Amb la seva habitual miopia i arrogància, els imperialistes pensaven que repetirien amb èxit l'anomenada " Revolució Taronja" de 2004, sense tenir en compte que les condicions objectives actuals són diametralment diferents. La classe obrera aprèn de l'experiència i aquests últims vint anys han demostrat els treballadors d'Europa de l'Est què significa la restauració del capitalisme, després de patir en carn pròpia les conseqüències catastròfiques. El 2004 els treballadors ucraïnesos, encara recuperant-se dels estralls provocats per l'ensorrament de l'estalinisme, van mantenir una actitud passiva davant els esdeveniments, permetent als imperialistes i oligarques actuar sense cap tipus d'oposició. El 2014, tot i el malestar social generalitzat amb el govern de Ianukóvitx i l'oligarquia ucraïnesa alineada amb els capitalistes russos, la classe obrera es va mantenir al marge dels esdeveniments del Maidan i no va participar en un moviment encoratjat per l'oposició prooccidental la espina dorsal el constituïen sectors de classes mitjanes, i que finalment va acabar encapçalat pels feixistes de Sector Dret i Sovoboda.

Però una vegada que ha quedat clar el caràcter reaccionari del govern interí ; després que s'hagin revelat els seus plans per aplicar unes mesures d'austeritat, dictades des de l'FMI i la UE, que condemnarien a milions de persones a la pobresa; i quan les bandes feixistes han ocupat una parcel·la important de l'aparell de l'Estat i dels serveis de seguretat, i han vist reforçada la seva impunitat per atacar la població i als activistes de l'esquerra, els treballadors del Sud i Est ucraïnès han dit prou! En un aixecament que compta amb una base popular massiva,  han format comitès ciutadans en nombroses poblacions, constituït milícies d'autodefensa, ocupat empreses i declarat nombroses vagues, i s'han col·locat a l'avantguarda de la lluita contra qui denominen "junta feixista" de Kíev.

Doble poder

El govern de Kíev, i les potències imperialistes que n’estan al darrere, han intentat frenar l'aixecament revolucionari amb una ofensiva militar sobre les principals ciutats rebels, però les seves maniobres han tingut un estrepitós fracàs. El militarisme i la violència desfermada des de les capitals occidentals - Washington, Londres i Berlín- contra la població civil al sud d'Ucraïna, ha provocat l'enfortiment de les tendències secessionistes i de suport a la unificació amb Rússia. Els resultats dels referèndums celebrats a Donetsk i Slaviansk, que han comptat amb una participació multitudinària, han tingut un resultat molt clar: les masses d'aquestes zones prefereixen unir-se a Rússia abans que viure governats per reaccionaris i feixistes que preparen la devastació de les condicions de vida i la destrucció dels seus drets democràtics.

El moviment de masses al sud va començar el 3 de març amb manifestacions massives contra el govern de Kíev, exigint la federalització del país i més autonomia per a les regions. Però les ofensives militars de Kíev i l'actuació dels feixistes no només han estès el moviment, també  l’ha radicalitzat.

En poc més de dos mesos la rebel·lió ha adquirit unes proporcions i característiques inimaginables per als imperialistes i l'oligarquia ucraïnesa. Fins i tot molts a l'esquerra observen amb perplexitat l'ús generalitzat d'emblemes soviètics de la lluita contra el feixisme, com la cinta de Sant Jordi taronja i negra, que simbolitza la victòria de la URSS sobre l'Alemanya nazi, o la presència massiva de banderes vermelles amb la falç i el martell a les manifestacions, sense ser capaços de veure alguns dels elements característics d'un procés revolucionari que avui són presents en el moviment de masses que sacseja una bona part d'Ucraïna.

La propaganda imperialista, la mateixa que va qualificar de "lluitadors per la llibertat" a les bandes feixistes de Maidan, pretenen injuriar la rebel·lió popular com una maniobra d’obscurs grups separatistes pro-russos al servei de Putin. Com mostren les imatges de nombrosos vídeos que es poden veure a Internet, els autèntics protagonistes d'aquesta rebel·lió són joves, treballadors, jubilats, dones, en definitiva, la majoria de la població, que des de fa setmanes està mobilitzada, participant en assemblees, ocupant i protegint edificis, aixecant barricades, organitzant la rereguarda de les milícies i enfrontant-se als tancs de Kíev.

