El dia 11 d'abril Perú celebrava eleccions legislatives i la primera volta de les presidencials. Sis mesos després de l'aixecament de masses que va fer caure el Govern oligàrquic de Manuel Merino, aquests comicis –convocats per intentar tancar la crisi política que viu el país, calmar la indignació social i legitimar un Govern estable sota control de la classe dominant– no han aconseguit l'objectiu perseguit.

El malestar amb les polítiques neoliberals, les retallades i la corrupció –que han fet del Perú un dels països del continent més desiguals i desprotegits davant la pandèmia [1]– ha tornat a expressar-se, ara en el terreny electoral, amb l'enfonsament dels partits burgesos tradicionals [2], l'augment de l'abstenció (que, tot i l'obligatorietat del vot, ha gairebé ha arribat al 30% davant del 20% de mitjana en anteriors convocatòries), un vot nul i blanc que en conjunt suma més de tres milions (el 18,88%), i la inesperada victòria en la primera volta de Pedro Castillo, mestre rural procedent d'una de les zones més pobres del país i dirigent de la combativa vaga de mestres que va sacsejar el país el 2017.

Castillo ha centrat la seva campanya en denunciar la corrupció de l'oligarquia i la desprestigiada casta política de Lima, ha defensat la nacionalització de diverses empreses i sectors estratègics com els hidrocarburs o la mineria, l'increment del finançament per a l'educació i sanitat públiques del 4 al 10% del PIB, rebaixar els sous dels diputats i ministres (inclòs el seu si és elegit president) i convocar una Assemblea Constituent per acabar amb l'odiada constitució imposada per la dictadura d'Alberto Fujimori el 1993 [3]. Amb aquestes propostes ha guanyat en les cinc regions més pobres de país, rebent un suport especialment massiu a les comarques mineres, on supera en alguns casos el 50% dels vots vàlids [4].

Polarització política i col·lapse dels partits burgesos tradicionals

Els resultats electorals posen de manifest també la creixent polarització política a dreta i esquerra que viu el país. Amb el 99,9% de vots escrutats, Castillo obté 2.673.475 vots (el 19,11% dels vots vàlids) i el moviment que li dóna suport, Perú Libre, passa de no tenir representació parlamentària a convertir-se en el principal grup de la nova Assemblea, amb 37 de 130 diputats.

En el bloc de la dreta, els desprestigiats partits burgesos tradicionals són reemplaçats per altres forces de dreta i ultradreta amb un discurs rabiosament anticomunista. La segona candidata més votada, i oponent de Castillo en la segona volta, ha estat Keiko Fujimori, filla del dictador, que ha reivindicat el llegat del seu pare presentant-se com la garantia contra l'arribada al Govern de "l’esquerra radical". Fujimori obté 1.870.173 vots (13,36%) i el seu partit serà la segona força parlamentària amb 24 escons. Rafael López Aliaga, empresari que es presenta com "el Bolsonaro peruà" ha quedat tercer (1.635.684 paperetes, 11,69%) i Hernando de Soto, economista neoliberal responsable de les polítiques econòmiques del fujimorisme, el quart, amb 1.625.555 vots (11,58%).

Per què creix Castillo i retrocedeix l'esquerra tradicional?

El suport a Pedro Castillo i a Perú Lliure ha anat en augment durant la campanya a mesura que els mitjans de comunicació burgesos agitaven l'espantall de Veneçuela o Bolívia per atacar-lo, a l'igual que han fet amb Verónika Mendoza, candidata de Junts per Perú (JPP) , coalició que agrupa partits tradicionals de l'esquerra com els dos partits comunistes i diferents forces procedents del Front Ampli (FA).

La principal diferència entre els dos candidats és que Mendoza, millor situada en les enquestes abans de la campanya, ha pagat el seu gir a la dreta en la recerca del suposat "vot de centre". Qüestionada ja pels seus pactes amb diferents forces burgeses al parlament durant els últims anys, es va desmarcar de les nacionalitzacions i la intervenció estatal en l'economia defensades per Castillo, insistint en polítiques de "moderació". D'aquesta manera, ha passat de ser vista com una esperança de canvi real (el 2016, la seva candidatura liderant el FA amb 2.874.000 sufragis, el 18,74% va estar a punt d'arribar a la segona volta) a quedar sisena en aquestes eleccions amb 1.099.712 vots, el 7,85%.

