En les últimes dues setmanes s'han confiscat més de 13.000 tones de menjar a Veneçuela com a part del Pla de Sobirania Alimentària iniciat per a lluitar contra l'especulació, l'acaparament i el sabotatge de la cadena de distribució alimentària.  En anunciar aquestes mesures en el seu programa de ràdio Aló Presidente, el 22 de gener, el president Chávez va dir que "entre les responsabilitats del govern, una d'elles és atacar el model capitalista, els monopolis i les estafes, perquè el poble, els treballadors, juntament amb el govern puguin fer avançar el país". Aquesta ofensiva és benvinguda. L'escassesa de menjar ha estat un problema constant durant la major part de l'any 2007, de les prestatgeries de les botigues privades i de la xarxa de distribució estatal Mercal escassejaven els aliments bàsics (veure article Erik Demeester (Veneçuela: El tira i afluixa econòmic entre revolució i contrarevolució).

 

L'escassesa de menjar és el resultat d'una combinació de factors. D'una banda està el sabotatge econòmic obert per part de la classe dominant, amb l'objectiu de soscavar la base de suport de la revolució bolivariana. Els productes es retiren deliberadament de la cadena de distribució alimentària, es publiquen en els mitjans de comunicació històries sobre l'escassesa amb la intenció de provocar el pànic entre l'opinió pública. D'altra banda, els controls de preu i regulacions introduïts pel govern per a intentar protegir als treballadors, han reduït els marges de benefici dels camperols capitalistes, que han respost amb una negativa a produir o venen els seus productes en el mercat negre, i també desviant la producció cap a productes que no estan regulats. Finalment, l'existència del mercat negre ha estimulat la corrupció a tots els nivells de la distribució alimentària, inclòs el Mercal, on els buròcrates de diferents nivells desvien productes dels mercats populars al mercat negre on es venen a un preu molt major.

 

Tots aquests factors s'afegeixen als problemes d'una economia basada en l'exportació de petroli, on una classe capitalista parasitaria no està interessada a produir per al mercat nacional i on una gran part de l'agricultura es concentra en unes poques empreses capitalistes agràries que venen els seus productes en el mercat mundial. Com a resultat d'aquesta situació, Veneçuela es veu obligada a importar el 70 per cent dels aliments que consumeix. La crisi de l'escassesa de menjar de l'any passat va tenir un impacte important en els resultats del referèndum constitucional. La derrota de les reformes proposades va ser conseqüència de l'augment massiu de l'abstenció en les zones obreres i pobres que tradicionalment votaven en massa a Chávez i a la revolució bolivariana.

 

Dos exemples serveixen per a il·lustrar aquesta situació: en Coche, una zona de classe obrera al sud de Caracas, que va jugar un paper clau en la derrota del cop d'estat d'abril de 2002, que va sortir en massa i va rodejar els barracots de Fuerte Tiuna, en les eleccions presidencials de 2006 Chávez va aconseguir 21.000 vots, mentre que en el referèndum només 12.000 van votar a favor de la reforma constitucional. L'oposició només va aconseguir augmentar 2.000 vots, de 11.000 a 13.000 vots, però que van bastar per a derrotar les propostes de reforma en aquest barri. Petare és altra zona de classe obrera i un barri pobre de l'est de Caracas, conegut per la seva mobilització revolucionària, va jugar un paper clau en la recuperació dels estudis de Canal 8 durant la lluita contra el cop d’Estat. Aquí Chávez al desembre de 2006 va aconseguir 112.000 vots, però la reforma constitucional només va rebre 61.000. L'oposició va augmentar en 1.000 vots, ha 97.000, i la reforma va ser derrotada.