El moviment s'ha propagat amb enorme rapidesa, audàcia i determinació. En poques setmanes, milers de persones han ocupat edificis de governs regionals i locals en una ciutat després d'una altra, prenent comissaries i seus de la SBU (policia especial) i requisat l'armament. Han proclamat repúbliques populars a Crimea, Donetsk, Khàrkiv, Odessa o Mariupol, governades per consells formats per representants elegits democràticament en multitudinàries assemblees. El govern de Kíev reconeix que ha perdut el control de la zona i són els consells populars els que tenen el poder real en el sud-est. Quan preguntaven a Guenadi Jomino, un dels dirigents populars del Donetsk, què passaria després del 11 maig aquest responia : "El primer és celebrar el referèndum i després el nostre soviet ja s'encarregarà de decidir on anar i com arribar". (El Confidencial. El subratllat en l'original. 11/5/14 ).

Malgrat la intensa campanya propagandística que insisteix una i altra vegada en què Putin mou els fils de la insurrecció al sud, la realitat és que a Ucraïna hi ha, de facto, una situació de doble poder: d'una banda hi ha el govern de Kíev, que controla l'oest del país basant-se en el terror de les bandes feixistes i la repressió ferotge contra militants comunistes i sindicalistes, contra la població jueva, fent que molts hagin hagut de fugir a l'Est escapant d'aquests atacs; i, d'altra banda, els consells de les Repúbliques Populars que controlen i governen el Sud-est ucraïnès.

La classe obrera posa el seu segell en els esdeveniments

Al mateix temps que es generalitzava la rebel·lió, el moviment també ha avançat políticament. L'objectiu ja no és només el govern de Kíev, sinó també els oligarques i la seva riquesa. La declaració de proclamació de la República Popular de Khàrkiv, la segona ciutat més gran d'Ucraïna, conclou demanant "la fi de l'explotació del treball i la priorització de les formes col·lectives de propietat". El 25 d'abril, la República Popular de Donetsk va distribuir una crida en què defensava "el control popular de la distribució de la riquesa creada per la població de Donbass".

Les ofensives militars de Kíev contra Slaviansk i Kramatorsk, i la matança a mans dels feixistes de 116 persones a la Casa dels Sindicats a Odessa, xifra que ha estat ocultada pel govern de Kíev que només reconeixen 42, va marcar un punt d'inflexió. A partir de llavors, la implicació massiva de la classe treballadora ha estat un fet incontestable. Un miner del Donbass afirmava fa unes setmanes: "Molts en la indústria encara no han vingut a donar suport a les protestes per por a perdre els seus llocs de treball. Quan no hagin rebut el seu salari durant dos o tres mesos sortiran, o si es produeix un assalt (als edificis ocupats). El famolenc no té res a perdre. Els famolencs estan disposats a fer qualsevol cosa". (The Guardian. 13/4/14 ). Molts treballadors fins ara no participaven d'una manera activa perquè els oligarques amos de les empreses acomiadaven a tot aquell que participava en una manifestació contra el govern de Kíev. Ara la por s'ha perdut i els esdeveniments de Odessa i Sloviansk han desencadenat una onada massiva de vagues i ocupacions.

Al poc de conèixer el que estava succeint a Odessa, una multitud de treballadors va assaltar les oficines de l'empresa de l’oligarca Sergei Taruta, el governador de Donetsk nomenat per Kíev, amo d'una de les acereries més grans del món. El 5 de maig Reuters informava que Privatbank, el principal banc d'Ucraïna, propietat de l'oligarca Igor Kolomoisky, conegut per finançar el Sector Dret, i nomenat governador de Dnepopretosk, suspenia les operacions en efectiu a l'Est del país perquè "en els últims deu dies 38 caixers automàtics, 24 sucursals i 11 vehicles blindats de Privatbank han estat incendiats o assaltats a Donetsk i Lugansk ". En aquesta última regió es van distribuir massivament pamflets que deien: " Treballadors de Privatbank deixeu de treballar. Clients de Privatbank retireu els vostres dipòsits. Un banc feixista no podrà existir al territori de Lugansk ". L’oligarca Rinat Ajmetov, principal valedor de Ianukóvitx fins a la seva caiguda, ha tingut la mateixa sort. A la ciutat de Enakievo dels miners i metal·lúrgics han ocupat una acereria de la seva propietat.

