El dimarts 23 de desembre més de mil treballadors de Transports de Barcelona (autobusos) van participar a l’assemblea que es va dur a terme al vestíbul de la Universitat de Barcelona, ocupada pels estudiants en contra de Bolonya. L’aturada de 6 hores en el mateix dia va tenir un seguiment massiu, fet amb el que la plantilla mostrava el seu rebuig al retall del servei d’autobusos que la direcció de TMB està aplicant des del setembre passat. Malgrat que TMB i l’Ajuntament de Barcelona neguen que hi hagi aquesta reducció, aquesta és una realitat inqüestionable. Les hores de circulació s’han reduït entre un 5 i un 6%, essent el retall superior els dissabtes. En el cas de la cotxera d’Horta, les hores de circulació els dissabte han disminuït un 9,19%. Tot això repercuteix en un pitjor servei, amb un augment dels temps d’espera, autobusos més plens i, de mantenir-se aquesta situació, la pèrdua d’usuaris. Tot un contrasentit per a un Ajuntament que s’omple la boca cada dos per tres del tant que “potencia” el transport públic a la ciutat. 

 

A l’assemblea es va rebutjar de forma unànime la proposta de conveni que va presentar la direcció de TMB, que preveia una vigència de 5 anys (del 2009 al 2013), l’IPC previst per als tres primers anys i l’IPC real per als dos últims, i que mirava d’escamotejar els temps de descans fixats per llei ficant en aquest concepte els temps d’espera als terminals. 

 

Per contra, la proposta que es va aprovar a mà alçada per tots els treballadors que participaven a l’assemblea, elaborada pel comitè de conveni (integrat pels delegats de CGT i ACTUB) planteja un increment del 6%, essent aquest més elevat per a les categories més baixes (administratius, manteniment, gravadors de dades…), 2 dies de descans setmanals, 30 minuts de descans per als conductors, 20 minuts per a la resta de treballadors, i la recuperació de treballs externalitzats com neteja, repostatge, manteniment…, entre d’altres punts. 

 

Un altre dels temes que es va tractar a l’assemblea va ser el de la repressió sindical. La direcció de TMB ha llençat un atac contra dos dels principals dirigents de la lluita pels dos dies de descans setmanal,  Saturnino Mercader, president del comitè d’empresa, i Josep Garganté, portaveu del comitè de descansos, els dos delegats de CGT. Des del comitè de conveni van denunciar un cas d’abús de poder flagrant. Uns comandaments van provocar a un conductor “per afegir-li més dades a l’expedient que ja se li farà d’entrada”. La conversa entre aquests tres comandaments va quedar gravada i tot el “pastís”, és a dir, les maneres de fer de la direcció de l’empresa a través de comandaments com aquests, va quedar al descobert. El reguitzell de sancions que l’empresa ha obert a conductors i treballadors per qüestions nímies com enganxar un adhesiu a un cotxe, o per pujar una bicicleta a l’autobús, com és el cas de la provocació denunciada públicament, i que li va costar al conductor una sanció de 15 dies de suspensió d’ocupació i sou, mostra ben a les clares una política de guerra de nervis per part de la direcció de TMB. Aquesta política d’assetjament i repressió ha fet un salt quan, per comptes d’investigar els fets denunciats, ha obert un procés penal contra els dos dirigents del comitè d’empresa, a més a més de pretendre sancionar-los amb 4 mesos de suspensió d’ocupació i sou. 

 

Malgrat que l’atenció i els esforços es centraran en el període pròxim en la negociació del conveni, no es pot deixar de costat de cap manera la resposta a aquest atac. Aquest és un atac seriós, que pretén escapçar al comitè de conveni. Un atac a un és un atac a tots. I encara més quan aquest va dirigit als principals dirigents de la lluita pels dos dies de descans setmanal. Des de Militant fem una crida a participar en la campanya d’enviament de resolucions de suport a Mercader i Garganté i de protesta per la repressió sindical portada a terme per la direcció de TMB amb el beneplàcit de l’Ajuntament.  

 

Entrevista a Mondragón, del Comitè de Conveni per ACTUB Després de 18 dies de vaga i uns quants mesos de lluita, vau aconseguir els dos dies de descans setmanal. Ara l’actitud de l’empresa, amb les sancions, la plataforma de conveni que ha presentat, com la qualificaries? 

Nosaltres la qualificaríem com que l’empresa està jugant amb foc. Està retardant, perquè com tu bé has dit, els dos dies de descans es van guanyar a l’última lluita, però a dia d’avui no els estem gaudint. Han passat quatre mesos de negociació per aquests 25 minuts i on “dijo digo, ahora dice Diego”. Està intentant fer un embolic del tema. Després hem estat dos mesos més per aclarir el tema de la reducció de servei i els xicots de contractació d’estiu, que no van ser cridats en el seu temps i encara estan a la borsa d’estiu. I fem pública la denúncia de la reducció del servei. L’empresa ha tret 58 cotxes dels que teníem a la flota. De mitjana és una espera de 4 minuts més, sempre que no falti un cotxe, perquè aleshores és més. L’Ajuntament està fent dels autobusos el transport pobre de la ciutat, quan sempre ha estat un dels estendards dels transport públic a Barcelona. 

 

L’assemblea ha anat molt bé, amb molta assistència, l’aturada també, amb un seguiment total. Respecte de les sancions, què es farà? 

Volem que el dia del judici hi hagi una presència nombrosa de treballadors, perquè es vegi la indignació que hi ha a la plantilla amb la manera de fer de l’empresa… Això a més a més d’altres possibles mobilitzacions que s’aniran concretant. 

 

Des de Militant plantegem la necessitat immediata de fer confluir les lluites i convocar ja una vaga general de 24 hores. Quina opinió tens respecte d’això? 

Des de la plataforma de conveni de TMB donarem un suport massiu a totes les empreses, a tots els col·lectius, a totes les entitats que estiguin per frenar els acomiadaments, els expedients, els retalls salarials… Hem d’unificar les lluites per poder desbancar als polítics que en realitat busquen els seus propis interessos i no els de la ciutadania en sí. 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01