 

Però l'escassesa de menjar en sí no va ser la raó per la qual 3 milions de bolivarians es van abstenir en el referèndum. La majoria d'ells sabien per pròpia experiència que l'escassesa de menjar era producte d'una campanya deliberada de sabotatge feta per l'oligarquia. El factor crucial fou que al govern no se li veia fer res. Alguns ministres van menysprear la magnitud del problema o fins i tot van negar l'existència d'escassesa. En realitat, al març de 2007 el govern havia aprovat una Llei contra el Sabotatge, Acaparament i Especulació que ja permetia la confiscació de magatzems de menjar i l'expropiació dels qui participessin en aquest tipus d'activitats. No obstant això, com en moltes altres coses, aquesta llei de no es va implantar d'una manera seriosa. És evident que el propi Chávez cada vegada estava més frustrat per la falta d'acció en aquest terreny. En una reunió de la Comissió Econòmica de Planificació Nacional va demanar al Ministre d'Agricultura i Terra, Elía Jaua, una llista d'aquelles empreses implicades en el sabotatge de la distribució i producció d'aliments per a expropiar-les. Si no estava disposat a fer-ho, va dir Chávez, el cessaria. Però encara no s'ha fet res. Va fer falta la derrota de la reforma constitucional perquè es prenguessin mesures en aquest sentit.

 

Contraban, acaparament, especulació, tot forma part d'un pla deliberat de sabotatge

 

Les regions amb majors quantitats de menjar confiscat són les frontereres amb Colòmbia, particularment Táchira, on moltes empreses en lloc de vendre els seus productes en el mercat veneçolà, on els preus dels aliments bàsics estan regulats, els passen de contraban a Colòmbia per a vendre'ls per un benefici molt major. Per a evitar que això ocorri, el govern ha introduït regulacions molt estrictes en el transport de diversos productes alimentaris bàsics (llet, arròs, cafè, blat de moro, llegum i sorgo) als estats fronterers d'Apuri, Táchira i Zulia. En explicar aquestes mesures Chávez va insistir que si la Guàrdia Nacional no era suficient, l'exèrcit de reserva seria enviat a vigilar la frontera i evitar el contraban: "He ordenat que si la Guàrdia Nacional no basta per a mantenir segures les nostres fronteres, carreteres i camins, hauríem d'enviar a tot l'exèrcit per a detenir el contraban. I si hem d'armar al poble, anirem amb els batallons de reserves".

 

El dilluns 21 de gener, més de 500 tones de menjar van ser confiscades per la Guàrdia Nacional, anaven a bord de 18 camions camí a Colòmbia, en la frontera de l'estat de Táchira. Entre els productes confiscats havia molts que duien mesos escassejant en les botigues veneçolanes, inclòs sucre, arròs, pasta i llet. En l'estat de Zulia (dirigit pel governador opositor Manuel Rosers), es van confiscar altres 400 tones d'aliments i més de 190 establiments van ser sancionats. La quantitat total d'aliments confiscats en els primers tres dies del pla, només en els estats de Táchira, Zulia i Alt Apuri, fou de 1.600 tones. El cap de setmana la xifra ascendia ja a 5.000 tones només en la regió, la immensa majoria confiscada en magatzems a l'engròs. En l'aquest del país, quan va acabar la primera setmana d'aplicació del Pla Nacional, la guàrdia havia confiscat 8.000 tones de menjar, sobretot en Anzoategui, però també en els estats de Bolívar i Monagas, que després es van vendre al públic a preus regulats. En la regió centre-occidental es van confiscar altres 770 tones de menjar.

 

Aquestes xifres són una mostra de l'escala de la campanya de sabotatge i probablement són només la punta de l'iceberg. Les operacions abasten tots els nivells de la cadena de distribució alimentària i mostren les diferents formes de com l'oligarquia està sabotejant la distribució de productes d'alimentació bàsics. Després en Carabobo, el 17 de gener, la Guàrdia Nacional va confiscar 7,5 tones de sucre de diferents supermercats, mercats i botigues, que es venien un 25 per cent per sobre del seu preu regulat, després es van vendre al públic. En Zulia, la Guàrdia Nacional va trobar 71 tones de llet en pols en els magatzems de l'empresa Nestlé, que segons els seus propis llibres s'havia emmagatzemat i no s'havia distribuït. Després es van vendre en la xarxa de supermercats populars del Mercal. En relació amb sector al detall, l'Institut per a la Defensa del Consumidor (Indecu), va imposar multes i tancaments temporals a 1.635 establiments que havien participat en l'especulació i venut per sobre dels preus oficials.

