A la matinada del diumenge 12 de juny, la ciutat d'Orlando era testimoni d'una de les pitjors matances de la història dels EUA: 50 persones morien assassinades a trets en un conegut local gai de la ciutat mentre que més de 53 resultaven ferides en un atac reivindicat suposadament per l'Estat Islàmic. L'assassí va mantenir retingudes durant aproximadament tres hores a centenars de persones que temien per la seva vida i l'únic delicte era la seva orientació sexual. Des del Sindicat d'Estudiants vam manifestar la nostra profunda solidaritat i suport a tots els familiars de les víctimes, als quals van haver de passar per aquesta situació tan aterridora, així com a tota la comunitat LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals) que viu consternada aquests moments tan durs.

Avui som milions de joves i treballadors a tot el món els que ens sentim al seu costat, indignats perquè l'any 2016 encara haguem de viure tragèdies com aquestes que atempten tan brutalment contra els nostres drets i llibertats.

Capitalisme és opressió 

Avui, en veure la reacció de dirigents com Barack Obama, President dels EUA, que es lamenta per aquests terribles episodis qualificant-los com un "acte de terror i d'odi", no podem deixar de pensar en tots els actes instigats per ell i altres com ell que no fan altra cosa que arrasar amb els drets i llibertats dels joves i treballadors als EUA i arreu del món. Barack Obama, Hillary Clinton, Donald Trump ... tots han volgut manifestar públicament el seu dolor per aquesta matança però sembla que la concepció de la "defensa de les llibertats" té per a ells diferents significats segons qui sigui aquell que pateix l'opressió i la discriminació. Sembla que s'obliden de tots els nens, ancians, homes i dones que pateixen les conseqüències de les guerres que ells promouen a l'Orient Mitjà per defensar els interessos econòmics dels grans multinacionals.

També s'obliden de tots els que dins de les pròpies fronteres dels EUA pateixen la brutalitat policial per ser llatins, negres o àrabs i que, en els últims anys, han acabat en múltiples assassinats a mans de la policia. Per descomptat, s'obliden de la llibertat i els drets dels immigrants que creuen la frontera de Mèxic amb els EUA, exposant-se a innombrables perills per mirar de tenir l'oportunitat d'una vida millor. I per què parlar dels 45 milions de persones que segons les estadístiques viuen en la pobresa als EUA, fruit de les polítiques en benefici de les elits, de la manca d'una sanitat i una educació pública en condicions dignes, que han de sobreviure a base de treballs escombraries. La llibertat d'aquests tampoc no importa.

La moral podrida dels defensors del sistema

Aquesta és la moral podrida que caracteritza no només als líders polítics als EUA, és la mateixa moral de la dreta aquí, a l'Estat espanyol. Personatges com Cristina Cifuentes, que han permès circular a gust les bandes feixistes, amb les seves manifestacions racistes i homòfobes a Madrid, ara lamenta en les xarxes socials que ha passat a Orlando. És increïble que calgui recordar-li que a la ciutat on ella viu, en la qual ha estat delegada del govern fins fa ben poc, i la Comunitat presideix, les agressions homòfobes a mans d'elements neonazis estan a l'ordre del dia.

Des del Sindicat d'Estudiants volem denunciar l'actitud hipòcrita de tots aquells que amb les seves actuacions criminals provoquen l'opressió de milions de persones a tot el món. No només això, sinó que les seves polítiques criminals alimenten l'odi i el fanatisme que després patim els de sempre, els joves i els treballadors. Avui a Orlando, ahir a Brussel·les, París, Madrid, també en els barris pobres de Ferguson. Avui més que mai veiem com l'única forma d'alliberar-nos de qualsevol tipus d'opressió, i el mitjà per defensar la llibertat veritable i genuïna, és la lluita de la classe treballadora i la joventut per acabar amb el sistema capitalista. Només combatent conscientment contra tots aquells que ens condemnen a la pobresa, a la precarietat, a la manca de llibertats i drets democràtics, en definitiva només rebel·lant-nos contra qui no tenen més moral que la del color dels seus bitllets, podrem aspirar a viure en una societat justa, democràtica, socialista, en què cap tipus d'opressió trepitgi la dignitat i la vida de les persones.