uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


Davant l'ofensiva del govern, banquers i empresaris: mobilització massiva i continuada de la classe obrera
Davant la crisi del capitalisme: defensar la transformació socialista de la societat

El pla d'ajust presentat per Zapatero i aprovat el 27 de maig al congrés dels diputats obre una nova fase en la situació política de l'Estat espanyol. Els capitalistes han decidit que ja és el moment d'estrènyer l'accelerador en els atacs a la classe obrera i el govern del PSOE es disposa a posar-lo en pràctica. La classe dominant ha conclòs que entre preservar durant més temps una precària pau social a canvi de retardar més les anomenades "mesures estructurals" o posar-les en marxa ja, encara que a costa d'enfrontar-se a un escenari de major conflictivitat social i a una major inestabilitat política, és preferible el segon i, efectivament, ha passat a l'ofensiva, marcant el pas dels esdeveniments polítics.

La burgesia necessita creuar
les “línies vermelles”


Òbviament, aquesta ofensiva no es fa per gust d'emocions fortes. En el context de la major crisi econòmica des dels anys 30, l'única manera de compensar la caiguda dels beneficis empresarials i garantir per al sector financer el cobrament dels deutes acumulats per l'Estat, en gran part a causa de les polítiques de salvament a la banca, és reduir dràsticament les despeses socials, els salaris i els drets conquerits per la classe obrera a tots els terrenys. Per tant, no en tenien prou amb els acomiadaments en massa, els desnonaments i les ingents quantitats de diners públics compromeses amb la banca i les grans empreses. Era necessari creuar les famoses "línies vermelles". Des de l'inici de la crisi, Zapatero havia repetit constantment que no es prendrien mesures d'atac contra els treballadors, i els dirigents de CCOO i UGT es basaven en aquest presumpte compromís del govern per no convocar una vaga general. Ara aquest precari equilibri ha saltat pels aires.


La burgesia i el govern del PSOE han assumit completament les conseqüències de portar a la pràctica la major ofensiva contra la classe obrera de les últimes dècades. En el terreny polític-electoral, la burgesia utilitza descaradament la seva vella política d'"usar i llençar". Mentre aplaudeixen la "iniciativa valenta" del govern, preparen ja el terreny per a l'"alternança democràtica", per a quan el PSOE estigui completament cremat davant de la seva base social i s'hagi desprestigiat per complet. Que els dirigents del PSOE participin de forma tan entusiasta d'una tàctica tan clarament suïcida requereix una explicació. Com pot ser que Zapatero, que va ser afavorit per un moviment prolongat i massiu dels treballadors i de la joventut contra el PP, i que va ser advertit amb un clamorós "no ens fallis" la nit electoral del 14 de març de 2004, hagi emprès ara el camí de la confrontació oberta amb els treballadors, contra la seva pròpia base de suport electoral? Com sempre hem explicat els marxistes, qualsevol govern o partit que assumeixi que el sistema capitalista és l'únic possible -per més que formalment es proposi dotar-lo d'un "rostre humà" - acabarà acceptant totes les seves exigències, fins i tot les més reaccionàries i lesives per als treballadors. Aquesta llei política adquireix avui una importància decisiva, ja que la gravetat de la crisi capitalista estreny bruscament el marge de maniobra de totes aquelles posicions basades en la conciliació d'interessos entre capitalistes i treballadors. Aquest fet no solament explica l'actitud del govern PSOE, també determina la política dels dirigents sindicals.

Crisi del reformisme

Si la utopia enganyosa i reaccionària del "capitalisme amb rostre humà" del govern, una de les insígnies ideològiques del reformisme, va acabar en la defensa pràctica del capitalisme financer més salvatge (no hi ha cap altre capitalisme possible), un altre dels seus pilars ideològics, sostingut com un dogma de fe pels dirigents sindicals, el del pacte perpetu amb els empresaris com la tàctica més realista per defensar els interessos dels treballadors, s'ha revelat com un frau gegantí. És el mateix govern el que ha trencat l'acord de congelació salarial dels funcionaris. Respecte a la reforma laboral, encara que el govern mantingui els dirigents sindicals asseguts a la taula de negociació, les autèntiques decisions s'estan prenent en coordinació amb l’FMI, la banca i la patronal. Per a la burgesia i per al govern la negociació amb els sindicats ha passat a un segon pla, llevat que els dirigents sindicals estiguessin disposats a acceptar i justificar públicament tota la bateria d'atacs que funciona, obrint de forma més o menys immediata una situació de crisi interna a les seves files.