 

La Guàrdia Nacional també té com a objectiu el principal grup monopolista de la distribució d'aliments, Polar, que demostra que l'escassesa de menjar és part d'una campanya organitzada deliberadament per l'oligarquia contra la revolució bolivariana. El 24 de gener, 27 camions pertanyents a Aliments Polar van ser confiscats, en ells havia 350 tones d'aliments bàsics i 165 tones de farina de blat de moro, en els estats de Táchira, Mèrida, Bolívar i Monagas. El director de Palmonagas, una subsidiària de Polar en Monagas, va ser detingut amb aquesta operació.

 

El Grup Polar és propietat de la família Mendoza, una de les famílies més riques i poderoses de l'oligarquia veneçolana, i a més està en el lloc número 119 de la llista de les 400 persones més riques del planeta. Van jugar un paper clau en el sabotatge de l'economia durant el tancament patronal de desembre de 2002-febrer de 2003. En realitat, la seva propietat fa temps que hauria d'haver estat expropiada. El parlamentari de l'Assemblea Nacional, Manuel Villalba, ho va dir clarament: "Tot això demostra l'existència d'una campanya, dirigida i orquestrada per grups econòmics poderosos, que són els mateixos que es van oposar a la reforma constitucional, particularment en la proposta destinada a il·legalitzar els monopolis. Amb les seves accions criminals ells volen provocar una reacció de la població que dugui a una explosió social".

 

Aquestes no són notícies per als activistes revolucionaris de Veneçuela que saben des de fa mesos de l'existència d'aquesta campanya de sabotatge. Al novembre de 2007, el Frente Nacional Campesino Ezequiel Zamora (FNCEZ), va convocar una manifestació fora de la seu de la federació empresarial, Fedecamaras, amb la consigna: "Si us emporteu el nostre menjar, us furtarem les vostres fàbriques".

Per què no es va emprendre cap acció abans del referèndum? És bastant probable que elements reformistes, en i al voltant, de la direcció del moviment bolivarià aconsellessin a Chávez de ser "moderat", que no semblés que "amenaça la propietat privada", que no "era el moment adequat", etc., Ara veiem on va dur aquest "consell". La política dels elements reformistes burocràtics del moviment bolivarià és una recepta segura per a la destrucció de la revolució, que només pot sobreviure i avançar cap a la victòria basant-se fermament en la mobilització revolucionària de les masses bolivarianas per a copejar l'oligarquia reaccionària.

 

No obstant això, a pesar de les excel·lents iniciatives del FNCEZ i les crides del Freteco, cap dels sectors de la direcció de la UNT va organitzar una campanya seriosa d'ocupacions de fàbrica per a lluitar contra el sabotatge econòmic. En això, la direcció de l'ala d'esquerres de la UNT, el CCURA té la principal responsabilitat. Podrien haver-se unit fàcilment amb el FNCEZ i el Freteco para organitzar l'ocupació dels magatzems, les plantes processadores d'aliments, les fàbriques làcties, els graners, les instal·lacions de Polar, etc., i exigir la seva expropiació sota el control obrer.

 

Les concessions no resoldran res

 

AL mateix temps que s'implanta una política estricta contra l'especulació i l'acaparament, el govern ha fet concessions als productors privats. Els controls de preus que afecten a uns 400 productes distints s'han eliminat, només queden 20. La primera d'aquestes mesures que es va anunciar fou la pujada del preu regulat de la llet per als productors de 1,1 bolívars a 1,5. Aquestes concessions van ser menyspreades pel president de l'Asociación Nacional de Criadores de Ganado (Fedenagas). Va dir que l'augment de preu de la llet era "massa petit i massa tard" i que el preu hauria d'estar fixat entre 1,8 i 2,2 bolívars, per tant, demanen un augment del 100 per cent. Declaracions com aquesta subratllen el fet que la producció per al benefici privat entra en directa contradicció amb la producció per a satisfer les necessitats de la població. Cap tipus de concessió acontentarà l'oligarquia, i  en canvi sí acostarà el final de la pròpia revolució.

