uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


El dia 16 de juny, el govern del PSOE ha fet un pas més en la seva claudicació davant de les pressions del gran capital i dels mercats financers, aprovant un Decret Llei de Reforma Laboral que abarateix l'acomiadament per a tots els treballadors sense excepció, dinamita la negociació col·lectiva i retalla drets fonamentals dels treballadors. Des del passat mes de febrer, el plantejament del govern contingut al document "Línies d'actuació en el mercat de treball per a la seva discussió amb els interlocutors socials en el marc del diàleg social" establia les bases d'una reforma laboral dura contra els treballadors que ara s'ha endurit encara més amb aquest Cop de decret. Malgrat que el govern exposa que la reforma laboral és per crear ocupació i acabar amb la temporalitat, una anàlisi detallada de la mateixa reflecteix que l'únic objectiu és augmentar de forma escandalosa els beneficis empresarials a costa dels treballadors i dels diners públics de tots.

L'empresari pot acomiadar més fàcil i barat

El decret del Govern modifica l'article 51.1 de l'Estatut dels Treballadors (ET), referit a l'acomiadament objectiu (individuals o col·lectius), per causes econòmiques, tecnològiques o productives, la indemnització del qual es redueix a 20 dies per any treballat i 12 mensualitats com a límit. Aquest punt concret afecta a tots els treballadors, ja sigui als actuals contractes fixos ordinaris com als nous que es formalitzin sota la modalitat de foment de l'ocupació. El decret facilita enormement a l'empresari la utilització d'aquest tipus d'acomiadament barat i desprotegeix el treballador per diverses vies.

En primer lloc, es modifica l'acomiadament per causes econòmiques partint del següent: "es presenten causes econòmiques quan dels resultats de l'empresa es desprengui una situació econòmica negativa", el que suposa que ja no s'exigeix a l'empresari que l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) o l'acomiadament objectiu individual s'hagi de justificar com una mesura necessària que contribueixi a superar la situació de dificultat, ni la viabilitat futura de l'empresa, ni la protecció de l'ocupació. Amb el simple fet d'acreditar una situació econòmica negativa (caiguda de vendes, pèrdues econòmiques conjunturals o depreciació d'actius), l'empresari pot acomiadar sense més explicació ni justificació davant de situacions que en moltes ocasions es deuen a la mala gestió, la incapacitat de direcció i de planificació del propi empresari. En aquesta mateixa línia, el decret mandata a la jurisdicció social i a l'autoritat laboral -competent per aprovar els EROs- a què se centrin exclusivament en comprovar l'existència de la causa sense cap més justificació per aprovar els acomiadaments, quan diu el següent: "L'autorització procedirà quan de la documentació que figura a l'expedient es desprengui que es presenta la causa al·legada per l'empresari... ".

En segon lloc, es facilita aquest tipus d'acomiadament a l'empresari retallant les garanties i els drets del treballador en la tramitació del procediment de l'acomiadament objectiu individual, declarant que si l'empresari incompleix els aspectes formals del mateix, l'acomiadament ja no serà declarat nul com a la legislació anterior sinó improcedent. En aquest sentit, a més de l'Estatut dels Treballadors, es modifica la Llei de Procediment Laboral, amb la següent redacció del decret: "la decisió extintiva es considerarà improcedent quan no s'acrediti la concurrència de la causa en què es va fonamentar la decisió extintiva o quan no s'haguessin complert els requisits establerts a l'apartat 1.. "

En tercer lloc, el preavís al treballador passa de 30 a 15 dies en l'acomiadament objectiu individual, amb el que el treballador perd 15 dies de salari i s'abarateix encara més aquest acomiadament. Així mateix, es restringeixen encara més les garanties del treballador en no reconèixer el decret que l'incompliment d'aquest preavís per part de l'empresari sigui motiu d'acomiadament improcedent (45 dies i màxim 42 mensualitats en els fixos ordinaris), qüestió que queda reflectida així: "la no concessió del preavís o l'error excusable en el càlcul de la indemnització no determinarà la improcedència de l'acomiadament".

En quart lloc, s'estableix l’anomenat "acomiadament express" als contractes de foment de l'ocupació per als casos d'acomiadament objectiu amb l'eliminació dels salaris de tramitació si l'empresari reconeix la improcedència de l'acomiadament (33 dies per any i màxim 24 mensualitats).

El decret del govern també obre una altra porta per abaratir l'acomiadament a tots els treballadors que no tinguin actualment en vigor el contracte fix ordinari o siguin "fitxats" d'una empresa a l'altra. El contracte de foment de l'ocupació (33 dies) es generalitza a tots els col·lectius, amb el que els contractes ordinaris (45 dies) quedaran en desús i es produirà una major atomització dels treballadors amb diferents tipus de contractes i drets que porta com a conseqüència una precarització general de les condicions de treball.

L'empresari aconsegueix que 8 dies de la indemnització per acomiadament els pagui el FOGASA i més ajuts públics

Des de l'aprovació del decret fins a l'any 2012, els empresaris no hauran de pagar 8 dies de salari per any treballat per al cas dels acomiadaments objectius, tant procedents com improcedents, dels contractes fixos ordinaris i dels contractes fixos de foment de l'ocupació. El Fons de Garantia Salarial, FOGASA, -que disposa de 3.600 milions de superàvit- un fons per emparar els treballadors afectats en empreses en fallida, serà el que aboni els citats 8 dies d'indemnització al treballador, amb la qual cosa el cost de l'acomiadament per a l'empresari s'abarateix encara més. Així mateix, el decret garanteix i es compromet amb els empresaris que el "model" denominat "austríac" no tindrà cap cost en les cotitzacions empresarials, per la qual cosa el denominat "Fons de capitalització" del que parla el govern no se sap qui el finançarà dins d'un any; tanmateix, alguna cosa és segura, no el finançaran els empresaris. Una mesura més d'ajut a la patronal que en una situació d'atur massiu i descens dels salaris, constitueix un autèntic incentiu, emparat pel govern, per acomiadar treballadors. A més, es realitzen rebaixes en les cotitzacions empresarials per als contractes de foment de l'ocupació, de pràctiques i de formació, així com en la reducció de jornada als Expedients de regulació d'Ocupació Temporal; és a dir, més diners públics d'ajut per als empresaris.

