La lluita ens fa lliures

Les dones que van prendre part en la Gran Revolució d'octubre, qui van ser? ¿Individus aïllats? No, van ser moltíssimes, desenes, centenars de milers d'heroïnes sense nom que, marxant colze a colze amb els treballadors i els camperols darrere de la bandera roja i la consigna dels soviets, van passar sobre les ruïnes de la teocràcia tsarista cap a un nou futur . (...) Joves i grans, treballadores, camperoles esposes de soldats i mestresses de casa pobres de ciutat. (...) ¿Al capdavant? Es posaven una gorra de soldat i es transformaven en combatents de l'Exèrcit Roig. (...) En els pobles, les camperoles (els esposos havien estat enviats al front) van prendre les terres dels terratinents (...) És un fet clar i incontrovertible que, sense la participació de les dones, la Revolució d'Octubre no hagués pogut portar la Bandera Roja a la victòria.

Alexandra Kollontai

La densa xarxa d'opressió amb que envolta el capitalisme a la dona treballadora arriba també al seu paper en la lluita per l'emancipació de la Humanitat. El caràcter masclista de la historiografia burgesa omet conscientment aquesta part de la memòria històrica de la nostra classe. Compta, a més, amb el silenci còmplice dels dirigents reformistes, socialdemòcrates i estalinistes.

La classe dominant necessita que les dones siguem lligades per mil cadenes. Hi ha motius econòmics estratègics, com garantir el manteniment i reproducció de la força de treball al menor cost possible. Però també un objectiu ideològic: mantenir a les dones de la classe obrera condemnades a la passivitat política. Si les nostres cadenes són les més pesades d'entre els oprimits, quan es trenquen s'allibera una força social poderosa. Les dones més humils, més humiliades i oprimides, han encès més d'una vegada l'espurna de la transformació social. La Revolució Russa de 1917 va començar a caminar amb el crit de dones exigint pa i pau.

El bolxevisme i la causa de la dona treballadora

Fins i tot l'organització més revolucionària de la història, el Partit Bolxevic, fou sorpresa pels esdeveniments: "A ningú se li va passar pel cap que el Dia de la Dona pogués convertir-se en el primer dia de la revolució. (...) L'organització bolxevic més combativa de totes, el comitè de la barriada obrera de Vyborg, va aconsellar que no es fes vaga. (...) És evident, doncs, que la Revolució de Febrer va començar des de baix, vencent la resistència de les mateixes organitzacions revolucionàries, amb la particularitat que aquesta espontània iniciativa va anar a càrrec de la part més oprimida i cohibida del proletariat: les obreres del ram tèxtil ... "

En qualsevol cas, la sorpresa es reduïa al moment inicial del gran esdeveniment. Els bolxevics portaven anys preparant l'eina política que precisava la classe obrera, i la seva defensa intransigent dels drets de la dona treballadora formava part del seu ADN.

Lenin va mantenir una posició intransigent contra l'opressió de la dona obrera i camperola sota el règim tsarista, i sempre va destacar el seu paper essencial en el combat pel socialisme. Qualificava la legislació burgesa respecte a la dona "increïblement infame, repugnantment bruta, bestialment basta (...) que atorga privilegis als homes i humilien i degraden a la dona ...", afirmant que "no pot existir, no existeix, ni existirà mai veritable 'llibertat' mentre les dones es trobin atrapades pels privilegis legals dels homes, mentre els obrers no s'alliberin del jou del capital, mentre els camperols treballadors no s'alliberin del jou del capitalista, del terratinent i del comerciant. "

