Les eleccions del 4 de maig a la Comunitat de Madrid han suposat un terratrèmol polític. La victòria contundent d'Ayuso, que obté 1.620.213 vots, el 44,73% i 65 diputats –35 escons i 900.361 paperetes més que en 2019–, és un obús a la línia de flotació del Govern de coalició.

El càstig a les polítiques de Pedro Sánchez s'ha concretat en el pitjor resultat de la història per al PSOE a Madrid, que només arriba a un 16,85% i 610.190 vots (perd 274.028 respecte a 2019), retrocedint 13 diputats (passa de 37 a 24). Un cop sense pal·liatius.

El PP és el partit més votat en tots els districtes de la capital i en la majoria de les poblacions de la Comunitat. Vox alhora avança en un escó, de 12 a 13, i millora els seus resultats en algunes zones obreres. L'alta participació, del 76,25%, suposa una mobilització formidable però no a favor del bloc de l'esquerra, sinó del discurs demagògic i reaccionari d'Ayuso.

La pujada de Más Madrid, que aconsegueix 24 diputats, 614.660 vots i un 16,97%, i sobrepassa per primera vegada al PSOE, no aconsegueix compensar el que perd Ángel Gabilondo.

L'altra gran notícia està relacionada amb la renúncia de Pablo Iglesias. Encara que Unides Podem augmenta de 7 a 10 diputats, obtenint el 7,21% i 261.010 vots –un avanç de 79.779 sufragis–, es tracta d'un resultat modest que no satisfà les expectatives aixecades.

El que no estava en el guió era que l'històric dirigent de Podem, després de dimitir com a vicepresident del Govern per plantar cara a Madrid i haver estat el protagonista destacat de la campanya, anunciés de manera fulminant i sorprenent l'abandonament de la política activa.

Foto1
"La retirada de Pablo Iglesias, amb l'argument de donar pas a 'nous lideratges', ha agafat per sorpresa a milers d'activistes de l'esquerra i a milions de votants d'UP"

La retirada de Pablo Iglesias, amb l'argument de donar pas a "nous lideratges", ha agafat per sorpresa a milers d'activistes de l'esquerra i a milions de votants d'UP. En la nostra opinió, la manera en què ha tancat aquest capítol és completament errònia. Utilitzar la roda de premsa de balanç electoral per transmetre una imatge de deserció, només proporciona munició a la dreta que evidentment la utilitzarà a fons. Tornarem sobre aquesta important qüestió més endavant.

Com ha pogut passar?

És impossible entendre el que ha passat a Madrid sense fer referència a una sèrie de fets i esdeveniments que han tingut lloc al llarg de l'últim període, i especialment durant la pandèmia. Culpar la classe treballadora de ser de dretes és el més fàcil, i també la manera d'atabalar-ho tot ocultant l'enorme responsabilitat que té la política de la socialdemocràcia, la clàssica i la 2.0, en aquests resultats catastròfics.

A ningú se li escapa que l'oposició de l'esquerra parlamentària al Govern d'Ayuso i Ciutadans ha estat nul·la. El PSOE, i més concretament el seu portaveu Ángel Gabilondo, han reduït la seva tasca a gestos vacil·lants i constants peticions reclamant una "col·laboració lleial" del Govern de la Comunitat amb el central. Tampoc Más Madrid i UP han destacat per la seva bel·ligerància, i molt menys per apel·lar a la mobilització social. Cap de les tres formacions ha reclamat la dimissió d'Ayuso per la seva infame gestió de la pandèmia.

En els moments més crítics d'aquest últim any el PSOE sempre ha donat la mà a Ayuso. Quan era evident que el PP madrileny estava consentint una massacre a les residències de gent gran privatitzades, i aprovava circulars per impedir que els nostres avis i àvies malaltes fossin tractats als hospitals, el Ministeri de Sanitat, encapçalat per Salvador Illa, es va negar a fer cap tipus d'intervenció per corregir aquesta deplorable situació.