El 4 de maig a Yenakiev, a la província de Donetsk, després d'una assemblea els treballadors van prendre el control de la planta metal·lúrgica al crit de 'No oblidarem Odessa!', van exigir una reunió amb el director per obligar-lo a que posés per escrit que no acomiadaria ningú per participar en les manifestacions o a la milícia popular; després van iniciar una vaga indefinida.

Des de finals d'abril les vagues a les mines i fàbriques del sud-est s'han convertit en un fenomen de masses. Els miners en vaga de Enakievo de manera espontània van proposar una vaga política en tot el país. La idea del boicot a les empreses i bancs que pertanyen als oligarques és cada vegada més popular. En diversos casos, com hem assenyalat, les vagues han portat a l'ocupació de les empreses pels treballadors. "Hi ha un sol objectiu: forçar les autoritats de Kíev a retirar les seves forces del Donbass. Mentrestant, els miners i els treballadors del sector químic han estat actuant en un front unit amb els metal·lúrgics, pràcticament, tot el cicle de producció metal·lúrgic està aturat". (www.rabkor.ru 5/5/14 ) En total, a la regió del Donbass, 8.000 empreses estan en vaga indefinida fins la retirada de les tropes i bandes feixistes de Kíev.

L'Exèrcit Popular del Sud-est

Un dels grans problemes de l'imperialisme i el govern de Kíev és l'enfonsament de l'exèrcit ucraïnès. Cadascuna de les ofensives "antiterroristes" contra el Sud-est acabava amb centenars de soldats que desertaven o s'integraven en les milícies populars, amb tot l'armament i equipament enviat des de Kíev. Per respondre a aquesta situació desesperada, el govern va anunciar la creació d'una Guàrdia Nacional, però la seva pròpia composició revela la manca de base social del govern: està formada pels feixistes de Sector Dret i centenars de mercenaris estrangers contractats a Greystone Limited, una filial de la nord-americana Blackwater, coneguda per la seva participació en les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

Després dels primers atacs feixistes a Crimea i Donetsk a principis de març, per totes les ciutats del sud-est van començar a crear-se milícies populars d'autodefensa formades per joves i treballadors, veterans de l'exèrcit i militants comunistes. Les milícies es van coordinar i van crear l'anomenat Exèrcit Popular del Sud-est, amb l'objectiu de garantir la celebració del referèndum del 11 de març i combatre els atacs militars del govern central.

The New York Times va publicar un article sobre aquestes milícies populars i prenia d'exemple una de les unitats clau en la defensa de Sloviansk, la 12a Companyia de la Milícia de la República Popular de Donestk. El periodista recollia les paraules d'un dels seus membres, anomenat Yuri, antic comandant en les forces especials russes a l'Afganistan. A la pregunta de si algun oligarca li pagava per estar a la milícia responia: "Aquest no és un treball, és un servei que jo presto ". Quant a la procedència de les armes deia que van ser "capturades a les comissaries i a una columna de vehicles cuirassats procedents de Kíev, o es van comprar a soldats ucraïnesos corruptes". El periodista explica com la milícia compta amb el suport de la població i això els permet tenir una "xarxa d'observadors que vigilen les forces armades ucraïneses i als feixistes"; en el moment de l'entrevista, "una multitud de persones construeix una barricada i un búnquer". La població els subministra els aliments necessaris i la policia local accepta la seva autoritat, fins i tot els acompanya en les patrulles. Els combatents denuncien als feixistes i a la dreta de Kíev perquè “l’oest ucraïnès han mostrat la seva cara: nazis, feixistes... han destruït els monuments de Lenin, han atacat la nostra història". (The New York Times. 3/5/14).