Tot i que els seus noms no ens resultin tan familiars, el bolxevisme es va forjar també gràcies a l'actuació audaç i valenta de moltes dones. Elles van jugar un paper decisiu en totes les tasques abans, durant i després del triomf revolucionari. Alexandra Kollontai, important propagandista bolxevic, que va abordar des d'un punt de vista marxista la funció de la família, la sexualitat o la prostitució, i va ser la primera dona de la història en formar part d'un govern. Evgeniia Bosh, una de les líders militars més capaces de la guerra lliurada en defensa del poder obrer i contra les bandes contrarevolucionàries. Yelena Dmitriyevna Stassova, "una camarada d'armes durant els difícils anys del treball clandestí (...)." Klavdia Nikolayeva, obrera que es va unir als bolxevics en 1908 i en 1917 es va convertir en el cor de la primera revista per a les dones treballadores, Kommunistka. Konkordia Samoilova, magnífica oradora, que va assumir també la tasca de donar els primers i més difícils passos en el moviment de les dones treballadores. Inessa Armand, que va patir presó, deportació i exili per les seves idees. Varvara Nikolayevna Yakovleva, participant en la reunió del Comitè Central que va decidir la data de la insurrecció i clau en els dies decisius d'Octubre a Moscou, mostrant en les barricades una resolució i valentia sense igual. Vora Slutskaya, morta per trets dels cosacs en el primer front Roig. Yevgenia Bosh, Krupskaia, Eliazarova, Kudelli, Damailova, Larisa Reisner ... Totes elles han estat ignorades per la història oficial, i mai recordades pel feminisme burgués.

L’alliberament de la dona i el govern dels Soviets

La victòria revolucionària d'Octubre va traspassar tot el poder als soviets, i aquest nou poder obrer es va posar mans a l'obra demostrant, en la pràctica, que l'emancipació plena de la dona treballadora només serà possible a través del socialisme. Una de les prioritats era trencar les cadenes del treball domèstic a través de la socialització de les tasques de la llar. Mitjançant una àmplia xarxa de cafeteries i menjadors, bugaderies, hospitals i escoles bressol, el nou poder revolucionari va alliberar a les dones d'emprar la major part del seu temps a la neteja, l'alimentació i cura dels més dependents. No només així s'alliberaria a la dona oprimida d'una gran càrrega física, es la permetria accedir al treball productiu remunerat i socialment reconegut -a la independència econòmica-, disposant també del temps necessari per a participar en la política i la direcció de la societat. Al gener de 1920, les cafeteries públiques de Petrograd atenien un milió de persones i a Moscou les utilitzava el 93% de la població. Paralelament es va abordar l'objectiu d'acabar amb tota mena d'abús i maltractament en el si de la família. El Codi familiar aprovat pels bolxevics i els soviets el 1918, va instaurar el matrimoni civil, el divorci a petició de qualsevol dels cònjuges i va eliminar la distinció entre els fills "legítims" i "il·legítims".

Per descomptat, no es podia parlar d'avenços seriosos en l'alliberament de les dones si aquestes no posseïen el control del seu cos, la seva maternitat i la seva sexualitat. El 1920 el govern soviètic va ser el primer del món en emetre un decret anul·lant la criminalització de l'avortament: "L'avortament, la interrupció de l'embaràs per mitjans artificials, es durà a terme gratuïtament als hospitals de l'Estat, on les dones gaudeixen de la màxima seguretat en l'operació. "la maternitat va ser protegida, garantint que les mares no fossin discriminades en l'àmbit laboral, una cosa tan habitual als països capitalistes. El Codi Laboral de 1918 garantia un recés pagat de mitja hora com a mínim cada tres hores per alimentar el nadó. Per a la protecció durant l'embaràs i la lactància, estaven prohibits el treball nocturn i les hores extres. La llei atorgava vuit setmanes de llicència de maternitat remunerada, així com serveis mèdics gratuïts abans i després del parto. Els bolxevics també van abolir les lleis repressives contra els homosexuals i la criminalització de les relacions sexuals: "La legislació soviètica es basa en el següent principi : declara l'absoluta no interferència de l'Estat i la societat en assumptes sexuals, en tant que ningú sigui atacat i ningú s'immiscueixi en els interessos d'algú altre. "

