Kshama Sawant és regidora a l’ajuntament de Seattle per Socialist Alternative (CIT·EUA)

Germans i germanes,

Donald Trump ara és el depredador per excel·lència, està al front d’una de les administracions més dretanes i perilloses de la història dels EUA. Al seu discurs d’inauguració, fa uns minuts, Trump ha dit que el seu govern seguirà el camí recte, serà un govern pel poble. Aquests homes i dones oblidats ja no ho seran més. Crearà escoles i bons oficis per tothom, portarà de nou la riquesa als treballadors dels EUA.

Però, germanes i germans, Trump és un mentider i un estafador. Ha construït la seva administració sobre el pitjor fang de la classe multimilionària, el fanatisme dretà i l’elit

empresarial. 

Trump no té en absolut cap legitimació per dur a terme la seva agenda d’odi, antiobrera i misògina. Trump arribarà a la Casa Blanca amb els índexs d’aprovació més baixes que qualsevol altre president recent arribat al càrrec, sols ha tingut aproximadament un 40% del suport de la població. Però les enquestes d’opinió no són suficients per aturar-lo. Trump i la classe milionària només entenen una cosa: el poder.

La nostra tasca primordial és construir el poder del 99%, de la classe treballadora i de tots aquells marginats per l’elit capitalista.

Com a socialista, rebutjo totalment el compromís amb el liberalisme de l’elit, que va expressar perfectament Hillary Clinton quan va dir després de les eleccions que “Trump mereix el nostre recolzament” i que hauríem de “donar-li una oportunitat”. No podem esperar fins les eleccions de 2018 i 2020 per fer fora als republicans.

Trump pot ser derrotat si des d’ara construïm una resistència de masses. La història està plena d’exemples de governs de dretes obligats a donar marxa enrere parcialment o totalment en enfrontar-se a moviments de masses.

Avui i aquest cap de setmana estan duent-se a terme a tot el país i al voltant del món protestes, marxes massives i aturades estudiantils. Centenars de milers de persones, potser milions, protesten per enviar un missatge poderós, que estem preparats per lluitar contra Trump i la classe milionària.

La meva organització, Socialist Alternative, ha estat en primera línia a les protestes contra Trump des de l’inici. Vam convocar protestes a les principals ciutats del país el dia després de les eleccions i vam mobilitzar a més de 50.000 persones als carrers.

El cap de setmana de la investidura Socialist Alternative hem estat ajudant a organitzar aturades estudiantils i protestes a dotzenes de ciutats, com una plataforma de llançament de la nostra resistència. Per derrotar Trump és necessari un moviment massiu i continuat, que es basi en la màxima unitat d’acció i a la força social de la classe treballadora.

Això què significa?

Per respondre als atacs violents de Trump serà necessari crear un moviment combatiu i decidit. Un que busqui mobilitzar des de baix a milions en una lluita col·lectiva, creant bases, estructures democràtiques i les nostres pròpies organitzacions independents.

Les protestes tímides i simbòliques no seran suficient. Necessitarem organitzar una desobediència civil no violenta de masses. Marxes amb desenes de milers de persones que puguin tallar autopistes i utilitzar altres formes d’interrompre “els negocis habituals”. Necessitem accions de masses, pacífiques, directes per bloquejar els intents de deportar als nostres germans i germanes immigrants.

Per inspirar a molts i que participin a l’acció, necessitem lluitar per mesures que donin una visió alternativa d’una societat que situï a les persones i al medi ambient per sobre dels plans de les grans empreses.

Per suposat necessitem mobilitzar per derrotar la lletania d’atacs de Trump i els republicans, des de defensar les conquestes guanyades amb l’Affordable Care Act (Llei de Cures de la Salud Assequibles) a la defensa de les escoles públiques.

Però aquestes necessitats han d’anar unides a defensar reivindicacions audaces capaces d’inspirar amb la promesa d’una millora important de la vida de les persones, com les popularitzades per Bernie Sanders:

· Medicare per tothom

· Salari mínim de 15$ la hora per tots els treballadors

· Educació superior gratuïta

· Impostos als rics per finançar programes d’obres públiques, crear llocs de feina i reconstruir la nostra infraestructura, desenvolupar l’energia verda, transport massiu.

· Black Lives Matter! Fi de la brutalitat policial i de l’empresonament racista de masses.

Aquest audaç programa va inspirar l’entusiasme de milions, especialment joves, mentre les tímides propostes de retocs secundaris defensats per Hillary Clinton i ben vists per les empreses no van aconseguir mobilitzar-los.

Aquest cap de setmana ha de ser el nostre punt de partida. Com a primer pas immediat hem d’aconseguir que el 8 de Març, el Dia Internacional de la Dona, sigui un dia de desafiament a Trump i a la fastigosa misogínia i sexisme que ell representa. Un dia d’acció de masses, de protestes per defensar la planificació familiar i contra totes les formes de violència sexual.

L’1 de Maig és el dia internacional dels treballadors i de les protestes immigrants, el nostre objectiu ha de ser fer sortir al carrer a milions de persones en una onada veritablement massiva de manifestacions pels drets dels immigrants i contra el racisme.