Es colpeja durament el dret dels treballadors a la negociació col·lectiva

En un context de crisi general, atur massiu i por de perdre el lloc de treball, l'instrument de la negociació col·lectiva per sector, territorial i per empresa aglutina els treballadors com a classe i reforça la unitat del moviment obrer més enllà del límit estret del propi centre de treball. Doncs bé, el decret conté una sèrie de mesures que modifiquen l'ET en relació amb que les empreses, de forma unilateral, poden trencar més fàcilment les condicions salarials i de treball reflectides en un acord o conveni col·lectiu, les anomenades clàusules de desvinculació. S'augmenta el poder de l'empresari en deixar la porta oberta a que un àrbitre pugui resoldre les discrepàncies amb força vinculant, sobretot en les matèries pròpies de convenis col·lectius sectorials, que en la legislació anterior reflectia la necessitat d'acord entre empresa i treballadors, i ara deixa la solució de discrepàncies a un laude arbitral que sembla serà nomenat de forma voluntària per les parts. Això suavitza el presentat el passat dia 11/6/2010, encara que en la tramitació del decret com a projecte de llei és previsible que els partits de la dreta política (PP, CiU i el PNB) introduiran canvis que empitjorarà segurament aquest decret per als treballadors.

L'objectiu del decret respecte a la negociació col·lectiva és aprofundir l'atomització de la classe obrera a l'hora de lluitar de forma general en defensa de les condicions d'ocupació i treball. Es relega la negociació col·lectiva a l'àmbit de l’empresa, "flexibilitat interna", que a la pràctica és introduir la competència dintre de l’empresa  per reduir les condicions de treball, forçant, en un context d'atur massiu, la pèrdua de drets dels treballadors a les empreses amb menys força laboral i sindical. El fet resultant d'aquest retall en la negociació col·lectiva només pot ser unes relacions laborals a la carta per a l'empresari i un fort retrocés dels drets laborals dels treballadors de forma general, sobretot en l'actual context d'atur creixent i de crisi del capitalisme.

Més precarietat laboral

El govern parla de reduir la temporalitat, però de forma immediata el decret aixeca la restricció a què operin les Empreses de Treball Temporal (ETTs) als sectors de la construcció i l'administració pública, sectors fins ara vedats. Així mateix, obre la porta a les agències privades de col·locació amb ànim de lucre, la qual cosa a la pràctica és l'inici de la privatització dels serveis públics d'ocupació (INEM) i el començament de la reducció de plantilla, alhora que converteix els serveis d'ocupació en un negoci per a empreses privades. Tanmateix, les mesures més positives contra l'abús als contractes temporals s'ajornen fins a l'any 2015, com és el cas de l'augment de la indemnització a 12 dies de salari per any treballat en el cas dels contractes d'obra o servei, i la restricció a aquests mateixos contractes de tenir una durada màxima de 3 anys, ampliable a altre més mitjançant la negociació col·lectiva. Mesures clarament impotents i simbòliques per frenar la temporalitat i l'abús en aquesta modalitat de contractació que fan els empresaris.

Aquest Cop de decret retalla drets laborals i no crearà ocupació ni reduirà la temporalitat

Estem davant d'una inacceptable contrareforma laboral. En primer lloc, perquè es pretén augmentar els beneficis empresarials a costa de l'empitjorament en els salaris, condicions de treball i retall dels drets de les classes treballadores d'aquest país. En segon lloc, perquè es demana sacrificis inhumans als treballadors per ajudar a especuladors i banquers que només s'han dedicat a destruir riquesa, provocant un forat multimilionari en l'economia mundial de dimensions històriques. En tercer lloc, perquè la taxa d'atur d'aquest país és un autèntic escàndol que cal escometre de manera urgent, mitjançant una intervenció pública contundent expropiant empreses i bancs, sota control dels treballadors i la mobilització de tota la societat. Només salaris dignes, condicions dignes, crèdit i inversió al servei de les necessitats socials poden donar un impuls de 180 graus a l'activitat econòmica, que es creï ocupació i acabem amb la xacra de l'atur d'una crisi de la que no som responsables.

Volen deixar-nos als treballadors en "espardenyes" i no podem permetre-ho, només amb una mobilització general continuada pararem aquests atacs. Els dirigents d'UGT i CCOO han de treure conclusions serioses i reflexionar sobre on ens han portat els anys de "taules de diàleg buides": ja el febrer passat s'entreveia una contrareforma laboral dura i van cometre l'error d'entrar en aquesta negociació que sens dubte ha encoratjat la patronal i sembrat la confusió entre els treballadors. Però rectificar és de savis, la convocatòria de vaga general del 29 de setembre és un pas positiu, necessari i fonamental, però no pot ser un final en si mateix. La vaga general ha de ser el primer pas per frenar aquests atacs i també per constituir un pol de lluita i de referència dels treballadors en enarborar una alternativa de transformació socialista de la societat que realment emprengui la gran reforma d'acabar amb el sistema capitalista i els seus forats multimilionaris de deutes i de ruïna.

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01