Guerra a l’endarreriment

Totes aquestes conquestes, que deixen en evidència la xerrameca hipòcrita sobre la" igualtat "dels governs capitalistes cent anys després, adquireixen una dimensió heroica si considerem les condicions històriques en què es van aplicar. L'herència que va obtenir la Rússia revolucionària del règim tsarista estava marcada per l'endarreriment i la barbàrie. Més de tres quartes parts de la població vivien al camp i era pràcticament analfabeta, sotmesa a un règim patriarcal brutal i mancada de les infraestructures més bàsiques- Canalitzacions d'aigües residuals, electricitat, educació ...-. La majoria de la població femenina estava constituïda per dones camperoles en situació de pràctica esclavitud: "En el camp veuen a les dones com cavalls de tir. Treballes tota la vida per al teu marit i tota la família, suportes pallisses i tota classe d'humiliacions, però no importa, no tens on anar; estàs encadenada al matrimoni ". Per descomptat, el desenvolupament desigual i combinat que va imposar el capitalisme a la societat russa, alhora que mantenia aquests rasos feudals d'endarreriment i subdesenvolupament, també va permetre a moltes dones -després de la mobilització al capdavant de milions de homes durant la Primera Guerra Mundial- accedir a les fàbriques.

El 1914 la dona treballadora, ex camperola, representava un terç de la mà d'obra industrial de la Rússia tsarista. Aquestes dones van desenvolupar una profunda consciència de classe a la calor de la seva explotació assalariada. Els bolxevics ràpidament es van orientar cap a elles. Van fundar el diari Rabotnitsa (L'Obrera), amb l'objectiu d'atreure les treballadores no polititzades a les idees del socialisme. Cada fàbrica tenia les seves pròpies representants al comitè de redacció, i s'organitzaven reunions periòdiques on participaven totes elles. En Petrograd, Rabotnitsa convocava mítings i manifestacions de masses. Amb el triomf revolucionari d'octubre es va crear un departament especial: el Zhenotdel. La seva funció era apropar les dones al Partit Bolxevic i els sindicats, i implicar-se directament en el treball dels soviets i l'administració de l'Estat obrer.

Els bolxevics eren conscients de la necessitat d'organitzacions àmplies i mesures especials de propaganda, perquè per a les dones era més difícil participar políticament a causa del paper nefast de la família tradicional. No es tractava només de la reticència de dones educades durant segles per a ser els esclaus dels esclaus, com solia deia Lenin, sinó de lluitar activament contra l'oposició de molts marits i pares. El Zhenotdel no era una organització separada, sinó un espai on les dones se sentien segures i fora de perill de l'opressió masclista per iniciar la seva participació activa en la construcció de la nova societat. No hi havia prejudicis, sinó una profunda comprensió i respecte cap a la dona oprimida, com demostra el treball a l'Àsia Central, on les activistes del Zhenotdel es posaven el vel per poder aproximar-se a les dones musulmanes.

Les dificultats

Toda aquesta legislació es va enfrontar a una infinitat de dificultats. Al costat de l'endarreriment econòmic i cultural, els soviets van haver de fer front a la destrucció provocada per la Guerra Mundial i la guerra civil provocada pels terratinents i capitalistes russos, i els seus amos imperialistes, per a aixafar el jove Estat obrer. Les masses soviètiques van aixecar un Exèrcit Roig de les runes van derrotar les forces contrarevolucionàries. Però ho van fer a un preu molt elevat. Durant la postguerra l'ingrés nacional es va reduir a un terç, i la producció industrial a una cinquena part. El 1921 Moscou havia perdut la meitat de la seva població, i Petrograd dos terços; centenars de milers de persones retornaven al camp fugint de la fam. Valuosos dones bolxevics van morir, com Inessa Armand, presidenta del Zhenotdel, i Samoilova, ambdues de còlera. Aquestes condicions de terrible escassetat van dificultar la posada en pràctica del dret a l'avortament causa de la falta d'instal·lacions hospitalàries o d'anestèsics, els menjadors estatals feien figa i tancaven per la manca d'aliments, i la meitat de les escoles infantils i llars per a mares solteres van desaparèixer. La presència de la dona en un aparell productiu demolit i quan tot just començava a funcionar  va retrocedir. Així, sota condicions espantoses, la dona treballadora i camperola es veia obligada a recloure’s a la seva presó domèstica.

