La victòria final de Donald Trump en les eleccions presidencials nord-americanes ha suposat una sacsejada sísmica del sistema polític nord-americà, però les seves conseqüències afecten també a l'economia mundial i les relacions entre les grans potències. Un candidat multimilionari, amb un programa profundament reaccionari, que apel·la permanentment al racisme i a la repressió per combatre els immigrants i al moviment obrer, que advoca pel nacionalisme econòmic enfront de la globalització i que ha utilitzat dolls de demagògia barata per presentar-com una alternativa "antisistema", ha derrotat Hillary Clinton, una genuïna representant de l'establishment polític, de Wall Street i del complex militar.

 Les dades mostren que Clinton ha superat en paperetes al candidat republicà, 59.354.528 enfront de 59.188.799, 47.7% i 47,5% respectivament, però en tractar-se d'un sistema d'elecció indirecta Trump ha aconseguit 290 vots electorals davant de 228 de la candidata demòcrata (la majoria són 270). A la victòria presidencial cal afegir la derrota dels demòcrates al Senat i el Congrés, que quedaran sota el control dels republicans.

 No obstant això, el més significatiu no és pas això, sinó la caiguda de participació que assenyala la gran indiferència amb què milions de treballadors i joves han considerat aquestes eleccions. Les dades són molt reveladores: Clinton ha perdut uns 8 milions de vots respecte a 2012 i 11 milions amb relació al 2008. I Trump aconsegueix 1,1 milions de vots menys que McCain el 2008 i perd 2 milions respecte Romney en 2012. Es s'ha produït una forta desmobilització del vot demòcrata, sobretot a les zones industrials. En Pennsylvania, Clinton perd més d'1 milió amb relació a 2012 i 2,3 milions respecte al 2008, mentre Trump perd 1,2 i 1,2. A Michigan, Clinton perd 330.000 vots en comparació a 2012 i 640.000 respecte al 2008, mentre Trump guanya 200.000 paperetes respecte al 2008 i 140.000 en relació a 2012, una xifra bastant petita. A Califòrnia, on ha guanyat Hillary, la candidata demòcrata ha perdut 2,5 milions respecte a 2012 i gairebé 3 milions respecte al 2008, mentre Trump perd 2 milions en comparació a 2012 i 2,2 milions al 2008.

En els estats industrials la pèrdua de vots demòcrates -fruit de la crisi i la desil·lusió amb Obama i el sistema- no es van al partit republicà, que també perd vots o només aconsegueix una lleugeríssima recuperació. Les majors victòries de Trump es donen en el centre dels EUA, en els estats agrícoles o petroliers, però no perquè aconsegueixi ampliar el suport als republicans sinó perquè els demòcrates cauen. A Texas, Trump perd 90.000 respecte a 2012 i guanya 170.000 respecte al 2008, mentre que Clinton perd 540.000 i 700.000 respectivament. En Tennessee els demòcrates perden 100.000 i 500.000 (2012 i 2008), mentre Trump perd 50.000 amb relació a 2012 i guanya la mateixa quantitat respecte al 2008. I pel que fa als estats del sud on tradicionalment vencen els republicans -fins i tot en 2008 amb la victòria històrica d'Obama- Trump només es manté, reflectint la frustració amb l'administració demòcrata d'una població fastiguejada de promeses incomplertes, sotmesa al setge de la pobresa i la marginació, i a una violència policial brutal que s'ha saldat amb prop de 1.000 assassinats en l'últim any. Tan sols a Florida s'aprecia un notable increment del vot a favor de Trump, mobilitzat per l'exili anticastrista cubà.

Gir a la dreta de la classe obrera? El fenomen Sanders

Aquestes dades desmenteixen l'argument central de molts comentaristes que assenyalen a la classe obrera (blanca) com el factor decisiu per fer pujar aquest reaccionari a la Presidència. Van utilitzar el mateix argument per justificar el triomf del Brexit a Gran Bretanya, responsabilitzant als treballadors britànics per haver donat suport, suposadament, el programa xenòfob de UKIP i del sector aïllacionista del Partit Tory. Aquestes anàlisis, que són bombats sense descans pels mitjans de comunicació "progressistes", i dels que lamentablement es fan ressò molts líders reformistes de l'esquerra, defugen caracteritzar les tendències de fons reals que expliquen aquests fenòmens: la profunditat de la crisi del capitalisme, l'aplicació per part de la burgesia de mesures que només han contribuït a rescatar els bancs i l'oligarquia financera mentre s'enfonsen en la desocupació i la pobresa a amplis sectors de la població, l'enorme polarització social i política, la crisi dels partits tradicionals -tant de la dreta com la socialdemocràcia- i la fúria de milions d'oprimits contra un sistema que els colpeja tots els dies.

