El 24 de gener Pedro Sánchez va visitar les instal·lacions de Navantia-Ferrol en plena campanya per a les eleccions gallegues del pròxim 18F. El motiu de la visita, la tercera en menys de dos anys, va ser anunciar la construcció d'un nou vaixell a la drassana amb la consegüent càrrega de treball i ocupació per als pròxims anys.

Tot estava preparat per fer-se la foto de campanya, buscant involucrar els representants sindicals en una falsa imatge que a Navantia tot està genial i tot són bones notícies per a la plantilla.

Des de CGT som clars: les i els treballadors som els primers interessats a expulsar el PP de la Xunta i posar fi a quinze anys d'atacs als nostres drets i condicions de vida. Però el cert és que la gestió de Navantia per part del PSOE és indistingible de la realitzada pel PP. I aquests "cops d'efecte" —sempre en context electoral— tenen un recorregut molt curt, tant per tancar el pas a la dreta com, sobretot, perquè la realitat precària de milers de treballadors canviï en res substancial.

El comitè d'empresa va convocar una concentració en la qual vam participar 500 treballadors amb l'objectiu que s'escoltessin les nostres necessitats i reivindicacions. Durant la reunió entre el comitè d'empresa i Pedro Sánchez, tots els participants (CCOO, CIG, UGT, MAS) excepte la CGT es van limitar a agrair la construcció del vaixell i demanar més càrrega de treball, inversions i llocs de treball, "passant per alt" la denúncia de les condicions en què desenvolupem la nostra feina. La CGT aprofitem l'oportunitat per denunciar les següents qüestions:

• Prèviament, s'havia demanat que poguessin participar representants de la indústria auxiliar en la reunió, a la qual cosa es van negar. Li vam traslladar que ens semblava incomprensible aquest comportament per part del president d'un Govern "progressista", i que segueix amb la discriminació quotidiana que existeix amb les plantilles de les auxiliars, com la CGT venim denunciant. I que tampoc ens semblava de rebut que passés amb el cotxe oficial per davant d'una concentració de 500 treballadors i ni es dignés a baixar a parlar amb nosaltres i escoltar quins són els problemes dels i les treballadores de l'empresa, més encara sent Navantia de titularitat pública.

• Li vam explicar, una altra vegada, l'empobriment i l'augment de l'explotació laboral que els treballadors de les auxiliars i la principal venim patint en les últimes dècades, de la mà de la privatització encoberta provocada pel model de subcontractació massiva que tant PSOE com PP han impulsat. De fet, la direcció de l'empresa pública, la gestió de la qual és idèntica de la del PP, se salta sentències judicials que la condemnen per prestamisme laboral, posa totes les traves a l'aplicació del dret de subrogació, que tant ha costat aconseguir, o deixa fora una aspirant a treballar a Navantia "per estar sobradament preparada".

• Com en visites anteriors, li vam recordar dues qüestions que haurien de marcar la diferència entre un Govern d'esquerres i un del PP. D'una banda, l'aplicació de coeficients reductors a sectors especialment penosos com el naval i, de l'altra, la necessitat que el Govern abandoni el seu servilisme davant l'imperialisme nord-americà i trenqui d'una vegada en els fets amb l'Estat sionista, que retiri els vaixells de l'armada de les flotes de l'OTAN que donen suport a Israel i posi fi a totes les relacions diplomàtiques, militars i comercials amb Israel. Els laments i les paraules de consternació mentre es mantenen aquestes relacions només es poden qualificar com a hipocresia i complicitat amb el genocidi.

Quan les polítiques aplicades per Governs "progressistes" no serveixen per canviar radicalment la vida de la classe obrera i són fàcilment intercanviables, s'asfalta el camí a la dreta. Per això és important parlar dins de Navantia de més coses que la càrrega de treball, i no deixar-se enlluernar per l'anunci estrella de torn. Cal defensar les nostres condicions laborals i arrencar drets. Per això és imprescindible l'organització i la lluita. Això és el que des de la CGT fem i seguirem fent.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01