El socialisme no va poder construir-se sobre el repartiment de la misèria, precisa de les condicions materials que permetin als homes i les dones emancipar-se de la extenuant lluita per la supervivència, alliberant la seva energia física i intel·lectual per a la construcció d'una nova societat dirigida de forma col·lectiva. Les penalitats, la fam, la desocupació ... revifar velles xacres capitalistes com la prostitució i la violència masclista.

Reacció estalinista

Tanmateix, no es va tractar exclusivament de l'absència de mitjans materials. La revolució havia alimentat una consciència nova: "Tots els adults estàvem boja i terriblement famolencs, però podíem dir-li al món sencer (...) que estàvem avançant cap a la meta d'alliberar a l'amor de l'economia, i la dona de l'esclavitud domèstica." el replegament de les conquestes i drets de la dona soviètica va ser alimentat per les noves condicions polítiques. La degeneració burocràtica i l'ascens de l'estalinisme van actuar com un factor clau. "El retrocés revesteix formes d'una hipocresia descoratjadora i va molt més lluny del que exigeix la dura necessitat econòmica. A les raons objectives de tornada a les normes burgeses, com ara el pagament de les pensions alimentàries del fill, s'agrega l'interès social dels mitjans dirigents d'arrelar el dret burgès. "Una casta d'arribistes i buròcrates es va apoderar de la direcció del partit i de l'Estat, ocupant l'espai polític que la classe obrera no podia omplir per estar condemnada a una penosa lluita per la supervivència quotidiana. Assentada en el poder, conscient dels seus nous privilegis socials, la burocràcia liderada per Stalin va comprendre que la consolidació del seu poder precisava de les velles cadenes que asfixiaven la consciència revolucionària. Fou l’inici d’un període de repressió, estakhanovisme (treball a destall), i, també, submissió de la dona treballadora. Un primer pas per aixafar la seva avantguarda va ser la dissolució del Zhenotdel en 1929; l'avortament i l'homosexualitat van ser perseguits; el tercer Codi Familiar de 1936 va fer el divorci més difícil.

El nostre objetiu

L’experiència de la Revolució d'Octubre, amb els seus grans avenços inicials i les seves retrocessos posteriors, mereix ser objecte d'un estudi seriós i reflexiu per als que lluitem avui per l'emancipació de la dona . Prova com tot allò que contribueix a elevar el grau de consciència i organització dels oprimits, siguin homes o dones, a la recerca d'una societat sense classes ens fa més lliures. I, al seu torn, demostra en negatiu que tota societat basada en els privilegis d'una minoria necessita recórrer a l'opressió de la majoria, especialment de la dona. El programa bolxevic per a l'emancipació de la dona no va poder ser dut fins al final, però les conquestes que van aconseguir no van ser en va. Ens inspiren i assenyalen el camí per a unes relacions entre l'home i la dona alliberades de tota violència i opressió, basades en el respecte, la igualtat i la fraternitat: "(...) la vida de la dona treballadora ha d'estar envoltada de les mateixes comoditats , la mateixa neteja, la mateixa higiene, la mateixa bellesa, que fins ara constituïa l'ambient de les dones pertanyents a les classes adinerades. (...) Veurem néixer la unió lliure fortificada per l'amor i el respecte mutu (...) Aquestes noves relacions asseguraran la humanitat tots els goigs de l'anomenat amor lliure, ennoblit per una veritable igualtat social entre companys... ".


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01