En realitat, Trump podia haver estat vençut en aquestes eleccions, si en lloc d'un oponent com Clinton hagués tingut davant a Bernie Sanders. En la campanya de primàries en el Partit Demòcrata, l'èxit de Sanders-que es presentava amb un discurs socialista contra Wall Street i l'1% de multimilionaris- va revelar el gir a l'esquerra entre amplis sectors de la classe treballadora, la joventut i les capes mitjanes empobrides. Amb l'aparell demòcrata en contra i boicotejant contínuament la seva campanya, Sanders va cridar a la revolució política contra l'oligarquia de l'1%, i va aconseguir no només mobilitzar centenars de milers de persones en els seus mítings, també recaptar desenes de milions de dòlars procedents de persones humils, sindicats o associacions comunitàries sense rebre ni un sol cèntim de bancs i empreses privades.

L'avanç de Sanders va activar les alarmes de l'aparell demòcrata i la classe dominant, que van utilitzar tots els seus recursos, els seus grans mitjans de comunicació, i una infinitat de brutes maniobres per evitar el seu triomf. Van pressionar amb totes les seves forces fins a aconseguir la capitulació de Bernie Sanders i la seva renúncia a presentar-se com candidat independent de l'esquerra. Aquest fet ha estat decisiu en aquestes eleccions i aquesta darrera de la forta abstenció: Sanders va justificar la seva deserció i el suport a Clinton com la millor alternativa per derrotar Trump però, com s'ha demostrat, la seva claudicació va permetre al candidat republicà millorar les seves expectatives i finalment els seus resultats.

Donald Trump, candidat antisistema?

Molt pocs al principi es pensaven que Donald Trump aconseguiria convertir-se en el candidat republicà. Encara que un sector important i majoritari de la classe dominant donés suport a Clinton, la realitat és que, al marge del personatge, Trump representa a un altre sector important dels capitalistes que enyora els temps en què l'imperialisme nord-americà dominava el món, que li terroritza el auge de la mobilització social i la perspectiva de la revolució, i pensa que l'autoritarisme, el militarisme i la repressió és la millor opció tant dins com fora del país. El seu ascens reflecteix millor que res la pèrdua de l'equilibri intern del capitalisme nord-americà

Trump és el primer candidat presidencial que defensa idees i mesures ultradretans sense cap tipus d'adorn, però no fa més que recollir les tradicions reaccionàries de la burgesia nord-americana plasmades en els discursos i programes de presidents republicans com Nixon o Reagan.

En les setmanes prèvies a les eleccions, Trump es va veure esquitxat per tot tipus d'escàndols, sobretot pels seus comentaris masclistes i acusacions d'assetjament sexual. La seva resposta ha estat presentar-se com la víctima dels grans banquers i mitjans de comunicació controlats per l'establishment. En un dels seus últims discursos fins i tot va arribar a dir que si perdia les eleccions era perquè s'havien arreglat i va apel·lar als seus seguidors al fet que el 8 de novembre bloquegessin els col·legis electorals i no permetessin l'accés a "determinades comunitats", negres i hispans, que voten majoritàriament demòcrata. A més, preveient una derrota, ha instat que els seus seguidors continuessin la lluita per altres mitjans, mitjançant la força i la violència, recorrent a la fraseologia típica dels feixistes.

Donald Trump és una cara de la moneda en el procés de polarització política de la societat nord-americana; l'altra, a l'esquerra, es va veure en la mobilització de masses a favor de Sanders, i que d'haver competit en les presidencials podria haver escombrat a Trump atraient milions de nous votants.

