Des que el PP va arribar al Govern els joves i els treballadors hem viscut un autèntic malson, patint retallades salvatges a les nostres condicions de vida i atacs constants als nostres drets democràtics. Un bon exemple de la política neofranquista del PP és la negació constant dels drets democràtics de Catalunya, tal com hem vist durant aquestes darreres setmanes, prèvies a la celebració de la Diada, amb la seva actitud histèrica en contra del dret de decidir.

Aquest ADN franquista del PP es va veure ben clarament a les declaracions del Ministre Wert plantejant “espanyolitzar els alumnes catalans”. A les retallades salvatges del govern del PP s’afegeix el seu intent de fer retrocedir l’educació, no només pel que fa a recursos, sinó ideològicament, a èpoques que crèiem ja passades, donant més poder a la reaccionària jerarquia catòlica o mirant de reintroduir l’espanyolisme ranci d’”una, grande y libre” a les escoles. No ho permetrem! Hem de derrotar el PP, les seves retallades i els seus intents de negar els drets democràtics, incloent el dret d’autodeterminació!

Però la lluita pel dret d’autodeterminació, pel dret de decidir, és també la lluita per una educació pública, gratuïta i de qualitat, per una sanitat per a tots, o per un lloc de treball estable amb salaris dignes.

El govern de CiU, com el del PP, és un govern que només defensa als rics a costa d’atacar els drets de la immensa majoria i, per tant, la defensa de l’educació o la sanitat pública, d’un lloc de treball estable amb salaris dignes o dels serveis públics, mai vindrà de la mà de CiU.

I tampoc el dret d’autodeterminació! Com s’ha vist aquests últims dies previs a la Diada, CiU manté una actitud cínica, covarda i completament submisa al poder estatal, amb declaracions constants de dirigents del Govern plantejant que acataran la decisió del TC, és a dir, que no faran la consulta si no s’ajusta a la legalitat. Una legalitat i un Tribunal Constitucional, hereus del franquisme, a la mesura del PP, i que òbviament es pronunciarà en contra de la consulta. CiU ho sap, i en canvi, no dubta a jugar, sense cap vergonya, amb els sentiments democràtics del poble català per afavorir els seus interessos de classe. Per això no han deixat d’aplicar noves retallades. A educació, 1076 milions d’euros menys des de l’any 2010, un 20,6%, reduint la despesa per alumne més d’un 27%.

Encara que CiU s’hagi oposat demagògicament a la llei Wert, el cert és que coincideix plenament amb el PP, amb els atacs i les retallades que aquesta representarà per a l’educació pública. Únicament ha plantejat la seva oposició pel que fa a la qüestió lingüística, però la defensa de l’ensenyament i l’ús del català va lligada a la defensa de la qualitat de l’educació pública, amb recursos i inversió suficient. Amb les retallades amb què CiU ha estat pionera, s’ataca el dret a aprendre en català en bones condicions i amb garanties dins de l’escola pública. Això és el que li importen a CiU els drets o la llengua catalana!

Per acabar, amb la llei Wert i les retallades en educació, tant del PP com de CiU, des del Sindicat d’Estudiants ja hem plantejat una nova vaga general estudiantil de tres dies per al 21, 22 i 23 d’octubre. Per defensar l’educació en català, pública, gratuïta i de qualitat! Per fer fora tant a Wert com a Rigau!

Des del Sindicat d’Estudiants creiem que no podem separar la lluita pels drets nacionals, i l’exercici del dret d’autodeterminació, de la lluita per transformar la societat i acabar amb aquest sistema corrupte i podrit que és el capitalisme. Per a això ens trobem ara davant d’una oportunitat històrica. El sorgiment amb força de noves formacions com Podem o Guanyem Barcelona, i el creixement d’altres organitzacions d’esquerres, com EUiA o les CUP, ha posat sobre la taula la possibilitat real que aquesta transformació es pugui fer real mitjançant la conformació d’un Front d’Esquerres.

Per a això hem de derrotar la dreta, tant la catalana com l’espanyola, així com a la seva crossa, la socialdemocràcia, a les urnes i al carrer, i lluitar per una Generalitat d’esquerres amb un programa realment d’esquerres, que porti a la pràctica genuïnament el dret d’autodeterminació vinculat a un programa de transformació socialista de la societat.