Per un pla d'emergència per a rescatar l'educació pública i no perdre un curs sencer!

Signa aquí la petició al Ministeri d'Educació i al Ministeri d'Universitats

El Ministeri d'Universitats ha "recomanat" que no es reprenguin les classes presencials a les facultats a causa del risc sanitari que això suposaria. Més de 30 universitats a tot l'Estat han comunicat que aquest curs acadèmic finalitzarà de forma telemàtica. Sembla que és només qüestió de temps que aquesta mesura s'ampliï a la resta d'etapes educatives, fent impossible tornar a les aules. Però el pitjor és que davant d'aquesta situació que vivim de forma especialment dramàtica els estudiants de famílies treballadores, no s'estigui plantejant cap alternativa per a nosaltres.

El complet abandó per part dels ministeris d'Educació i Universitats i de les Conselleries tindrà conseqüències molt greus: posarà moltes dificultats afegides perquè els estudiants puguem recuperar-nos d'aquesta situació. En nombrosos casos ens expulsarà directament del sistema educatiu; i en molts d’altres, ens farà perdre un any de la nostra vida acadèmica. L'establiment de dates per a la selectivitat en moltes comunitats reflecteix que s'està actuant com si no passés res. Quina vergonya! Mentre l'economia es paralitza, se'ns confina a casa durant setmanes, els nostres pares i mares pateixen ERTOs i acomiadaments, els nostres familiars i cercles pròxims pateixen una sanitat pública sense recursos -fruit de les polítiques privatitzadores i de les retallades- i que en alguns casos es cobra la seva vida... En aquesta situació completament excepcional i de màxim estrès, se'ns posa a fer exàmens!

Des del Sindicat d'Estudiants denunciem aquesta situació i ens neguem a què se'ns sotmeti a cap tipus d'examen en aquestes circumstàncies. No acceptem que les classes online siguin l'alternativa perquè no arriben a una gran part de l'alumnat. Exigim la posada en marxa immediata d'un pla d'emergència per a rescatar l'educació pública amb tots els recursos humans i materials necessaris amb l'objectiu d'evitar que es deixi a l'estacada als que més dificultats estem afrontant.

Les classes online no són cap solució

El govern s'ha centrat en presentar les "classes online" com una alternativa viable al tancament dels nostres centres, però això no és més que una altra trava per als fills i filles de la classe treballadora, que en molts casos no tenim accés a internet o a ordinadors. Som els que ens veiem colpejats per la bretxa digital (de les famílies que ingressen 900 euros al mes, un 42% no tenen ordinador a casa), els que estem sent víctimes d'acomiadaments i no sabem com podrem pagar-nos els estudis o els que vivim el confinament en pisos de 50 m2 amb més familiars, sense poder disposar d'un espai adequat per a l'estudi.

En definitiva, els i les estudiants de famílies més humils tenim totes les de perdre: a nosaltres no ens poden ajudar a casa en molts casos i per descomptat no tenim fibra òptica, ni classes particulars, ni espaioses i il·luminades habitacions per estudiar i recuperar el temps perdut. Sense accés a la tecnologia necessària per seguir el temari estem condemnats a repetir curs o, directament, a ser expulsats del sistema educatiu.

L'únic esforç veritable per no llençar el curs per la borda és el que estan fent els nostres docents que, malgrat totes les limitacions i dificultats, s'estan deixant la pell. La seva tasca és increïble, com sempre, però no pot suplir la manca de recursos que han provocat les retallades que mai van ser revertides.

Defensem el nostre futur: Sí que hi ha diners per a rescatar l'educació pública!

És completament impossible que en aquesta situació se'ns pugui avaluar de forma justa, i és absolutament injust que ara se'ns vulgui sotmetre a exàmens. No estem demanant un aprovat general, sinó que ningú hagi de repetir curs.

L'única forma d'evitar que se'ns negui el dret a l'educació és aprovar un pla de xoc per a rescatar l'educació pública. Avui veiem de manera clara que això de "no hi ha diners" és una completa fal·làcia. En aquests anys no hi ha hagut diners per a la sanitat ni l'educació públiques, però ara es regala diners -en quantitats ingents- als grans empresaris perquè no hagin de posar ni un cèntim dels seus guanys per superar aquesta crisi.

Ja n'hi ha prou! Les nostres vides i el nostre dret a l'educació estan per sobre dels beneficis d'aquests multimilionaris.

Des del Sindicat d'Estudiants exigim:

1. Que tots els i les estudiants passin de curs i que se'ns faci la mitjana de les dues primeres avaluacions. Reorganització dels plans d'estudi del proper curs acadèmic per a recuperar els continguts essencials que no hem pogut cursar presencialment en aquest.

2. Cancel·lació de tots els exàmens, incloses les PAU. Supressió de les notes de tall per entrar a la universitat. Places suficients per a totes i tots en la carrera que vulguem estudiar. Devolució immediata de la matrícula universitària íntegra del segon semestre.

3. Que tots i totes les alumnes d’FP que vulguin realitzar les seves pràctiques íntegres ho puguin fer sense tornar a pagar les taxes i puguin obtenir el títol immediatament després.

4. Posada en marxa immediata d'un pla de rescat a l'educació pública -des d’infantil a la universitat- que es mantingui en el temps. Qualsevol mesura que s'adopti per sortir del pas aquest any, si no s'acompanya de recursos econòmics per a reparar la situació d'emergència social que viu la nostra educació, serà un pedaç avui i una escabetxada el dia de demà per a milions d'estudiants:

- Reversió de totes les retallades. Contractació massiva i immediata de professors i creació de milers de llocs fixos per als docents interins.

- Creació de milers de places a la FP perquè tothom pugui cursar els estudis que desitja.

- Baixada dràstica de les ràtios per garantir una atenció individualitzada, que permeti recuperar en el menor temps possible els continguts que no hem pogut cursar pel tancament de les aules. Classes de reforç per als alumnes i les alumnes més vulnerables i amb més dificultats.

- Augment de les beques per a garantir la gratuïtat de l'educació des d'infantil a la universitat per a les famílies treballadores.

- Fi de la bretxa digital. Inversió tècnica i tecnològica en tots els centres públics i per a totes les famílies treballadores.

- Ni un sol euro públic a l'Església catòlica, ni als empresaris de l'ensenyament privat. No als concerts educatius!

- Derogació de la LOMCE, la LEC i totes les contrareformes classistes.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01