Els treballadors de l'EMT de València estan en lluita per un augment salarial del 6% en tres anys, l'augment de flota i plantilla i mesures de seguretat per als conductors. De moment hi ha hagut diversos dies de vagues parcials (dues hores al matí, dues a la tarda), i dos de vaga de 24 hores (el 18 i 19 de març, últims dies de les Falles). L'assemblea del 27 de març va decidir el següent pla de mobilitzacions: noves vagues parcials fins al 5 de maig, dos dies de vaga de 24 hores (5 de maig i 23 de juny), i, com colofó (de moment), una vaga de 72 hores, del 22 al 25 d'agost; també hi ha concentracions convocades els dies d’aurada de 24 hores. La lluita està convocada pel comitè, amb majoria de CCOO i format també per UGT, SPTTUV, TUC i CGT.

Es tracta d'una lluita dura, perquè òbviament la Conselleria de Transports pretén culpar a les vagues de les irregularitats en la freqüència d'autobusos i de la dolenta qualitat del servei, que es deuen d'exclusivament a la seva política de desinversió en els serveis públics. Una altra de les armes de la Generalitat ha estat i és l'amenaça, ni més ni menys que 900 treballadors han rebut carta amb amenaces d'acomiadaments, per no participar en els serveis mínims. Es dóna la circumstància que aquests serveis han arribat a fixar-se en el 75% en hores punta. El primer dia de vaga de 24 hores, el 18 de març, els treballadors van decidir per unanimitat no respectar els serveis mínims, demostrant la combativitat d'aquesta lluita.

Guanyar la batalla de la propaganda a la Conselleria passa per organitzar des de ja una campanya d'informació als usuaris i als treballadors en general. Les vagues de 24 i 72 hores han d'anar precedides de repartiment de fulles, assemblees i qualsevol altra mesura per a popularitzar les reivindicacions i denunciar la política de retallades de la Generalitat.

Per un servei públic de qualitat: salaris justs, augment de flota i plantilla, augment de la seguretat!