L'arribada de la pandèmia ha donat un cop devastador a una economia ja en una profunda crisi. El confinament va aconseguir el que cinc mesos de maniobres de l'oligarquia libanesa no havien aconseguit: buidar els carrers de manifestants i imposar una aturada al moviment revolucionari que va esclatar el 17 d'octubre.

Un col·lapse econòmic sense precedents

L'aixecament social al Líban havia seguit l'exemple què va començar dues setmanes abans a l'Iraq i dels moviments de masses del Sudan i l’Algèria, que mesos abans havien fet caure als seus respectius dictadors. Les masses van lligar correctament la situació de l'economia amb el corrupte règim sectari, producte de l'imperialisme francès i les diferents ales de l'oligarquia libanesa.

L'actuació d'aquest Estat corrupte davant la pandèmia ha estat un altre exemple de la seva incapacitat per a solucionar cap problema de les masses i de la seva capacitat per seguir robant i parasitant utilitzant el verí sectari. El Govern va decretar el confinament el 15 de març i va prometre una sèrie d'ajudes, vitals en un país amb uns serveis socials col•lapsats i una sanitat majoritàriament privada. No es va complir cap promesa, començant per la d'un bo de 400.000 lliures libaneses per cada família vulnerable.

L'exemple més descarnat del que enfronta la població treballadora és la paorosa caiguda de la moneda. El Banc Central encara manté un canvi oficial de 1.507 lliures per dòlar, que no té res a veure amb la realitat quotidiana de la població. Al mercat paral•lel del carrer, el dòlar va arribar a les 2.500 lliures al gener, les 4.000 a finals d'abril i el 30 de juny va arribar a les 9.000. I no hi ha cap dada que faci pensar que aquesta tendència s’inverteixi.

Del corralito s'ha passat a no poder retirar dòlars dels bancs. Mentre la població amb prou feines té accés a uns estalvis que minven a velocitat de vertigen, només entre gener i febrer d'aquest any més de 5.000 milions de dòlars van sortir dels bancs libanesos, la gran majoria cap a comptes a l'estranger.

La inflació s'ha disparat. Alguns informes la xifren en un 55%, altres l'eleven a alguns productes bàsics fins al 90%. Potser la dada més gràfica sigui que, al juny, els supermercats han deixat de marcar el preu en els seus productes. Primer, els bancs es van quedar sense dòlars, després les gasolineres sense benzina i el 27 de juny es feien públiques retallades en la fabricació i distribució de el pa, per la falta de blat pel col•lapse de la moneda. Segons el Banc Mundial, el 60% de la població ha caigut sota el llindar de la pobresa.

El Líban arrossega una de les majors deutes externes del món: un 170% del seu PIB, uns 82.000 milions de dòlars. Al març es va produir el primer impagament de deute extern de la seva història. El Govern va demanar la intervenció del FMI, a qui va sol•licitar injectar 10.000 milions de dòlars i que s'alliberin els 11.000 milions acordats en la conferència Cedre d'abril de 2018. Òbviament, tant el FMI com els signants de Cedre exigiran les condicions d'aquella conferència: reducció del dèficit, augment del preu de l'energia, reestructuració bancària, privatitzacions, etc.; les mesures que anava a prendre l’aleshores primer ministre Hariri a l'octubre passat i que van provocar l'aixecament social que va acabar amb el seu Govern.

La resposta de les masses

El 21 d'abril, després de les primeres 24 hores sense cap nou contagi, el crit de Zaura! (Revolució, en àrab) tornava als carrers, en aquest cas en una caravana de cotxes a Beirut. Encara que no va tenir la dimensió de les manifestacions de mesos anteriors, marcava de nou el camí de la mobilització. Així, la nit del 27 d'abril es van produir manifestacions contra la fam i la congelació de comptes bancaris. Partint de la combativa ciutat de Trípoli –ciutat històricament discriminada per l'Estat– es van estendre a Beirut i a la resta de país. Aquesta jornada va ser batejada com "nit dels molotovs", per les desenes d'oficines bancàries atacades amb bombes incendiàries.

El Govern va ser molt més contundent en la repressió que en els mesos anteriors. Es va desplegar l'exèrcit i va carregar durament contra les protestes i els bloquejos. Va arribar a utilitzar foc real i va assassinar a un manifestant a Trípoli. Això ha estat un punt d'inflexió per a sectors del moviment que veien en l'exèrcit un cert paper de "símbol nacional" no sectari. Ara s'ha revelat com el que és: un ferm defensor de l'oligarquia i els bancs.