Pànic a Washington, Berlín i Londres, però també a Moscou

Els imperialistes, i els reaccionaris ucraïnesos al seu servei, observen amb veritable terror el que està succeint en el Sud-est d' Ucraïna. Però a Putin i al seu govern capitalista tampoc li fa cap gràcia que els treballadors s'organitzin, s'armin, prenguin els edificis oficials, declarin vagues generals i creuen comitès. Putin i els seus companys, aquesta embull d'ex buròcrates estalinistes convertits en la nova burgesia russa, que s'han fet multimilionaris a costa del saqueig de la propietat estatalitzada i nacionalitzada que existia a l'URSS, que han imposat un règim autoritari, bonapartista, que enalteixen el nacionalisme gran rus i el llegat tsarista, aquesta pestilència reaccionària com la qualificava Lenin, són també molt conscients del perill que implica la insurrecció popular de l'Est d'Ucraïna, no només per la possibilitat d'un conflicte militar regional, sinó sobretot pels efectes contagiosos que pot tenir en els treballadors d'Europa de l' Est i les antigues repúbliques de la URSS.

L'imperialisme nord-americà i europeu, però també el govern rus i les diferents oligarquies de la regió, es troben davant d'un dilema seriós. Si Kíev desencadena una ofensiva militar sagnant contra el Sud-est ucraïnès provocaran una onada de fúria i indignació que podria desestabilitzar tota la zona. Però si cedeixen i accepten les demandes de Donetsk i Lugansk, la rebel·lió es convertirà en un punt de referència per a la classe obrera ucraïnesa, russa, txetxena, bielorussa o georgiana, que també pateix les conseqüències de la crisi i el govern d'oligarquies corruptes i mafioses.

Malgrat que els imperialistes s'entestin una i altra vegada a assenyalar Putin com el causant de tot, la realitat és que aquest desitja tant com ells que el conflicte se solucioni. Després dels fets a Odessa, Putin va sorprendre a tots amb una nova proposició. Als consells populars els va demanar l'endarreriment del referèndum, va anunciar la retirada dels 40.000 soldats de la frontera ucraïnesa i, més sorprenent encara, va acceptar i legitimar les eleccions presidencials del pròxim 25 de maig, tot i que ha condicionat aquest suport a què es garantissin els drets democràtics. Els Consells Populars no van acceptar la proposta de Putin i van celebrar el referèndum el 11 de maig a Donetsk i Lugansk.

Darrere de la proposta de Putin no es troba la seva preocupació per la vida o el destí dels joves i treballadors del Sud-est ucraïnès. Putin i l'oligarquia russa temen que l'ambient explosiu que hi ha entre la classe obrera d'aquestes zones es contagiï als treballadors russos i, per tant, l'amenaça que suposaria per al mateix règim oligàrquic rus. Aquest és el factor decisiu que està darrere del canvi d'actitud de Putin.

Un altre factor és el cost econòmic que tindria una intervenció militar per part de Rússia. L'economia russa està ja tècnicament en recessió: el primer trimestre d'aquest any el PIB ha caigut un 0,3%. L'FMI ​​ha rebaixat la previsió de creixement del PIB per al 2014, del 1,3% previst al 0,2%, tot i que podria ser pitjor. "Ara el nostre pronòstic és del 0,2%, i hi ha el risc que es rebaixi encara més". ( EFE. 30/4/14 ).

Després de la recessió del 2008-2009, l'economia russa va aconseguir recuperar-se gràcies, entre altres factors, a l'elevat preu de les matèries primeres, sobretot gas i petroli (les exportacions d'aquests dos productes representen més del 50 % del pressupost rus). Però des de 2012 els preus han caigut i ha tingut un efecte molt negatiu sobre l'economia. La indústria russa pateix una crisi severa: a principis de 2013 la producció industrial era un 23,1 % inferior a la de 1990. En regions industrials de Sibèria i el nord-oest la producció industrial ha caigut un 20,5 %. La producció automobilística ha tingut també caigudes de doble dígit: les anomenades " ciutats del motor ", com Kaluga o Kaliningrad, pateixen un declivi semblant al de ciutats com Detroit als EUA. En la indústria química la producció ha baixat a la meitat, mentre la indústria lleugera s'ha reduït a una cinquena part i la petroliera ha baixat un 6%.