 

Per a intentar arribar a un acord amb l'aspecte del problema relacionat amb la producció, el govern va modificar la llei que regula el crèdit per al sector agrícola, va fixar un tipus d'interès màxim del 15 per cent i va augmentar la durada dels crèdits de 3 a 20 anys. Chávez va insistir que si els bancs incomplien aquestes regulacions serien sancionats, "no només amb una petita multa, aquells bancs que no les compleixin seran intervinguts". Quan inaugurava la primera planta socialista de llet en Machiques, Zulia, Chávez va declarar que les empreses que venguin la seva llet directament a les multinacionals estrangeres per sobre dels preus regulats per a després convertir-la en formatge o en altres productes lactis que no estan regulats, seran expropiades, juntament amb les plantes de llet involucrades. El govern també ha anunciat dintre d'aquest Pla de Sobirania Alimentària, la creació de PDVAL (un ala de distribució i producció d'aliments parteix de la propietat estatal petroliera PDVSA). "PDVAL hauria de ser com un germà para Mercal, i el seu objectiu és garantir els subministraments bàsics de menjar a tots els veneçolans, sense especulació ni explotació dels treballadors".

 

La confiscació de magatzems de menjar per part de la Guàrdia Nacional i altres organismes pot alleujar temporalment el problema, però no pot resoldre'l a llarg termini. Basar-se en les institucions de l'aparell de l'Estat que encara és un Estat capitalista per a resoldre els problemes de classe obrera és com posar a una guineu a cuidar les gallines. La corrupció i els interessos capitalistes dominen totes les parts de l'aparell de l'Estat, fins i tot d'aquells a càrrec de garantir la distribució de menjar. Part del Pla de Sobirania Alimentària, les instal·lacions de l'Oficina Regional de Provisión de Productos Alimentarios del pas fronterer de San Antonio del Táchira van ser ocupades a causa de una investigació d'una xarxa de corrupció que funciona dintre d'aquesta oficina. En l'estat de Zulia s'ha descobert un anell d'especulació dintre de la xarxa estatal de supermercat d'aliments Mercal. Durant molt temps, els treballadors de Mercal, organitzats en el Sindicato de Trabajadores Bolivarianos de Mercal (Sinutrabmercal) havien denunciat aquestes màfies dintre del Mercal i exigit el control per part dels treballadors i les comunitats com l'única manera de detenir-los.

 

Per una campanya revolucionària d'ocupacions de fàbriques i terres

 

L'única alternativa real per a tractar el problema és nacionalitzar sota el control dels treballadors i grups comunitaris els sectors estratègics clau de l'economia, que ara estan en mans de dues o tres grups monopolistes. Per a expropiar a l'oligarquia, els treballadors no poden basar-se en la burocràcia estatal sinó que només poden basar-se en la seva pròpia iniciativa revolucionària. Per tant, és encoratjador veure com en tot un seguit de regions del país, s'han creat consells comunals per a lluitar contra l'especulació, s'han creat comissions d'investigació i desemmascarat a les empreses que participen en el sabotatge i l'especulació.

 

El Frente Nacional Campesino Ezequiel Zamora (FNCEZ), que ha estat en la primera línia de la lluita camperola revolucionària contra els latifundis, també va declarar el seu suport entusiasta a la lluita contra el sabotatge, va dir que posarien a totes les seves forces en estat d'alerta. "Estem posant totes els nostres actius socials i polítics acumulats, organitzats en 1.000 consells comunitaris, 60 colònies camperoles i 360 comunitats organitzades a la disposició del poble veneçolà, a la disposició del comandant Chávez", aquestes són les paraules de Orlando Zambrano, portaveu nacional del FNCEZ.

En el barri obrer de Caracas, El Valle, la comunitat també va prendre la iniciativa. El 30 de gener, 49 consells comunitaris van organitzar en la parròquia una mobilització, van ocupar les instal·lacions del gas abandonades durant el tancament patronal de 2002. Van Decidir posar les instal·lacions sota el control directe dels consells comunitaris i van exigir que s'instal·lés allí una estació d'omplert d'ampolles de bombonas de gas (que també sofreix escassesa), juntament amb el PDVAL local. El dirigent revolucionari local, Alí Verenzuela, va declarar que aquesta era la seva resposta a la campanya de sabotatge destinada a deixar a les comunitats obreres de Veneçuela sense gas per a cuinar.