Fins i tot sense una estratègia clara, les manifestacions, els talls de carreteres i bloquejos s'han mantingut, impulsats des de baix per la ira i per la fam.

Maniobres sectàries

En les últimes setmanes tant el primer ministre Hassan Diab com els partits que li donen suport (Hezbollah, Amal i el MPL cristià maronita de Michel Aoun) han assenyalat el governador del Banc Central libanès, Riad Salamé, com a principal responsable de la situació actual. Salamé porta al capdavant del Banc Central des de 1993. Home vinculat al gran capital, va ser vicepresident de Merrill Lynch i condecorat com a cavaller de la Legió d'Honor francesa el 1997. És algú de qui la classe obrera i el jovent libanès no poden esperar res. El que hi ha darrere són disputes entre sectors de l'oligarquia a diferents nivells. D'una banda, entre el bloc del Govern i Salamé per veure qui carrega amb la responsabilitat de la crisi davant la població i, de l'altra, entre el propi Diab i l'exprimer ministre Hariri, que no renuncia a tornar de nou al càrrec. En qualsevol cas, no són més que intents de tirar sorra als ulls del moviment, i cap d'ells significarà una solució per a les necessitats cada vegada més urgents de les masses.

Hezbollah és la força més poderosa d'aquest Govern, i torna a demostrar que no té res de progressista. El pressupost per al 2020 és el de l'anterior Govern, que preveu, per exemple, una retallada del 7% en sanitat, sense que això s'hagi modificat per la pandèmia. Malgrat la seva retòrica "antiimperialista", Hezbollah porta participant en el Govern del Líban des de 2006. Forma part dels responsables del saqueig de la riquesa del país i ara està disposat a negociar amb el FMI atacs draconians a les condicions de vida de les masses a canvi de salvar el capitalisme libanès.

El 6 de juny es va convocar una manifestació a la qual també va cridar a participar el bloc xiïta Hezbollah-Amal. Aquesta manifestació va acabar amb atacs dels seus partidaris a manifestants que demanaven mantenir les mobilitzacions en la línia no sectària dels mesos anteriors i el desarmament de Hezbollah. Els enfrontaments van continuar a l'endemà.

No obstant això, la nit del 11 de juny, després que la lliura libanesa perdés un 25% del seu valor en dos dies i aconseguís un canvi de 6.000 lliures per dòlar, les manifestacions es van estendre de forma espontània per tot el Líban. A Beirut, des dels barris xiïtes, simpatitzants de Hezbollah-Amal es van unir a la manifestació, durant la qual es van cremar diversos bancs i es van produir enfrontaments amb la policia i l'exèrcit. A les manifestacions es demanava el cessament de Salamé, la dimissió del Govern i eleccions anticipades i es corejaven consignes antisectàries.

És evident que aquestes manifestacions, com va passar en els mesos anteriors, tenen un efecte en la base social de Hezbollah, i és evident que Hezbollah maniobrarà per intentar descarrilar-les participant en elles. El seu èxit dependrà de la capacitat del moviment de seguir mantenint el seu caràcter no sectari, quelcom que fins ara ha estat una de les seves fortaleses.

Una alternativa revolucionària

El Líban s'enfronta a la barbàrie, el caos econòmic és absolut. No hi ha solució per a les masses sota el capitalisme. L'únic camí és portar la revolució fins al final. I, com ha demostrat l'experiència, no n'hi ha prou amb la determinació del moviment revolucionari, que ha estat total.

El moviment s'enfronta a un enemic que, malgrat les seves dificultats, té un programa i un aparell per defensar els seus privilegis. És imprescindible oposar una organització revolucionària genuïna, armada amb el programa del marxisme internacionalista, que es basi en les mobilitzacions i organismes creats pel moviment que siguin l'embrió del poder obrer. Un programa per enderrocar l'oligarquia, cancel•lant el pagament del deute extern i nacionalitzant la banca, prenent així el control de la riquesa del país, juntament amb una crida revolucionària internacional.

La situació a tota la zona era d'inestabilitat absoluta abans de la pandèmia. El crac en l'economia tindrà conseqüències revolucionàries. La tornada als carrers de les masses libaneses és una bestreta del que passarà en un país rere l'altre, començant per l'Iraq, on també s'han recuperat les mobilitzacions. Una victòria revolucionària al Líban s'estendria com la pólvora, a un nivell superior del que va passar a la primavera àrab de 2011 o en els esclats revolucionaris a Algèria i el Sudan el 2019.