Les crides a la unitat nacional i la col·laboració de classes: una política errònia que afavoreix la reacció

El dissabte 23 de maig l'elitista barri de Salamanca es va abarrotar de 6.000 cotxes —destacant els 4 per 4, berlines luxoses i descapotables— personalitzats amb banderes d'Espanya i variada simbologia feixista. Mostraven a la base social de la ultradreta en plena acció, cridant el seu menyspreu per la vida dels treballadors, clamant per la llibertat mentre clamaven ‘Viva Franco’, i escopien tot el seu odi de classe contra el Govern de coalició. Igual que en les cassolades en Núñez de Balboa i en totes les zones riques de moltes capitals, Vox i el Partit Popular mouen a les seves hosts en una ofensiva que no s’aturarà.

L'ocorregut no és més que una operació planificada al mil·límetre per Abascal i Casado per a prendre els carrers. Milers de pijos, rendistes i senyores de bé, han seguit la crida de Vox i el PP aconseguint protestes molt sonades. Fins i tot han enviat als seus “nois” —bandes de nazis identificats amb salutacions feixistes, banderes franquistes etc…— per a tractar d'estendre-les a zones obreres de la capital com Vallecas, Carabanchel, Moratalaz i localitats del sud de Madrid com Alcorcón. Han fracassat estrepitosament: els veïns i veïnes, i el jovent en primera línia, els han plantat cara aconseguint expulsar-los de les places. L'intent d'Abascal d'augmentar el seu suport en els barris populars i obrers s'ha saldat amb un fiasco: ni banderes d'Espanya als balcons, ni cassolades, repudi i hostilitat cap a la ultradreta.

Però no desisteixen. El dissabte 23 era la seva gran aposta amb la crida a omplir els carrers “d’Espanya”. Però la mobilització estatal, amb algunes desenes de milers en el millor dels casos, queda molt lluny de les seves aspiracions. Vol això dir que hem d'adoptar una actitud passiva, mirar cap a un altre costat, i esperar que aquesta ofensiva es desinfli per si sola, com plantegen veus i organitzacions de l'esquerra parlamentària? Rotundament no. L'ofensiva de la ultradreta no es pararà, tret que la mobilització contundent de la classe treballadora i el jovent la freni en sec.

Foto2
"Milers de fatxendes, rendistes i senyores de bé, han seguit la crida de Vox i el PP aconseguint protestes molt sonades"

Aprofitant la crisi econòmica i social del sistema que ells mateixos defensen aferrissadament, la reacció de dretes pretén recuperar La Moncloa per a arrasar amb els nostres drets democràtics i laborals. Enfrontar-la exigeix una política conseqüent en tots els terrenys. I és aquí on les manques del Govern central es mostren més evidents: el seu programa d'unitat nacional i col·laboració de classes és un obstacle per a aixecar una acció antifeixista massiva.

Creiem sincerament que és hora de rectificar, i sobretot, que Unides Podem deixi de blanquejar les polítiques procapitalistes del PSOE i d'advocar per la pau social. L'ocorregut amb l'acord frustrat sobre la derogació integral de la reforma laboral és un exemple clar del que diem.

Un partit patronal, embolicat en crits de “llibertat” i “Viva Franco”

És innegable que no només en l'Estat espanyol, també a escala internacional, les forces de l'extrema dreta han avançat posicions. L'explicació a aquest fenomen la trobem en les terribles conseqüències que la crisi capitalista ha provocat en aquests anys, i la incapacitat dels partits tradicionals del sistema (conservadors i socialdemòcrates) per a fer-li front.

Les polítiques de retallades salvatges dels serveis socials, la falta d'habitatge públic, el creixement exponencial de la desocupació, la precarietat i els baixos salaris, l'empobriment d'amplis sectors de les capes mitjanes són la nota dominant. Les bases materials de l'estabilitat del parlamentarisme burgès s'han afeblit, alimentant la polarització social i política i la deslegitimació de la democràcia burgesa i les seves institucions. Aquest és el terreny en el qual l'extrema dreta sembra la seva llavor.

