uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


No a la reforma laboral, no al pla d'ajust del govern, la CEOE i els banquers!

Per la unitat d'acció sindical!

La majoria sindical basca, ELA, LAB, ESK, STEE, EHNE, ha convocat vaga general per al dimarts 29 de juny com a resposta a la Reforma laboral aprovada pel Govern de Zapatero. També CCOO s'ha afegit a la mobilització, un fet molt positiu, després d'anunciar la convocatòria de la vaga general per al 29 de setembre. Lamentablement, la direcció d'UGT d'Euskadi no ho ha fet, el que no impedirà que molts delegats sindicals ugetistes, militants i afiliats, surtin a la vaga general aquell dia, desatenent les actituds dels seus dirigents, com ja va succeir el 21 de maig de 2009.

La vaga general del 29 de juny ha de ser un pas endavant en una lluita que ha de continuar amb la vaga general del 29 de setembre. L'experiència està deixant clar que la unitat d'acció sindical en la lluita, com ocorre a moltes empreses i convenis on els sindicats van junts, sense divisions ni sectarismes, és el millor camí per fer front a un atac sense precedents contra els drets i les conquestes històriques del moviment obrer, no només d'Euskal Herria, sinó del conjunt de l'Estat espanyol i d'Europa. Només amb les mobilitzacions més contundents, massives i unitàries del conjunt de la classe treballadora i les seves organitzacions, es podran derrotar els atacs de la patronal i el govern. Una ofensiva que ha de servir per elevar el nivell de consciència i d'organització dels treballadors i particularment de la joventut, que ha de jugar un paper decisiu en un procés de canvi profund a la societat.

Una declaració de guerra en tota regla de la burgesia al moviment obrer

El Govern del PSOE, que va dir que no abaratiria l'acomiadament ni permetria que la classe treballadora fos la pagana de la crisi, ha cedit davant els "mercats" -eufemisme darrere del qual s'amaga el gran capital-, principalment els bancs, que van ser salvats amb més de 150.000 milions d'euros de diners públics provocant un deute estatal desorbitat que pretenen que paguem la majoria de la població. Ha cedit a les pressions del Fons Monetari Internacional, la UE, la Banca i la patronal, que estan aprofitant la crisi, de la qual ells són els responsables, per destruir les conquestes històriques obtingudes en anys de lluita: desregulació de la negociació col·lectiva, abaratiment de l'acomiadament, més flexibilitat a costa dels treballadors, privatització del sector públic, etc.

La reforma laboral aprovada pel govern del PSOE és una autèntica declaració de guerra als treballadors, especialment a la joventut obrera. Amb el Cop de decret aprovat, s'abarateix l'acomiadament, generalitzant la indemnització de 33 dies i 24 mensualitats com a límit davant els 45 dies i 42 mensualitats actuals. A més es facilita l'acomiadament objectiu amb tan sols el fet que els empresaris al·leguin una mala situació econòmica, podent indemnitzar per 20 dies i 12 mensualitats. El Fogasa, a més, pagarà 8 dies d'indemnització per fer més fàcil encara la destrucció de milers de llocs de treball.

Amb la reforma aprovada es permet que les empreses tinguin clàusules de desvinculació dels convenis col·lectius sectorials o provincials firmats. Volen la negociació empresa per empresa i treballador per treballador. També s’amplia el camp d'actuació de les ETTs, que podran entrar a sectors de perill com la mineria, i també a l'administració pública. I a això li diuen acabar amb la precarietat.

Aquest atac es produeix pocs dies després d'aprovar-se al parlament el pla d'ajust del govern i el retall salarial als funcionaris. Però sembla que la burgesia i el govern no tenen suficient: ja estan anunciant noves tisorades a les pensions, a l'educació i la sanitat públiques, introduint el copagament, etc., mesures que no representen en absolut una solució als greus problemes que la majoria de la població suportem per la crisi del capitalisme més important des dels anys trenta. Aquestes mesures retrauran el consum i l'activitat productiva, com de fet els mateixos responsables del govern reconeixen en revisar a la baixa les expectatives de creixement econòmic i a l'alça les xifres de l'atur.

