Uneix-te a Esquerra Revolucionària!

Descarrega l'extra del Militant sobre revolucionari i anticapitalista

La lluita contra la destrucció mediambiental s'ha convertit en una qüestió de supervivència. L'últim informe de l'ONU sobre el Canvi Climàtic estima que "la humanitat té 12 anys per evitar un desastre catastròfic".

2019 serà l'any més càlid des de 1850 i en els propers cinc es preveuen temperatures rècord. Els oceans estan perdent oxigen i el nivell global del mar pujarà més de mig metre durant les pròximes vuit dècades, els boscos tropicals (com l'Amazònia) són massacrats amb incendis provocats per la indústria de la fusta i agropecuària, i el desglaç a l'Àrtic o Groenlàndia avança imparable.

Sota el capitalisme no hi ha sortida

Com és possible que en un moment en què els avenços científics permetrien frenar el canvi climàtic i garantir un món sostenible ecològicament, la situació s'hagi agreujat alarmantment? La raó és òbvia: el sistema capitalista es basa en produir perquè una minoria de banquers, grans capitalistes i especuladors obtinguin beneficis obscens, a costa de l'atur massiu i la precarietat, la privatització de la sanitat i l'educació, o la destrucció del medi ambient.

Davant d'aquesta realitat, la hipocresia dels governs capitalistes de tot el món no té límit: convoquen nombroses cimeres sobre el clima i aproven "mesures" mediambientals que no només són incomplides sistemàticament per les grans multinacionals mineres, del petroli, del gas, de la siderúrgia o del sector elèctric, sinó que empitjoren les coses molt més.
L'anomenat Protocol de Kyoto va crear un mercat d'emissions en el qual es pot comprar i vendre percentatges d’aquestes. Si algun país contamina menys, pot vendre les seves emissions sobrants i continuar contribuint a l'enverinament global elevant la temperatura del planeta. Aquesta lògica malaltissa ha donat llum als "futurs climàtics", valors especulatius amb els quals es negocien a la borsa, i que des del 2005 s'han incrementat de 9.700 milions a 45.200 milions de dòlars.

La gran mentida del "capitalisme ecològic"

El benestar de la immensa majoria de la població xoca amb la propietat privada dels principals recursos naturals i energètics del planeta, que posseeixen uns pocs multimilionaris.
Un estudi de la Universitat d’Stanford, dirigit per Mark Z. Jacobson, assenyalava que el 100% de l'energia mundial, per a qualsevol finalitat, podria ser subministrada mitjançant vent, aigua i recursos solars en 2030. No obstant això, els capitalistes no tenen cap interès a realitzar les inversions necessàries si poden seguir obtenint fabulosos beneficis a costa de la destrucció dels ecosistemes.

Durant moltes dècades el discurs dominant ha estat: "necessitem reformar el capitalisme i tornar-lo ecològic", culpant la població d'una suposada falta de consciència per dur a terme un "consum responsable". Aquests arguments oculten la veritat: la immensa majoria no tenim cap responsabilitat en aquesta hecatombe, que ha estat provocada exclusivament per l'elit econòmica i política que domina el món.

En nombrosos països d'Europa, els anomenats "partits verds" han tractat de presentar-se com una solució. Però la veritat és que, quan aquests partits ocupen butaques ministerials en els governs capitalistes, han donat suport sense rubor a les retallades socials, els atacs als refugiats i les contrareformes laborals i proempresarials exigides per l'FMI i que han afavorit la degradació mediambiental. Això és exactament el que ha passat a Suècia, Alemanya o Irlanda.

A l'Estat espanyol, el govern del PSOE també ha parlat de posar en marxa una "agenda de transició ecològica". Però si Pedro Sánchez volgués realment lluitar contra el canvi climàtic hauria confrontat amb els grans poders econòmics, començant per nacionalitzar les empreses elèctriques i del sector de l'energia perquè siguin públiques. En política el que importa són els fets i no les paraules.

Acabar amb el capitalisme per salvar el planeta

No, la solució no és "gestionar" millor el capitalisme, cosa queper cert és una completa utopia reaccionària. Si volem salvar el planeta i acabar amb la catàstrofe ecològica que ens amenaça és necessari expropiar i nacionalitzar les principals palanques de l'economia que estan en mans dels grans monopolis i especuladors.

Les multinacionals mineres, les petrolieres, elèctriques i del transport, han de ser nacionalitzades sota control democràtic dels treballadors, i posades a produir per resoldre les necessitats socials de manera racional i respectuosa amb el medi ambient. Així iniciaríem una autèntica revolució ecològica, transformant l'aparell productiu en indústries netes que a més augmentarien l'ocupació.

Des d'Esquerra Revolucionària i el Sindicat d'Estudiants hem organitzat amb totes les nostres forces la vaga general estudiantil del 15 de març i les manifestacions en què van participar centenars de milers de joves aquest dia, així com la vaga internacional del 27S. I estem convençuts que una lluita d'aquesta envergadura no pot separar-se de la resta de reivindicacions socials per les quals hem lluitat en aquests anys.

Hem d'aixecar un gran moviment internacional que uneixi el jovent, els treballadors i treballadores, tots els sectors oprimits per aconseguir un canvi real que garanteixi la defensa del medi ambient, la plena ocupació, salaris i serveis públics dignes. I per aconseguir-ho cal acabar amb l'opressió capitalista conquerint l'autèntica democràcia amb justícia social: una societat socialista. Només així podrem preservar el nostre meravellós planeta.

Afilia't a Esquerra Revolucionària per construir un moviment ecologista anticapitalista i revolucionari!

* Nacionalització sota control democràtic dels treballadors de totes les multinacionals de l'energia: elèctriques, companyies mineres, de petroli i gas, eòliques i solars... Tancament de les centrals nuclears, i pla públic d'inversions per establir una indústria energètica 100% ecològica i sostenible ampliant els llocs de treball i garantint us existents. No a la pobresa energètica!

* Per una xarxa de transport públic, gratuït, de qualitat i ecològic. Pla massiu d'inversions per fer les ciutats 100% sostenibles.

* Nacionalització de les indústries automobilístiques, aeronàutiques i navals, i transformació de la seva producció per fer-les viables i no contaminants.

* Nacionalització de la terra, la indústria pesquera, ramadera i de processament d'aliments. Per una alimentació sostenible, ecològica i sana per al conjunt de la població!

* Empreses públiques de reciclatge sota el control democràtic de treballadores i treballadors. Prou de fer negocis amb l'ecologisme!

* Per una producció sostenible planificada democràticament pel conjunt de la classe treballadora i el jovent. Nacionalització de la banca i els grans fons financers per dur a terme tots aquests plans. Per la transformació socialista i ecològica de la societat!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01