Abbas es troba entre la espasa i la paret, ja que havia assegurat una i altra vegada a Israel i al seu propi poble que si continuava la política de colonització de Palestina trencaria la negociació. Fins i tot, a l'Assemblea General de l'ONU, va ser contundent: Israel havia de triar "entre pau o assentaments". El mateix dia 25 declarava que sense moratòria no tenia sentit seguir negociant. No obstant això, quan va expirar el termini de la moratòria, sense que Netanyahu la prorrogués, Mahmud va ser molt més suau. "No ens precipitarem en la resposta", va dir, i va decidir demanar consell a la Lliga Àrab, que es reuneix el 4 d'octubre.

Sembla que el govern d'Obama està pressionant a les dues parts per mantenir les reunions, almenys fins a finals de novembre. Obama pretén arribar a les eleccions parlamentàries nord-americanes amb una fictícia negociació per oferir a la població. Una mica de fum, mentre la violència del dia a dia a la zona continua ...

Les reunions només han servit, un cop més, per intentar crear la il·lusió d'una solució al problema palestí, sota el paraigua de les diferents potències imperialistes. Això és l'únic que pot oferir el capitalisme en aquests moments.

L'única proposta que ha transcendit és la d'arribar a un acord de delimitació de fronteres (aparcant la resta de temes per després) durant tres mesos, mesos en què continuaria la moratòria en la colonització israeliana. Aquesta proposta implicaria acceptar com a fet consumat, com a mínim, l'existència de nombroses colònies que recorren com cicatrius el territori cisjordà. Si, després de la fi de la moratòria, continuen les negociacions, serà un símptoma més de la disposició d'Abbas de renunciar a les qüestions fonamentals en nom d'un acord.

Possibilitats d'un acord

Hi ha una possibilitat teòrica d'un acord. D'una banda, l'imperialisme porta temps compromès amb aquesta idea, els conflictes de l'Iraq, de l'Afganistan, li cremen al cul, i necessita pacificar la zona (a la seva manera, és a dir, mantenint el control). D'altra banda, Abu Mazen (sobrenom d'Abbas), i la corrupta burocràcia de l'Autoritat Palestina, que han demostrat àmpliament flexibilitat (genuflexions incloses),  no tindrien problemes a abandonar a la seva sort als milions de refugiats palestins, a una part important dels habitants dels barris àrabs de Jerusalem (que podrien ser obligats a renunciar a una Jerusalem Est àrab), als gazetís, i també a la població cisjordana, que viuria en un gueto discontinu, sense un mínim de recursos econòmics (per començar aqüífers ), i l'atzar del poder econòmic i militar d'Israel. L'últim que farà la direcció d'Al Fatah (o almenys la majoria d'ella) serà basar-se en la mobilització del poble palestí, que podria ser tan perjudicial per a ella (donada la seva enorme impopularitat) com per l'enemic sionista. Abbas ho deixa molt clar: "Ja vam provar amb la Intifada i ens va fer molt de mal". Res de vel·leïtats mobilitzadores, és a dir, negociar sense cap força de pressió darrere ...

Però aquesta possible traïció a les aspiracions palestines té formidables obstacles, molt difícils de superar. En primer lloc, només podria imposar-se en base a l'aixafament sagnant d'un sector de la població palestina, que molt difícilment pot resignar-se a un futur tan negre. Fins i tot si aconseguissin controlar la previsible reacció popular, per la combinació de repressió, i de desmoralització i falta de direcció de les masses, aquest pseudo-Estat palestí no podria sostenir-se sense l’entrada en joc -fins i tot militar- del sionisme, o de l'imperialisme. De la mateixa manera que els bantustans creats per l'apartheid sud-africà s’haguessin col·lapsat sense el suport de l'Exèrcit, malgrat la seva malmesa aparença d'independència.