Per al que sí que serveix aquesta reforma laboral i el conjunt dels atacs que s'estan duent a terme és per augmentar la taxa de beneficis dels grans capitalistes i la banca. Les majors empreses espanyoles, les que formen part de l'índex borsari Ibex-35, han tingut en el primer trimestre de 2010 un increment de beneficis del 32%. El Banco Santander, per exemple, acaba de presentar novament beneficis per sobre dels 8.000 milions d'euros el 2009. Aquestes xifres desmenteixen la mentida que els sacrificis es reparteixen entre tots. Els sacrificis són només per als assalariats, per als aturats, per als jubilats, mentre que per als banquers i grans empresaris la crisi és l'oportunitat d'or de fer encara més grans les seves enormes fortunes, fer més poderosos els seus bancs i empreses, i degradar encara més les condicions laborals dels seus treballadors.

A més, està absolutament demostrat que aquests beneficis estan inflant la bombolla del capital especulatiu, que ataquen l'Euro i pressionen Grècia, l'Estat espanyol i els altres països perquè apliquin dures reformes sota l'amenaça de pujar els tipus d'interès i enfonsar encara més les seves economies. Per a què invertiran en la indústria productiva si sobren productes que no es venen a tots els sectors? Augmentar els beneficis augmenta l'especulació i el capital parasitari. Contra això és també la vaga general.

Recuperar els sindicats com a eines de lluita

Les direccions d'UGT i CCOO han perdut un temps preciós caient en l'estratègia dilatòria del Govern i la patronal. Ja des de l'esclat de la crisi era evident com la burgesia estava aprofitant-la per omplir els seus comptes de resultats a costa de la classe obrera. Els EROs, els acomiadaments massius que han disparat la desocupació a xifres històriques, els retalls socials exigien una resposta contundent. Amb la vaga general del 21 de maig del 2009 a Euskal Herria, van tenir una oportunitat de recolzar-la, com ara fa CCOO i donar-li continuïtat amb una vaga general a tot l'Estat; però les direccions d'UGT i CCOO, erròniament, van apostar pel diàleg social amb la patronal, continuant amb una política de pacte social que només ha beneficiat els empresaris.

No han estat els únics en cometre errors. La direcció d'ELA ha abandonat els convenis provincials i sectorials i ha firmat l'acord de la funció pública basca amb Patxi López que va resultar igualment lesiu per als treballadors. Però malgrat tot, els sindicats són una eina imprescindible per a la classe treballadora, exactament igual que ho és la unitat d'acció. No és casualitat que la burgesia utilitzi tots els mitjans al seu abast ara que s'han convocat les vagues generals del 29 J i 29 S, per tractar de desprestigiar-los i destruir-los. Però la millor manera d'impedir-ho i aconseguir que els sindicats es converteixin en l'eina de lluita que necessita la classe obrera, és defensant des de dins un sindicalisme de classe, democràtic i combatiu, que lligui les lluites quotidianes a un programa anticapitalista i socialista, per una alternativa que acabi amb aquest sistema injust i reaccionari. Al capitalisme malalt cal oposar-lo una societat socialista, alliberada del pes mort dels grans bancs, de les grans multinacionals i especuladors, de la propietat privada dels mitjans de producció, on la classe treballadora planifiqui democràticament les tremendes riqueses que existeixen en benefici de la gran majoria de la societat.

No als plans d'ajust contra la classe obrera. Que la crisi la paguin els culpables: els capitalistes

  • No al pla d'ajust, No a la contrareforma laboral
  • Per lluitar contra l'atur, subsidi de desocupació indefinida de 1.100 euros al mes. Reducció de la jornada laboral a 35 hores setmanals sense reducció salarial.
  • En defensa de tots els llocs de treball. Nacionalització de totes les empreses en crisi sota control obrer. Cap retall en salaris, sanitat, educació i pensions. Augment dràstic de la despesa pública en els serveis socials per donar ocupació a centenars de milers de llicenciats treballadors i joves a l’atur.
  • Inici d'un pla econòmic per crear ocupació (inversions en infraestructures, serveis socials i altres indústries) no basada en els interessos dels capitalistes sinó en els interessos de la majoria.
  • Increment dràstic dels impostos a les grans fortunes, als beneficis empresarials i a la banca. Combatre el frau fiscal i la fuga de capitals amb la confiscació dels patrimonis i dels comptes dels rics implicats.
  • Suspensió del pagament del deute de l'Estat als grans especuladors.
  • Nacionalització de la banca sota el control democràtic dels treballadors i les seves organitzacions.
  • Confluència de la lluita dels treballadors de tota Europa amb la preparació d'una vaga general europea
Uneix-te al corrent Marxista Militant per a lluitar per aquesta alternativa!

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01