A través de la demagògia populista, d'apel·lacions al nacionalisme i el patriotisme més ranci, al racisme i a l'odi als immigrants, les dones o els homosexuals, jugant amb la falta de certeses… tracten de rendibilitzar la ràbia i la impotència d'unes capes mitjanes que han perdut la seva estabilitat i prosperitat passada. En aquest escenari, l'absència d'una alternativa de classe i anticapitalista per part de les organitzacions tradicionals de l'esquerra política i sindical, que trenqui amb la lògica del sistema i traci un camí per a transformar la societat en línies socialistes, brinda a aquestes formacions un espai excepcional en el qual poder créixer.

En el cas de l'Estat espanyol, l'ascens de Vox s'ha nodrit de la violenta campanya del nacionalisme espanyolista contra el poble català i la seva lluita per la república. Una campanya que han encoratjat tots els partits que sostenen al règim del 78, des del PP i Cs, passant per un PSOE que va fer de la repressió i de les manifestacions conjuntes amb aquests reaccionaris una línia política. D'aquella pols, vénen aquests fangs.

Vox també avança gràcies a un aparell de l'Estat ple de feixistes, que no va ser depurat després de la caiguda de la dictadura, i que compta entre la seva judicatura i alta administració, en el seu exèrcit i policia amb actius importants que s'han convertit en l'espina dorsal del partit. Abascal ha proporcionat una bandera de lluita a molts sectors insatisfets amb la trajectòria del PP, al qual acusen d’incapaç per a fer front a l'esquerra. Plens d'odi contra els treballadors i el jovent per haver protagonitzat una rebel·lió social sense precedents, iniciada amb l'esclat del 15M en 2011, aquest greixum d'empresaris que exploten despietadament la força laboral a base de baixos salaris i precarietat —i que en el camp té la seva expressió en els terratinents i mitjans agricultors que esclavitzen als immigrants— disposa ara d'una confiança renovada.

Però no són més que pols social, dirigits i instrumentalitzats per la gran burgesia i la patronal. Donant un cop d'ull ràpid al bressol dels màxims dirigents de Vox les coses queden clares.

Foto3
"Abascal ha proporcionat una bandera de lluita a molts sectors insatisfets amb la trajectòria del PP, al qual acusen d’incapaç per a fer front a l'esquerra"

Ivan Espinosa de los Monteros, per exemple. Fill de Carlos Espinosa de los Monteros i Bernaldo de Quirós, IV Marquès de Valtierra i de María Eugenia de Simón i Vallarino. El seu pare va ser directiu a Ibèria, Inditex, Mercedes Benz o Acciona i president del Cercle d'Empresaris i del comissionat per a la Marca Espanya. Les credencials de la seva companya, Rocío Monasterio, no són menys brillants. La seva família era una de les grans propietàries de colònies sucreres a Cuba, on es van fer d'or gràcies al treball esclau i a la seva amistat amb les dictadures de Gerardo Machado i Fulgencio Batista. I què dir de Santiago Abascal! Nét de l'alcalde franquista d'Amurrio (Bizkaia) ha fet carrera i diners dels seus tripijocs amb els amics de la família. Des que el seu oncle li va nomenar com a assessor en el Govern d'Àlaba, no ha parat. La seva coneguda amistat amb Alfonso Alonso —ex alcalde popular de Vitòria— o Esperanza Aguirre, li van catapultar a càrrecs públics creats a mesura, pels quals va obtenir ingressos de 730.000 euros.

Són l'elit, els fills i néts dels grans terratinents, propietaris i col·laboradors de la dictadura franquista. Per això els seus intents per eixamplar la seva base social no han cristal·litzat. Si se sumen els seus escons i vots als del PP, són molts menys que els obtinguts en els anys gloriosos d’Aznar i Rajoy. Enfrontats per la força de la classe obrera mobilitzada, Vox i el PP serien escombrats sense contemplacions.

