves fronteres. Si a la Xina l'actuació de Govern ha estat lamentable, l'occident capitalista no es queda endarrerit.

La pobresa, la manca d’higiene o infraestructures sanitàries, suposen el dia a dia per a milers de milions de persones a tot el món i el Coronavirus és una xacra més a sumar. Les dades sobre l'expansió d'aquesta epidèmia a l'Àfrica són molt escassos, coneixent l'existència d'alguns afectats a Egipte, el Marroc, Algèria, Nigèria o Sud-àfrica. Però no hi ha cap dubte que aquesta nova plaga es sumarà a les epidèmies de xarampió, èbola, meningitis, còlera, etc, que ja assolen el continent.

És innegable que en el món capitalista desenvolupat ha unes infraestructures sanitàries incomparablement més avançades, però aquestes també seran sotmeses a una dura prova després d'anys de profundes retallades. Als EUA, en un context en què milions de persones estan demandant un sistema de salut públic, gratuït i universal, l'extensió del Coronavirus pot convertir-se en un esperó per a aquesta lluita. En el cas d'Europa, la sanitat pública ha patit retallades de milers de milions d'euros en tots els països, amb conseqüències brutals per als malalts de famílies treballadores i que ara empitjoren davant la pandèmia.

De l'impacte econòmic a la crisi política

Si l'impacte del Coronavirus en l'economia s'ha fet evident, igual d'important són les sacsejades polítiques i socials que pot provocar. A Itàlia, tot i el silenci còmplice dels sindicats i de el Partit Democràtic (PD), aquesta crisi pot desencadenar un esclat de mobilitzacions si els efectes empitjoren.

A l'Estat espanyol, el Govern de coalició ha mantingut una actitud molt passiva. Mentre escrivim aquest article el 9 de març, Pedro Sánchez ha anunciat un "pla de xoc" sense concretar detalls, llevat que no cal "precipitar-se”. A la comparsa del que està succeint en el món, i que els tambors de recessió econòmica baten amb força, cal que des de l'esquerra política i sindical combativa exigim al PSOE, a Unides Podem i als sindicats de classe majoritaris que deixin de mirar cap a una altra banda i posin en marxa mesures dràstiques per augmentar els recursos sanitaris i garantir que els treballadors no paguem els plats trencats d'aquesta catàstrofe amb més retallades, més acomiadaments i més pobresa.

Aquest Govern ha de contractar immediatament a milers de sanitaris, metges, infermeres i infermers, investigadors i posar a ple funcionament els centres hospitalaris, dotant-los de tots els mitjans tècnics necessaris. Prou de regalar recursos públics a les empreses privades del negoci sanitari i als grans monopolis farmacèutics, nacionalització del sector farmacèutic, i inversió de xoc en la investigació sanitària per resoldre les mancances de la sanitat pública, gratuïtat completa de tots els tractaments mèdics i medicaments necessaris. Cap acomiadament, ERTO o ERO sota l’excusa del Coronavirus, que els empresaris posin la seva part de tots els beneficis acumulats aquests anys, exempció de treballar amb el 100% del salari i que no sigui computat com a vacances, per a tots els assalariats que hagin de ocupar-se de malalts, ancians o dels seus fills pel tancament de les aules. Control i reducció de preus dels productes fonamentals per a la vida diària de les famílies treballadores i persecució contundent de l'especulació.

Que la crisi la paguin els responsables de les retallades sanitàries i socials: els capitalistes!

En defensa de la sanitat pública i dels drets de les famílies treballadores!

 

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01