La victòria de Castillo no només ha provocat sorpresa i desconcert en la classe dominant. Molts dirigents de l'esquerra tradicional estan en xoc després de veure’s superats en més de 1,5 milions de paperetes per una força fins ara sense representació nacional. Entre molts activistes i lluitadors i lluitadores d'esquerra, dels moviments socials, les organitzacions feministes i LGTBI, especialment a les grans ciutats, també hi ha perplexitat i molts dubtes sobre quina posició defensar a la segona volta.

Foto1
“La victòria de Castillo no només ha provocat sorpresa i desconcert en la classe dominant. Entre molts activistes i lluitadors de l’esquerra també hi ha dubtes sobre quina posició defensar a la segona volta”

El motiu d'això és que Castillo i els dirigents del Perú Lliure, juntament amb la defensa de les nacionalitzacions, l'ocupació, la sanitat i educació públiques, mantenen una postura completament equivocada i obertament retrògrada respecte a les reivindicacions de la comunitat LGTBI i el moviment feminista, negant-se a donar suport al dret a l'avortament, al matrimoni entre persones del mateix sexe o els drets de les persones trans i oposant-se fins i tot a la introducció de la qüestió de gènere en els programes d'estudi.

Aquesta qüestió és molt important. Perú és un dels països amb més feminicidis i denúncies per violència i opressió de gènere del continent. El moviment feminista ha crescut amb força i centenars de milers de dones treballadores s'han incorporat a la lluita pels seus drets, a l'igual que la comunitat sexodiversa. L'oposició de Castillo a les seves reivindicacions (i fins i tot a altres com l'eutanàsia) provoca un rebuig lògic entre milers d'activistes feministes i LGTBI i sectors avançats de l'esquerra política i social –especialment en les grans ciutats– com mostren els resultats a la capital. A Lima, que concentra gairebé el 25% de la població, Perú Lliure obté només un 5% de suport, mentre la dreta i ultradreta van sumar el 50% del vot vàlid.

Un factor que explica aquest resultat és el gir a la dreta de sectors importants de les capes mitjanes (més nombroses a la capital), que es van beneficiar durant els anys 90 i la primera meitat del segle XXI de les polítiques de desregulació, obertura a les inversions estrangeres i precarietat laboral i veuen amb pànic la possibilitat d'un procés revolucionari com els viscuts en altres països del continent. Però el factor clau que permet guanyar a la dreta a la capital és l'abstenció i l'anomenat "vot viciat" (blanc o nul). A Lima van votar blanc o nul prop de 800.000 persones (15%) i l'abstenció va rondar el 25%.

Molts joves que van participar o van simpatitzar amb l'aixecament de masses de novembre de 2020, que va tenir Lima com a epicentre, volen un canvi social profund però rebutgen les posicions de Castillo i Perú Lliure pel que fa a la qüestió de gènere i altres reivindicacions i, tot i que Verónika Mendoza si va assumir algunes reivindicacions del moviment feminista i la comunitat LGTBI, tampoc va aconseguir atreure'ls massivament a causa de la indefinició i moderació del seu discurs i programa.

Les concessions de Castillo a la reacció, un perill mortal

Una de les batalles que determinarà la segona volta serà la lluita per aquests milions d'abstencions i vots nuls.

La classe dominant ho té clar i ja està utilitzant totes les armes al seu abast per impedir una victòria de l'esquerra, que fa un mes no apareixia ni en les seves previsions més pessimistes. Els mitjans de comunicació peruans i internacionals –al costat del ja tradicional leitmotiv que una victòria de Castillo convertiria al Perú en una nova Veneçuela– difonen conscient i hipòcritament les declaracions reaccionàries de Castell i altres dirigents del Perú Lliure pel que fa a la qüestió de gènere i els drets de la dona per bloquejar el potencial suport social i electoral entre aquests sectors.