El Govern de coalició va renunciar a obligar Ayuso a augmentar les plantilles i els recursos dels hospitals i ambulatoris públics, però la presidenta seguia signant convenis amb la sanitat privada que van fer d'or als empresaris de sector, o obria hospitals com el Zendal en condicions precàries tot i que els seus costos s'havien disparat. Aquesta va ser una altra operació especulativa innecessària, però que va venir molt bé al saborós negoci dels empresaris del ciment i la construcció.

Quan en el mes de maig de l'any passat, la reacció es manifestava a ple pulmó a Núñez de Balboa i Vox intentava fer-se present amb cassolades als barris obrers de la capital, vam ser molts els antifeixistes que els hi vam fer front als carrers. No obstant això, des del PSOE i la direcció d'UP es va cridar a "no caure en provocacions" i cedir-los el carrer. El mateix es va repetir en la precampanya electoral a Vallekas davant la provocació de Santiago Abascal i Rocío Monasterio.

El divendres 18 de setembre, Díaz Ayuso va decretar un confinament que afectava exclusivament a barris com Vallekas, Carabanchel o Usera. La resposta de la població no es va fer esperar, i més de 50.000 veïns i veïnes vam sortir als carrers el diumenge 20 per rebutjar aquestes mesures classistes. Què va passar? La direcció de PSOE va sortir a el rescat del PP madrileny. Dilluns 21 el president Sánchez es va desplaçar a la Puerta del Sol i va oferir la seva col·laboració a Díaz Ayuso en una roda de premsa envoltat per un bosc de banderes espanyoles. Pocs dies després, la vicepresidenta Carmen Calvo va afirmar que la política sanitària d'Ayuso era molt encertada. Mentrestant, les ministres i ministres d'UP estaven en silenci.

Foto1
"Quan Díaz Ayuso va decretar un confinament que afectava exclusivament als barris obrers, la resposta no es va fer esperar: 50.000 veïns i veïnes vam sortir als carrers per rebutjar aquestes mesures classistes"

Aquestes són les conseqüències de la política "d’unitat nacional" de Pedro Sánchez avalada per Pablo Iglesias i els ministres d'UP. En què consisteix aquesta política? En que tots hem de remar en la mateixa direcció, o el que és el mateix, que en una crisi sanitària, econòmica i social d'aquest calibre, suposadament els interessos de l'oligarquia financera, de l'IBEX 35, de la CEOE, són els mateixos que els de la classe obrera, els aturats o el jovent empobrit. La política d'unitat nacional és la continuació de la col·laboració de classes en temps de crisi aguda.

El Govern de coalició no s'ha diferenciat en assumptes fonamentals de la dreta madrilenya: O és que potser han promogut la nacionalització de la sanitat privada per mobilitzar els seus enormes recursos en la lluita contra la malaltia? Per descomptat que no, han signat els mateixos convenis amb les clíniques i hospitals privats que Ayuso.

És que potser el Govern de coalició ha intentat nacionalitzar la banca i aixecar un escut social digne de tal nom per acabar amb l'atur, la pobresa i les cues de la fam? No, res d'això, ha aprovat un paquet de 200.000 milions d'euros per al sector financer i els grans empresaris de l'Ibex 35. És a dir, la política "d’unitat nacional" vol dir transvasaments constant de recursos públics per salvar els grans capitalistes, i engrunes per a la població treballadora.

La banca va ser rescatada després de la crisi de 2008 amb més de 250.000 milions d'euros, dels quals no ha tornat res, i es porta la part del lleó dels plans actuals del Govern central i de les ajudes europees. Però justament ara, Caixabank, el Santander i el BBVA anuncien l'acomiadament de desenes de milers de treballadors, mentre els consellers delegats, presidents i alts executius es reparteixen bonus multimilionaris i salaris de més de 10 milions d'euros anuals.