Tanmateix, mentre que la burgesia i el govern actuen amb decisió per portar endavant els seus objectius estratègics, els dirigents sindicals van sempre a la saga, amb una tàctica confusa, contradictòria i titubejant. A més del retall de les despeses socials, la congelació de les pensions i la reducció dels salaris dels empleats públics, mesures que estan ja aprovades, s'han posat en marxa la reforma laboral, la reforma de les pensions, la pujada de l'IVA i el copagament dels medicaments, a més de nous i més profunds retalls en els pressupostos de 2011.


Per derrotar aquests plans d'atac, els sindicats s'han de mostrar decidits, transmetre als treballadors, i als seus propis enemics, que estan disposats a lluitar seriosament, sense mitges tintes. El pas més útil per a aquest objectiu és la convocatòria d'una vaga general de forma immediata. Tanmateix, malgrat que els plans d'atac ja s'han emprès i se n'estan preparant d'altres a la llum del dia, en el moment en què s'escriuen aquestes línies (1 de juny), la vaga general encara no s'ha convocat. És obvi que el temps corre a favor del govern i de la burgesia.


Sense vaga general, el temps corre a favor dels plans del govern

Sens dubte la convocatòria de la vaga d'empleats públics del 8 de juny és un pas endavant. És un dels sectors més greument afectats i per tant la seva mobilització és important. Tanmateix, aquest pas no pot ser en absolut un substitut de la vaga general i és ingenu i temerari pensar que aquest retard no té conseqüències. Mentre la vaga general no estigui posada sobre la taula el marge perquè el govern realitzi maniobres tàctiques de distracció és major. És evident que la intenció del govern és retardar la ruptura formal de les negociacions sobre la reforma laboral i la presentació del seu propi pla en aquest punt per refredar l'ambient de cara a la vaga del dia 8 de juny, amb la intenció d'introduir fissures i prejudicis entre diferents sectors de la classe obrera. De fet, l'esmentada convocatòria només adquireix ple sentit si té a la vista una continuïtat amb la convocatòria d'una vaga general. Seguiran els dirigents de CCOO i UGT mobilitzant només els empleats públics, en un context en el qual tots els sectors de la classe obrera són sota atac i així és percebut per tothom? Els primers perjudicats per aquesta tàctica serien aquests treballadors. I si aquesta no és la intenció dels dirigents sindicals, per què no convocar-la des de ja, perquè els empleats públics vagin a la mobilització del 8 de juny amb l'ànim de saber que la seva lluita tindrà continuïtat i és part d'un pla més ampli? Per què supeditar la convocatòria a una negociació sobre la reforma laboral que és una farsa i on l'única manera que els empresaris i el govern acceptin un acord seria necessàriament amb un brutal retrocés en els drets laborals per als treballadors? O és que potser els dirigents sindicals pensen, seriosament, arribar a un acord de reforma laboral? Si fos així, els dirigents de CCOO i UGT estarien obrint pas, no només a un nou retrocés en les condicions laborals, sinó en tots els altres plans d'ajust, a més d'encoratjar els empresaris en la seva política de persecució sindical i terror dins de cada fàbrica, obrint la porta al desmantellament de la negociació col·lectiva i, sens dubte, del dret de vaga.

La importància de l'alternativa

Donada la situació, sembla que els dirigents han assumit que tard o d’hora hauran de convocar una vaga general. Hem argumentat la importància que aquesta vaga s'hagués convocat ja, però tan important com la convocatòria és sobre quins eixos reivindicatius i programàtics s'organitzarà, considerant a més la vaga general com l'inici d'un pla de mobilitzacions massives, contundents i que tinguin continuïtat en el temps. La vaga general és una acció fonamentalment política. La seva convocatòria connectarà sens dubte amb la voluntat de milions de treballadors i joves d'expressar la seva ràbia, el seu rebuig, d'aquests plans injustos. Per fi, la classe treballadora podrà reivindicar el seu paper i la seva força a la societat, davant la contínua pressió dels capitalistes. En si mateixa, la convocatòria de la vaga general juga un paper positiu, perquè desentumeix els músculs de la classe obrera, i facilita la vinculació dels problemes concrets de cada treballador, de cada empresa, de cada sector, amb la necessitat de trobar una alternativa general per a tots ells. La convocatòria de la vaga general farà més clar, davant de milions de treballadors, joves i altres sectors socials que estan sent víctimes de la voracitat del sistema capitalista, que en el fons aquí s'està lliurant una batalla entre rics i pobres.