Això es vincula amb l'estratègia de desqualificació adoptada des de l'inici de la campanya per la classe dominant d'intentar identificar Castillo amb l'organització guerrillera d'origen maoista Sendero Luminoso (SL), el sectarisme extrem de la qual és recordat com un malson per les masses i molts activistes d'esquerra, inclosa la persecució de l'homosexualitat en les zones rurals que controlava.

Durant dècades, cada vegada que s'ha desenvolupat una alternativa d'esquerres en el terreny electoral o en la lluita social, la burgesia peruana ha recorregut a l'anomenat "terruqueo", és a dir, a la seva criminalització vinculant-la a Sendero Luminoso o al Movadef, la seva plataforma política. Castillo, que nega categòricament aquestes acusacions, no és una excepció. Que aquestes acusacions no li hagin impedit guanyar, fins i tot arrasar, en zones que van ser molt castigades pels mètodes senderistes, reflecteix el gir a l'esquerra i la recerca d'una alternativa revolucionària existents. Però la posició completament nefasta dels dirigents del Perú Lliure davant la qüestió de gènere –resultat de l'origen estalinista de molts d'ells i del prejudici que defensar aquestes consignes podria perjudicar-los en la batalla contra la dreta a les zones rurals o mineres on hi tenen arrels– afavoreix l'estratègia d'atacar-los i aïllar-los en la resta de territoris.

Foto1
“La classe dominant ho té clar i ja està utilitzant totes les armes al seu abast per impedir una victòria de l'esquerra, que fa un mes no apareixia ni en les seves previsions més pessimistes”

A mesura que s'acosti la segona volta (prevista per al 6 de juny) les diferents pressions de classe a què estan sotmesos els dirigents del Perú Lliure es veuran intensificades. D'una banda la pressió de la crisi del capitalisme i la lluita de classes, inclosa la lluita de les dones treballadores per la igualtat de gènere, la comunitat LGTBI o persones trans. De l'altra, la pressió ideològica de la burgesia, que es fa cada vegada més intensa i més d'en la qüestió de gènere s'està expressant ja en altres aspectes.

Encara que Castillo ha destacat com a dirigent sindical de base i Perú Lliure en els seus orígens es declarava marxista-leninista-mariateguista, davant la campanya acusant-los de comunistes i de defensar la lluita de classes, han apel·lat cada vegada més a un discurs abstracte i interclassista, parlant “dels interessos la gent”, la pàtria, etc... i recalcant que la seva proposta no és el socialisme sinó una "economia popular amb mercats".

El seu candidat a vicepresident, Vladimir Cerrón, s'ha manifestat a favor dels processos a Veneçuela, Bolívia o Equador, però defensant que el Perú té una "realitat diferent" i "no es poden traslladar mecànicament". Ha mostrat també el seu suport al model xinès i fins i tot lloat les polítiques de Putin a Rússia. Durant els últims dies, encara que segueix insistint en la necessitat de les nacionalitzacions i la intervenció estatal en l'economia, Castillo ha obert la porta a negociar la seva forma concreta (acceptant no només la possibilitat d'indemnitzar als capitalistes, sinó fins i tot formes de propietat mixtes de capital públic i privat). També ha negat que pretengui implantar un impost especial als més rics.

Per un front únic per a derrotar Fujimori i lluitar per un Govern dels treballadors i el poble amb un programa socialista

L'esquerra peruana està davant d'una oportunitat històrica. Si Castillo adoptés un programa socialista, unificant les reivindicacions de tots els oprimits (incloses les del moviment feminista i LGTBI) i defensant la nacionalització sense indemnització i sota control obrer del conjunt dels bancs, les principals empreses i la terra, per posar la riquesa en mans dels treballadors i el poble, planificar democràticament l'economia i satisfer les necessitats socials, la seva victòria seria imparable i contagiaria a la resta dels oprimits del continent.