Aquesta política d'unitat nacional tan lucrativa per a la burgesia té una altra cara: salvaguardar a qualsevol preu la pau social. Pedro Sánchez, sense que els ministres d'UP hagin fet o dit el contrari, ha intentat evitar la lluita als carrers per tots els mitjans, sabotejant-la a través de la burocràcia sindical o recorrent directament a la criminalització de la protesta i la repressió policial.

Siguem concrets, des de La Moncloa no s'han marcat diferències substancials amb la política d'Ayuso en els temes de fons. Després de gairebé un any i mig de Govern de coalició no s'ha derogat la reforma laboral, una eina fonamental que abarateix els acomiadaments. El mateix ha passat amb la Llei Mordassa, utilitzada per multar i criminalitzar les lluites més combatives del sindicalisme i dels moviments socials.

La política d'habitatge públic simplement no existeix. Els fons voltor i els bancs controlen al seu antull el mercat immobiliari, decideixen els preus dels lloguers i desnonen a tort i a dret amb el suport dels tribunals i de la policia. El PSOE ha incomplert sistemàticament tots els acords a què havia arribat en aquestes matèries amb UP.

Pedro Sánchez ha deixat molt clar de quin costat de la barricada està. La seva defensa acèrrima de la monarquia franquista, la seva negativa a investigar la fortuna corrupta del emèrit i el pla de fugida ordit en col·laboració amb la Casa Reial, l'han convertit per dret propi en un sòlid pilar del règim del 78.

La cúpula del PSOE ha estat una garantia de tranquil·litat per als poders fàctics. Han ignorat els manifestos colpistes dels militars i els xats d'alts comandaments trucant a afusellar a 26 milions de rojos; han justificat la brutalitat policial contra les mobilitzacions juvenils, acatat l'empresonament de rapers per delictes d'opinió, prohibit les mobilitzacions del 8M a Madrid i de col·lectius en defensa dels serveis públics, alhora que autoritzaven manifestacions nazis que enalteixen l'holocaust contra els jueus... Tot això ha generat un ambient de completa impunitat perquè Vox i Ayuso puguin desplegar la seva demagògia d'extrema dreta sense cap condició.

La presidenta madrilenya s'ha vantat del seu permanent desafiament al Govern estatal presumint que Madrid tenia un model diferent al del Govern "socialcomunista". En realitat, la diferència fonamental de la seva gestió és que Ayuso ha dit les coses més clares i ha defensat de manera molt més conseqüent els interessos de classe de la seva base social.

Foto1
"Ayuso s'ha vantat del seu permanent desafiament al Govern central. En realitat, la diferència fonamental és que ella ha dit les coses més clares i ha defensat de manera més conseqüent els interessos de la seva base social"

És evident que Ayuso ha confrontat ideològicament amb l'esquerra al Govern a cada minut. Ha sabut esperonar amb el discurs més classista i trumpista a la petita burgesia madrilenya, que té un pes molt important a la capital i a les zones residencials de la serra nord, als sectors més acomodats i privilegiats de l'administració estatal, autonòmica i local, de la judicatura, de la policia i de l'exèrcit. A les desenes de milers de petits propietaris hostalers, de comerços, agricultors, rendistes i especuladors que amassat fortunes en els anys passats de bonança explotant despietadament mà d'obra barata i sense drets composta essencialment per la joventut i els treballadors immigrants.

El PP ha arrasat amb l'educació pública, i ho ha fet conscient i sistemàticament per aixecar el rendible negoci de l'ensenyament privat concertat. Ha privatitzat tots els serveis públics de la Comunitat, neteja, transport, ajuda a la dependència, infraestructures públiques, centres culturals, etc. I a tots aquests sectors que mantenen un estil de vida a la "madrilenya", és a dir, que viuen més que bé, Ayuso els ha garantit que donarà una batalla a mort contra qualsevol que vulgui tocar els seus privilegis.

