La situació de l’empresa Panrico, 4.000 treballadors, amb fàbriques a Valladolid, Madrid, Puente Genil i Saragossa, a més de Santa Perpètua, ha anat com més va pitjor. Primer la família Costafreda se la va vendre per una bona quantitat de diners a un fons de capital risc, Apax, i des del juny, l’únic accionista de Panrico és un altre fons de capital risc, Oaktree, dels EUA, que ha posat al capdavant d ela direcció a Carlos Gila, un “expert en reestructuracions”, un superdirectiu amb super-retribucions i amb un historial a empreses com la Seda i Azucarera Ebro.

És aquesta direcció la que ha presentat un ERO pel qual pretén desfer-se de la meitat de la plantilla (1.914 acomiadaments) i rebaixar els sous entre un 35% i un 45% de mitjana als assalariats i un 20% als autònoms. I en aquesta guerra de nervis amb què la direcció vol aclaparar els treballadors de Panrico, davant l’anunci de vaga, l’empresa va presentar preconcurs d’acreedors. Els treballadors han deixat de cobrar la nòmina del setembre, i el preacord assolit el dijous passat pel comitè intercentres, pel qual l’empresa es comprometia a pagar a terminis els salaris, va ser rebutjat per l’assemblea de treballadors del dissabte a Santa Perpètua. La plantilla exigeix el pagament de les nòmines i planta cara a les maniobres de la direcció de l’empresa. Ni l’ERO està justificat, ni els comptes ni la gestió comercial són clars. La gestió de Panrico dóna més la impressió d’un saqueig que d’un “intent de reflotar” la marca.

 

La vaga indefinida a Panrico s’ha d’estendre a totes les fàbriques, en contra de l’ERO i dels acomiadaments, no només pels salaris pendents. La planta de Paracuellos (Madrid) ha rebutjat també el preacord i ha anunciat que se suma a la vaga. Saragossa té previst una assemblea el dimarts vinent, que per descomptat s’hauria d’avançar. Ara és el moment de lluitar, pels llocs de treball i pels salaris! Cal seguir el camí emprès pels treballadors de Santa Perpètua! CCOO, UGT, CGT, han de convocar manifestacions de suport als treballadors de Panrico, ajudar perquè s’estengui la vaga i fer tot el possible perquè la direcció retiri l’ERO. Un altre objectiu de la lluita hauria de ser pressionar el govern de la Generalitat i el govern estatal perquè intervinguin en contra dels plans de destrucció de l’empresa per part del grup inversor.