El govern de Putin està aplicant la mateixa política que els seus homòlegs de la Unió Europea. El passat mes de juliol va aprovar una retallada pressupostària de 33.000 milions de dòlars, només per a 2013, que incloïa retalls de les pensions, en sanitat i educació. Per poder fer front a les obligacions econòmiques de l'Estat, el govern va lliurar 300.000 milions de rubles del Fons de Reserva per Pressupost, cosa que no succeïa des de la recessió de 2008. Putin ja ha anunciat que " caldrà alguna retallada més". Però l'austeritat no afectarà els pressupostos de defensa ja que " gastarà 650.000 milions de dòlars en rearmament i modernització de les seves forces armades fins a l'any 2020 ". ( The Moscow Times. 5/9/13 )

Esta política només servirà per incrementar la desigualtat social a Rússia, que ja és una de les majors del món. Rússia és un dels països del món amb més multimilionaris, però mentre un grapat d'oligarques acumula una riquesa obscena - l'1% posseeix el 71% de la riquesa - més de 18 milions de persones viuen en la pobresa extrema. Segons dades oficials el 59,7 % de la població a les ciutats i un 40,2 % en el camp disposen de " pocs ingressos". El passat mes de novembre la Duma ( parlament ) es va negar a pujar el salari mínim mensual que actualment està en 5.205 rubles ( $ 158 ), un 27 per cent inferior a els 215 dòlars que el govern marca com nivell de pobresa. La pensió mitjana el 2012 era de 166 dòlars, i això significa que la majoria dels jubilats viuen en la pobresa.

La crisi a Ucraïna i l'esclat de la insurrecció a l'Est ha provocat una fugida massiva de capital dels mercats russos : des de principis d'any han sortit del país entre 45.000 i 50.000 milions de dòlars. " Goldman Sachs pronostica que aquest any la xifra podria ascendir a 130.000 milions de dòlars o el doble que el 2013 ". ( Reuters. 13/5/14 ).

En definitiva, Putin no farà molt més que posar una soga al coll de la revolució a l'Est d'Ucraïna. No vol a l'OTAN a les seves fronteres, no vol que les seves zones d'influència siguin preses pels imperialistes occidentals, no vol que els seus plans de crear una àrea econòmicament dependent de Rússia (amb Bielorússia, Ucraïna i les repúbliques del Caucas) siguin alterats per els moviments expansionistes de l'imperialisme occidental. I per mantenir aquests objectius, el règim de Putin agita la bandera del nacionalisme gran rus -corejat infamement pels dirigents del mal anomenat PC de la Federació Russa dirigit per Ziugànov- aprofitant-se dels sentiments de les masses de l'Est d'Ucraïna, de la seva actitud antifeixista, de la memòria històrica que encara viu en la consciència de la població.

Pel socialisme, per l'internacionalisme i la unitat dels treballadors

Malgrat les denúncies i amenaces de l'imperialisme occidental, i malgrat la crida de Putin a ajornar-los, finalment Donestk i Lugansk van celebrar l'11 de març els seus referèndums. Per intentar frustrar, el govern de Kíev va llançar el dia abans una ofensiva militar a Mariupol, amb la intenció d'atemorir la població i evitar que sortís massivament a votar, i que finalment es va saldar amb més de 20 morts civils. Malgrat tot, des de primeres hores del matí es podien veure llargues cues davant els col·legis electorals. La proposta de federalització es va aprovar amb una majoria aclaparadora, un 89% a Donetsk i un 96% en Lugansk, i la participació va ser del 74% i el 75 % respectivament. Només conèixer-se els resultats oficials del referèndum, els representants de les repúbliques de Donetsk i Lugansk anunciar la secessió de les dues regions i van sol · licitar al govern rus que "estudiï la seva integració en la Federació Russa".

Els EUA i la UE han tornat a plorar les seves “llàgrimes de cocodril” habituals, acusant els insurrectes d'haver organitzat un referèndum "il·legal". Ho diuen els mateixos que van envair l'Iraq, perquè albergava armes de destrucció massiva, i Afganistan, provocant guerres terribles en què han mort milions de persones. Els mateixos que es van aprofitar de col·lapse de l'estalinisme i desmembrament la República Federativa de Iugoslàvia, encoratjant l'odi ètnic per aconseguir la independència de les seves parts components, i convertir les repúbliques nascudes de la guerra a submises colònies de l'imperialisme. Ho diuen els mateixos que financen les milícies integristes i els senyors de la guerra a Síria, i que enfonsen les condicions de vida de la població europea. Obama, Merkel i companyia insisteixen una i altra vegada a culpar Putin del que passa quan ells amb les seves maniobres i intrigues són els que han desestabilitzat i provocat l'actual crisi que travessa Ucraïna.