Desviar l'atenció de les seves responsabilitats

La crisi del coronavirus ha posat sobre la taula, de la forma més brutal, les conseqüències de dècades de retallades, privatitzacions i contrareformes. El desastre social ja existia, però ara aconsegueix unes dimensions extraordinàries que s'engrandiran encara més en el futur. Ha estat aquesta mateixa dreta que avui clama per la llibertat amb pals de golf, xofers i banderes d'Espanya, la màxima responsable que Madrid s'hagi convertit en la zona zero de la pandèmia i les cues de la fam.

La “rebel·lió Cayetana” de Núñez de Balboa pretén ocultar el paper del PP, Vox i també Cs en la catàstrofe. Durant dècades Madrid ha estat la comunitat on els seus experiments han arribat més lluny: la privatització dels serveis públics, i de forma destacada l'ensenyament i la sanitat, ha estat el seu vaixell almirall. Els habitants d'aquests barris de bé són els propietaris i accionistes de les empreses que s'estan lucrant amb la nostra salut, d'hospitals privats que han negat els seus recursos als malalts de COVID19, de residències de majors on s'ha viscut un autèntic genocidi, i de tot tipus de negocis que ocupen treballadors precaris amb baixos salaris i sense drets.

La seva ira esclata perquè ara les seves fonts de lucre no poden funcionar a ple rendiment, perquè els seus empleats demanen mesures per a la conciliació familiar i no poden treballar tantes hores com a aquests caps els agradaria, perquè els seus complexos hotelers estan buits de turistes, perquè les seves cadenes de restaurants, botigues, cinemes, discoteques, gimnasos i un llarg etcètera, es veuen afectats. El Govern central coarta la seva llibertat diuen, però no per a manifestar-se, això és clar. A ells i elles el coronavirus els hi queda lluny: assegurances en les seves luxoses residències sense donar un pal a l'aigua, no saben què és el transport públic massificat a les 8 del matí, tenen metges i serveis sanitaris d'elit al seu servei, disposen d'empleats i empleades que els asseguren alimentació, neteja i tots els subministraments que necessitin.

L'esclat de la crisi econòmica com a conseqüència de la pandèmia ha fet sonar les alarmes en els despatxos d'aquests “emprenedors”. No renunciaran a la seva sucosa quota de guanys i saben que el millor és continuar estrenyent les rosques a la classe treballadora. Per descomptat, tots els recursos públics han d'estar a la seva disposició ja que ells “aixequen el país i creen ocupació”. Els hi sembla poc els 100.000 milions d'euros que el Govern de coalició ha lliurat a l'IBEX, la banca i les empreses sense parpellejar; no es conformen que l'erari públic cobreixi els centenars de milers de ERTO perquè ells no posin ni un cèntim. I si es parla de derogar la reforma laboral treuen foc pels queixals. Les engrunes que ens estan donant als que sí que patim la crisi i la malaltia són un veritable afront. Ho volen tot.

El patriotisme, la Constitució i la “dreta raonable” no serveixen per a combatre la reacció

Quan l'ofensiva ha escalat fins a aquest punt, el Govern del PSOE-UP no ha deixat d'apel·lar a la “Unitat Nacional”. Res més lluny de la nostra intenció que fer una crítica sectària, però cal mirar als fets tal com són, no com ens agradaria que anessin. La posició del Govern afebleix la lluita contra la reacció, dóna confiança a l'extrema dreta i desarma ideològicament a la classe treballadora. No es basa en la lluita de classes sinó en la conciliació entre elles, a sostenir el règim del 78 i les seves institucions capitalistes. És urgent rectificar, i especialment és urgent que Unides Podem trenqui amb aquesta dinàmica de concessions i respongui a les aspiracions de la seva base social. En aquesta gran batalla de classes, si es pugen al carro de la socialdemocràcia tradicional per a blanquejar les seves polítiques pro-capitalistes, tard o d'hora pagaran una dura factura.

