Cal ocupar tots els centres de treball i estendre la lluita per guanyar aquesta batalla

Comunicat conjunt d'Esquerra Revolucionària, el Sindicat d'Estudiants i Sindicalistes d'Esquerra

Tot el suport de la classe obrera per aconseguir la victòria dels nostres companys i companyes de Nissan!

Aquest 28 de maig la multinacional Nissan comunicava oficialment al Govern central el tancament de les seves factories de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. Després d'obtenir beneficis durant dècades explotant i retallant drets als treballadors, després omplir-se les butxaques aprofitant-se d’una infinitat de subvencions i ajudes públiques, aquests paràsits mostren el seu menyspreu pels treballadors i les seves famílies fent fora més de 3.000 empleats i provocant la destrucció de més de 20.000 llocs de treball indirectes.

Immediatament els treballadors han pres els carrers en diversos punts de Barcelona paralitzant el trànsit, respectant els protocols de seguretat per la pandèmia, però mostrant la seva indignació i disposició a lluitar fins al final per impedir el tancament i defensar els llocs de treball. Aquesta mobilització ha despertat una onada de solidaritat entre el conjunt de la classe treballadora de Catalunya i de la resta de l'Estat.

Reflectint el gran suport a la lluita i la indignació existent, la CUP i fins i tot diputats com Gabriel Rufián (ERC) i Iñigo Errejón (Mas País) s'han declarat a favor que l'empresa sigui nacionalitzada per mantenir la producció i salvar els llocs de treball.

Per la seva banda, el vicepresident Pablo Iglesias, després d'afirmar inicialment que "les nacionalitzacions són perfectament possibles segons la Constitució", feia una referència posterior completament inacceptable a "no caure en el parany de pensar que les nacionalitzacions són d'esquerra". Lamentablement Pablo Iglesias sembla que canvia de parer en funció de la pressió que rep de la patronal, i aquí del que es tracta és precisament del contrari. Iglesias ha de rectificar urgentment i entendre que el Govern de coalició ha de prendre cartes en l'assumpte i defensar els llocs de treball. La nacionalització sota control obrer és l'única solució.

La lluita de Nissan ha d'esdevenir un punt de referència per a tota la classe obrera. Aconseguir la nacionalització de Nissan i salvar tots els llocs de treball és perfectament possible si els sindicats amb presència a l'empresa, i especialment CCOO, UGT i CGT, ho defensen i orienten la lluita en aquest sentit. El mateix es pot dir del conflicte obert a Alcoa, que segueix el mateix patró de les multinacionals que s'han omplert les butxaques amb les subvencions de l'Estat, i amb concessions laborals i salarials constants, però que ara abandonen a les seves plantilles sense cap mirament.

Ocupar els centres de treball i estendre la lluita

Els dirigents de CCOO, UGT i CGT s'han de basar en la força de la plantilla, que és molta, en els treballadors de totes les empreses auxiliars, i en la població de Barcelona i de totes les localitats implicades, per plantejar un pla de lluita contundent tal com requereix la situació.

Un pla de lluita que ha de passar per mesures serioses i a l'altura de l'agressió patronal:

1. Ocupació de totes les factories de Nissan per evitar que l'empresa pugui treure la maquinària i desbaratar la producció. Establir comitès de control obrer en totes les factories elegits per assemblees de treballadors. Fer una crida també als treballadors de totes les empreses auxiliars a la vaga indefinida i l'ocupació de totes elles.

2. Convocar un pla de manifestacions massives en totes les localitats afectades, cridant a participar a tota la població i especialment al jovent.
3. Per la importància de la factoria catalana de Nissan, organitzar la vaga general a tota la província de Barcelona, i utilitzar aquesta jornada de vaga per estendre-la a la resta de localitats on Nissan té factories.

4. Coincidint amb la vaga a Barcelona, que els grans sindicats cridin a una aturada general de 24 hores a tot el sector de l'automoció de l'Estat espanyol, i a aturades de solidaritat a totes les empreses del metall i drassanes, i ports.

5. Exigir al Govern PSOE-UP i la Generalitat la nacionalització immediata de Nissan sota control dels treballadors i un pla d'inversions que recuperi la producció i mantingui la totalitat dels llocs de treball.

Durant la pandèmia, els treballadors de Nissan van produir respiradors per a les UCI, demostrant que la capacitat industrial d'empreses com Nissan és vital per al conjunt de la societat i no pot ser destruïda. A més, les actuals factories de Nissan posseeixen tecnologia i mà d'obra qualificada per a produir vehicles elèctrics tant per a l'ús individual com per impulsar un transport col·lectiu ecològicament més sostenible i eficient, maquinària per a la producció agrícola i cobrir moltes necessitats socials.

Avui és més possible que en qualsevol altre moment al llarg de les últimes dècades aixecar una marea social de suport a la nacionalització de Nissan i generar la pressió suficient per obligar al Govern central i la Generalitat a aplicar aquesta mesura i salvar els milers de llocs de treball amenaçats pel tancament de Nissan.

Si els dirigents de CCOO i UGT es neguen a defensar la nacionalització i dur a terme el pla d'extensió de la lluita que es necessita per a aconseguir-la, els dirigents de CGT han de plantejar aquesta pla de mobilització al conjunt de la plantilla de manera clara i decidida. Que es voti i es decideixi. El que ens juguem és el present i el futur.

No hi ha ni un minut a perdre. Tots els diners públics i les inversions que el Govern central i la Generalitat estan oferint a Nissan s'ha de destinar a nacionalitzar-la sense indemnització i reactivar l'empresa sota control dels treballadors. Ells sí que velaran perquè cada euro per invertir vagi a produir, no com ha fet la multinacional durant els últims 15 anys, portant-se milions en subvencions i ajudes mentre incomplia tots els seus compromisos i reduïa la producció al 20% de la capacitat productiva.

El govern PSOE-UP ha de complir amb els treballadora: nacionalització immediata de Nissan sota control obrer!

Ocupació de totes les factories i extensió de la vaga a Renault i les empreses auxiliars i dependents de Nissan!

CCOO, UGT i CGT han de convocar vaga a Barcelona i a tot el sector de l'automòbil de l'Estat!

Tota la solidaritat amb els treballadors de Nissan! La vostra lluita és la nostra lluita.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01