Comunicat del Sindicat d’Estudiants enfront la prohibició de la manifestació d'avui a Barcelona en defensa dels drets de la joventut


El Departament d’Interior de la Generalitat, la Junta Electoral de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han comès un greu atropellament contra els drets democràtics.


  Per a avui, dia 26 d'octubre, està convocada una jornada de lluita estudiantil arreu de l'Estat. Es celebraran desenes de manifestacions d'estudiantes per a protestar pels cada cop més greus problemes que estan afectant als joves: deteriorament de l'educació pública, encariment exorbitant del preu de l'habitatge, precarietat laboral i un futur cada vegada més incert.

  Increïblement, 3 dies abans de la convocatòria, aquest dilluns, vam rebre del Departament d’Interior de la Generalitat una comunicació en la qual es prohibia la manifestació del Sindicat d’Estudiants al·legant una decisió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona per la qual “no es pot autoritzar la concentració de protesta per considerar que la mateixa pugui tenir contingut electoral”.

  En un judici celebrat ahir, davant el recurs presentat pel Sindicat d’Estudiants, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha sancionat la prohibició de la manifestació al·legant que la convocatòria del S.E. és “un acte de campanya” perquè en reivindicar un ensenyament públic de qualitat està tocant un tema que és “una de les diferències essencials entre les principals opcions polítiques”. La prohibició definitiva de la manifestació, sense recurs possible, es comunica al Sindicat d’Estudiants 18 hores abans de l'inici de la manifestació.

  Estem davant un veritable escàndol polític. L'argumentació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no solament és un atac frontal als drets democràtics dels estudiants de Barcelona sinó que asseu un precedent gravísim contra els drets democràtics dels joves i dels treballadors de tot l'Estat. Qualsevol reivindicació social, sigui mitjançant manifestació, mitjançant reunió, mitjançant expressió en els mitjans de comunicació podria ser considerada com “acte de campanya” i prohibit si tracta temes relacionats amb el programa dels partits. Avui prohibeixen la nostra manifestació. Qui serà el pròxim? Tota reivindicació social és en el fons política perquè exigir més ocupació, menys precarietat, més inversió en l’educació implica també la lluita contra les injustícies del capitalisme i la política de qui defensa aquest sistema.

  La dreta, durant els més de 20 anys que CIU va estar en el govern de la Generalitat, es va caracteritzar per la seva actitud tremendament repressiva i antidemocràtica enfront les reivindicacions socials. El mateix podem dir dels 8 anys de govern del PP en el govern central.

  Però el més lamentable és que ara es prohibeixin manifestacions sota un govern de partits de l'esquerra, que estan en el govern pel vot de milers de joves que ara es veuen privats d'expressar les seves inquietuds i reivindicacions socials per considerar que es tracta “d'un acte de campanya” que entra en col·lisió amb “el pluralisme polític”.

  Aquesta decisió no té precedents. Fins i tot sota el ultradretà govern d'Aznar el Sindicat d’Estudiants va convocar manifestacions – el 4 i el 12 de març de 2004-- en període de campanya electoral, a Barcelona i a centenars de ciutats i pobles de Catalunya i de tot l'Estat sense que ningú tingués la ocurrència de prohibir-les.
 
  Avui, mentre es prohibeix la manifestació de Barcelona, a la mateixa hora, pels mateixos motius i per la mateixa organització, s'estan celebrant manifestacions a Girona, Tarragona i altres localitats de Catalunya sense que hagin estat objecte de cap prohibició.

  La prohibició de la manifestació a Barcelona reflecteix diverses coses. En primer lloc la por a la lluita de la joventut que tenen els poderosos i tots aquells que no tenen altre programa més que gestionar el podrit sistema capitalista. Temen que la mobilització de la joventut posi en evidència els privilegis d'uns i la falta d'alternativa d'uns altres. Per això estaven tan alarmats davant la mobilització per un habitatge digne, que finalment es va suspendre, fa tot just unes setmanes. Temen les mobilitzacions organitzades, temen les expressions conscients de la joventut. Això explica la intensa campanya de criminalització de la joventut en l'últim període, especialment intensa a Barcelona.

  En segon lloc aquesta prohibició revela la farsa de la democràcia burgesa, la democràcia dels rics. Les boniques paraules sobre la llibertat d'expressió, reunió i manifestació escrites en la Constitució i en l’Estatut queden ràpidament en paper mullat quan els interessos d'una minoria són posats en dubte i sempre hi ha una “llei”, molt menys coneguda, que legalitza qualsevol atropellament als drets democràtics. On està la “festa de la democràcia” en aquesta campanya electoral?


No caure en provocacions


  Ens imposen no celebrar la manifestació. Ens veiem obligats, per sorpresa, a acatar aquesta decisió atès que l'alternativa és una brutal repressió policial i legal. No caurem en cap provocació ni hem de subministrar cap excusa perquè la policia carregui contra els estudiants. No volem que hi hagi cap tipus d'incident que serveixi de “prova” de la “violència” dels joves. Això és el que ells volen. Creen totes les condicions per a dificultar una manifestació pacífica i després acusen a la joventut. És una vella tàctica. No celebrarem la manifestació, però s'equivoquen si creuen que aquest atropellament quedarà políticament impune.

  Des de ja el Sindicat d’Estudiants hem de llançar en tots els instituts, facultats, fàbriques, barris i localitats de tot l'Estat una campanya en defensa dels drets democràtics de la joventut i exigint responsabilitats polítiques i legals davant aquest atropellament sense precedents.

  L'única alternativa és la lluita i l'organització. Si ens ataquen hem de respondre amb més organització i més massivitat en la lluita. Per tot això convoquem a tots els estudiants de Barcelona a una reunió el dissabte 28 d'octubre, en el nostre local de Barcelona, a les 10’30 hores del matí, per a valorar el dia d'avui a Barcelona, a Catalunya i en la resta de l'Estat i emprendre una campanya pels drets socials i democràtics de la joventut.

  Escoltaran la nostra veu. Si volien callar-nos la boca, aconseguiran tot el contrari.

Ara més que mai: Organitza't i lluita!

Vine a la reunió del Sindicat d’Estudiants!


Dissabte, 28 d'octubre, 10:30h.c/ Reina Amàlia, 6, baixos 08001-BarcelonaMETRO Paral·lel o Sant AntoniTel. 93 3248325.
A la assemblea discutirem de:1 . Balanç de la jornada de lluita del 26 d'octubre i campanya contra la repressió2 . XIII Congrés estatal del Sindicat d’Estudiants, que es celebrarà a Madrid els dies 10, 11 i 12 de novembre de 2006.