El passat dijous 19 de novembre, més de 200 treballadors i joves es van manifestar pels carrers de Gasteiz per a denunciar les agressions de les bandes feixistes a diferents col·lectius i organitzacions d'esquerres i, concretament, el seu últim atac contra el local de la Fundació Federico Engels i Ikasle Sindikatua. La manifestació va ser convocada per la Plataforma Antifascista de Gasteiz i va comptar amb el suport de ELA, LAB, CCOO, ESK, STEE-EILAS, CGT, HIRU, BOLTXE, EUSKALHERRIA SOZIALISTA, GAZTE KOMUNISTAK, ASSOCIACIÓ DE VEÏNS GASTEIZ TXIKI, IKASLE SINDIKATUA, EL MILITANTE, FUNDACIÓN FEDERICO ENGELS i EMAKUME LANGILEAREN DEFENTSAN.

La manifestació va ser d'allò més animada i combativa. Es va iniciar amb la lectura del comunicat de les organitzacions davant els assistents que es van concentrar en la Plaza de Correos i posteriorment es va fer un recorregut pels carrers més cèntrics de Gasteiz  corejant consignes de classe com "el ric assenyala, el nazi apunyala", que va tenir molt ressò, "som obrers uneix-te", "fora feixistes de Gasteiz", "Gasteiz serà la tomba del feixisme" i altres. Igualment es va explicar el motiu de la manifestació, les agressions dels feixistes, el paper del gran capital finançant als feixistes, del PP que els abrigalla, de la justícia i l'estat burgès. Durant la marxa també vam denunciar que la creixent escalada d'agressions feixistes està directament relacionada amb la retallada dels drets democràtics a Euskal Herria i a la crisi econòmica, ja que la burgesia tracta de dividir a la classe treballadora atiant les idees racistes i xenòfobes contra els nostres germans de classe immigrants. Una consigna que es va corejar activament va ser "nativa o estrangera la mateixa classe obrera".

Al finalitzar de l'acte es va explicar la necessitat de la unitat d'acció i que en la lluita contra els feixistes, que també és una lluita d'autodefensa, han de participar activament la classe treballadora i les seves organitzacions. Els feixistes no es pararan amb declaracions parlamentàries o notes de premsa. S’insistí en la necessitat de denunciar totes les agressions i s’exigí al Govern del  PSE que faciliti les fotos, els noms i les adreces dels feixistes perquè ens puguem defensar d'ells ja que s'amaguen en l'anonimat i la impunitat que els facilita l'estat burgès. Es va explicar que el que busquen els feixistes és desorganitzar i afeblir les organitzacions obreres, d'esquerres i progressistes i per això calia respondre a aquestes agressions organitzant-nos cada vegada més i potenciant la unitat d'acció.

Va acabar l'acte corejant la consigna "Carlos hermano no olvidamos" en memòria del company Carlos Palomino assassinat a Madrid per un feixista.

ÚLTIMA HORA.

El 20 de Novembre van tornar a aparèixer noves pintades de signe feixista i neonazi en els locals de la Fundació Federico Engels i Ikasle Sindikatua a Gasteiz. Igualment són objecte de pintades, un despatx d'arquitectes que està al costat del de la Fundació i una oficina de la cantonada en el mateix carrer. Les pintades són dues esvàstiques i dues dianes, una d'elles amb els signes 14, 88.

LA LLUITA CONTRA ELS FEIXISTES SEGUEIX!