El pronòstic per a la segona volta és incert. En un context de màxima polarització, on el vot de dretes es mobilitzarà per donar suport a Fujimori, el programa limitat i les posicions reaccionàries de Castillo respecte a la qüestió de gènere representen un obstacle molt seriós per aconseguir la victòria.

En qualsevol cas, la tasca de l'esquerra que es declara anticapitalista i revolucionària no pot ser cridar a l'abstenció o el vot nul, com van fer molts d'aquests grups en la primera volta. El creixement vertiginós, en poques setmanes, de Castillo i d'una força extraparlamentària com Perú Lliure entre milions de treballadors i camperols, deixa una lliçó molt clara per als que, encara que es declaren marxistes i trotskistes, han renunciat a defensar un programa de transició al socialisme i un pla de lluita que posi a la classe obrera al capdavant dels oprimits, i han abraçat la consigna de l’assemblea constituent lliure i sobirana.

Hi ha un sentiment massiu entre els treballadors i camperols d'acabar amb la constitució neoliberal i reaccionària de 1993 i elaborar una nova que reculli els seus drets? Evidentment, sí. Però el suport a Castillo ha crescut quan ha posat l'èmfasi no en la Constituent sinó en les nacionalitzacions i en reivindicacions com l'ocupació, l'educació i la sanitat.

La tasca clau del moment és presentar un programa socialista i un pla de lluita que mostrin com fer realitat concretament aquestes reivindicacions, plantejant aquest mateix programa en cada lluita concreta i en el front electoral, desenvolupant una campanya pròpia independent, demanant el vot crític a Castillo enfront de Fujimori, però organitzant mobilitzacions al carrer de treballadors, dones i joves per exigir als dirigents del Perú Lliure que assumeixin les seves reivindicacions i no cedeixin a la pressió ni de la burgesia ni dels sectors més reaccionaris de la societat, començant per l'Església catòlica o les esglésies evangèliques.

Foto1
“El suport a Castillo ha crescut quan ha posat l'èmfasi no en l’Assemblea Constituent sinó en les nacionalitzacions i en reivindicacions com l'ocupació, l'educació i la sanitat”

Juntament a això, cal fer una crida tant a Castillo i Perú Lliure, com als dirigents de JPP i de la resta d'organitzacions polítiques i sindicals de l'esquerra a constituir un front únic per a lluitar per aquest programa socialista, vinculant-lo a la necessitat de l'acció directa de les masses i l'organització i mobilització des de baix, impulsant assemblees i comitès d'acció en cada barri, centre de treball i estudis, estenent-los i unificant-los. La tasca immediata d'aquests comitès ha de ser impulsar la lluita als carrers i impedir la victòria de la dreta. Alhora, i des de ja, s'han de convertir en una eina per donar continuïtat a l'aixecament de masses del novembre de 2020 i lluitar per un Govern dels treballadors i el poble que posi tot el poder polític i econòmic en mans dels oprimits, acabant amb el poder dels capitalistes i obrint el camí a la transformació socialista de la societat.

[1] Segons xifres oficials, el Perú supera els 55.000 morts per Covid-19, altres fonts eleven aquesta xifra a més de 100.000. Entre les causes, el deteriorament i insuficiència del sistema públic de salut, la informalitat laboral (75,2% de la població activa), que obliga milions a treballar en les condicions que sigui, i l'increment de la desigualtat i la pobresa: el 40% de la població està en risc de pobresa, el 43,5% de nens menors de 3 anys pateix anèmia, segons OXFAM.

[2] Els cinc partits burgesos més votats en les anteriors legislatives (gener de 2020) perden gairebé 2,5 milions de vots (un 40% de retrocés) i cap dels seus candidats queda entre els 4 més votats.

[3] Aquesta Constitució va obrir la porta a privatitzacions massives i una ofensiva brutal contra els drets dels treballadors i camperols, que ha continuat sota tots els Governs del país al llarg dels últims trenta anys.

[4] En la mesura que el vot és obligatori (no fer-ho comporta multa) hi ha, especialment a la primera volta, un percentatge significatiu de vots nuls o blancs (entre dos i tres milions).


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01