Per la seva banda Rússia, que es troba en una situació delicada i que no desitja perdre crèdit davant la població de l'Est ucraïnès, manté una posició de cautela. El portaveu del govern, Dimitri Peskov va manifestar al diari Kommersant que encara no hi ha resposta a la petició de les dues repúbliques populars d’annexionar-se a Rússia. "Moscou respecta la voluntat de la població en Donestk i Lugansk, i espera que la realització pràctica del resultat dels referèndums es dugui a terme d'una manera civilitzada”. Va insistir en la necessitat d'un “diàleg entre els representants de Kíev, Donetsk i Lugansk". (RT 13/5/14 ). Putin juga de manera calculada la carta de l'expectativa, recollint justificacions en el cas que Occident i el seu govern vassall a Kíev decideixin una escalada militar més gran. Si l'opció fos una massacre contra les ciutats rebels, llavors Putin es veuria molt pressionat a intervenir. I no s'ha de descartar que ho fes i que fins i tot fos rebut com un salvador per la població civil de la regió.

Hem de subratllar que és un error tenir il·lusions en les intencions de Putin o els oligarques russos. Encara que en el cas d'Ucraïna la seva manera de procedir i mètodes siguin diferents als de l'imperialisme nord-americà i europeu, no podem oblidar els seus interessos de classe, que és realment el que els motiva, i la forma d'actuar de Putin en les guerres a Txetxènia o Ossètia del Sud. El règim capitalista rus no dubtarà a manipular el dret a decidir el seu propi destí de la població de Donestk i Lugansk, si amb això protegeix els " interessos russos", és a dir, els interessos dels grans oligarques que han saquejat Rússia, com els ucraïnesos han fet a Ucraïna. De la mateixa manera que la classe obrera no pot donar cap suport al govern reaccionari de Kíev ni als imperialistes dels EUA i la UE, tampoc pot confiar ni donar suport a Putin i l'oligarquia russa.

Lamentablement, les organitzacions d'esquerra a Ucraïna són febles o, com en el cas del Partit Comunista, estan dirigides per antics estalinistes que mantenen una posició confusa. Tot i que les agrupacions regionals del PCU al Sud-est participen activament en el moviment i fins i tot han estat decisius en alguns llocs per a la formació de milícies d'autodefensa, la direcció nacional del PCU no fa una crida als treballadors de l'Oest ucraïnès perquè donin suport als seus germans del Sud-est i s'aixequi també contra el govern reaccionari de Kíev. La seva alternativa és el "diàleg entre totes les parts", el que inclou al govern il·legítim i els seus socis feixistes, els mateixos que assalten les seus del PCU i persegueixen als seus militants. En lloc d'oferir un programa revolucionari de transformació de la societat, mantenen la postura clàssica estalinista de col·laboració entre les classes, com si el diàleg amb els capitalistes i els oligarques fos a resoldre els reptes amb què s'enfronta la revolució en marxa. En realitat, aquesta política asfalta el camí per a la derrota de l'aixecament revolucionari.

 

Al Oest d'Ucraïna les masses tampoc han dit la seva última paraula. Per ara no s'han mogut, entre altres factors, per la política repressiva del govern i l'acció de les bandes feixistes. Tot i això, a Kíev, ja s'han produït algunes manifestacions contra el govern i l'1 de maig el PCU va aconseguir celebrar una protesta amb diversos milers de persones. Els treballadors de les regions occidentals d'Ucraïna pateixen la mateixa explotació a mans de l'oligarquia, i patiran en carn pròpia les mesures d'austeritat imposades per l'FMI i la repressió del govern del Kíev. Per tant, el moviment revolucionari dels treballadors del Sud-est d' Ucraïna només pot triomfar si s'estén a l'Oest. Cal defensar la unitat de tots els treballadors d'Ucraïna en un programa que combini les demandes revolucionàries i democràtiques amb l'expropiació dels oligarques. Si els treballadors d'aquest d'Ucraïna volen portar fins al final el seu moviment revolucionari i triomfar, necessiten aixecar un programa d'independència de classe, socialista, internacionalista, que planti la lluita no només contra l'oligarquia ucraïnesa i els imperialistes occidentals, sinó també contra els falsos amics que, des de Rússia, malgrat les aparences, només volen la seva derrota.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01