L'empresa, condemnada per modificar les condicions laborals per raons de "competitivitat"

Els treballadors de Comsa Service (EMTE) a Tarragona, després de dos anys de lluita contra la multinacional, hem obtingut una contundent victòria. Al Juny de 2015 l'empresa anunciava retallades en les nostres condicions laborals i salarials al·legant que no era competitiva, tot i no tenir pèrdues. Parlem d'una gran multinacional que fa lucratius negocis a tot el món, una part d'ells gràcies a nombroses concessions públiques, com passa a Catalunya i l'Estat espanyol, i que entre altres coses s'ha vist esquitxada per escàndols de corrupció com el famós cas Pujol.

Aquest mes de Gener es dictava sentència per part del Jutjat del Social nº 27 de Barcelona, donant-nos la raó als treballadors, i assenyalant que l'empresa no podia fer aquestes "modificacions" (retallades) de les nostres condicions laborals en no existir si més no una situació de pèrdues econòmiques. Tal com indica la sentència, aquesta mesura respon "a una simple conveniència organitzativa empresarial de modificar determinades condicions de treball econòmiques establertes en el Pacte de Millora vigent d'aquest centre per reduir els seus costos de personal per tal de fer-lo més competitiu", i no a "criteris objectius, estrictes i raonables". Volien rebaixar els "costos laborals" per ser "més competitius", és a dir, seguir acumulant beneficis sense fi a costa de la nostra misèria!

D'altra banda, l'empresa també ha estat condemnada, en un altre procediment, per vulnerar el dret a vaga dels treballadors, sent obligada a pagar els salaris corresponents per aquestes jornades de vaga i les cotitzacions, així com a reconèixer els drets adquirits corresponents. Un altre cop contundent fruit de la lluita i la perseverança dels treballadors.

La lluita serveix, la lluita continua!

Des del primer moment els treballadors no ens vam resignar, no vam acceptar aquestes retallades, i vam sortir a lluitar: impulsant primer una vaga d'una setmana, i posteriorment noves vagues i mobilitzacions. Vam difondre la nostra lluita per tota la província de Tarragona, aconseguint la solidaritat de treballadors i veïns, vam fer repartiments en mercats, vam acudir a mítings electorals aconseguint el suport de càrrecs públics de la CUP i Podem, vam protestar davant la Inspecció de Treball i vam fer tot el possible per donar a conèixer la nostra lluita. També vam entrar en contacte amb altres empreses en la mateixa situació, impulsant una coordinadora d'empreses en lluita de cara a unir les nostres forces contra els constants atacs que patim per part de la patronal. Tot això ha estat essencial per aconseguir la victòria que avui podem celebrar.

Ara la lluita continua. L'empresa segueix sense complir el Pacte de Millora (conveni) respecte a les noves contractacions, generant una doble escala salarial amb la qual busca dividir i enfrontar als treballadors de cara, com sempre, a treure el màxim benefici. La pròpia Inspecció de Treball -davant les nostres reiterades denúncies- ja va confirmar per escrit l'incompliment, i des del comitè vam estudiar accions de cara a acabar amb aquesta situació i que s'apliqui a tots els nous companys les mateixes condicions que tenim els veterans: Mateix treball, mateixes condicions!

Aquesta victòria marca el camí a seguir. No cedir davant les pressions i xantatges de la patronal, i no acceptar la política del mal menor! Si ens haguéssim conformat amb les explicacions de l'empresa, tal com moltes vegades plantegen les direccions sindicals, assumint que l'empresa no era "competitiva" i que no es podia fer, mai haguéssim aconseguit res. Ha estat una victòria per a tots els treballadors de Comsa Service (EMTE), ¡per a tots!, així com per al conjunt de la classe obrera. Ara cal continuar la lluita, i seguir guanyant els nostres drets.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01