La base social de Trump -enfront de les mentides de molts comentaristes- és la petita burgesia, petits propietaris, agricultors, que busquen una alternativa a la decadència i la ruïna que els envolta, i també sectors endarrerits de la classe treballadora blanca sacsejats per la crisi. La seva campanya xovinista, nacionalista i racista té com a objectiu utilitzar a les capes més colpejades i desesperades. El seu lema, "EUA, el primer", és una forma de "nacionalisme econòmic", semblant al de Marie Le Pen a França o de UKIP a Gran Bretanya, que pretén augmentar els aranzels i "protegir" la indústria nacional de les "agressives "exportacions xineses i de la UE. D'aquesta manera busca guanyar l'oïda dels aturats i treballadors blancs empobrits, i de les capes mitjanes arrencades de la seva estabilitat passada. Per descomptat, aquest nacionalisme econòmic és la confessió del fracàs de la burgesia per resoldre la gran recessió que va esclatar en 2008, i que segueix pesant sobre una recuperació més que modesta i que no evita l'empobriment de milions.

En un sentit, el triomf de Trump, com va succeir amb el Brexit, és un terratrèmol per al sistema polític nord-americà que anuncia la fi de l'estabilitat i un enconament sense precedents de la lluita de classes en la principal potència del planeta. Però no cal enganyar-se: Trump comparteix amb Clinton les mateixes aspiracions de domini imperialista, i la seva defensa de les retallades socials, la repressió policial i els atacs als drets democràtics contra l'ascens de les lluites socials, també era part del programa de Hillary Clinton i del seu antecessor Obama.

Clinton, la candidata progressista?

Molts han comentat que en aquestes eleccions es triava entre la mort per pesta i la mort per còlera. I és cert. Presentar Hillary Clinton com una alternativa progressista a Trump era un engany, i així ho ha entès una gran part de la societat nord-americana.

Qui és Hillary Clinton i que interessos representa? Per donar una resposta a aquesta pregunta només cal recordar que unes setmanes abans de les eleccions va saltar un escàndol revelador quan WikiLeaks va publicar més de dos mil correus electrònics del seu cap de campanya, a més de les transcripcions dels discursos de la candidata demòcrata en conferències internes per Goldman Sachs. En els materials filtrats, Hillary reconeix que va incloure en el seu programa algunes qüestions socials per impedir la victòria de Sanders i atreure el vot dels seus seguidors. En un altre dels missatges afirma davant els representants de Wall Street que les seves pròpies "promeses" les havien de prendre amb cautela. En els correus parla amb menyspreu dels immigrants i minories religioses, reivindica el "govern dels rics" perquè precisament en ser rics "no robaran", i fins i tot arriba a defensar l'enviament d'un dron a l'ambaixada de l'Equador a Londres per assassinar a Julian Assange.

Els tres debats televisius entre els dos candidats s'han caracteritzat més per les desqualificacions personals mútues que per enfrontar propostes polítiques. Però en l'últim d'ells Clinton va deixar molt clar que el seu programa és la defensa del paper imperialista dels EUA al món, advocant per l'ampliació de la intervenció militar a l'Orient Mitjà i, tot i que va manifestar que no "enviaria de nou tropes nord-americanes a l'Iraq com a força ocupant ", això no vol dir, és clar, que no es despleguin amb altres objectius, com la lluita contra el ISIS o una altra de tantes operacions" humanitàries "i de" defensa de la democràcia "tan habituals de l'imperialisme nord-americà.

Hillary Clinton és la candidata de l'establishment polític i econòmic del país, dels grans monopolis capitalistes, de l'elit financera. The Wall Street Journal publicava que, dels 88 milions de dòlars donats per milionaris als candidats presidencials, 70 milions han anat a la campanya de Clinton, i Trump va rebre 18 milions. Hillary Clinton ha collit també el suport públic de centenars de ex-alts càrrecs militars i oficials, tant republicans com demòcrates, demostrant que la majoria de l'aparell militar la consideraven la "comandant en cap". Ara aquests mateixos caps militars hauran de suportar a Trump, un estrany sense cap tipus d'experiència ni coneixements en política exterior.

Perspectives turbulentes

Tot i que les enquestes van donar avantatge a Clinton des del principi, els marges es van anar estrenyent i això va obligar a l'administració Obama a esgrimir els supòsits resultats de la seva gestió per mobilitzar el vot demòcrata. Però els seus esforços han servit de molt poc.

