El dimecres 29 de juliol el Departament de Treball del govern tripartit va acceptar el ERE de 698 acomiadaments a la factoria de Nissan a Barcelona. Durant els dies previs l’empresa la trucar per telèfon a alguns treballadors per a notificar-los l’acomiadament. Finalment el dijous 30 de juliol, un dia abans de les tres setmanes de vacances d’estiu, centenars de treballadors no van poder entrar a treballar perquè l’empresa havia bloquejat les targetes d’accès a la factoria. Aquesta va ser la forma de l’empresa de notificar els acomiadaments! Centenars de treballadors es van concentrar a la porta de la planta de Zona Franca en senyal de protesta.

Igual que en altres empreses com SEAT o Pirelli (Manresa), amb els acomiadaments pretenen en primer lloc retallar la plantilla, però també busquen atemorir als treballadors que queden a l’empresa.El comité d’empresa ha manifestat la seva disconformitat amb aquest ERE a Nissan, i ha estat convocant concentraciones durant les últimes setmanes contra els acomiadaments. Això era necessari però clarament insuficient. És necessari entendre perquè l’empresa finalment ha aconseguit destruir els llocs de treball que va planificar a inici de curs, a través de baixes “voluntaries” i acomiadaments.

La multinacional va presentar un atac directe i frontal contra la plantilla amb un ERE de 1680 acomiadaments a l’octubre de 2008. Producte de la lluita dels treballadors durant dos mesos, l’empresa va retirar l’ERE d’acomiadaments. Però com vam explicar en el mes de desembre, l’acceptació i firma del ERE temporal per part dels dirigents sindicals, presentant-lo com una forma d’evitar els acomiadaments i desviant l’eix de la lluita en defensa dels llocs de treball del carrer a únicament les negociaciones amb l’empresa, va ser un greu error. També va ser un error acceptar la lògica de l’empresa en quant a l’excedent de plantilla.En realitat, els ERE temporals no sòn una forma d’evitar els acomiadaments, sino que preparen les condicions per aplicar-los.

És necessari unificar la lluita contra els acomiadaments a Nissan amb la lluita a Roca, i amb la resta d’empreses amb EREs. Això és el que haurien de fer els dirigents sindicals de CCOO i UGT, per frenar l’ofensiva de la patronal, que durant els últims mesos ha destruit centenars de milers de llocs de treball.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01