La lideressa ha robat a Vox el seu discurs, se l'ha ficat a la butxaca i l'ha vomitat dia rere dia. Això explica que el vot útil de la reacció s'hagi agrupat al voltant de la seva figura, i Vox només augmenti un diputat. Però no podem menysprear el progrés d'Abascal encara que hagi estat limitat: passa de 280.667 vots i el 8,88% el 2019, a 330.000 i el 9,13% aquest 4 de maig.

En aquestes eleccions, Pablo Iglesias ha llançat amb força la consigna d'aturar a el feixisme i defensar la "democràcia". Lògicament milers de lluitadors que es regiren contra les idees que van ser polítiques d'Estat sota la dictadura sagnant del franquisme l'han aplaudit i l’han votat. Però el problema és que l'avanç de la ultradreta es produeix a l'empara de la "democràcia" de el règim del 78 –que manté intacte l'aparell estatal heretat de Franco i que garanteix el poder a l'oligarquia– de la descomposició del capitalisme, la desigualtat galopant i el domini absolut del capital financer.

Ayuso ha conquistat resultats extraordinaris en les zones benestants de Salamanca, Chamartín, Chamberí, en localitats com Pozuelo, Majadahonda, Torrelodones... però ha crescut considerablement també en barris obrers i les localitats de sud, i en alguns com Carabanchel, Parla, Móstoles o Alcorcón fins i tot s'alça amb la victòria.

En els districtes de classe treballadora, el PP ha augmentat el seu suport, no només perquè ha recollit la totalitat dels sufragis que perd Ciutadans –que després d'aquestes eleccions ha estat esborrat del mapa polític–, també perquè es porta molts dels que provenen de l'abstenció i una part, petita però significativa, dels que van votar anteriorment al PSOE.

Les raons d'això no són difícils d'explicar. Quan la crisi econòmica està colpejant d'una manera dramàtica a centenars de milers de famílies treballadores que es veuen davant l'abisme de perdre-ho tot i engrossir les cues de la fam; quan l'anomenat "escut social" ha demostrat ser una engruna incapaç d'evitar l'empobriment; quan centenars de milers de "jornalers" urbans, que treballen en condicions de precarietat en comerços i bars, netejant les cases de les zones riques o en el sector de la dependència, són abandonats a la seva sort per uns sindicats –CCOO i UGT– que renuncien a organitzar-los ia lluitar per millorar les seves condicions laborals i salarials... quan tots aquests factors es produeixen i es combinen, i la possibilitat d'agafar-se a una sortida col·lectiva per enfrontar aquesta catàstrofe no existeix, el que s'imposa són les solucions individuals i la recerca desesperada de la supervivència.

La política procapitalista de la socialdemocràcia intenta aixafar la consciència de classe. És un factor dissolvent, que introdueix tota mena de prejudicis i desarma ideològicament als treballadors. La seva propaganda, plena de soroll però buida de nous, és impotent per resoldre els problemes fonamentals de la població. En aquest brou de cultiu, el discurs d'Ayuso ha trobat un terreny favorable.

Hem de ser clars. Amb el tipus de "democràcia" capitalista que defensa l'esquerra reformista, no es menja, no es paguen les factures, ni s'arriba a final de mes. Sí, la demagògia reaccionària de la dreta ha connectat amb un sector desesperat de la classe obrera que es veu abandonada per les organitzacions tradicionals de l'esquerra i pensa, equivocadament, que Ayuso pot activar l'economia i mantenir els llocs de treball.

Foto1
"En els districtes de classe treballadora, el PP ha augmentat el seu suport: recull el que perd Ciutadans però també es porta molts vots que provenen de l'abstenció i una part dels que van votar anteriorment al PSOE"

Aquestes són les raons que expliquen el gir a la dreta que hem observat en els barris i localitats obreres, i que el PP hagi aconseguit més escons i vots que tota l'esquerra parlamentària junta.