La propaganda triomfalista de l'administració demòcrata xocava amb la realitat que viuen desenes de milions de treballadors que, tot i que reben un salari, han de recórrer als cupons d'ajuda alimentària o dormir en albergs. La figura del treballador pobre s'ha estès com una taca d'oli, mentre la joventut s'ofega en la desocupació o sobreviu amb treballs precaris i salaris molt baixos. La pobresa segueix ancorada en un 14%, amb quaranta milions malvivint en la marginalitat. Les capes mitjanes pateixen un procés acusat de proletarització, i el nivell de renda familiar és encara un 1,6% inferior al de 2007 i un 2,4% al de 1999.

Segons l'OCDE, els dos països desenvolupats on més ha augmentat la desigualtat social i econòmica són els EUA i l'Estat espanyol. L'any passat la part de la renda nacional que va a l'1% més ric dels nord-americans va arribar al 22%, enfront del 10% de 1981, un període de gairebé quaranta anys que ha estat governat per dos partits (Republicà i Demòcrata) que només han afavorit els rics a costa de la classe treballadora.

El triomf de Trump ha provocat un tremolor immediat en els mercats financers de tot el món: primer al Japó amb una caiguda del Nikkei del 5,36%, Seül d'un 2,7% i Hong Kong un 2,8%. A Europa, la borsa espanyola perdia un 2%, la londinenca un 1,2%, la francesa un 1,4; l'índex paneuropeu FTSE Eurofirst 300, que abasta a les 300 empreses de la UE amb major grandària de capitalització del mercat, queia un 2%. El pes mexicà va perdre un 12% del seu valor només conèixer les primeres dades que donaven a la victòria a Trump, la major caiguda de la divisa des de la crisi de 1994. L'euro va pujar fins gairebé $ 1,13 i l'or març 1 , 5%. A Amèrica Llatina la notícia ha tingut un gran impacte, i encara que en les últimes setmanes Trump havia moderat la seva retòrica contra els immigrants, espanta l'efecte que pot tenir en l'economia de la regió, ja en oberta recessió, perquè cada any els immigrants llatins envien 65.000 milions de dòlars en remeses des dels EUA. En el terreny polític, el triomf de Trump ha estat celebrat per Marie Le Pen i les formacions ultradretanes de tot Europa, però el seu avanç electoral no serà conseqüència de la victòria de Trump sinó de les polítiques de la dreta tradicional i de la socialdemocràcia a la hora de gestionar la crisi en benefici dels grans monopolis i bancs.

Si una cosa està clara és que Trump no disposarà de cap període de lluna de mel com el que va aconseguir Obama. Des del principi s'enfrontarà a una situació internacional dominada pel caos i l'increment de les tensions militars i econòmiques amb altres potències. Els indicadors avisen que una nova recaiguda dels EUA a la crisi és possible: la reducció de l'1,9% dels beneficis empresarials en el segon trimestre d'aquest any, i la revisió a la baixa del creixement econòmic que ha fet l'FMI no pronostiquen res de bo. El gran capital financer nord-americà pressionarà Trump perquè no alimenti el foc de la recessió domèstica i mundial amb les seves mesures aïllacionistes, ja que la participació en el mercat mundial segueix sent vital per als seus interessos. En qualsevol cas, les contradiccions internes de la classe dominant nord-americana es van a aguditzar, reflectint la crisi històrica del seu sistema.

Està per veure com s'orienta Trump en el futur immediat, i seria un error minimitzar l'amenaça que suposa per als treballadors, els immigrants i la joventut dels EUA i del món. La tasca de l'esquerra militant als EUA és aixecar un fort moviment de resistència i lluita contra aquest president reaccionari i les seves mesures, cosa que només podrà venir de l'impuls des de baix. I les condicions per a això estan forjant: Trump es trobarà amb una classe obrera i una joventut en peu de guerra, que no està disposades a seguir suportant les conseqüències devastadores d'un sistema injust ni a permetre noves aventures militars a l'exterior. Seria una equivocació pensar que amb la claudicació de Sanders ha desaparegut tot el que s'ha despertat en les entranyes de la societat, l'interès pel socialisme, el sentiment anticapitalista, la necessitat de lluitar i organitzar-se, el descrèdit del sistema electoral i del bipartidisme. Ben al contrari, l'experiència de Sanders ha significat que milions de joves i treballadors han deixat de considerar al Partit Demòcrata com una alternativa. Les bases per construir als EUA un fort partit de l'esquerra i dels treballadors, d'aquest 99% exclòs del poder polític i econòmic, estan madurat acceleradament.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01