Des que van començar les protestes de la dreta no hem escoltat més que crides a la calma des del Govern central, o reprimendes als de les banderes perquè no són veritables “patriotes”. Recorda molt a la política de Santiago Carrillo en els anys setanta. La resposta dels veïns i veïnes dels barris obrers ha estat molt diferent: sortint als carrers han donat una veritable lliçó de com es combat a l'extrema dreta. Aquest és el camí, tret que es vulgui perdre tot.

La crida permanent a respondre “tots junts”, a batallar units en “aquesta guerra”, en definitiva, a exaltar la unitat entre classes —treballadors i empresaris—, i partits —siguin d'esquerra o dreta— és un complet error. Com combatrem als qui volen aixafar els nostres drets arribant a pactes amb ells? L'últim argument que hi ha una “dreta raonable”, per a justificar acords amb Ciutadans, van pel mateix camí: el camí al desastre.

Foto4
"La crida permanent a respondre 'tots junts', a batallar units en 'aquesta guerra', a exaltar la unitat entre classes —treballadors i empresaris—, i partits —siguin d'esquerra o dreta— és un complet error”

En els últims anys les institucions burgeses del 78, la monarquia, el parlament, les seves lleis i constitució, han demostrat en els fets la seva completa incapacitat per a donar una alternativa a les necessitats de la majoria de la població. Tot el contrari. Han estat utilitzades en la nostra contra per a destrossar drets socials i democràtics ja conquistats. Encara avui veiem que torturadors com ‘Billy el niño’ moren condecorats i emparats per aquest entramat. Però des del Govern, i des d’UP, se'ns planteja ara que aquesta mateixa Constitució i el Règim del 78 són les millors armes per a combatre a la reacció.

Com l'experiència ha demostrat, i tornarà a demostrar, això és un complet error: llançar sorra als ulls dels treballadors, aixecar obstacles per a l'avanç de la consciència, l'organització i la capacitat de mobilització de la classe obrera i el jovent, no és la manera de combatre la reacció. Lenin va dir en moltes ocasions que el tret distintiu de l'oportunisme i el reformisme és la col·laboració de classes.

No, ni amb la Constitució, ni amb la policia, ni amb la justícia burgesa, ni amb l'aparell de l'Estat plegat de franquistes i al servei de l'elit capitalista frenarem l'ofensiva contra els nostres drets. Lloant a empresaris com Amancio Ortega o celebrant la responsabilitat i patriotisme de la CEOE, mentre se cedeix a totes les seves demandes, l'única cosa que es fa és contribuir a que s'embraveixin més. Aquesta estratègia dels dirigents del PSOE, UP i de CCOO i UGT no serveix, i de mantenir-se asfaltarà el camí perquè la reacció es faci més forta i pugui recuperar el Govern estatal. La col·laboració de classes és un veritable càncer per a l'esquerra que només beneficia als que ens exploten i aixafen. Estem en una guerra sí, entre opressors i oprimits, i cal batallar amb claredat i decisió.

Frenar la reacció amb la mobilització contundent. Cap pacte amb la dreta i la patronal!

Acceptant les exigències de la patronal, rentant-los la cara i generant expectatives en què arribant a acords amb els nostres enemics declarats sortirem d'aquesta crisi… es col·loca una catifa vermella a la demagògia de l'extrema dreta que, aprofitant-se d'una ruïna social que es farà molt més visible en els pròxims mesos, sí que tindrà una oportunitat per a avançar. El que necessitem per a combatre a VOX, al PP i a la patronal és una alternativa política de classe, genuïnament socialista, que trenqui amb la lògica podrida d'aquest sistema i es recolzi en la immensa força dels treballadors i el jovent.