Prenguem com exemple el 2006, quan una gran vaga de treballadors immigrants va aconseguir fer enrere la llei anti-immigració.

A aquestes lluites necessitarem la major unitat d’acció possible de totes les forces disposades a lluitar seriosament contra Trump i la classe milionària.

Els sindicats, els drets dels immigrants, de les dones, els drets civils, la comunitat LGTBQ, les organitzacions i activistes mediambientals, els seguidors de Sanders, els demòcrates progressistes, verds i socialistes. No hem d’eludir que hi ha importants diferències polítiques d’estratègia i interessos socials en aquest moviment.

El nostre moviment necessita basar-se en les necessitats de la lluita contra Trump i la classe milionària. No podem estar subordinats o restringits als límits de la direcció corporativa del Partit Demòcrata. Els demòcrates al congrés hauran de mostrar la seva voluntat de mantenir-se ferms contra Trump.

Hem de recordar que quan Obama va arribar al càrrec al 2009 ho va fer amb un recolzament popular de masses, els demòcrates tenien 60 escons al senat i una majoria amplia al Congrés. Però els republicans van aconseguir lluitar implacablement contra Obama, bloquejant una part important dels seus plans.

No hi ha cap raó perquè els demòcrates del Congrés no puguin obstruir seriosament una gran part de l’agenda de Trump, els republicans només tenen una majoria mínima de 52 escons al Senat. Trump no podria anomenar a un fanàtic dretà pel Tribunal Suprem si els demòcrates es mantinguessin ferms i obstruïssin les seves propostes.

Què faran?

Desgraciadament, l’experiència recent no inspira massa confiança en el Partit Demòcrata, especialment als polítics pro-capitalistes que dominen el partit. Ho vam veure a la negativa covard de la gran majoria de congressistes demòcrates a desafiar els resultats d’aquestes eleccions basant-se en la supressió de votants.

Vaig encomanar als congressistes demòcrates a negar-se a assistir al jurament de Trump, però la majoria es va negar a fer-ho i van assistir. Però el més escandalós va ser la recent decisió de 13 demòcrates d’unir-se als republicans, al costat de la gran indústria farmacèutica contra la classe treballadora normal i corrent.

Com a socialista, no penso que el Partit Demòcrata ofereixi el tipus de direcció combativa i de la classe obrera que serà necessària per enfrontar-se al despietat de Trump. Els treballadors i el 99% necessitem construir una alternativa a la dreta republicana i als demòcrates de Wall Street, disposar de la nostra pròpia veu política.

Un nou partit polític que rebutgi tots els donatius empresarials i per contra, es basi en el recolzament actiu i econòmic dels treballadors i organitzacions progressistes. Un partit de base, un partit dirigit democràticament que lluiti sense reserva pels interessos del 99% i en contra de les grans empreses. Que presenti candidats anti-empreses a tots els EUA.

Reconec que molts activistes honestos estan intentant “recuperar” el Partit Demòcrata, seguint l’estela de Bernie Sanders.

Les nostres diferències no haurien d’impedir-nos treballador junts per construir la lluita més amplia als carrers contra Trump i la classe milionària, mentre continua el debat honest sobre l’estratègia, sobre com treballador junts dins del nostre moviment.

En aquests temps difícils tinc gran esperança, a causa del nou esperit de rebel·lió que hi ha entre la joventut. El més important és el creixent recolzament al socialisme, amb milers unint-se a organitzacions socialistes de tot el país. La raó d’això no és cap misteri: el capitalisme és un sistema fracassat.

Donald Trump és una expressió particularment repulsiva de la natura depredadora del propi sistema capitalista. Aquesta setmana ens hem assabentat que vuit persones, només vuit, posseeixen més riquesa que la meitat de la població mundial. També ens hem assabentat que les temperatures globals, per tercer any consecutiu, han batut els records anteriors, que el desastre climàtic segueix avançant ràpidament.

Necessitem una societat radicalment diferent, necessitem el socialisme. El socialisme significa una societat dedicada als treballadors i per als treballadors, no per una classe milionària. Una societat on les principals empreses siguin propietat pública perquè puguem planificar democràticament com utilitzar els recursos de la societat per satisfer les necessitats humanes, no les del benefici privat. Una societat igualitària, no la competència implacable, la competició sanguinària del capitalisme. Una societat basada en la cooperació internacional i no en el vil nacionalisme que està promovent Trump.

Fa uns dies celebràvem el dia de Martin Luther King, qui als seus últims anys s’estava convertint en un socialista. Al 1966 va dir “Vostès no poden parlar d’una solució del problema econòmic dels negres sense parlar de milions de dòlars. Vostès no poden parlar del fi de les barraques sense dir primer que els beneficis no poden aconseguir-se gràcies a les barraques... Ha d’haver una millor distribució de la riquesa i pot ser que Amèrica hagi de dirigir-se cap a un socialisme democràtic”.

Germanes i germans, un altre món és possible. Espero que us uniu a nosaltres a la lluita per un futur socialista. No tenim temps per perdre. Organitzeu-vos!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01