La classe treballadora està amb el cor encongit esperant l'arribada del proper rebut de la llum. Les informacions que en el mercat majorista, controlat pels grans monopolis elèctrics, el preu s'ha incrementat en el que portem de juny un 60 per cent, fa esperar el pitjor. I tot amb el beneplàcit d'aquest Govern que cedeix i s'humilia davant les elèctriques, igual que ho fa davant els bancs i l'IBEX 35.

No hi ha cap excusa. Que ministres que es consideren comunistes acceptin aquest saqueig a les nostres butxaques, mentre l'atur es dispara i els salaris s'enfonsen, prova fins on han arribat.

No només estan blanquejant el PSOE amb la seva complicitat, sinó que també, i lamentem molt dir això, s'agenollen davant els poderosos i renuncien a la mobilització als carrers per a frenar aquest atropellament. Aquest és el saldo de la participació d’Unides Podem en el consell de ministres.

Igualment cal subratllar l'actitud de CCOO i UGT, partícips necessaris d'aquesta situació. Amb la seva estratègia sorprenent de signar milers d'acomiadaments, cedir drets socials, i renunciar a la mobilització, la patronal es frega les mans i s’omple les butxaques.

La situació s'està tornant cada dia més insuportable. I tard o d'hora tot aquest descontentament esclatarà de manera virulenta a la cara d'aquest Govern.

No són polítiques d'esquerres. Són concessions després concessions que asfalten l'avanç de la dreta i l'extrema dreta.

Des d'Esquerra Revolucionària exigim la nacionalització immediata de les grans elèctriques sense indemnització, i un preu de la llum que sigui accessible per a la població treballadora i no la font d'enriquiment d'un grapat de plutòcrates.

Ja n'hi ha prou de governar per als rics!

Publiquem a continuació la nostra última declaració.

Ministre Garzón, ministra Díaz: Cal nacionalitzar ja les elèctriques i no humiliar-se davant d’elles!

"S'està fent un exercici de pedagogia per part de govern, de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i altres actors, però des del punt de vista d’Unides Podem ho tenim molt clar: cal complir l'acord de coalició". Amb aquestes patètiques paraules es posicionava el ministre de Consum, Alberto Garzón, davant la pujada escandalosa del preu de la factura de la llum anunciat pel ministeri de Transició Ecològica.

El rebut elèctric, gràcies a la política completament errada d'aquest Govern "progressista", s'encarirà fins a un 27% segons l'OCU i FACUA i afectarà milions de famílies treballadores. El coordinador d'Esquerra Unida i ministre de Consum, i la ministra de Treball amb carnet del PCE, s'empassen aquesta nova barbaritat sense ni un sol esment a la necessitat imperiosa de nacionalitzar les elèctriques.

Els acords cal complir-los... o no

Alberto Garzón i Yolanda Díaz diuen que a Unides Podem estan convençuts que els acords de govern amb el PSOE s'han de complir. Però la realitat és que la pujada bestial de la llum, igual que moltes altres promeses incomplertes -com regular els preus dels lloguers, la derogació de la llei Mordassa o de la contrareforma laboral- s'han imposat sense que UP oposi cap resistència.

En el Punt 3.2 de l'Acord de Coalició es recull "Aprovació del Pla Nacional integrat d'energia i clima, reforma del mercat elèctric i baixada de la factura". No obstant això, l'ordre ministerial que estableix la nova factura elèctrica fa tot el contrari al que assenyala l'acord.

L'ordre estableix nous trams horaris de consum. El de sempre vaja, una autèntica estafa de l'estampeta. La justificació de la ministra Teresa Ribera no pot ser més lamentable: adaptar la tarifa a les exigències europees i incentivar l'estalvi a través de canvis en les pautes de consum de les famílies. És a dir, que en lloc de tocar els beneficis de les grans elèctriques, que s'han fet d'or durant aquests últims anys, la població hem de posar la rentadora a partir de les dotze de la nit i no encendre la llum. ¿També hem de cuinar a aquestes hores, o desendollar la nevera? "Estalviar et serà més fàcil", s'atreveixen a dir-nos! Quins barruts.

Beneficis estratosfèrics per a les grans elèctriques

Mentre les famílies treballadores tornem a patir la pujada en les nostres factures -no cal oblidar que el desembre passat, en plena onada de fred, la llum va pujar un 30% -, les grans companyies elèctriques d'aquest país han obtingut uns beneficis rècord durant l’any de pandèmia.

Iberdrola ha guanyat 3.611 milions d'euros durant 2020, un 4,2% més que l'obtingut el 2019. Endesa tampoc es queda enrere, obtenint un benefici ordinari net de 2.132 milions, un 36% més que el 2019. Aquesta empresa preveu captar dels fons europeus 23.300 milions, tal com ha informat el seu conseller delegat.

Naturgy -la responsable del tall de subministrament elèctric a la Canyada Real- ha aconseguit el primer trimestre del 2021 uns guanys de 226 milions d'euros (un increment del 13,6% respecte al mateix període del l'any anterior). A més, aquesta empresa serà una de les grans beneficiàries dels 140.000 milions d'euros dels fons europeus per a energies renovables que arribaran de Brussel·les.

Els beneficis obscens que amassen aquestes multinacionals no són casuals, com tampoc que els empresaris de sector siguin tractats amb guant de seda per part de tots els governs. Les elèctriques s'han convertit en el retir daurat dels polítics del sistema. Tres presidents (Calvo Sotelo, Felipe González i Aznar), més de 20 ministres tant del PSOE com del PP i molts més secretaris d'Estat, han acabat en els consells d'administració de les grans elèctriques cobrant sous milionaris. Avui per tu, demà per mi.

No necessitem "pedagogia" progre sinó polítiques d'esquerres de veritat

Fa quatre anys, el 2017, Alberto Garzón escrivia al seu compte personal de Twitter: "Demà torna a pujar el preu de la llum. L'oligarquia ens fica la mà a la butxaca i el govern no actua. Cal nacionalitzar! ". Al gener de 2021, llegíem: "Onada de fred i un altre pic de pujada del preu de la llum. Hem demanat a la CNMC que investigui si hi ha hagut irregularitats en el mercat". Ahir ens deia que la "pedagogia" és una mesura necessària.

Com ha canviat el conte! No, Alberto Garzón. No n'hi ha prou amb dir que UP vol acabar amb "els beneficis que cauen del cel". Avalar la política del PSOE, de seguir regalant milers de milions d’euros a les empreses de l'IBEX-35 mentre l'escut social és una engruna lamentable, no té res de "comunista" ni és d'esquerres. Al contrari. Acceptar aquesta lògica et porta a la complicitat amb l’especulació de les multinacionals de l'electricitat, que es lucren amb la misèria de la classe treballadora i condemna moltes famílies a la pobresa energètica.

No es pot permetre aquesta situació. L'única solució possible és l'expropiació i nacionalització de les grans companyies elèctriques, posant-les sota control dels treballadors. Així es garantiria un servei bàsic imprescindible per al conjunt de la societat. Una actuació així comptaria amb el suport entusiasta de la majoria. Prou d'excuses, nacionalització ja!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01