Volem un escut social, però de debò: que nacionalitzi la sanitat privada i les farmacèutiques, que contracti a desenes de milers de treballadors sanitaris per a defensar la salut de tots; que posi la riquesa que genera la classe obrera, que fa funcionar la societat, al servei de les necessitats de la gent, i això passa per nacionalitzar també la banca i els grans monopolis sota el control democràtic dels treballadors i les seves organitzacions. Aquesta és l'única manera d'acabar amb la desocupació massiva, garantint no només una renda mínima per a la població que està exclosa de tot, sinó un subsidi de desocupació de 1.200 euros que asseguri una vida digna a tots i totes.

Posant l'economia sota el control i la gestió democràtica de la classe obrera, acabaríem amb el negoci de l'habitatge i l'especulació, oferint un sostre digne i assequible sense desnonaments. Podríem fer realitat un ensenyament públic de qualitat, gratuït des d'infantil fins a la universitat, igualitari i inclusiu. Escombraríem la precarietat, la pobresa i la marginalitat. És a dir, amb una política que plantegés amb claredat la lluita pel socialisme, i no la gestió de les engrunes que cauen de les estovalles dels poderosos, que es fonamentés en la mobilització massiva i decidida dels milions de treballadors i joves als quals aquest sistema ens nega el pa i el sostre, podríem enfrontar la dreta i la patronal i podríem vèncer.

Foto6
"El que necessitem per a combatre a VOX, al PP i a la patronal és una alternativa política de classe, genuïnament socialista, que trenqui amb la lògica podrida d'aquest sistema"

En lloc de demanar calma i “responsabilitat”, de penjar tuits i comunicats per a “aplaudir més fort” a les 20h, els dirigents d’UP, dels grans sindicats, haurien de plantejar el programa que la situació exigeix i els mitjans per a aconseguir-lo.

Quina resposta trobarien si fessin una crida a la classe treballadora i al jovent amb aquesta política? Si proposessin la conformació de comitès antifeixistes i accions de masses per a frenar a Vox i al PP? Si denunciessin que aquests “espanyols de bé” que han destrossat la sanitat pública, que ens acomiaden, que es lucren a la nostra costa, es neguen a derogar la reforma laboral però que aquest Govern ho farà secundant-se en la mobilització? Què passaria si diguessin que no acordaran res amb aquests paràsits socials, i que no pararan fins a acabar amb les retallades i contrareformes?

Trobarien un suport i una resposta enorme i extraordinària. Demostrarien la força poderosa de la nostra classe. Posarien a la patronal contra l'espasa i la paret. Aconseguiríem victòries que ens omplirien de confiança, elevarien la nostra moral i farien retrocedir als nostres enemics. ¡Però això és una política de classe, autènticament socialista, anticapitalista! diran alguns des dels seus nous càrrecs en l'administració. Sí, no ho ocultem. Però és la política que es necessita en aquests moments, l'única que ofereix una alternativa davant la catàstrofe que ens amenaça.

El capitalisme no es pot reformar. Fins i tot les conquestes que aconseguim mitjançant la mobilització més dura tractaran d'arrabassar-nos-les a la mínima oportunitat: per això cal lluitar per enderrocar-lo per complet. Les seves institucions i les seves constitucions no ens valen en aquesta batalla.

Enfront de la devastació social que provoca aquest sistema i els seus defensors, necessitem una alternativa socialista que trenqui amb tota la misèria a la qual ens aboca aquesta crisi. Amb aquest arma sí que es venç al feixisme! Aquesta és l'estratègia que necessitem, la d'un front únic de tota l'esquerra política i sindical, amb un programa socialista i anticapitalista de debò trenqui amb la col·laboració de classes. Aquesta és la tasca que hem d'impulsar des de baix —desbordant a uns aparells que insisteixen a donar l'esquena a l'experiència passada i al futur— si volem tancar el pas a la dreta i la seva ofensiva. Aquesta és l'alternativa que defensem des d'Esquerra Revolucionària. Aquesta és l'alternativa que necessita la nostra classe.

Uneix-te a Esquerra Revolucionària!

Foto5
PUNXA AQUÍ per a llegir més sobre Esquerra Revolucionària i UNEIX-TE A NOSALTRES!

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01