Assessorada i recolzada per l’aguirrisme i l'aznarisme, Ayuso i els seus mentors han donat un pas al front en la reorganització estratègica del bloc de dretes fonamentada en una aliança amb VOX. La lògica d'aquest plantejament és clara. Aznar la va exposar amb claredat fa uns mesos en un acte públic amb Casado: cal unir a la reacció costi el que costi, deixar-se de vacil·lacions, mitges tintes i concessions a la galeria. Si es vol tornar a la Moncloa no cal témer una aliança amb l'extrema dreta. Defensa del sistema, de l'ordre empresarial, de la família, de la repressió, de la monarquia, la bandera, la unitat sagrada de la pàtria, del masclisme, l'homofòbia i el racisme.

Crisi a Unides Podem

Tal com hem assenyalat en nombroses ocasions, la participació d’Unides Podem en aquest Govern lluny d'arrossegar al PSOE cap a l'esquerra està servint de "coartada progressista" a un estratègia que dóna l'esquena a les aspiracions per les quals els treballadors hem lluitat amb tant afany durant anys.

Des d'Esquerra Revolucionària hem defensat des de fa ja temps, quan era evident que el rumb imposat pel PSOE implicava mantenir les receptes de l'austeritat, que UP havia de sortir del Consell de Ministres i passar a una oposició d'esquerres contundent.

Evidentment, aquesta no és la posició de Pablo Iglesias ni dels ministres d'UP. Pensen que si abandonen el Govern tot serà pitjor i que el PSOE es llançarà als braços del PP. Molts militants honestos de l'esquerra creuen aquest raonament. Però hem de basar-nos en l'experiència. Blanquejar les polítiques de la socialdemocràcia està tenint greus conseqüències: debilita UP no només electoralment, també l'aïlla d'amplis sectors de la classe treballadora i del jovent davant els que ja han cremat bona part de la seva credibilitat.

La classe obrera és pràctica i realista, així li ho imposen les seves condicions de vida. Quan escolta de boca de Pablo Iglesias que ho abandona tot per dedicar-se a fer classes a la universitat i exercir un periodisme crític, després d'una victòria tan aclaparadora de la dreta, no pot més que pensar que el líder de Podem aquesta dient “no es pot”.

Molts activistes d'UP tracten de presentar la decisió com quelcom lògic, a causa de les amenaces i les infàmies que Iglesias, Irene Montero i la seva família han de suportar quotidianament de la reacció i els seus mitjans de comunicació. Aquesta argumentació, aparentment "raonable", també va servir per justificar que adquirissin un xalet a Galapagar, una zona de la serra nord madrilenya predominantment de dretes i d'extrema dreta. “Amb els seus diners poden fer el que vulguin” es va afirmar. Però en política, sobretot si es pretén defensar la causa dels oprimits, no tot s'hi val.

Les treballadores i els treballadors amb consciència de classe no podem permetre'ns el luxe de renunciar a la lluita tot i saber els riscos que correm. Si ho fem, ens convertim en mera matèria primera per a l'explotació. Això és el que ens diferencia de la petita burgesia il·lustrada que entra a la política amb una pretensió redemptora i filantròpica, però l'espanta canviar d'arrel el sistema d'explotació que la majoria de la població patim. Aquest temor és objectiu: al cap i a la fi no viuen tan malament, i no comprometran un còmode estatus que els eximeix de doblegar l'esquena com esclaus assalariats.

Els drets que de veritat valen la pena s'han arrencat a través de batalles molt dures. Els militants antifranquistes es van haver d'enfrontar a una repressió despietada, a la presó, a les tortures, a l'exili, fins i tot a la mort. Iglesias parla i agita contra l'amenaça del feixisme. I té raó en fer-ho, però s'equivoca completament deixant el camp de batalla i, sobretot, encobrint amb aquest abandonament l'exercici crític d'una reflexió profunda i honesta sobre els errors comesos.