En aquest escenari, el paper de Hamàs seria una incògnita. S'ha oposat verbalment a les negociacions, i aparentment ha protagonitzat accions terroristes com l'assassinat de diversos automobilistes israelians. No obstant això, Hamàs no té cap alternativa al col·laboracionisme d'Abbas, ni confiança en les masses. Només volen aferrar-se al poder, a Gaza, i l'aparença de radicalisme els serveix per mantenir cohesionada a la seva base social, però més enllà de la seva verborrea no pretenen cap enfrontament seriós amb el sionisme ni amb l'aparell d'Al Fatah. Per això, després de la massacre israeliana a Gaza de 2008, Hamàs ha intentat impedir el llançament de coets, el que l'ha portat a xocs armats amb la Jihad Islàmica (pròxima a Al-Qaida). Dins d'aquesta organització integrista coexisteixen dos sectors (igualment reaccionaris). Un més procliu a recuperar suport social amb accions terroristes (accions absolutament impotents davant la màquina de matar i destruir sionista, i absolutament contraproduents per guanyar una part de la població israeliana). L'altra, més disposada a la negociació amb l'imperialisme (i a ser la bota radical del seguidisme d'Al Fatah). Com a exemple d'aquest altre sector, Salah al-Bardauil, portaveu de Hamàs al Parlament de Gaza. Per a ell, un acord és possible, només cal que "totes les parts acceptin les resolucions aprovades per l'ONU" (El País, 27-IX-10). En això queda la seva retòrica de "destrucció d'Israel". D'altra banda, reconeix que Hamàs "fa el possible per evitar que es llancin coets des de Gaza (...) perquè no ens interessen, només condueixen a més represàlies israelianes i més patiment de la nostra gent. Estem a favor de la resistència, pacífica o armada ", declara," però l'essencial ara és mantenir una cosa semblant a una treva ". En tot cas, no està descartat que Hamàs (o un sector del mateix) pugui capitalitzar un aixecament davant d'un possible acord Abbas-Netanyahu. O fins i tot podria ser sobrepassat per grups més radicals. Aquestes incògnites són també una dificultat a l'hora d'arribar a un acord, per això sectors dels imperialistes (fins i tot dels sionistes) volen incloure a Hamàs en les converses, encara que sigui de forma secreta.

La reacció sionista

L'altre gran obstacle per a un acord de pau imperialista a la zona és l'actitud del govern i la dreta sionistes i la seva dependència del moviment de colons, ultraortodoxos i militars. La peculiar burgesia sionista, extremadament fosa amb l'aparell de l'Estat (especialment, el militar), ha adquirit en les últimes dècades una enorme dependència dels sectors més reaccionaris i fanàtics de la societat israeliana: els colons (mig milió) i els ultraortodoxos o haredim (també mig milió). A aquests sectors cal afegir-hi, des del col·lapse de l'URSS, els immigrants russos (uns 800.000), aquests, de cultura laica i motivats en el seu viatge per qüestions econòmiques més que d'altre tipus, són víctimes del racisme de la majoria jueva instal·lada a Israel des de la seva creació o abans, i alhora són la base electoral d'Israel Beitenu, el partit ultranacionalista del ministre d'Exteriors, Avigdor Lieberman.

La pertinaç crisi política i social dins mateix d’Israel, que s'expressa en una enorme fragmentació política al Parlament i una similar fragmentació social, així com en el descrèdit de la política oficial i en la polarització a dreta i esquerra, té diversos efectes polítics. La direcció del Partit Laborista (actualment, amb un suport electoral de mínims) tendeix a la dreta i a divorciar-se de la seva base social. I la dreta tradicional (Likud) tendeix a dependre més i més dels colons i haredim. Qualsevol pas, fins i tot simbòlic, cap a un acord amb Abbas, per part de Netanyahu, suposaria en primer lloc la ruptura del Govern actual (Likud, Israel Beitenu, i braços polítics dels ultraortodoxos i colons, més els laboristes). I, encara que el Likud tingués majoria al costat de Kadima i el Partit Laborista (més predisposats a la pressió d'Obama), la qüestió central és: ¿qui s'atrevirà a enfrontar-se físicament amb tan sols una petita part del mig milió de colons, per desallotjar-? Només l'Exèrcit podria fer-ho, però una gran part d'aquest podria rebel·lar-se ... Qui s'enfrontarà amb els haredim, renunciant a zones considerades per ells sagrades -com la pròpia Hebron, una de les principals ciutats cisjordanes- i històricament jueves? Realment, enfrontar-se a aquesta poderosa reacció només pot fer-ho una força superior, la força de la majoria de treballadors israelians, palestins i jueus, armats amb un programa pel qual valgui la pena lluitar: el programa de la revolució socialista, de la compartició de els recursos en tota la zona, expropiant als burgesos sionistes i àrabs, reconeixent el dret d'autodeterminació, i neutralitzant els reaccionaris fanàtics de tota mena.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01