Per totes aquestes raons, des del primer moment, la burgesia llançarà una brutal ofensiva política contra la vaga tractant de desmoralitzar i dividir els treballadors, minimitzant l'abast de la seva acció i presentant-la com una cosa sense sentit. Entrarà en la batalla ideològica i política i tractarà d'explotar a favor seu els següents interrogants, que també planegen en l'ambient i que adquiriran cada vegada més importància en la mesura que l'enfrontament es desenvolupi: a més de rebutjar les mesures d'ajust, quina alternativa hi ha? Indubtablement, la resposta a aquesta pregunta té una importància de primer ordre. Si s'accepta que el capitalisme és l'únic sistema possible, també cal assumir que el motor del capitalisme és l'obtenció de beneficis i que per tant les mesures d'atac estan justificades, almenys en alguna mesura. Sota aquesta òptica, la vaga general només tindria l'objectiu d'"esmorteir" l'atac en comptes de derrotar-lo, tractar de "repartir" més equitativament els sacrificis, en comptes d'evitar que la classe obrera pagui, de nou, les conseqüències d'una crisi de la qual no té cap responsabilitat; la vaga seria la "culminació" de la lluita, no l'inici d'un moviment de lluita ascendent; seria una manera de deixar anar pressió, d'"administrar el descontentament social" com alguns dirigents públicament han assumit, no una manera d'elevar el nivell de consciència de les masses treballadores cap a una objectiu superior, vinculant les reivindicacions més elementals a la necessitat d'acabar amb les causes de fons dels problemes, que és el sistema capitalista.


Efectivament, no es pot defensar seriosament els drets més elementals de la classe treballadora sense un sindicalisme combatiu, i no hi pot haver un sindicalisme combatiu conseqüent sense una perspectiva política de transformació socialista de la societat, basada en la propietat col·lectiva dels mitjans de producció, la democràcia obrera i la supressió de les fronteres nacionals. L'alternativa és: capitalisme o socialisme. Mai aquesta qüestió no ha adquirit tanta importància pràctica per a la classe obrera com ara.

No hi ha camins intermedis

En un context de crisi tan aguda, qualsevol reivindicació elemental, defensada conseqüentment, xoca amb la lògica del sistema capitalista i amb els interessos fonamentals de la burgesia. Efectivament, en un moment de caiguda brutal de la recaptació de l'Estat, és incompatible mantenir, alhora, el pagament d'interessos a la banca (l'únic capítol dels pressuposts que no es retalla el 2011, sinó que creix), amb el manteniment de les conquestes en educació, sanitat, pensions i altres serveis socials i infraestructures, encara menys millorar-les. És impossible crear llocs de treball mentre les palanques de l'economia estiguin a les mans d'una oligarquia financera l'activitat fonamental de la qual consisteix a especular o posar les seves fortunes en paradisos fiscals. És impossible un salari digne sense afectar els sacrosants beneficis empresarials. La situació ha arribat a un punt crític, on el que és fonamental i irrenunciable per als capitalistes (els seus beneficis, els seus privilegis socials) és incompatible amb el que és fonamental i irrenunciable per als treballadors (tenir un lloc de treball, una educació, una sanitat i una pensió dignes). Les reivindicacions i la lluita han de ser conseqüents amb aquesta realitat.


La crisi capitalista està posant de manifest que és necessària una tàctica i una estratègia que serveixi per agrupar, enfortir el moviment obrer, dotant-lo d'una perspectiva i un programa de lluita clar, basat en una alternativa de classe davant la crisi del capitalisme. Però aquest canvi està lligat a la necessitat de transformar profundament les organitzacions sindicals i polítiques de la classe obrera. La pràctica ha demostrat que ni el reformisme socialdemòcrata en el terreny polític, ni la política del "mal menor" en el terreny sindical, serveixen per defensar els interessos de la majoria de la societat. La convocatòria d'una vaga general no eliminarà el problema que aquest plantejament, dominant en la direcció dels sindicats, implica per als treballadors, simplement el col·locarà en un pla superior. La crisi capitalista, que no és conjuntural sinó que condicionarà tot el pròxim període històric, està posant en evidència que l'única política realista i conseqüent amb la defensa dels interessos de la majoria és el marxisme. I per això en aquesta nova etapa de la lluita de classes, la necessitat de construir i enfortir un corrent marxista revolucionari en els sindicats i organitzacions polítiques de la classe obrera s'ha convertit en una qüestió decisiva.


Sí que hi ha una alternativa al capitalisme: una economia planificada en funció dels interessos de la majoria de la societat, en la que les palanques fonamentals de creació de riquesa (el sistema de crèdit, les grans indústries, la producció d'energia, la comunicació i els transports) estiguin nacionalitzades, sota control dels treballadors. No hi ha cap obstacle que tots puguem treballar i fer-ho en condicions de dignitat llevat dels interessos particulars i mesquins d'una ínfima minoria de la societat. Ja és hora de deixar-ho clar, ja és hora d'aixecar la bandera d'un genuí programa socialista.

Uneix-te al corrent marxista Militant!

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01