“Aconseguir una vida lliure d’opressió passa per acabar amb aquest sistema. El capitalisme no es pot reformar”

El Sindicat d’Estudiants ha jugat durant els últims anys un paper molt destacat en la lluita del jovent en defensa de l’educació pública, contra la violència masclista i la justícia patriarcal i pel dret a decidir del poble de Catalunya. Entrevistem Coral Latorre, militant d’EsquerraRevolucionària i elegida secretària general estatal en el XIX Congrés del SE celebrat el passat mes de febrer.

Militant.- Quina valoració feu de la vostra lluita en aquests últims anys?

Coral Latorre.- La batalla lliurada pel Sindicat d’Estudiants ha estat un factor molt important per a trencar l’estratègia de pau social imposada des de dalt pels dirigents sindicals i de l’esquerra política que han abandonat els carrers i s’han centrat únicament en les institucions. Les vagues i mobilitzacions que hem organitzat en defensa de l’ensenyament públic van demostrar que la nostra principal força està als carrers, aconseguint tombar un dels majors atacs a l’educació pública dels últims 40 anys: les revàlides franquistes.

També vam protagonitzar mobilitzacions històriques contra la repressió franquista i per la república a Catalunya. Hem impulsat la batalla pels drets de les dones treballadores i ho hem fet braç a braç amb lluites emblemàtiques com la dels pensionistes. Totes aquestes mobilitzacions han contribuït a forma decisiva en tombar l’odiat govern del PP i demostren que només amb la lluita al carrer, no en els parlaments, podrem conquerir una vida digna. Com hemcridat moltes vegades: governi qui governi els drets es defensen.

M.- La lluita en defensa del dret democràtic a decidir del poble de Catalunya ha estat una de les banderes del Sindicat d’Estudiants. Com heu viscut aquest moviment?

CL.- Catalunya viu una situació política excepcional des de l’1 d’Octubre del 2017. Milions de persones hem sortit als carrers una i una altra vegada en defensa dels drets democràtics, contra la repressió franquista d’un Estat centralista i reaccionari i per la república catalana dels treballadors i els joves. Aquesta rebel·lió des de baix ha obert una autèntica crisi revolucionària que ha posat contra les cordes el Règim del 78 i ha fet tremolar de por als politics catalanistes que defensen aquest sistema.

Des del Sindicat d’Estudiants hem estat a la primera línia d’aquesta batalla, organitzant 9 vagues generals estudiantils. La república per la que avui lluitem centenars de milers de persones no és la de la dreta i la burgesia catalana, que ha aplicat l’austeritat contra la majoria de nosaltres, i tenen autèntic pànic de la iniciativa revolucionària de la població. Lluitem per una república amb justícia social, sense retallades ni opressió de cap tipus. Això només ho podrem aconseguir basant-nos en la mobilització als carrers, amb un pla de lluita decidit i defensant una república dels i pels oprimits, una república catalana socialista.

M.- El 8M la vaga general feminista va tornar a ser històrica. Quin paper va jugar el SE?

CL.- La força que vam demostrar el 8M milions d’oprimides, acompanyades per centenars de milers dels nostres companys, va ser espectacular, fins i tot més que l’any anterior.
El jovent va jugar un paper de primer ordre en aquesta jornada, i la vaga i mobilitzacions convocades per Lliures i Combatives i el Sindicat d’Estudiants van ser un èxit. Vam combatre decididament la campanya amb la qual la burgesia tracta de fer d’aquest moviment quelcom inofensiu per al sistema i vam aixecar amb força la bandera del feminisme revolucionari i anticapitalista denunciant els responsables de la nostra opressió —capitalistes homes i dones. Vam assenyalar que som les joves i dones treballadores les veritables protagonistes d’aquesta batalla. El missatge de lluita contra l’ofensiva franquista del PP, Cs i Vox, va ser ensordidor.

La participació massiva en aquesta jornada no és cap casualitat: és un reflex de l’ambient de radicalització que es respira entre el jovent. Ho vam tornar a viure una setmana després a la vaga estudiantil europea contra el canvi climàtic del 15 de març, sota la consigna “si el planeta fos un banc ja l’haurien rescatat”.

M.- A més del Sindicat d’Estudiants, estàs afiliada a Esquerra Revolucionària. Quin missatge enviaries al jovent?

CL.- Els joves, els treballadors i els sectors oprimits, entenem l’amenaça real que suposa el bloc reaccionari. Són els fidels representants del sistema capitalista, un sistema que ens condemna a les retallades, a la privatització, salaris de misèria, al masclisme i fins i tot a la destrucció del planeta.

Per frenar tots aquests atacs no n’hi ha prou amb votar el proper 28 d’abril. Per descomptat, contribuirem amb totes les nostres forces a la derrota electoral del Trio de Colón, però sabem que la forma de vèncer la dreta i extrema dreta és amb la mobilització i l’organització. Aconseguir una vida lliure d’opressió i explotació passa per acabar amb aquest sistema. El capitalisme no es pot reformar. Per això jo formo part d’Esquerra Revolucionària, per aixecar una alternativa revolucionària a la barbàrie a la qual ens condemna el capitalisme i lluitar per la transformació socialista de la societat. Una societat en la qual tots els recursos fonamentals i la riquesa generada per la immensa majoria de la població estiguin al servei de la majoria i no d’una ínfima minoria de paràsits i especuladors. Això vol dir planificar l’economia posant-la al servei de la majoria i sota el control democràtic dels treballadors.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01