Durant la nit del 14 de Març, Marielle Franco, regidora del PSOL a Rio de Janeiro, va ser brutalment executada a trets prop del centre de la ciutat. Juntament amb ella, també va ser assassinat Anderson Pedro Gomes, el conductor del vehicle on es trobaven.

La policia militar va identificar nou tirs directes dirigits al seient del darrere del vehicle, evidenciant que el blanc dels assassins era Marielle i sabien on estava asseguda tot i els vidres foscos del cotxe.

Marielle tenia 38 anys d'edat i deixa una filla de 20 anys. Dona, negra, bisexual, va néixer i va viure al complex de faveles de Maré, a Rio de Janeiro, on va començar el seu activisme en defensa de les dones negres i els drets humans. Sempre va ser militant de les causes justes del poble pobre i treballador de Rio de Janeiro.

Al 2016 va aconseguir ser la cinquena regidora més votada de Rio com a militant del PSOL (Partit Socialisme i Llibertat). Com a regidora, va assumir amb força la lluita en defensa dels drets humans i contra els sistemàtics i bàrbars abusos policials a les faveles de Rio contra el poble pobre i negre.

Al Brasil, un jove negre és assassinat cada 21 minuts. De cada 100 persones assassinades al Brasil, 71 són negres. Els assassinats de dones negres van créixer un 22% entre 2005 i 2015. Això succeeix al mateix temps que la mortalitat de les persones no negres va caure un 7,4%.

A principis de Febrer, el govern de Michel Témer va decretar una intervenció Federal a l'Estat de Rio de Janeiro relacionada amb la seguretat pública. Va imposar a un general de l'exèrcit com a responsable de la seguretat a l'Estat i va promoure una intervenció militar sobre favelas i comunitats.

Amb això, s'estan reproduint a Rio la mateixa pràctica repressiva i abusiva, bolcada contra els pobres, negres i favelats, que les tropes brasileres i d'altres països van implementar a Haití en nom de les Nacions Unides.

Marielle Franco va esdevenir una figura central de l'oposició a aquesta intervenció militar a l'estat de Rio. Fa dues setmanes va assumir la funció de ponent de la comissió creada per l'Ajuntament per acompanyar les accions de l'exèrcit.

Tres dies abans de ser executada, Marielle va denunciar vehement l'acció arbitrària i abusiva de la policia militar a la favela d'Acari, on van ser assassinats alguns residents i la població va ser amenaçada pel 41è Batalló de la Policia Militar, conegut com el "Batalló de la mort ".

A Rio de Janeiro, les accions corruptes, violentes i racistes de la policia militar i els seus vincles amb grups d'extermini són evidents. No hi ha dubte que l'assassinat de Marielle té relació amb la seva lluita contra aquesta situació.

Durant els últims anys, principalment després del cop parlamentari que va portar a Michel Témer al poder, el Brasil ha viscut un augment qualitatiu de les accions repressives institucionals i extra-institucionals contra els moviments socials.

La política de criminalització de dirigents i moviments permet utilitzar les noves lleis i estructures institucionals creades durant els governs del PT (Partit dels Treballadors), principalment durant la Copa del Món i les Olimpíades.

Hem vist a líders i activistes sent sistemàticament amenaçats, atacats i assassinats. Dos dies abans de l'assassinat d'Marielle, un líder dels pobles amazònics, Paulo Sérgio Almeida Nascimento, de 47 anys, va ser assassinat amb quatre trets al municipi de Barcarena (estat de Pará). Paulo encapçalava la lluita contra l'empresa minera noruega Hydro que pretén construir una conca de deixalles a la regió afectant dramàticament el medi ambient i les vides de les poblacions locals.

Com a conseqüència de la greu crisi que viu el país i dels atacs sobre els treballadors i la població, s'ha desenvolupat una resistència en tots els nivells de la societat, però encara sense la coordinació i l'estratègia adequades per a la victòria. És fonamental unir les lluites en defensa de la vida i dels drets. És crucial la construcció d'una alternativa d'esquerra i socialista per a la classe obrera i tots els oprimits i explotats.

Per Marielle Franco, per Paulo Sérgio i per tots els negres i negres, indígenes, sindicalistes, sense terra i sense sostre, activistes dels moviments socials, la nostra lluita ha de continuar amb molta més força, unitat i organització.

LSR (CIT al Brasil) és part d'aquesta lluita.

No ens callaran, no ens impediran lluitar per les nostres vides!

Marielle present! Avui i sempre!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01