 

En l'estat de Sucre, la UNT (Unió Nacional de Treballadors) ha declarat que "l'any 2007 un gran nombre d'empreses implicades en la producció, importació i distribució de menjar i també diversos supermercats i altres detallistes, van començar una campanya de sabotatge amb l'objectiu de desestabilitzar al govern bolivarià". Per a participar en la lluita contra especulació, la UNT de Sucre ha decidit crear equips de treballadors que aniran a qualsevol empresa o magatzem que incompleixi la llei i organitzarà un piquet fins que arribi la Guàrdia Nacional. Aquesta és el tipus d'iniciativa que hauria d'haver pres la UNT a nivell nacional fa molt temps. Demostra el tremend potencial que els treballadors tenen per a controlar i planificar la indústria, si fossin ells qui l'organitzessin.

 

Els treballadors saben molt bé quines empreses participen en la campanya deliberada de sabotatge. Els treballadors han d'ocupar les seves fàbriques i instal·lacions, exigir, com ha dit el propi president Chávez, la seva expropiació i, afegim, perquè siguin dirigides sota control obrer. Una campanya nacional en aquesta línia, llançada per l'ala revolucionària de la UNT, juntament amb organitzacions camperoles com el FNCEZ, els consells comunitaris i organitzacions revolucionàries de base, els batallons socialistes del PSUV, el moviment de fàbriques ocupades Freteco, etc., aconseguiria moltes coses. D'una banda, deixaria clar que la responsabilitat de l'escassesa de menjar recau sobre les espatlles de l'oligarquia. En segon lloc, mostraria una sortida endavant al fer que els camperols i els treballadors tinguessin la responsabilitat sobre la producció de menjar, processament i distribució. Enviaria un senyal clar que el socialisme és possible. I finalment, donaria un impuls a la mobilització de les masses bolivarianes. Els treballadors i els camperols prendrien la iniciativa de nou i posarien als reformistes, buròcrates i a l'oligarquia a la defensiva.

 

La crisi alimentària a Veneçuela conté lliçons molt importants per al futur de la revolució bolivariana. En primer lloc, no pots regular el mercat capitalista. El capitalisme es basa en la producció per al benefici, si intentes evitar-ho o limitar-ho, no hi haurà producció. Per tant, l'existència continuada de la propietat privada dels mitjans de producció, processament i distribució de menjar entra en directa contradicció amb les necessitats de la majoria de la població. La propietat privada de la indústria alimentària hauria de desaparèixer i ser gestionada com part d'un pla democràtic de l'economia en mans dels treballadors, camperols i consumidors. Les concessions als capitalistes no poden resoldre el problema. Tot el contrari, l’empitjoren. Introdueixen desmoralització i apatia entre les files de les masses revolucionàries. I l'oligarquia les pren com un signe de debilitat que durà a una intensificació de la seva ofensiva contra la revolució.

 

L'actual aparell de l'estat no és fiable per a posar en pràctica una política revolucionària a favor de les masses. Necessita ser substituït per institucions revolucionàries basades en els consells comunitaris, consells de fàbrica, comunitats camperoles, etc., a través de les quals els treballadors i camperols puguin exercir directament el seu poder. La derrota en el referèndum constitucional va ser un advertiment: si la revolució no és capaç de resoldre les necessitats de les masses, fracassarà. La resposta espontània de molts treballadors, camperols i grups comunitaris a nivell local per a organitzar i posar fi a l'escassesa de menjar és una imatge del que seria possible si existís una campanya conscient i estatal.

 

L'instint revolucionari i la força de voluntat de les masses demostren que la correlació de forces encara és favorable a la revolució, però també que, a causa de l'absència de direcció, aquesta força de voluntat només és insuficient per a aixafar a l'oligarquia i acabar la revolució. La falta de menjar i l'absència de direcció són dues cares de la mateixa moneda. La tasca de resoldre les necessitats immediates està, per tant, vinculada a la tasca de la construcció d'una direcció i organització revolucionàries que és necessària perquè els treballadors prenguin el poder i es moguin cap a la genuïna transformació de la societat.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01