Podem arrossega una crisi molt seriosa de credibilitat. Queden molt lluny els inicis, quan recolzats en el formidable impuls del 15M van irrompre per fer saltar el tauler polític i el bipartidisme. El seu discurs decidit contra la casta, contra el règim del 78 s'ha anat diluint fins a fer-se irreconeixible. El plantejament que ha desenvolupat Pablo Iglesias durant la campanya electoral ha contrastat amb la deriva d'aquests últims anys, però en quinze dies és impossible recuperar tot el terreny perdut i molt menys si la retòrica no va acompanyada de fets.

La direcció de Podem no vol construir un partit de combat de l'esquerra. Ha renunciat a tenir fortes arrels en el moviment obrer i a donar la batalla contra la nefasta política de pacte social de la burocràcia sindical. Ho ha apostat tot a la feina institucional abraçant el cretinisme parlamentari, sense entendre que els grans canvis socials en benefici de la classe treballadora són fruit de la lluita de masses i de la defensa d'un programa socialista que confronti amb el sistema capitalista.

Foto1
“La direcció de Podem no vol construir un partit de combat de l’esquerra. Ha renunciat a tenir fortes arrels entre el moviment obrer i ho ha apostat tot al treball institucional”

Deslligant-se del marxisme, i després de convertir el partit en una maquinària electoral, Pablo Iglesias abandona la política i designa Yolanda Díaz com la seva successora. Ens presenta a la ministra de Treball com una garantia per al triomf i com la propera presidenta del Govern central. Ens parla del seu enorme lideratge i de les seves qualitats. Però els fets demostren que Yolanda Díaz defensa amb més afany encara les polítiques de col·laboració de classes, presumint de les seves bones relacions amb la CEOE i amb els aparells de CCOO i d'UGT.

El problema no és només de lideratge, i és molt qüestionable que el de Yolanda Díaz sigui millor que el de Pablo Iglesias. No es tracta de persones, encara que les persones són importants per descomptat, sinó de la política, de l'estratègia i de el programa de l'esquerra que es diu així mateixa transformadora.

Per una esquerra que desafiï el sistema

Els resultats han suposat un cop dur per a la moral de molts activistes, que veuen amb profunda preocupació l'ascens de PP i Vox, i la potència de la qual disposen ara per assaltar el Govern estatal en les pròximes eleccions generals. Inevitablement en els propers dies, setmanes i mesos patirem una bacanal d'idees reaccionàries amplificades pels mitjans de comunicació, i els coneguts anàlisi des del camp de l'esquerra reformista que culpabilitzaran a la classe treballadora i el jovent del que ha passat a Madrid. No és la primera vegada.

Durant aquesta campanya, els companys i companyes d'Esquerra Revolucionària juntament amb el Sindicat d'Estudiants hem desplegat una intervenció massiva als barris obrers i en les localitats de sud defensant un programa anticapitalista, antifeixista i antiracista i, sense amagar les nostres diferències, hem demanat el vot crític a Unides Podem i Pablo Iglesias. Estem convençuts que la nostra posició ha estat correcta.

Mantenir-nos al marge d'aquesta batalla electoral i renunciar a la pràctica a combatre a la dreta exposant els nostres arguments no té res a veure amb una política revolucionària. Molt menys encara ho és demanar l'abstenció o el vot nul, una postura que només beneficia la reacció i és l'antítesi de la tàctica marxista del front únic.

Els resultats de Madrid obren un nou cicle polític. És fonamental assimilar les causes del que ha passat més enllà del primer xoc. Ni riure, ni plorar, comprendre.

Necessitem rearmar ideològicament al moviment obrer i juvenil per construir una esquerra combativa que defensi el programa del marxisme en els sindicats de classe, a les fàbriques i centres de treball, als barris, als instituts i universitats, en el feminisme i en els moviments socials.

Aquest és l'únic camí per derrotar la ultradreta i oferir una sortida socialista davant de la crisi capitalista.

Uneix-te a Esquerra Revolucionària!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01